torstai 21. kesäkuuta 2012

Nää niinku leikkis pitopalveluaJuhlia on ihana järjestää. On mahtavaa suunnitella menyytä, haaveksia kauniista kattauksesta, käydä eri kaupoissa metsästämässä aineksia, miettiä mitä sitä laittaisi päälle ja ylipäätään organisoida asioita tuntien itsensä hyvin tehokkaaksi ja aikaansaavaksi. Yleensä juhlia tai kasuaalimpaakin illanviettoa edeltävä päivä ja varsinkin h-hetken päivä menevät minulla keittiössä puurtamiseen, mutta onneksi minä nautin pienestä stressistä ja kiireen tunnusta, joka vieraiden saapumista edeltää. (Ne kerrat, jolloin kakku on murtunut siirrettäessä tarjoilualustalle ja täten olen saanut melkoiset itkupotkuraivarit on ilmeisesti aika kullannut.)


 Tällä kertaa juhlat eivät tosin olleet omani, vaan tein eräälle synttärisankarille pienimuotoisiin juhliin tarjottavaksi saaristolaissalaatin ja ruispatonkia homejuustotäytteellä. Tarjottavia tultiin noutamaan kymmeneltä, joten sängystä oli noustava lintujen kanssa kilpaa laulamaan jo aamutuimaan.      

Saaristolaissalaatti (noin 8 annosta)
1 ruukku tammenlehväsalaattia
1 ruukku friseesalaattia
1/2 kurkku
2 tomaattia
pieni pala keltaista paprikaa
2 porkkanaa
pieni pala mangoa
1 persikka
3 keitettyä kananmunaa
400 g kylmäsavustettua lohta viipaleina
kuivattua tilliä
rouhittua mustapippuria

1 rkl margariinia
2 ruisleipäviipaletta (tai saaristolaisleipäviipaletta)

Pese kaikki vihannekset huolellisesti. Revi salaatinlehdet vadille. Leikkaa kurkusta ja tomaatista ohuita lastuja ja asettele ne tarjoiluastian keskiosaan. Kuori porkkanat ja veistä niistä ja paprikasta kuorimaveitsellä (tai terävällä veitsellä) ohuita pitkiä suikaleita, joista muotoillaan ruusukkeita ympyräksi kurkkujen ja tomaattien päälle. Jos suikaleet ovat liian paksuja, ne eivät taivu kunnolla, joten pyri ohueeseen nauhaan.

Veistä kuorimaveitsellä mangosta ohuita nauhoja väriksi lautasen reunoille salaatinlehvien päälle. Leikkaa kananmunat pitkittäin neljään osaan ja asettele lautasen reunoille. Leikkaa myös persikka lohkoiksi ja asettele kananmunalohkojen väliin.  

Tee lohiviipaleista ruusukkeita ja asettele tiiviisti lautasen keskustaan porkkana- ja paprikaruusukeympyrän keskelle. Ripottele kalan päälle kuivattua tilliä ja rouhi myllystä vähän mustapippuria.

Sulata margariini pannussa ja lisää paloitellut ruisleipäviipaleet. Paista kunnolla ruskeiksi ja rapeiksi ruiskrutongeiksi ja koristele salaatti niillä. 


Maailman parhaat ruispatongit tein Maku-lehden ohjeella, sisälle tosin rullasin sinihomejuustoa ja korvasin 3 desiä vehnäjauhoista täysjyvävehniksillä. Aiemmin olen tehnyt näitä kätkemällä sisälle valko-sinihomejuustoa, ja se versio on paljon parempi - puhdas sinihomejuusto on turhan dominoiva maku näissä. Neljä herkullista patonkia aurinkoiselle juhannuspiknikille tai karhunvatukkahillon kanssa maisteluun viikonlopuksi, suosittelen!  

Pitopalvelu kiittää ja kuittaa, mission accomplished! Miten ois pienet päikkärit nytte?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.