keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Vegepurilainen - pikkulauantain pikaruokaa


 En ole koskaan ollut pikaruoan ystävä. Muut herkut ovat kyllä aiemmin maistuneet liiankin kanssa, mutta hampurilais-ranskalais-pizza-osasto ei ole koskaan ollut se mun juttu. Sen sijaan linssipihvillä ja kasviksilla ryyditetty ruispurilainen kelpasi tällekin pikaruokanirsoilijalle!


Linssi on ihan mahtava raaka-aine - siitä voi tehdä monipuolisesti keittoja, pataruokia, pihvejä, pyöryköitä, kastikkeita, lasagnea, laatikkoa... Lisäksi linssit ovat hurjan edullisia ja yksinkertaisia valmistaa, joten niiden käyttöä kannattaisi erityisesti opiskelijoiden suosia. Proteiinia sadassa grammassa punaisia linssejä on lähes 25 grammaa ja ravintokuitua 12 grammaa - oivaa evästä siis myös ruokavaliotaan tarkkailevalle.



Mantelijauhe tuo näihin aika kivan pähkinäisen vivahteen; tosin maku olisi voinut olla vielä parempi, jos olisin korvannut loputkin korppujauhot mantelijauheella. Ensi kerralla aion lisätä sipulin taikinaan ja porkkanaraastekin toisi varmasti kaivattua mehevyyttä pihveihin. Näin tulos jäi koostumukseltaan hieman kuivaksi, mutta maku onneksi korvasi rakenteelliset puutteet. Nämä ovatkin vähän tällainen ”ainekset löytyy aina kaapista” -versio linssipihveistä!

Linssipihvit (3 isoa pihviä)
2 dl vettä
1 dl punaisia linssejä
1/4 tl suolaa

1 kananmuna
2 rkl korppujauhoja
2 rkl mantelijauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl curryjauhetta
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl kanelia
 pieni nippu tuoretta korianteria/basilikaa silputtuna

2 tl oliiviöljyä

Keitä vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää huuhdellut linssit sekä suola. Keitä ohjeen mukaisesti noin 10 minuuttia, kunnes linssit ovat imeneet kaiken veden. 

Lisää linsseihin muna, korppujauho, mantelijauhe ja mausteet ja sekoita hyvin. Taikinan tulee olla melko jämäkkää ja kuivantuntuista, jotte pihvit on helppo muotoilla.  

Lämmitä öljy pannulla ja taputtele kostein käsin taikinasta kolme pihviä pannulle. Paista ensin toiselta puolelta noin 5 minuuttia, käännä varovasti lastalla ja paista vielä toistakin puolta viitisen minuuttia. 

Tarjoile esimerkiksi vegepurilaisena paahdetun pestolla voidellun ruisleivän päällä. Kasaa leivälle vihanneksia, voimakkaan makuista juustoa (cheddaria) sekä linssipihvi ja rouhi vielä mustapippuria koko komeuden päälle. Kastikkeeksi sopii pesto-jogurttikastike (1/2 dl luonnonjogurttia, 1 tl pestoa ja 1/2 tl mustapippuria) ja salsakastike/ketsuppi sekä purilaisen oheen kuuluvat myös jalapenoviipaleet. 

2 kommenttia:

  1. Ihanaa! Uusi blogi. Ja kuulostaa juuri minun mieleiseltäni :) Jään seuramaan!
    Linssit on tosiaan hyviä ja monikäyttöisiä, ihan perusaineksia, joita täytyy aina löytyä kaapista. Ja aika usein löytyy lautaseltakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että jäät seurailemaan! Linssit on kyllä ihan huippuja, kun kuivatavarana ei tarvitse huolehtia pilalle menemisestäkään :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.