torstai 19. heinäkuuta 2012

Arkimokkaa (maapähkinävoin muodossa)

Arjestani tuli juuri hiukan juhlavampaa.


Aamiaisen pyhä kolminaisuus: kahvi, puuro ja maapähkinävoi. Puuroa en ehkä heti laittaisi maapähkinävoipurkkiin*, joten vaihtoehtojen ollessa vähäiset päätin kokeilla, millaista sörsselssöniä kahvista ja maapähkinästä saisi.
* heh heh


No aikas hyväähän siitä saa, jos tykkää mokkapalan kuorrutteesta tai suklaavoikreemistä. Tämä maapähkinävoi on aikuisempi versio näistä kahdesta ällömakeasta (mutta ah niin ihanasta) kuorrutteesta; maku on vahvan espressoinen kaakaoisella ja vaniljaisella vivahteella. Jos haluat helppo-ottoisemman ja vähemmän intensiivisen kahvin maun, rajoita pikakahvin määrää yhteen teelusikkaan ja lisää halutessasi hunajan määrää. Suosittelen aloittamaan yhdellä teelusikallisella kahvia ja lisäämään tarvittaessa - nimittäin kaksi teelusikkaa kahvijauhetta antaa melkoisen hereille räjäyttävän makuelämyksen. Miellyttävän toki, mutta kohtalaisen intensiivisen. En siis suosittelisi tätä henkilölle, joka ei pidä kahvista.

Tällä voisi kuorruttaa vaikka koko kakun - näin tuhti ja hyvä kuorrutus elvyttäisi vähän kuivemmankin reppanan.


Mokka-kaakao-vaniljamaapähkinävoi (parisen desiä)
250 g maapähkinöitä
1-2 tl pikakahvia
2 tl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1½ rkl juoksevaa hunajaa

Yleiskoneella: Paahda pähkinät (halutessasi) 175 asteessa noin 20-30 minuutin ajan, kunnes niistä pöllähtää hyvä tuoksu ja ovat hieman ruskettuneita. Kuori pähkinät hankaamalla käsin. Iske maapähkinät yleiskoneeseen ja anna surruutella, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Jos massa valuu reunoille, sammuta kone ja pyyhi massaa nuolijalla/lusikalla tarvittaessa terän ulottuville muutamaan otteeseen. Nuiji pikakahvimurut hienoksi jauheeksi kulhossa esim. puunuijalla ja sekoita kaakao, vaniljasokeri ja suola joukkoon. Lisää seos ja hunaja maapähkinävoihin ja pyöräytä tasaiseksi. Maista ja lisää makeutusta tarvittaessa.    

Sauvasekoittimella: Paahda pähkinät (halutessasi) 175 asteessa noin 20-30 minuuttia ja poista kuoret hankaamalla. Laita pähkinät minigrip-pussiin ja hakkaa murskaksi/rouheeksi. Siirrä pähkinämurska mieluiten korkeahkoon sauvasekoittimen kestävään astiaan ja ala surruuttaa. Varo aluksi mahdollisesti lentäviä pähkinänpalasia! Sauvasekoita noin 10 minuutin ajan, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Nuiji pikakahvimurut hienoksi jauheeksi kulhossa esim. puunuijalla ja sekoita kaakao, vaniljasokeri ja suola joukkoon. Lisää seos ja hunaja maapähkinävoihin ja pyöräytä tasaiseksi. Maista ja lisää makeutusta tarvittaessa.  

Huom. Ota sauvasekoittimesi kuumat tunteet vakavasti ja anna sen levähtää, mikäli tunnet moottorin kuumenevan ja aivan viimeistään, jos laite alkaa haista. Siinä tapauksessa sauvasekoitinrukkasi on menossa kovaa kyytiä kohti oikosulkua ja tällöin viimeistään anna sille tunnin parin breikki. Itse tein surruutuksen kahdessa vajaan viiden minuutin erässä, joiden välillä annoin sauvasekoittimen levätä reilun tunnin. 

 

Kohta minun tarvitsee varmaan perustaa oma blogi maapähkinävoille.

4 kommenttia:

  1. Satt precis och snålades över det här när du kommenterade i min blogg. :) Det ser verkligen supergott ut, borde testa detta (också, finns så mycket man vill göra...!). :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Det är sant att det alltid finns för mycket man vill göra men man har inte tillräckligt med tid! Och förstäs är det ibland svårt att hinna äta alla försökerna man gör... :)

      Poista
  2. Toiset ne erikoistuu palleroihin ja jotkut toiset näköjään maapähkinävoi-juttuihin. Aika lohdullista :)
    Ja makoisaa elämää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep :D Voimme aina lohduttautua sillä, että koko nykyaikainen kansantalous perustuu erikoistumiselle - käytöksemme on siis tehokasta, kun teemme sitä, mitä osaamme parhaiten! Haha. Ainakin käytöksemme on tosiaan makoisaa :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.