sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Kahden kerroksen suklaata


Yksi elämän suurista kysymyksistä kuuluu: kumpi on parempaa, mutakakku vai suklaamoussekakku?

Molemmat ovat toki ihanan suklaisia, tosin omalla tavallaan: mutakakku on valuvaisen suklaista, kun taas suklaamoussekakku on kevyen ilmavaa maistuen kuitenkin intensiivisesti suklaalle.

Koska nämä kakut ovat niin erilaisia, ei kysymykseen tietenkään ole absoluuttista vastausta. Onneksi valintaa ei tarvitse tehdä, varsinkaan jos yhdistää kaksi herkullista suklaakakkua saaden aikaan jotain melkoisen maistuvaa ja melkoisen suklaista! 

Tarjosin tätä kakkua työpaikallani, eikä montaa murusta jäänyt ylitse. Kakun syntisyyttä pohdiskeltiin, mutta päätin olla jakamatta tietoa taateleilla ja hunajalla makeuttamisesta sekä tofusta mousseosuudessa. Jotkut salaisuudet kuuluu pitää salaisuuksina! Ennakkoluuloisuus on nimittäin paheista pahin.


Pohjana toimiva terveellinen mutakakku on peräisin Baka baka liten kaka -blogista ja mousseosuus taasen Chocolate Covered Katien taidonnäyte; reseptejä muokattu hieman.

Piparminttuinen suklaamoussekakku pähkinä-suklaapohjalla (15 annosta)
pohja:
2,5 dl hasselpähkinöitä
8 pehmeää taatelia
1,5 dl mantelijauhetta
1 dl hyvin vahvaa kahvijuomaa
0,5 dl kaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
30 g tummaa suklaata

mousse:
250 g tummaa suklaata
1 pkt (300 g) pehmeää tofua
1 tl vaniljasokeria
2 rkl maitoa
1/8 tl suolaa
1/4 tl piparminttuaromia
2-3 rkl hunajaa

Liota pähkinöitä ja taateleita muutaman tunnin ajan tai yön yli, mikäli hienonnat ne sauvasekoittimella. Hienonna pähkinät ja taatelit haluamallasi välineellä ja rouhi suklaa hienoiksi hipuiksi. Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele rypsiöljyllä vuoan reunat. Lusikoi pohjataikina vuokaan ja tasoita tiiviiksi pohjaksi.

Sulata moussen tumma suklaa miedolla lämmöllä kattilassa levyllä tai mikrossa. Survo tofu soseeksi esim. sauvasekoittimella ja lisää sulatettu suklaa. Sekoita tasaiseksi, lisää loput aineet ja kaada pohjan päälle.

Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin parisen tuntia tai yön yli. Koristele suklaahipuilla, pähkinärouheella, suklaakuorrutetuilla kahvinpavuilla tai tuoreilla marjoilla.


Nykyään myös kaupan omilta merkeiltä saa muuten 70-prosenttista tummaa suklaata, mikä on tietysti leivontakulujen kannalta erittäin positiivista kehitystä! Tämä suklaaleivonnaisten ystävä kiittää!  

12 kommenttia:

  1. Mahtavasti naamioidut pähkinät ja tofu! Varsinkaan tuosta tofu-osuudesta ei tosiaan kannata kaikille kertoa ennen herkun tarjoamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, jotkut ihmiset suorastaan inhoavat tofua! Mitä minun on vähän vaikea käsittää, kun rakastan sitä. Toki makunsa kullakin ja lisäksi tuo makujuttuhan on vähän tottumiskysymys, joten ketään ei pitäisi ensivaikutelman perusteella tuomita tässäkään asiassa kunhan uskaltaa sitten kokeilla toistekin :-)

      Poista
  2. Oj så den kakan ser god ut! Och roligt att du testade receptet på kladdkaka. Måste nog testa chokladmoussen någon gång!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kladdkakan var ju så god att jag kunde ha ätit allt av den genast :-D Därför är kladdkakan ganska osynlig i denna foton... Men den var så god!! Tack för receptet, jag ska säkert göra den igen!

      Poista
  3. Hei! Ajattelin leipoa moussekakkusi äitienpäiväkakuksi sunnuntaille tosin ilman piparminttuaromia, kun se ei ole äitin lempparia :P Uskotko kakun olevan menestys, kun äiti toivoi jotain makeaa ja suklaista? tofusta äitini ei pidä mutta en ajatellut mainita sitä olevan kakussa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tämä toimii erinomaisesti myös ilman piparminttua! (Testattu on :) Makea ja suklainen tämä kakku on, että osuisi ihan nappiin. Tofu ei maistu tässä _yhtään_, olen tarjonnut tätä töissä kertomatta terveellisyydestä, ja tää kakku voitti suosiossa mansikka-kermakakun viime kesänä, joten voin vaan suositella ;)

      Poista
  4. ai niin! minkä kokoista irtopohjavuokaa käytit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin 23-senttistä vuokaa, mutta 20-senttinen voisi olla vielä parempi korkeamman kakun saavuttamiseksi :) Mutta 18-24 väliltä mikä tahansa luku sopii!

      Poista
  5. kiitos paljon! kakku oli taivaallista! vuoka oli 24cm ja käytin 72% suklaata joten se oli tuhtia tavaraa eli ohuempi kakku oli oikeastaan nappivalinta! tulen varmasti tekemään kakkua uudelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi että raportoit lopputuloksesta! :) Olen hyvin iloinen, että kakku onnistui niin hyvin :)

      Poista
  6. Nami! Olen kehittelemässä itselleni pahemman luokan addiktion mutakakkuun, mikä ei pitemmän päälle käy kovin hyväksi terveydelle (tai vyötärölle), tämä näytti hyvältä vaihtoehdolta kun mausta ei haluta tinkiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvä siis, että löysit tämän! :) Tämä on kyllä uskomattoman herkullinen kakku ja aika lailla paremmista raaka-aineista kuin perinteinen mutakakku - tosin kaloreiltaan tämäkin on aika tuhti tapaus! Mutta parempi tietysti syödä kalorit tällaisesta täyttävästä ravinteikkaasta kakkusesta kuin voi-sokeri-vehnäjauho-versiosta, josta tulee vain kovempi nälkä :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.