lauantai 7. heinäkuuta 2012

Kesällä ei tarvii olla ruudinkeksijä - porkkana-hernesalaatti


Aamulla oli jo seitsemän aikaan sen verran trooppiset lukemat mittarissa, että päätin lähteä vihannestenhakureissuun torille kevyessä trikoomekossa. Niin, mainitsinko, että menin pyörällä? Ja että jostain kehkeentyi myös sitä trooppista hirmumyrskyä enteilevä navakka tuuli? Voitte varmaan kuvitella, mitä yhdistelmästä kevyt kesämekko + pyörä + kova tuuli seuraa. Yksi käsi pyörän tangossa, toinen helmassa, ja loputonta hilpeyttä ohikulkijoissa.


 Päätin suhtautua tilanteeseen aikuismaisella tyyneydellä, sillä tiesin, että reissu jäisi tekemättä, jos kääntyisin kotiin vaihtamaan vaatteet. (Lisäksi ainoat kevyet kesäcaprit, jotka olisin voinut laittaa, olivat likaiset.) Siispä akrobaattisin ottein pyöräilin vajaan viiden kilometrin matkan eestaas nauraen välillä omalle kamppailulleni, sillä herkkuja ruokapöytään oli saatava.


Sain kuitenkin vain ikävän epäkohteliasta palvelua (tämän takia en enää koskaan mene kenenkään alle kuusvitosen palveltavaksi torilla), naatittomat porkkanat ja vääriä herneitä, sillä myyjällä oli ilmeisesti suuria vaikeuksia ymmärtää, mitä "tilasin". Mutta koska mikään mainoslause ei pidä paremmin paikkaansa kuin hyvä ruoka, parempi mieli, olen taas zenimäisen autuaassa mielentilassa syötyäni lounaan kasvislatauksena ison kulhollisen ihanaa porkkana-hernesalaattia wasabiherneiden näytellessä krutonkien roolia ja cashew-pähkinöiden ja kurpitsansiemenien täydentäessä päivittäistä terveellisten rasvojen annosta.


On typerää kirjoittaa tällainen resepti, jossa pitää pilkkoa porkkanat ja silpiä herneet kulhoon. Sovitaanko, että tän "reseptin" tarkoitus on vaan infota, että torilta ostetut uuden sadon porkkanat ja herneet ovat hyvä yhdistelmä, vaikka torimyyjältä puuttuisikin asiakaspalvelutaidoissaan. Plus että ostakaa ja maistakaa wasabiherneitä tässä reseptissä tai muuten, ovat todella hyviä!  

Porkkana-hernesalaatti (1 annos)
2 uuden sadon porkkanaa
1/3 l tuoreita herneitä palkoineen (mikäli käytät palot) TAI 2 dl tuoreita herneitä silvittynä (mikäli et käytä palkoja)
kourallinen wasabiherneitä tai muita itämaalaisittain maustettuja crackereitä
pieni kourallinen kurpitsansiemeniä, cashew'itä, manteleita tai auringonkukansiemeniä
oliiviöljyä
mustapippuria, suolaa

Pese porkkanat ja herneet (mikäli käytät myös palot) huolellisesti. Tee porkkanasta esim. hieman vinosti kolikoita, silvi herneet ja laita herneet ja porkkananpalat kulhoon/lautaselle. Paloittele herneenpalot ja lisää kulhoon. Sekoita salaatti ja asettele wasabiherneet ja pähkinät/siemenet päälle. Lorauta päälle hieman oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan ja nauti kesän parhaista antimista! Tarjoa esimerkiksi marinoidun ja paistetun tofun tai kanafileen seuralaisena. 

Herneitä herneillä - erotatko wasabin tavallisesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.