keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Rullati rullaa eli jyväiset rullaleivät

Ei se ole hometta, vaan pestoa!

Yllättävää kyllä, olen syönyt melkoisen hyvää ruisleipää Englannin matkoillani. Muutenhan britit eivät taida ymmärtää hyvän päälle tässä asiassa, mutta minulla onkin siellä salaisia yhteyksiä. Nimittäin eräs englantilainen tuttavani, joka on hullaantunut Suomeen ja ruisleipään (ja miksipä ei olisi - suomalaiset unohtavat usein kainoudessaan, että asutamme loppujen lopuksi ihan kelpoa maata. Kyllä, saatte muistuttaa minua näistä sanoista marraskuisen loskan ja märkien mokkakenkien aikaan), leipoo aivan taivaallisia leipiä pienessä maaseutuleipomossaan.

Tämän happaman ruisleivän lisäksi olen menettänyt sydämeni (ja makunystyräni) hänen oliivileivälleen. Siinä on rapea, sopivasti aurinkoa ottanut ohut kuori, ja itse leivän sisus on huokoista kuin pesusieni, vaikkakin leivässä on sopivasti sitkoa. Mustaa oliivia on juuri sopivasti, niin että sattumiin ei kyllästy, mutta että määrästä ei tule kitsas vaikutelma. 

Näiden taidonnäytteiden muistelusta innostuneena halusin leipoa lauantaina leipää. Inspiraation lähteestä poiketen halusin tällä kertaa jotain täysjyväistä ja tuhtia, mikä valitettavasti merkitsi tässä kokeilussa runsaahkoa hiivamäärää - hiiva maistuukin omasta mielestäni hiukan liian vahvasti näissä läpi. Ehkäpä puolitoista pussia kuivahiivaa riittäisi, jopa yksi? (Idyllin tappaja tämä kuivahiiva, vai mitä.) Leipä kuitenkin kohosi hyvin ja maistui!
          
Ja kun leipä on hyvää, se on sitten tosi hyvää.*
* päivän kiintiöklise

 Jyväiset rullaleivät (2 leipää)
5 dl vettä
2 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 dl vehnänleseitä
1 dl ruisrouhetta
5 dl täysjyvävehnäjauhoja
3-4 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Vuokien voiteluun:
rypsiöljyä 

Aurinkokuivattu tomaatti-oliivileipä:
n. 10 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta 
n. 10 oliivia

Pestokierre:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl pestoa

(Päälle:
kurpitsan-, auringonkukan- tai seesaminsiemeniä)

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva ja sokeri. Anna olla viitisen minuuttia, kunnes seos kuplii hieman. Lisää suola, vehnänleseet, ruisrouhe ja täysjyvävehnäjauhot välillä sekoittaen. Alusta vehnäjauhot ja öljy taikinaan ja jaa taikina kahteen osaan, vaivaa sitten molemmat taikinat hyvin (noin 10-15 min). Anna kohota ainakin tunnin.

Öljyä kaksi pitkulaista leipävuokaa. Kaulitse kohonneista taikinoista suorakulmaiset levyt. Ensimmäiselle leivälle pilko aurinkokuivattua tomaattia ja oliiveja ja rullaa leipä hieman vinosti tiukaksi rullaksi. Taittele rullat päät saumapuolelle niin, että leivän päähän ei jää rakoa. Nosta rulla vuokaan saumapuoli alaspäin ja ripottele päälle halutessasi siemeniä.

Pestokierrettä varten sekoita kulhossa tuorejuusto ja pesto ja levitä kaulitulle leipälevylle. Toimi sitten kuten ensimmäisen leivän kanssa.

Paista leipiä 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa väriä ja kuori kumisee ontosti. Suihki suihkepullolla vettä uuniin (älä kuitenkaan leipien päälle!) laittaessasi leivät uuniin ja kerran paiston aikana. Anna jäähtyä vuoassa ainakin 15 min ennen kuin nostat leivän pois.   

2 kommenttia:

  1. Tätä leipää jo täällä toistamiseen kuolaamassa :P Omani tekee kokeiluun tietty ilman ruista mutta varmaan toimii perusversionakin :) (ei ole ruista siis saatavilla) suihkepulloakaan mulla ei ole :D joskus omistin sellaisen mutta siellä tuli pidettyä lannoitevettä kukille.. oiskohan aika ostaa keittiöönkin suihkepullo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii varmasti mainiosti myös ilman ruista, ei ole mitenkään olennainen raaka-aine vaan lähinnä tuomassa sellaista jyväistä koostumusta/ravinto-aineita :) Suihkepullokikka tuo aika kivan rapean kuoren tähän, mutta sen voi saada myös esim. laittamalla kiehuvaa vettä uuninkestävässä astiassa uunin pohjalle.

      Just eilen otin tuota aurinkokuivattu tomaatti-oliivi-versiota pakkasesta ja oli yhä hyvää! Pakastaminen oli vielä vienyt kivasti sen hiukkasen liian vahvan hiivan maunkin, niin oli melkein parempaa kuin tuoreeltaan :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.