tiistai 31. heinäkuuta 2012

Sus(h)i vaiko hukka - lohimakeja kvinoasta

Montako superruokaa* on mahdollista änkeä yhteen kääröön?
* Kyllä se maailma on sitten täynnä ylikäytöstä kulahtaneita termejä, joilla paremman puutteessa mennään.


Aika monta! Vielä kun olisi ollut avokadoa, olisin ollut aika tyytyväinen. Näissä kääryleissä yhdistyvät merilevä, lohi ja kvinoa. Kasvisten roolia näyttelevät hieman surulliset porkkanat; surulliset siksi, että kasvisten osuus sushissa ylipäätäänsä on kyllä häviävän pieni, eivätkä nämä makit ole poikkeus.

Tämä kutkuttava idea kvinoasusheihin löytyi Pinterestistä, tuosta kuvien ihmemaailmasta. Turntable Kitchenin upeat, mustasta ja vaaleasta kvinoasta tehdyt makit olivat kuin karkkia kvinoasta huumautuneille asteilleni. Idea tuntui aluksi absurdilta: kvinoalla kun ei ole samanlaista takertuvaa ominaisuutta kuin puuroriisillä, jota itse käytän normaalisti susheihin.

No, eihän sillä olekaan. Tämä tulikin koettua kantapään kautta, kun ensimmäisen makirullan onnistuttua päätin kokeilla california rollia. Rullan sai kyllä pyöritettyä, mutta kun alkoi poistaa elmukelmua, kuoriutui myös kvinoa norin päältä kuin etelän helteessä palaneen suomalaisturistin selkänahka. Tästä syystä en suosittele kokeilemaan nigirejä kvinoasta... Jostain syystä on kivempi muistella niitä onnistumisia ja siksi kuvatkin esittelevät vain niitä koossa pysyneitä yksilöitä.

Jos et aiemmin ole rullaillut sushia, suosittelen katsomaan asiaa havainnollistavan videon - tekniikkaa kun on hieman hankala kuvailla sanoin. 


Lohimakit kvinoasta (2 rullaa eli 12 palaa)
2 dl vettä
1 dl kvinoaa

1,5 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl vettä
1 tl hunajaa
0,5 tl suolaa

2 arkkia noria eli merilevää
graavilohta
porkkanaa, kurkkua, avokadoa tms.

wasabia
garia eli säilöttyä inkivääriä
soijakastiketta

Mittaa vesi ja kvinoa kattilaan ja siirrä levylle. Kiehauta, käännä levy pienelle (2/6 tai 1/3) ja anna porista kannen alla 15-20 min, kunnes vesi on imeytynyt kvinoaan. Siirrä kvinoa kulhoon ja anna jäähtyä.

Sekoita riisiviinietikka, vesi, hunaja ja suola pienessä kulhossa. Sekoita jäähtyneen kvinoan joukkoon. Leikkaa lohesta ja kasviksista norin mittaisia, pikkurillin paksuisia tikkuja.

Varaa pieni kulhollinen kylmää vettä työasemasi viereen ja asettele nori bambumatolle. Painele ohut kerros kvinoaa levylle kastellen käsiäsi vesikulhossa tarpeen mukaan, jätä itsestäsi kauemmaiseen reunaan reilun sentin mittainen kaistale tyhjäksi. Tee kvinoaan pieni uoma n. 2 cm etureunasta täytteille, pyyhkäise siihen halutessasi vähän wasabia ja asettele täytteet uomaan. Rullaa tiiviiksi rullaksi bambumaton avulla ja pyyhkäise hieman vettä kvinoamattomalle reunalle, jotta saat suljettua rullan.

Leikkaa hyvin terävällä veitsellä kuuteen palaan ja toista toisen norilevyn kanssa. Tarjoa soijakastikkeen, garin ja wasabin kanssa. 

8 kommenttia:

  1. Huippuhyvännäköisiä! Täällä itsetehtyä sushia harrastetaan niin paljon, että nigireihin sopivasti paloiteltua lohta löytyy pienemmästäkin kaupasta ;) Tällä hetkellä en pysty syömään raakaa kalaa, enkä merilevääkään, mutta sitten ensi vuoden puolella pääsee näitä herkkuja taas maistelemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! En olisi arvannutkaan, että brasilialaiset ovat innokkaita sushin rullaajia! Ja kyllähän kaikki maistuu vielä paremmalta pienen tauon jälkeen, joten onneksi aika menee nopeasti ja pian pääsetkin taas sushin pariin :)

      Poista
  2. Joo, täällä asuu suurin keskittymä japanilaisia Japanin ulkopuolella ja se kyllä näkyy.. sushia löytyy joka puolelta :) Sushi on todella laadukastakin :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ikinä olisi omin päin osannut yhdistää japanilaisia ja Brasiliaa, mutta mukava oppia uutta :-) Hyvä sushi on kyllä iloinen asia, joten onnekkaat oltavat teillä siellä!

      Poista
  3. Nytpä saan minäkin aikaiseksi kommentoida! (Mitä musta kertoo se, että heräsin puoli tuntia tavallista aiemmin, jotta ehdin lukea blogeja... :D) Ihan mainio tämä blogisi, tämmöisiä reseptejä minäkin kaipaan mielikuvituksettomien salaattipäivieni eliminoimiseksi :) Niitä kun on ollut tässä viimeisten kolmen kuukauden aikana noin... 80?

    Nämä sushitkin näyttää hyviltä! Enpä ole koskaan kokeillut tehdä edes riisisellaisia kotona, mutta joskus pitäisi kyllä yrittää ylittää itsensä. Löydettyäni uudelleen kalansyömisen sushi on alkanut maistua vähän liiankin hyvin siihen nähden, ettei se ravintoloissa ihan puoli-ilmaista ole... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyihmisen elämä on kyllä aivan luonnottoman kiireellistä! Osaan hyvin samastua ajanpuutteeseesi. Minä kaipaan aina välillä sellaista vanhanajan maatilaelämää, jossa työt hoidetaan siinä muun elämän lomassa ja päivätorkut ovat vakio lounaan jälkeen :D

      Sushi on kyllä hyvää, mutta aika tyyristä ravintoloissa. Lisäksi suolan määrä on varmaan aika huikea, varsinkin kun itse pidän soijakastikkeesta sushin kanssa kovasti. Minunkin maun mukaan sushiin kuuluu lohi, mutta esim. tossa postaukseen linkittämässäni Turntable Kitchenin reseptissä on tehty oikein pätevän näköisiä kasvissusheja :-)

      Poista
  4. Tosi onnistuneita susheja olet saanut aikaan kvinoasta! Mullakin on ollut "listalla" kokeilla noita kvinoa-susheja, mutta täytyy sanoa, että vähän hirvitti homman onnistuminen, juuri tuon rakenteen vuoksi. Nyt täytyykin rohkaistua kokeilemaan noita makeja, kun olen nähnyt tämän postauksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Rullat pysyivät kyllä yllättävän hyvin koossa, kun napakasti melko tiukkaan rullasi. Maku oikein sushimainen, tosin jäin ehkä hieman kaipaamaan sitä sushi-/puuroriisin puuromaista tahmaista rakennetta, mutta ihan kelpoa jos haluaa syödä vähän ravintorikkaampaa hiilihydraattia (+ proteiinilatauksen) valkoisen riisin sijaan :-)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.