tiistai 14. elokuuta 2012

Cookien ja kikherneen iloinen jälleennäkeminen


En usko, että maailmassa voi olla kerrassaan ketään, joka ei nauttisi cookietaikinan napostelusta. Jokin siinä rasvaisen ja makean liitossa, jota täydentää fariinisokerikiteiden rouskuminen hampaissa sekä suklaa-, rusina- ja pähkinäsattumien iloinen kohtaaminen hienoisen suolan vivahteen häilyessä taustalla, vie kielen mennessään. Toki ne paistetut, optimaalisuudessaan päältä rapeat ja sisältä sitkoisat cookietkin ovat hyviä, mutta siinä cookietaikinassa vain on se jokin.

Ehkä ainakin tietynlainen tottelemattomuuden viehätys?   


Nämä cookiepallerot eivät varsinaisesti maistu cookietaikinalta, mutta sattumat palauttavat mieleen hyvät muistot taikinakulhon äärellä. Miksipä siis ei nauttisi pientä proteiinitankkausta siinä samassa kikherneiden muodossa?

Innoitusta resepti on saanut näistä aikaisemmista tekemistäni palleroista, joiden roolimalli haettiin Veikeältä Versolta. Myös aikaisemmin tekemäni kikhernecookiet polttivat mielessä näitä ideoidessa; niiden ohje on peräisin Texanering Baking -blogista.     

Cookiepallerot (10-12 kappaletta)
6 pehmeää taatelia
1 prk (170 g) kikherneitä, keitettynä/purkista ja huuhdeltuna
3 rkl maapähkinävoita
2 rkl mantelijauhetta (voi jättää poiskin)
2 rkl hunajaa
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl kanelia
1/4 tl suolaa

2 riviä (n. 30 g) tummaa suklaata
3 rkl cashew-pähkinöitä (tai muita pähkinöitä/maapähkinöitä)
2-3 rkl rusinoita

Liota taateleita pari tuntia tilkassa (n. 2 rkl) vettä. Soseuta kikherneet sauvasekoittimella, lisää maapähkinävoi, mantelijauhe, hunaja, valutetut taatelit, vaniljasokeri, kaneli ja suola ja soseuta taas tasaiseksi.

Pilko tumma suklaa ja pähkinät paloiksi ja lisää suklaa, pähkinät ja rusinat taikinaan. Pyörittele pieniksi palloiksi kostuttaen välillä käsiä vedessä, jos taikina on hyvin pehmeää, ja anna kovettua jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Pallerot säilyvät jääkaapissa ainakin pari päivää.  


 Johtopäätös: Cookietaikina on hyvää. Samoin nämä pallot. Mums.

10 kommenttia:

  1. Oj, igen ett recept att pröva! Låter väldigt gott, för precis, vad är väl bättre än kexdeg...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Den största orsaken till att jag älskar baka cookies är just det att jag äter hälften av degen rakt från skålen! Degen är för god :-)

      Poista
  2. Vautsi, erikoinen ohje! Olen itse hiljan hurahtanut ihan perinteisiin cookies-juttuihin mutat tätäkin voisi kyllä kokeilla. Eikö kikherneet varmasti maistu läpi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne perinteiset cookiet ovat kyllä hurjan hyviä :-) Itse en voi sanoa havaitsevana kikherneen makua - kyseessähän on melko miedon makuinen ja koostumukseltaan enemmän rasvainen kuin tärkkelyspitoinen (verrattuna esim. isoihin valkoisiin papuihin) palkokasvilajike. Nämä maustuvat (ainakin omassa suussani) lähinnä miedosti makealle hunajan ja taateleiden ansiosta sekä pähkinäiselle maapähkinävoin takia, ja sattumat toki tuovat lisää makeutta. Hunajaa voi toki laittaa enemmänkin pelätessään, ettei herkkuhammas näillä tokene ;)

      Ai niin, ja kylläpä nämä kelpasivat parille koemaistajallekin!

      Poista
  3. Nam nämä olivat aivan taivaallisia! Ja tuli kunnon cheat-olo, että saako jotain näin herkullista vapaasti syödä ;)

    Osaatko ravintoarvoista sanoa mitään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa että pidit! :-)

      Tällaiset arvot sain 12:lle pallerolle:
      98 kcal
      4 g rasvaa
      12 g hiilareita, josta 1,5 g kuitua ja 7 g sokereita
      2,5 g proteiinia

      Nämä on niin suuria ja täyteläisiä, että eihän näitä tarvitse montaa syödä, jotta herkkuhampaan kolotus lakkaa :)

      Poista
    2. Tein ja tuli tosi hyviä! :) Tarkoittaako muuten noi yllä mainitut ravintoarvot per pallo?

      Poista
    3. Jee, tosi kiva kuulla! Kyllä, ravintoarvot ovat per pallo - jo tuossa kikhernemäärässä on kaksinkertaisesti kaloreita verraten tuohon yhden pallon määrään :) Mutta kalorit = energia on vain hyvästä, jos se tulee järkevistä lähteistä, sillä kehomme tarvitsee polttoainetta! Toki tässä nimenomaisessa reseptissä on sokeriakin taateleista, hunajasta, suklaasta ja rusinoista, joten kohtuullinen herkuttelu on järkevää :)

      Poista
    4. Näin itsekin mietin :) Ja riippuu tietysti minkä kokoisia palloja tekee. Mutta oli pakko vaan tarkistaa etten vain vedä kaikkia putkeen "pieneksi" välipalaksi! :D

      Poista
    5. Näinpä! Hehe, sehän tässä tietysti saattaa olla pienenä vaarana :D

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.