torstai 23. elokuuta 2012

Elämä on kuin suklaamuffini


Tänään päähäni tuli ajatus: elämä on kuin suklaamuffini.

Niin suklaamuffinissa kuin elämässäkin on sekä tasaista massaa että odottamisen arvoisia sattumia. Siitä vähemmän mielenkiintoisesta vaiheestakin tulee päästä läpi, jotta pääsee käsiksi parempiin paloihin. Toisaalta taas ne tähtihetket eivät tuntuisi miltään, jos elämä ei välillä asettuisi siihen turvallisen tasaiseen uomaansa; jos elämä olisi pelkkää sattumaa, sattuma ei olisikaan enää sattuma, vaan siitä sattumasta tulisi tasainen massa.



Joskus on vain väistämättäkin vähemmän kivaa, sillä vähemmän kivan olemassaolo on juuri se, mikä tekee tietyistä hetkistä erityisiä. Minusta tuntuu, että ihmisen henkinen kehitys perustuu hyvin suureksi osaksi sille, että oppii hyväksymään epämukavuutta, keskeneräisyyttä, pettymyksiä, jopa epäonnistumisia. Niin monet hyveet perustuvatkin sen epämukavuuden sietämiselle: mihin tarvitsisimme kärsivällisyyttä, itsekuria, säntillisyyttä tai epäitsekkyyttä, jos aina olisi niin mukavaa kuin toivoa saattaa?  

Nyt unohdetaan kuitenkin kyökkifilosofia ja siirrytään itse asiaan. Kyllä, enää ei tarvitse olla kärsivällinen: nyt voit saada sekä sattumat, suklaasydämen että kuorrutteen, kaikki samalla kertaa. Ja kirsikkana päälle vielä vadelmia, jos olet onnenpekka kuten minä ja voit kipaista viidenkymmenen metrin päästä muutaman punaisen marjan koristeeksi.

 
Suklaamuffinit kookosmaitokuorrutteella (4 kappaletta)
5 taatelia
1/2 dl kahvia tai vettä

1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 rkl (ruskeaa) sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa

2 rkl rypsiöljyä
2 rkl kahvia tai vettä

30 g tummaa suklaata + 4 palaa suklaasydämiksi

kuorrutus:
30 g tummaa suklaata
1 dl kookosmaitoa (vain kiinteä osa, ei purkin pohjan nestettä)
1 tl vaniljasokeria

koristeluun:
tummaa suklaata
vadelmia

Liuota taateleita kahvissa parisen tuntia ja surauta tasaiseksi liemineen. Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Sekoita rypsiöljy ja kahvi/vesi yhteen erillisessä kulhossa ja lisää sitten se sekä taateliseos kuivien joukkoon. Paloittele suklaa ja kääntele palat taikinaan. Lusikoi taikina tasaisesti neljään paperivuoilla vuorattuun muffinivuoan koloon ja paina jokaiseen vielä pala suklaata. Paista muffineita 175 asteessa kymmenisen minuuttia, anna jäähtyä.

Sulata suklaa mikrossa ja anna jäähtyä 15 minuuttia. Erottele kookosmaitopurkista desin verran kiinteää massaa (kolmas kuva täällä näyttää oikean koostumuksen). Lisää suklaa ja vaniljasokeri kookosmaitoon ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen kiinteytyä jääkaapissa ainakin 15 minuuttia. Vatkaa sitten sähkövatkaimella paksuksi ja lusikoi jäähtyneiden muffinien päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

Koristele sulatetulla suklaalla ja vadelmilla.

4 kommenttia:

  1. <3 Muffarifilosofiaa <3
    Näyttää aivan ihanalta. Ovelaa tehdä vain neljä kappaletta, niin ei tule liikoja syötyä. Sitä itsekuria kun ei ole kaikille (=minulle) suotu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Itsekurin puuttuminen vaivaa kyllä täälläkin päässä! Lisäksi kun tekee vähän kerralla, voi tehdä useammin - ja leipominen nyt kun sattuu olemaan niin ihanaa, että voisi jotain pyöräyttää vaikka joka päivä :)

      Poista
  2. Mehevät ja ihanan suklaiset nämä muffinsit - Ja kuinka vähän sokeria - taatelit taikinassa ja kuorrutus kookoksesta - luovaa leipomista! Mukavaa myös, että ohje on juuri sopivan kokoinen, siis pieni annos :-)
    p.s. Tykkään kovasti kyökkifilosofiastasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista! :) Nämä olivat kyllä vähän tällainen villi kokeilu taateleiden ja kookoksen suhteen, mutta onnistuivat kyllä ihan kelvosti! Pienet annokset on kyllä mun suosiossa myöskin - pienessä taloudessa ne perus 16 muffinin reseptit ovat aivan turhan isoja.

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.