tiistai 28. elokuuta 2012

Iloa arkeenOi arki.Arki on melko lailla kaksipiippuinen juttu. Toisaalta sen alkaminen kammoksuttaa ja saa tuskastumaan kesän ja loman loppumisesta sekä vapauden katoamisesta niin, että pahimmillaan viimeiset lomapäivät valuvat harmittelun loputtomaan kuiluun, josta niitä ei takaisin enää ongita.

Tämä angstailun lohdullinen näkökulma ei kuitenkaan ole ainoa mahdollinen. Minusta rutiineihin ja arjen turvallisiin tottumuksiin palaamisessa on jotain äärettömän vapauttavaa: on suorastaan luvallista olla hieman nuutunut, eikä ole kamalaa painetta siitä, että voi ei nyt kesä valuu täysin hukkaan kun istun sisällä vaikka ulkona on niin aurinkoista ja ihanaa.   

Miten tämä kaikki sitten liittyy mysliin? Arkeen valmistautumisessa on tärkeää ennakoida tulevia tilanteita. Pitkän päivän päätteeksi ei ole paljon lohdullisempaa näkyä kuin täysi myslipurkki, josta voi kauhoa maustamattoman jogurtin päälle reilun annoksen paahdettuja kaurahiutaleita yrittäen tietysti onkia mahdollisimman monta sattumaa. Kaikkein suurimmat herkuttelijat rohkaistuvat vielä koristamaan annosta nektariinilohkoilla ja mustaherukkahillolla (oi itse tehty mustaherukkahillo!). Tässä myslissä sattumia on reippahasti, joten pihistelevät sahanpurumyslit saavat jäädä nyt kaupan hyllyyn.  

Lisäksi tämä mysli on kuin siirtymävaihe vuodenaikojen välillä: karpaloiden ja rusinoiden makeus muistuttaa vielä kesästä, mutta pähkinöiden paahteisuus ja taateleiden tuhti maku tuovat jo paljon syksyisempää viestiä.   Loppukesän ja alkusyksyn herkkumysli
5 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnänleseitä
2 dl maapähkinöitä tai pähkinöitä/siemeniä
(ripaus kanelia ja inkivääriä)
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl hunajaa
3 rkl vettä

1/2 dl rusinoita
1 dl kuivattuja karpaloita
1/2 dl taatelinpaloja

Sekoita kaurahiutaleet ja vehnänleseet kulhossa, pilko pähkinöitä halutessasi pienemmiksi ja lisää kulhoon. Mausta halutessasi ripauksella kanelia ja inkivääriä. Sekoita rypsiöljy, hunaja ja vesi pienessä kulhossa ja hujauta kaurahiutaleseoksen joukkoon. Paista uunissa 175 asteessa noin puolen tunnin ajan. Käy sekoittamassa seosta ainakin pariin otteeseen ja pidä muutenkin hieman silmällä, jottei seos pala.

Pieni rusinoita, karpaloita ja taateleita halutessasi (itse laitoin sellaisenaan) ja sekoita hieman jäähtyneeseen mysliseokseen. Mysli säilyy hyvänä ainakin pari viikkoa (lasi)purkissa kuivassa ympäristössä.

Tulkoon syksy, olen valmis.

2 kommenttia:

  1. Itsetehty mysli on parasta! Ja makuja on niin kiva vaihdella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Lisäksi saa laittaa juuri sen verran makeutusta kuin haluaa sekä pystyy kontrolloimaan käyttämänsä öljyn laatua. Itse tehdyissä ylipäätään on kiva kun tietää, mitä pistelee nassuunsa :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.