sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Kun Snickers ja Bounty saivat raakoja lapsia


Tänään katselin kaipassa Raw Brownie -nimikkeellä olevia raakapatukoita. Aineksina oli manteli, rusina ja kaakao, ja hintaa oli pikkiriikkisellä patukalla kaksi neljäkymmentä. Mietin, että jaahas, tyyristä on. (Samalla rahamäärällä sain hiuslakan ja vihkon - tosin tunnustettakoon, että minulla oli alekuponki.)

Ajatus raa'asta browniesta jäi kuitenkin kytemään. Manteleita ei ollunna, mutta auringonkukansiemeniä, maapähkinöitä, rusinoita, taateleita, kookoshiutaleita, tummaa kaakaota ja tummaa suklaata oli!  Idea jalostui raaka-ainevalikoiman puitteissa suklaapatukkamaisemmaksi, mikä ei kyllä ollut ollenkaan huono juttu.


Uunissa tai kuivalla paistinpannulla paahdetut maapähkinät tuovat näihin patukoihin hieman snickermäisen makuvivahteen, kookoksesta puolestaan saa bountymaisia viboja. Maku ei varmastikaan ole identtinen kyseisten suklaapatukoiden risteymän kanssa, mutta tällaisiksi joka budjetille sopiviksi lähesraakapatukoiksi näistä tuli kyllä sangen kelpoja. Raa'at henkilöt voivat toki jättää pähkinänsä paahtamatta, mutta snickermäinen vivahde saattaa kärsiä tästä.   

Huomenna kun menen istumaan luennoille kahdestatoista kuuteen, tiedän mikä on salainen aseeni iltapäiväväsymyksen selättämiseen! (Voisikohan näihin integroida seuraavalla kerralla vielä kahvikomponentin? Hmm, mielenkiintoista.)



(Lähes) raa'at kookos-pähkinäpatukat (4 pientä patukkaa)
2 rkl rusinoita
4 taatelia
3 rkl kookoshiutaleita
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl (paahdettuja) kuorittuja maapähkinöitä
1 rkl (raaka)kaakaojauhetta

koristeluun:
rivi tai pari tummaa suklaata 
kookoshiutaleita
siemeniä

Lisää kaikki ainekset (koristeluaineita lukuun ottamatta) kulhoon ja sauvasekoita tasaiseksi massaksi. Kelmuta leipävuoka ja painele massa tasaiseksi noin sentin paksuiseksi levyksi niin pitkälle kuin sitä riittää (tavoitteena ei siis ole saada sitä riittämään koko vuokaan). Pakasta puolisen tuntia ja leikkaa sitten terävällä veitsellä neljäksi patukaksi. Sulata suklaa pienessä kulhossa ja sotke sitä patukoiden päälle. Ripottele päälle vielä vähän kookoshiutaleita ja siemeniä (tai esim. pähkinämurskaa) ennen kuin suklaa jähmettyy.


P.S. Sopii myös päiväkaffeille. Testattu on.

12 kommenttia:

  1. Itse tekemällä saa varmasti parempia raakileita aikaiseksi. Tällaiset ovat tosiaan aivan loistavia eväksenä. Ja päiväkahvilla.
    Onpa muuten vaikea hahmottaa nuita raaka-aineiden suhteita, kun itse mittaisin ainekset deseissä lusikallisten sijaan ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, mistäköhän muuten tosiaan johtuu että mittasin näin oudosti ruokalusikkamitalla - oiskohan desin mitta ollut pesussa niin jouduin näin omituisia mittoja käyttämään? :D

      Poista
  2. Tack, igen ett recept som jag bokmärker! :)

    VastaaPoista
  3. No ihan varmasti sopii kaffen seuraksi, tosi herkun kuuloisia ja näköisiä. Kaunis tuo kookoshiutaleen ja tumman suklaan kontrasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet kyllä ihan oikeassa tuosta kontrastista, mietin itsekin että miellyttävät silmää jollain hauskalla tavalla, mutta hyvin keksitty tuo syy tälle miellyttävyydelle :-)

      Poista
  4. Omnom! Raakapatukoita on viime aikoina näkynyt blogissa jos toisessakin, ja nämäkin kyllä antavat osviittaa siihen suuntaan, että moisia olisi pikimmiten testattava myös omassa keittiössä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, sitä voin ehdottomasti suositella! Plussaa myös monisoveltuvuudesta välipalaksi, jälkiruoaksi, päiväkahveille... Hurjempi voisi jopa hotkaista pari tällaista aamupalaksi kiireisenä aamuna, jos ei jouda pöydän ääressä aamiaistaan nauttia! :-)

      Poista
  5. Hei ja kiitos mahtavasta blogista!

    Testasin näitä illan ratoksi ja hyviä olivat. Tummaa suklaata meni kuorrutteeksi 100 gramman levyllinen, ei ainakaan pahentanut makua :P

    Koostumus jäi minulla murenevaksi, patukka ei ihan pysynyt kasassa. Teinköhän jotain väärin vai mistä voisi johtua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos itsellesi kommentoinnista ja reseptin kokeilusta! :-) Murenevaan rakenteeseen saattoi vaikuttaa esimerkiksi taatelien mehukkuus ja koko, itselläni oli käytössä suht kookkaita ja meheviä Rainbow'n taateleita. Noissa kuivatuissa taateleissahan on huimia eroja - osa on ihan kuivia ruppanoita, osa taas todella meheviä ja mehukkaita. Ensi kerralla siis voisi hieman vähentää pähkinä/siemen/kookosmäärää taikka lisätä taatelin tai pari enemmän, mikäli taikinan koossa pysymisessä on ongelmia. Taikinan saa kanssa painella ihan tiiviisti vuokaan, että patukat pysyvät kasassa ja leikkaantuvat sitten pakastamisen jälkeen hyvin.

      Hah, uskon että itsekin voisin ensi kerralla kokeilla tuollaista reilumpaa kuorrutusta, itse vaan "drizzlasin" (surkeaa että suomen kielessä ei ole hyvää vastinetta tätä koristelutekniikkaa täydellisesti vastaavalle englannin kielen termille "drizzle"!) vähän suklaata lisämauksi päälle. Toki suklaan kohdalla enempi on parempi, vai miten se meni ;-)

      Poista
    2. Hei hyvä huomio, nythän hoksasin, että taisinkin käyttää kuivattuja viikunoita, joita sattui olemaan muutama. Taitaa olla erilainen kuin tuo taateli. Tänään taidan kokeilla viikunoilla :)

      Poista
    3. Kyllä viikunatkin varmasti ovat superhyviä näissä, tosin ne ovat melko lailla vähemmän kosteita kuin taatelit, joten varmastikin rakennekin oli erilainen. Mutta erinomainen idea kaikki tyynni nuo viikunat näissä :-)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.