lauantai 1. syyskuuta 2012

Piparia purkista


Viime elokuussa julistin ihmisille, että kohta on taas joulu. Kommenttini sivuutettiin naurunpyrskähdyksellä.




Joulukuussa muistutin kyseisiä pyrskähtelijöitä sanoistani. Mahtoi heitä kaduttaa, että silloin elokuussa nauroivat minulle.



Totuushan on, että vuoden kiertokulussa on kaksi kiinnekohtaa: kesä ja joulu. Ensimmäisten lakastuneiden lehtien leijaillessa maahan aletaan odottelemaan joulua, ja kun joululahjat on aattona jaettu, on korkea aika alkaa miettiä, mitä juhannuksen pitopöydässä uusien perunoiden kera tarjotaan. 

Siksipä en pyytele anteeksi tämän piparkakkumaapähkinävoin reseptin julkaisuajankohtaa. Joulu on jo ovella, tiedättehän. Sitä paitsi tämä on niin hyvää, että en näe mitään syytä, miksi tätä ei voisi mättää elokuussa, syyskuussa, jouluna ja vaikkapa juhannuksena.

Tämä ei maistu piparkakkumaustein maustetulle maapähkinävoille, vaan mielenkiintoista kyllä, elämys on hämmentävän lähellä aidon, siirapista ja vehnäjauhoista kyhätyn piparkakkutaikinan syömistä purkista. Maapähkinöiden voinen suutuntuma ja maku höystettynä vienoisella hunajan makeudella sekä mausteiden kipakalla runsaudella muistuttavat joulukuisista piparitalkoista, lämpimän taikinan maistelusta suoraan leivinkulhosta ja kanelin huumaavan aromin leviämisestä koko huusholliin.

Maistuu omenapäärynän tai sen aidon ruotsalaisen näkkileivän kera (valitettavasti suomalaiset eivät osaa tehdä näkkäriä). Tai vaikkapa suoraan purkista lusikalla. Hyviä ideoita kaikki tyynni.


Piparkakkumaapähkinävoi (pieni purkillinen)
200 g maapähkinöitä
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
vajaa 1/2 tl neilikkaa
vajaa 1/2 tl pomeranssinkuorta
vajaa 1/2 tl inkivääriä
ripaus suolaa 
2-3 tl hunajaa

Käsittele maapähkinät paahtamalla, kuorimalla ja surauttamalla voiksi alkuperäisen ohjeen mukaisesti. Lisää kaikki listan mausteet ja hurauta tasaiseksi. Purkita puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa, jossa säilyy ainakin pari viikkoa. Tosin makuaistissasi on jotain pahasti vialla tai sitten itsekurisi on kuningasluokkaa, jos kykenet vastustamaan tätä herkkua niin kauan.

HUOM. Maapähkinävoin rakenteen laatu saattaa hieman kärsiä suuresta jauhemäärästä, joten kannattaa kärsivällisesti surauttaa maapähkinät melkoisen pehmeäksi voiksi - nimittäin mausteiden lisäys jämäköittää sitä. Voit myös halutessasi vähentää mausteiden määrää, mikäli arvostat täydellistä rakennetta vahvaa makua enemmän kuin herkullisen vahvaa makua.

14 kommenttia:

  1. Hei Pipsa!
    Ompas luova ja varmasti herkullinen yhdistelmä! Maapähkinävoi on heikkouteni, joten taidan tehdä vain hyvin pienen annoksen aluksi :-)
    Ja - sokerina pohjalla - minulla on sinulle pieni haaste blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Maapähkinävoi on kyllä hyvin koukuttavaa, ja itsekin olen harjoitellut itsekurin kasvattamista sen suhteen, etten vetäisi koko purkkia kerralla. Tämä satsi meni kyllä melkoisen nopeasti :D
      Pitääkin käydä tsekkaamassa haaste! :)

      Poista
  2. Har nu ett tag tänkt göra eget jordnötssmör och mandelsmör, och det här receptet verkar ju för bra för att vara sant, vem vill inte äta (hälsosam) pepparkaksdeg ur burk? :) Använder du helt vanliga jordnötter som finns i stora påsar (tror det är Sallinens?) i vanliga butiker?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja, jag använder Sallinens och Meiras helt vanliga jordnötter som säljs i stora påsar (1kg). Det är ett ganska stort jobb att skala jordnötter men jag brukar titta på tv samtidigt så det är inte för tråkigt :-) Och naturligt är det värt det eftersom sen man kan äta ganska hälsosam pepparkaksdeg ur burk ;)

      Poista
    2. Nu gjorde jag jordnötssmör, blev mycket bra! Och lite häftigt var det också, det var så roligt att se när jordnötterna faktiskt blev till smör, bästa underhållningen. ;) Till näst skall jag testa mandel- och cashewnötssmör, och sen kanske det här pepparkakssmöret.

      Poista
    3. Oj, hur roligt att du vågade testa att göra egen jordnötssmör! Mandel- och cahewnötssmör låter också jättebra :-)

      Poista
  3. Olen aivan samaa mieltä! Siis tuosta joulun ja kesän odotuksesta. Syksy kuluu minullakin joulun odotuksessa, lahjojen ja ruokien suunnittelussa. Heti vuodenvaihteen jälkeen taas hullun viherpiipertäjän postilaatikkoon kopsahtaa siemenluettelot ja sitten onkin hirmuinen kevään odotus edessä.

    Ja taas täytyy ihmetellä, että miten aina onnistutkin saamaan ruskeasta mönjästä niin houkuttelevat kuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kuvakehuista! Olikin melko mukavat sessiot omenapäärynöiden ja näkkäreiden kanssa heilua parvekkeella kun oli hyvä valaistus kerrankin tänä kesänä :-)

      Heh, ihanaa että hulluja viherpiipertäjiä on keskuudessamme, et uskokaan miten ihailen ja kadehdin sadonkorjuusi tuotoksia ja upeita kukkasianne!

      Poista
  4. Tuo on niin totta etteivät suomalaiset osaa tehdä näkkileipää! Siskon kanssa todettiin se juuri mummimme luona kun syötiin melkein koko paketti ruotsalaista näkkileipää :D! Ihana resepti jota on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä tätä! Sopii tosi hyvin just sen ruottalaisen näkkileivän kera tai ihan vaan purkista lusikalla :D Sekin vaihtoehto on muutamaan otteeseen tullut testattua... Raportoi toki jos uskaltaudut testaamaan :)

      Poista
  5. "Mums" sanoittaisiin täällä lahden toisella puolen! Onneksi olen tulossa Suomeen, niin tiedän ainakin tekeväni tätä ja niitä muita maapähkinävoi-variaatioita heti kun nyt saan ostettua Suomesta sopivia, naturelleja maapähkinöitä! :D Be aware tehosekoitin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mums on musta ruotsin kielen ihanimpia sanoja, vaikka jotkut sitä inhoavatkin :) Ihanaa että syyhyät jo testailemaan maapähkinävoita! :-)

      Poista
  6. Onpa kiva ohje! Tykkään tosi paljon maapähkinävoista ja tässähän on kiva ohje sille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tämä on hyvää sekä maapähkinävoin että piparkakkutaikinan elementissä, jos ei halua sitä perinteistä vielä alkaa syyskuussa pyöräyttämään :-)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.