lauantai 6. lokakuuta 2012

Mutakakkubrownie - unelmista totta

Moneenko tyyppiin olet törmännyt, joka ei tykkäisi browniesta? Entäs montako mieluummin mutakakun rauhaan jättävää kuin sen sulaan sisukseen sukeltavaa (täysjärkistä) ihmistä tunnet?

Tästä yhtälöstä tuskin saat aikaiseksi mitään kovin vaikeita laskutoimenpiteitä. Mutakakku x brownie x auringonpaiste = paljon onnellisia ihmisiä.


Joku ei osaa leikata kauniita tasakokoisia paloja - tai sit tää on mun strategia saada noi suurimmat

Viimeisimmästä brownieyrityksestä hieman lannistuneena tiesin, että jotain oli tehtävä, jotta en täysin menettäisi uskoani absurdeja raaka-aineyhdistelmiä juhlistaviin leivonnaisiin. Nämä eivät ole hassuja brownieta siinä amerikkalaisten teinileffojen tarkoittamassa merkityksessä, mutta aika huvittavia nyt kuitenkin - onhan pääraaka-aineena suklaan lisäksi sentäs mustat pavut.


Mutakakkubrowniet ja taivaallinen valaistuminen

Tiesin kyllä, että tämä päivä koittaisi. Olinhan jo tehnyt kikherneistä sekä cookieta että erilaisia herkkupalleroita. Olin lueskellut ja pinnaillut erilaisia mustapapubrownieohjeita löytämättä kuitenkaan sitä yhtä aivan täydellistä. Nyt tietysti ainoa kysymys suklaan, lukuisten koulutehtävien ja ihanan auringonpaisteen pyörryttämässä päässäni on, että miksi odotin näin pitkään? 

Nämä Chocolate Covered Katien No Flour Black Bean Brownies -reseptistä muokatut mutakakkubrowniet ovat sisältä suussa sulavan suklaisia, mutta päälle on muodostunut browniemaisen lohkeillut kuori. Alkuperäisen reseptin taikina on huomattavasti kiinteämpää, joten en edes lähtenyt yrittämään nostaa näitä vuoasta kuvattavaksi. Seuraava peliliike nimittäin on kaapata browniet kainaloon ja läksä kylään! Ja mutakakun ainoa huono puolihan tunnetusti on, että se ei välttämättä oo niin kaaheen kaanista kun sitä leikkaa ja nostelee paloja lautaselle.

Mutakakkubrowniet (9 kappaletta)

3 dl keitettyjä mustia papuja *
2,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
0,75 dl kaurajauhoja
1/4 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl hunajaa
2 rkl intiaanisokeria
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata, paloiteltuna reiluiksi paloiksi 

Sauvasekoita pavut niin tasaiseksi massaksi kuin mahdollista ja lisää joukkoon muut aineet. Voitele pienehkö vuoka rypsiöljyllä ja kaada massa vuokaan. Paista 175-asteisessa vuoassa 15 minuuttia ja anna huilata vuoassa ainakin 10 minuuttia ennen leikkaamista.


* Edit. 13.10. Papujen valmistusohje: liota papuja yön yli, siivilöi sitten vesi pois ja huuhtele hyvin siivilässä. Kiehauta runsaasti puhdasta vettä (suurin piirtein suhteella 2 osaa vettä : 1 osa kuivia papuja) ja keitä papuja reilu tunti, kunnes ovat pehmeitä. Tätä reseptiä varten keittoaikaa voi halutessaan hieman pidentää, sillä papujen hajoaminen vain helpottaa jatkotoimenpiteitä. Valitettavasti en osaa antaa tarkkaa mittaa, kuinka paljon kuivia papuja kolmeen desiin keitettyjä vaaditaan, koska keitän aina isomman satsin kerralla ja pakastan osan.
  
Vinkki 1: Liota ja keitä mustia papuja iso satsi kerralla, pakasta sitten osa pakasterasioissa ja jätä se muutama desi suorilta näihin. Et tule katumaan päätöstä astua to the dark side (pun intended, of course!).

Vinkki 2: Kun mittaat hunajan vasta öljyn jälkeen käyttäen samaa mittaa, saat hunajan valumaan vaivatta mitasta ilman että sitä pitää kauheasti jäädä kaapimaan mitan reunoista pois.

14 kommenttia:

  1. Näitä pian testamaan! Kuulostaa niin herkulta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on ihan unelmaisia! Älä odota siis liian pitkään ;)

      Poista
  2. Tämä vaikuttaa hyvältä! Minun on jo pitkään pitänyt kokeilla jotakin tällaista reseptia mihin tulisi papuja tai kikherneitä tai muuta sellaista. Tässähän olisi hyvä ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä aika varma, tästä olisi siis hyvä aloittaa :)

      Poista
  3. Oih, näitä täytyy kyllä tehdä siipalleni jahka hän taas tulee käymään! Mutakakun ja brownien yhdistelmä taitaa olla tie kenen tahansa sydämeen :)

    Chocolate Covered Katie on kyllä hyvä blogi, sieltä löytää vaikka ja mitä ihanaa kokeiltavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Näillä saa kyllä paljon uusia kavereita, jos tarvetta on :D Mutta kylläpä nuo vanhatkin kaverit taisivat tykätä, kun ei kylästä tarvinnut roudata pois näitä.

      Oon ihan koukussa Chocolate Covered Katieen, musta on ihanaa miten törkeän hyviä leivonnaisia/jälkkäreitä pavuista, tofusta jne. Katien resepteillä saakaan :-)

      Poista
  4. Löysin vihdoinkin mustapapuja, joten tänä viikonloppuna pääsen kokeilemaan tätä reseptiä. Minun mustapapupussin kyljessä ei tosin ole liotus- tai keitto-ohjeita, mutta ajattelin vain laittaa ne likoamaan yön yli ja keittää aamulla pehmeiksi. Toivotaan, että onnistuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota! Oi voi ettei valmistusohjetta papuihin ole pussissa, varsinkin kun ovat ilmeisesti aika "myrkyllisiä" ilman oikeaa valmistusta, mutta siis oikeilla jäljillä olet - liota yön yli runsaassa vedessä, siivilöi vesi pois ja huuhtele siivilässä hyvin. Sitten vaan runsaasti puhdasta vettä kattilaan (suurin piirtein 2 osaa vettä-1 osa papuja -suhteella) ja keitä n. 1h, sitten pitäisi olla jo aika pehmeitä papujen. Pavut saattavat hajota aika lailla jo tuossa tunnin keittoajassa (ainakin mulla olivat jo aika mössöä), mutta se ei tietenkään tätä reseptiä tehdessä haittaa laisinkaan, päin vastoin :-)

      Makoisia browniehetkiä!

      Poista
  5. Kiitos vielä tarkemmista keitto-ohjeista! Hienosti onnistui, todella herkullisia tuli. Laitan jossain vaiheessa myös tästä kokeilusta rapsaa oman blogin puolella ja linkitän tänne taas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä raporttia mun kokeilusta:
      http://zucchini-lafilleduvent.blogspot.com/2012/10/mustapapubrowniet.html

      Vaihdoin kaurajauhot mantelijauheeksi ja rypsiöljyn kookosöljyksi. Siksi varmaan ei tullut lohkeillutta kuorta. Maun puolesta oli kyllä hyvin autenttista :)

      Poista
    2. Mukava kuulla, että noilla vaihdoksillakin maku onnistui! Leipominen on kyllä juurikin niin kemiallinen prosessi, että tosiaan pienetkin jutut voivat vaikuttaa kuoren muodostumiseen tai muodostumattomiseen, mutta hyvä että maittoivat siis ilman kuortakin :-)

      Poista
  6. Heippa! mistä sä oot löytänyt kaurajauhoja, saako niitä ihan tavallisista kaupoista? voikohan ne korvata jollain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan! Itse olen ostanut tämän hetkisen pussini suoraan Rapion Myllystä, mutta uskoisin että tavallisissa isommissa marketeissa tuota kaurajauhoja voisi olla myös. Toinen vaihtoehto on yleiskoneessa hurauttaa kaurahiutaleet jauhoksi, tai tehdä kuten alkuperäisessä reseptissä, eli laittaa kaurahiutaleita (jauhon sijaan) taikinaan ja siten hienontaa ne samalla kuin muutkin aineet :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.