lauantai 4. toukokuuta 2013

Banaanilla makeutettua rapeaa granolaa


Banaani on terveysruokablogosfäärin kruunaamaton kuningas. Jenkkilästä meillekin kantautuneet, tuosta pehmeän makeasta hedelmästä ihmeitä tekevät reseptit, kuten banaanipehmis ja banaani-kananmuna-pancaket, ovat saavuttaneet jo hehkutuksensa huipun ja saavat pian tehdä tilaa uusille villityksille.

Kuten tälle banaanigranolalle.




Samalla tavalla kun luettuasi ensimmäisen kerran mustapapubrowniesta, cookie dough-kikherne-palleroista tai vaikkapa niistä banaani-kananmuna-pancakesta, nyt on aika olla avarakatseinen. Jos et aivan vielä osta ajatusta (ah, minun on pakko myöntää, että rakastan anglinismejä, enkä edes häpeä tätä rahvaanomaista ominaisuuttani!) pelkällä ylikypsällä banaanilla makeutetusta, herkullisesta granolasta, anna minun ylipuhua sinut.

Tai näyttää vielä pari kuvaa näistä jättikokoisista clustereista. (Voin tietysti myös ilmaistaa asian suomeksi ja puhua klönteistä, mutta silloin meillä kellään tuskin olisi kovin kovaa ruokahalua enää jäljellä.)


 

Uusi pinkki kastelukannuni - ihanan funktionaalista väriterariaa


Tavallisissa mysleissä, muromysleissä ja muroissahan on usein sellaisia ikävän kuuloisia ainesosia kuin kovetettua kasvirasvaa, glukoosifruktoosisiirappia, karamellisiirappia, glukoosisiirappia… sekä tietysti helpommin tunnistettava ystävämme, sokeri, löytyy ravintosisällöistä lähes poikkeuksetta (”lähes” siksi, että tiedän yhden murobrändin, jossa raaka-ainelistalta löytyy vain ja ainoastaan täysjyväviljaa). Ravintosisällöltään nämä aamiaiseksi markkinoidut tuotteet muistuttavat enemmänkin jälkiruokaa, ja vaikka tarkoituksenani ei olekaan paasata erinäisten ruoka-aineiden terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä, olkoon tämä saarna muistutuksena itselleni. Miksi syödä transrasvoja ja monta ruokalusikkaa puhdasta sokeria jo heti aamusta, jos vaihtoehtona on tankata hyviä rasvahappoja, täysjyväkauran kuituja ja banaanin luonnollista makeutta?



Banaani-siemengranola 
1 iso ylikypsä banaani
vajaa 1/2 dl rypsiöljyä

3 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl pellavansiemenrouhetta

Muussaa banaani sauvasekoittimella. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi. Mittaa samaan kulhoon kaurahiutaleet ja siemenet ja sekoita tasaiseksi. Levitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ohueksi kerrokseksi ja paista n. 20 minuuttia 175 asteessa sekoittaen pari kertaa paistamisen aikana. Laita lämpö nollille ja ota pelti pois uunista, riko granolalevyt sopivan kokoisiksi sattumiksi ja laita vielä jäähtyvään uuniin "kuivumaan" noin 15-20 minuutiksi. Näin saat ihanan rapeaa granolaa.  


 


Oi kyllä. Ei kyllä kaupan sahajauhot maistu näiden jättimäisten clustereiden jälkeen!

16 kommenttia:

  1. Onpa hyvännäköistä! Ps. diggailen sun kirjoitustyyliä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lelluseni! :-) Pian nähdäänkin, mikäli olet maisemissa kun tulen käymään helatorstaina!

      Poista
  2. Eläköön banaani!!
    En ole koskaan oikein innostunut mysleistä. Juurikin siksi, että ne hyvänmakuiset ovat kauheita sokeri/rasva-pommeja ja sitten taas ne terveelliset maistuvat ihan sahanpuruilta.
    Tästä banaanigranolastasi meinaan jo hieman houkuttua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Banaani on kyllä huippua! Kehitänkin juuri reseptiä banaani-kesäkurpitsa-kaakao-kakulle, ja ensimmäinen versiokin oli jo sangen maukas sisältääkseen 2 desiä kesäkurpitsaa ja 2 banaania eikä lainkaan "huonoja" ainesosia ;)

      Niinpä suosittelen oman myslin kokkausta :)

      Poista
  3. Uunissa on.. :) Oon vähän kaipaillut sun postauksia, luulin jo että et bloggaa enää mutta voi sitä riemun määrää kun bloglovin ilmoitti Terveen Hyvää:n uudesta postauksesta, hih! :) Olet inspiroinut minua paljon omaankin blogiini, kiitos siitä <3

    Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten ilahduin kommentistasi! :) Tarkoitus olisi bloggailla nyt toivottavasti ahkerammin, kun parin tentin päästä alkaa "kesäloma" eli ei tarvitse enää tehdä kandin työtä eikä lukee koulujuttuja vaan käydä "pelkästään" töissä :-)

      Poista
  4. Heips!

    Löysin aivan mahtavan blogisi tovi sitten ja täytyy kyllä sanoa, että täältä on löytynyt useampikin kokeiluun pääsevä herkkuresepti - kiitos siis inspiraatiosta! Nyt kun kesälomalaisella vihdoinkin riittää hiukan enemmän aikaa leipomuksille ja kokkailuille, ajattelin kokeilla banaanigranolan uunitusta.

    Osaatko sanoa, miten kauan granola mahtaa säilyä (mietin, että jos sitä valmistaisi kerralla hiukan isomman satsin, niin säilyisikö esim. vajaan viikon verran lasipurkissa, vai meniskö pilalle kun aineksissa kuitenkin banaania mukana..)?

    Aurinkoista sunnuntaita toivotellen,
    Ilona

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Voi kiitoksia itsellesi piristävästä kommentista! Suosittelen tätä reseptiä ehdottomasti, tää on mun kestosuosikki :-) Tosin tää on superaddiktoivaa, varoitan! Itse olen kyllä säilytellyt tätä lasipurkissa tuon viikon verran, harvoin tosin isokaan satsi säilyy niin pitkään kun jotenkin käyn aina vierailemassa purkilla vähän turhan usein :D Mutta koska granola on kuitenkin paistettua niin olen luottanut siihen että tuon viikonkin jälkeen on vielä ihan syömäkelpoista tavaraa :)

      Poista
  5. Oon kuolannu tätä jo pitkään ja vihdoin mulla on tätä uunissa ;) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtavaa - tämä on nimittäin mun ehdoton lempiresepti, mikä on arjessa jatkuvasti käytössä, mutta kukaan muu ei tunnu tekevän tätä koskaan! Mitä pidit lopputuloksesta? :) Kiitos kommentoinnista!

      Poista
  6. Sulla on aivan ihania reseptejä! Tein tätä äsken, NAM! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että teit tätä! Tämä on niin hyvää, vaikka itse sanonkin :) Kiitos kommentoinnista!

      Poista
  7. Testattu! Oli ihanaa :) Luonnon jugurttia, kylmää mustaherukkasurvosta ja lämmintä granolaa <3 Oi että! Tuli mieleen, että samalla ohjeella (tai hieman muunnellulla) voisi tehdä rieskaa, ainakin minun granola oli rieskamainen, ennenkuin hajotin sen pienempiin palasiin ja kuivattelin uunissa :) -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana idea tuo rieska, varmasti toimisi sellainen makeahko banaanirieska juurikin pähkinävoin kanssa :) Tuo yhdistelmä on myös ihan super, mustaherukat on niin pommi marjaksi!

      Poista
  8. Hei, osaatko sanoa paljon tässä granolassa on noin suurinpiirtein kaloreita per 100g ? Ja muuten aivan mahtavan näköistä ja täytyy kyllä heti testata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, en kyllä valitettavasti osaa yhtään sanoa! Suosittelen pluggaamaan arvot kalorilaskuriin, esim. kiloklubi.fi olisi ilmainen sellanen, jos kiinnostaa :) Suosittelen testaamaan, tosi hyvää ja paljon ravintoainerikkaampaa kuin kaupan mysli!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.