sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Chick-browniet ABC-kuorrutuksella

Täällä on luettu aakkosia tänään: A niin kuin avocado, B niin kuin banana, C niin kuin coconut...

...ja chick niin kuin chickpea! Tai vaihtoehtoisesti kananpoika tai tyttö, mutta niitä ei näistä browniesta onneksi raaka-ainelistalta löydy. 



Jos kohtaisit ylläolevan näyn heti äitienpäivän aamusta, sanoisitko ei?

Varsinkin kun kuulisit, että kasassa on kaikki ravitsemuksellisesti tasapainoisen aamiaisen ainekset: proteiinia kikherneistä ja kananmunasta, hyviä rasvoja avokadosta ja rypsiöljystä, hedelmää banaanin muodossa...

Unohtamatta muutamaa pientä ekstraa, jotka tekevät elämästä paljon makeampaa (kirjaimellisesti). Siispä hyvässä tummassa kaakaojauheessa, vahvassa kahvissa ja makeuttajana toimivissa rusinoissa ei ole säästelty näissä browniessa. Inkkarisokerilla ryyditettynä maku on ihanan paahteinen, suklainen ja no - pakko käyttää tätä sanaa - syntinen. Nämä eivät ole sellaiset "syö-joka-päivä-aamiaiseksi-ja-lounaaksi-ja-päivälliseksi" -browniet, mutta sentäs aika paljon kesäkroppaystävällisemmät kuin keskiverto "puoli-kiloa-voita-ja-sokeria" -suklaaruudut.
  
Herkullisesti lohkeillut brownie-pohja

Aiemmin tekemistäni mustapapubrowniesta oli kulunut jo hälyttävän pitkä aika, sillä olin ehtinyt jo unohtaa, miltä papubrownietaikina maistuu. Uskokaa tai älkää, se maistuu taivaalliselta. Paremmalta kuin lapsuuteni suosikki mokkapalataikina tai purkki keksitaikina-suklaahippu-karamelli-kinuski-vanilja-valkosuklaa-jäätelöä (ja kyllä, tässä oli tarkoitus kuvailla jotain herkullista - mielestäni jälkiruoissa enemmän on ehdottomasti enemmän!).  


Kesä ja blogini pahamaineiset orvokkikuvat ovat täällä!

Sangen surullista kyllä, mutta minustakaan, the ultimate batter loverista, pelkän brownietaikinan tarjoaminen äitienpäiväkaffeilla ei tuntunut aivan sosiaalisesti hyväksyttävältä, joten taivuttelin itseni paistamaan näistä jotain jälkiruokahaarukassa pysyvää.

Ja kylläpä tuo lopputulos maistui näinkin. Vähän liiankin hyvin, kun piti rikkoa junaetikettiä tankkaamalla välipalaksi aivan taivaallisen syntisen mehevää ja täyteläistä suklaakakkua matkalla äitienpäivänvietosta. Kanssamatkustajat olivat taatusti vain kateellisia paheksuvine katseineen. Vähän olisi kyllä tehnyt mieli kysyä:

Kikhernebrownie avokado-banaani-kookoskuorruteella, anyone?  
 



Kikhernebrowniet avokado-banaani-kookoskuorrutuksella (16 brownieta)
Chick-browniet (chickpea) ABC-kuorrutuksella (avocado-banana-coconut)

1/2 dl rusinoita
1/2 dl vahvaa kahvijuomaa/espressoa
265 g (1 prk) kikherneitä (reilu pari desiä - olin valitettavasti hölmö enkä tajunnut mitata tätä!)

1/2 dl intiaanisokeria
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
(70 g tummaa suklaata - mitä tummempaa sen parempaa!)

ABC-kuorrutus:
1 kypsä avokado
1 hyvin kypsä pieni banaani
1 prk kookosmaitoa, käytä vain paksu osa päältä
1/2 dl rusinoita
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1/2 dl intiaanisokeria (tai vähemmän, jos banaani on hyvin makea)
(30 g tummaa suklaata rouheena)

Liota rusinoita kahvijuomassa 10-30 minuuttia. Ota neste talteen erilliseen kulhoon ja soseuta valutetut rusinat sauvasekoittimella kulhossa. Valuta kikherneet ja huuhtele lävikössä hyvin, jotta ylimääräiset suolat karisevat. Soseuta sauvasekoittimella aivan tasaiseksi massaksi erillisessä kulhossa. Sekoita rusina- ja kikhernesoseet keskenään, lisää kahvijuoma, intiaanisokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljajauhe ja sekoita suurin piirtein sekaisin. Lisää rypsiöljy ja muna (sekä paloiteltu tumma suklaa) ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Maistele makeutuksen määrää: voit lisätä pari ruokalusikallista esimerkiksi hunajaa tai lisää inkkarisokeria, mikäli mielit vielä makeampaa brownie-elämystä.

Voitele esim. neliön mallinen pienehkö uunivuoka rypsiöljyllä ja kaada taikina vuokaan. Tasoita hyvin, sillä taikina ei levittäydy itsestään. Paista 175 asteessa 25-30 min, riippuen browniesi paksuudesta. Mikäli haluat "fudgemaisemman"/mutakakkumaisemman brownien, paista vain noin 15-20 minuuttia, mutta kuitenkin ainakin niin, että pinta on jähmettynyt.

Anna brownieden jäähtyä vuoassa. Tee sitten kuorrutus sauvasekoittamalla avokado ja banaani aivan sileäksi soseeksi. Kaavi kookosmaitopurkin päältä kermainen osa samaan kulhon soseen kanssa ja sekoita tasaiseksi. Sauvasekoita rusinat (voit liottaa niitä 10-30 min esim. vedessä/kahvijuomassa ennen tätä helpomman soseutuksen aikaansaamiseksi, mutta valuta rusinat hyvin ja älä lisää kuorrutukseen liotusnestettä) tasaiseksi soseeksi erillisessä kulhossa. Lisää rusinasose, kaakaojauhe ja intiaanisokeri (sekä suklaarouhe) avokado-banaani-kookossoseeseen ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute brownien päälle ja laita jääkaappiin tekeytymään folion alle yön yli.


Loppukevennyksen aika! Olen varmaankin niin sanaton, etten keksi mitään järkevää (ai milloin oon sitten keksinyt...), vaan totean vain: katsokaa nyt kahta viimeisintä kuvaa, miten tuhtia se on!!! 

Vastaus: niin tuhtia, että se sai minut käyttämään kieliopillisesti hyvin epäkorrektisti kolmea huutomerkkiä peräkkäin ja ainakin sataa englanninkielistä lainausta ja muka-hauskaa sanaleikkiä tässä postauksessa - chick-browniet ABC-kuorrutuksella ja sitä rataa... Kaikki tämä vain siksi, että juuri sinä tekisit itsellesi palveluksen ja kokeilisit näitä. Ei mulla muuta, tällaista normaalia pientä manipulaatiota vain. {Ja tähän tulisi sellainen silmäniskuhymiö, jos harrastaisin niitä.}

4 kommenttia:

  1. Maistuuko näissä vahvasti kahvi? Itse en juo kahvia ja vierastan kaikkea mokan makuista herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ei omasta mielestäni maistu vahvasti kahville, kahvi lähinnä tuo paremmin suklaan makua esille näissä! Uskoisin, että kahvin voi korvata ihan maidolla tai jopa vedellä, jos kahvin maku ei houkuttele :)

      Poista
  2. Mmmm, onpas monta brownieohjetta! Nyt en osaa päättää, mitä näistä tekisin. Mikä sulla on jäänyt omaksi suosikiksi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin, että juuri tämä kyseinen ohje, tai sitten nämä raakabrowniet uuden blogin puolella: http://www.maku.fi/blogit/terveen-hyvaa/raakabrowniet-jouluisin-makuvivahtein :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.