sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Voihan brownie sentään - terveellinen brownie-banana split

Kuvittele, että olet vanhanaikaisessa amerikkalaisessa jätskibaarissa, jossa on kuvallinen laminoitu menu, ja taustalla soi American Pie (ei se Madonnan versio).  




Ensimmäisenä listalla on - luonnollisestikin - banana split. Toisena taas brownietaikinaa ja brownienpaloja tarjoileva suklaajäätelöannos. Edemmäs listaa ei edes kannata lukea, sillä se vain vaikeuttaisi asiaa.

Ongelma on ilmiselvä: kumpi valita?




Aaa, ymmärsinkö oikein -  haluaisit päästä vielä lähemmäksi? Eiköhän se onnistune.


  

Kyllä, haaveisiimme on vastattu!

Valitettavasti en nyt viittaa siihen, että voisimme kaikki jättää kesätoimemme ja kiiruhtaa lätäkön toiselle puolelle nauttimaan banana splitiä tai browniejäätelöä. Sen sijaan voin tarjoilla pienen palan unelmaa yhdistämällä nämä kaksi Amerikan suosikkiherkkua.  



 En valitettavasti koskaan ole vieraillut vanhanaikaisessa amerikkalaisessa jäätelöbaarissa, joten edellä sepittämäni tarina perustuu ainoastaan elokuvan kuvaukseen, mutta toinen aito ulkomainen jäätelömuisto minulla on tarjottavana:

Maistoin ensimmäisen kerran Ben&Jerry'siä Englannissa kuusi seitsemän vuotta sitten. Maku oli Phish Food, ja tuo vaahtokarkkia, karamellia ja suklaisia kalanpalasia pursuileva jäde-elämys on jäänyt erityisesti mieleeni. Ehkä siksi, että en ollut aiemmin syönyt mitään niin yltäkylläisesti erilaisia karkkielementtejä tarjoilevaa jäätelöä, tai ehkä siksi, että sinä kesänä Englannissa paistoi kerrankin aurinko ainakin kahtena päivänä putkeen.

B&J-jätskit ovat tunnettuja siitä, että lähes minkä tahansa leivoksen, makeisen tai muun jälkiruoan voi syödä jäätelönä heidän valikoimastaan. Banana Split ja Chocolate Fudge Brownie löytyvät jo B&J:n lähes loputtomalta listalta. Mutta jos heidänkin ideologiansa on tarjota mahdollisimman paljon kerralla, miksipä emme me muut seuraisi perästä?

Niinpä yhden tylsistyneen sunnuntai-iltapäivän seurauksena syntyi melko synnitön brownie-banana split, koska joskus enemmän on vain yksinkertaisesti enemmän.    


 
Brownie-banana split (1 annos)
1 banaani
rippeet kikhernebrownietaikinasta (reilu puolisen desiä) {resepti alla!}
2 tl (raaka)kaakaojauhetta
pala kikhernebrownieta {resepti alla!}

"vaniljakerma":
1/2 dl maitorahkaa tai kookoskermaa (kiinteää massaa kookosmaitopurkin päällisosasta)
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 tl hunajaa tai ripaus steviajauhetta

koristeluun:
banaaniviipaleita
ripaus (raaka)kaakaojauhetta
kikhernebrownieta

Viipaloi banaani ohuesti ja pakasta ainakin pari tuntia. Heitä jäätyneet banaaniviipaleet ja kaakaojauhe leivontakulhoon, jossa on brownietaikinan rippeet (aka kokin osuus taikinasta). Sauvasekoita tasaiseksi ja sileäksi, kunnes banaaninpaloja ei enää erotu. Pakasta vielä noin 20 minuuttia pakasterasiassa.

Sekoita sillä aikaa maitorahka/kookoskerma, vaniljajauhe ja haluamasi makeutus keskenään. Laita jääkaappiin odottamaan annoksen kokoamista. Paloittele browniepala pieniksi paloiksi ja laita syrjään odottamaan kokoamista. Viipaloi ohuesti 1/3 banaani koristeeksi halutesssasi.  

Ota jädemassa pakasteesta ja pyöräytä joukkoon paloitellut browniepalaset - jätä muutama pala koristelua varten. Kostuta isoa lusikkaa kuumassa vedessä ja lusikoi massasta kulhoon palloja. Lusikoi päälle "vaniljakerma" ja asettele annokseen banaaniviipaleet. Siivilöi päälle raakakaakaojauhetta ja ripottele koristeeksi säästämäsi browniepalaset.    



Supersimppelit kikhernebrowniet (6 palaa)
2,5 dl kikherneitä
3 rkl kaurahiutaleita
2 kananmunaa
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl (+ 2 rkl) hunajaa *
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sauvasekoita tasaiseksi. Vuoraa pieni vuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes hammastikkuun ei tartu taikinaa.

* Riippuen miten makeita brownieta haluat. Itse en ole hillitysti makean suurin ystävä vaan överi on toinen nimeni, joten laitoin myös valinnaisen paria ruokalusikallista hunajaa.

Ymmärrän, että kaikki eivät halua syödä raakaa kananmunaa edes superherkullisen brownietaikinan tähden. Siksipä minulla on tarjota myös kananmunaton mustapapubrownieresepti, joka epäilemättä toimisi tässä reseptissä erinomaisesti. Vegaanisen kyseisestä reseptistä saa korvaamalla hunajan agave- tai vaahterasiirapilla, kuten alkuperäisessä reseptissä, ja käyttämällä vegaanista tummaa suklaata.


 Vielä yksi lusikallinen? Kyllä kiitos.

11 kommenttia:

  1. NAM! Olen aina kuvitellut noita kikhernebrownieita paljon vaikeammiksi valmistaa mutta tuota reseptiä on pakko kokeilla, kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on hyvin simppeleitä - oikeastaan helpompia kuin "oikeat" browniet! :) Jos kokeilet reseptiä joskus, olisi hauska kuulla lopputuloksesta :)

      Poista
  2. Hyvät ohjeet! B&J jäätelöt on minunkin suosikkeja, tätä pitää joskus kokeilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi, varsinkin nyt kun jäätelönsyöntikelit ovat parhaimmillaan!!

      Poista
  3. Testasin tuota kikhernebrownieta tästä postauksesta, kerrankin paistoin oikean ajan enkä yli tai ali niinkuin yleensä (vähän hakusessa nämä leivonta-asiat..:D) Lopputulos oli oikein hyvää! Jotain päällystettä siihen voisi kehitellä, ehkäpä rahkasta ja suklaaprodesta? Ja taikina oli juuri sopivan kokoinen yksineläjälle, ihana kun ei tarvi aina koettaa muutella määriä pienemmäksi. :) Tästä blogista löytyi muitakin reseptejä mitä haluan kokeilla, terveellisyys on niin iso plussa! -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee kivaa että onnistui! :) Tässä pari kuorrutusehdotusta:

      Suklainen proteiinikuorrutus
      1 prk (2,5 dl) maitorahkaa
      20 g (2 rkl) suklaanmakuista proteiinijauhetta
      2 rkl (raaka)kaakaojauhetta
      (halutessa vähän steviaa, hunajaa tms. lisämakeutusta)

      Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa ja kuorruta browniet jäähtyneinä; säilytä kuorruttamisen jälkeen jääkaapissa.

      Tai sitten taivaallinen suklaa-maapähkinävoikuorrutus blondie-reseptistäni. Ihana kuorrutus on myös tämä:

      Kaakao-maapähkinävoikuorrutus
      4 rkl maapähkinävoita
      2 rkl tummaa kaakaojauhetta
      1 rkl maitoa (kuorrutuksen notkistamiseksi, enemmän tarvittaessa)
      makeutukseksi 1/4 tl steviaa tai 1 rkl hunajaa

      Sekoita kaikki ainekset yhteen ja levitä brownielle; säilytä kuorruttamisen jälkeen jääkaapissa.

      Vielä yksi villi vaihtoehto on suklainen avokado-banaani-kookosmaitokuorrutus toisessa brownie-reseptissäni. Tosi tosi kermaista, makeaa, suklaista ja hyvää, vaikka raaka-aineet saattavat epäilyttää!

      Mukava kuulla, että löydät muutakin kokeiltavaa! Itsekin arvostan pieniä reseptikokoja, niin ei jää herkut nurkkiin pyörimään pitkäksi aikaa ja voi leipoa useammin :) Kiitos että kommentoit!

      Poista
    2. Kiitos pikaisesta vastauksestasi ja vinkeistä! Suurin osa browniesta onkin vielä odottamassa jääkaapissa, taidan kokeilla kuorrutukseen vaihtoehtoa nro. 1. Toinen kuullostaa hyvältä, mutta.. noh, olen riippuvainen. Maapähkinävoiholisti. Kohtuus katoaa maapähkinävoipurkki kädessä. Ostan sitä silloin tällöin ja purkki hupenee, noh, nolottavan nopeasti. Ajattelen, että otampa t-lusikallisen ja simsalabim! Häviää neljännespurkkia. Vaivan takia en sitä uskalla usein ostaa. Terveellistähän se toki on, mutta kaloreita siinä on.. aika monta (eli en halua laskea). Minkään muun ruuan/herkun/juoman kanssa tätä kyseistä ongelmaa ei ole. Onkohan meille olemassa jotain anonyymiä tukiryhmää? :D Jokatapauksessa, kaikki kuorrutteet vaikuttavat ihanilta ja varmasti kokeilen noita muitakin vastaisuudessa! Tosiaan, minustakin on kiva leipoa vain vähän kerralla, voi sitten useammin kokeilla kaikkea uutta! :) -A-

      Poista
    3. Hih, annoit mulle hyvät naurut tällä viestillä! :) Mutta siis kaikella hyvällä vaan, nimittäin olen itsekin juuri tuollainen holisti! Kauhea tämä maapähkinävoiriippuvuus, ei hellitä sitten millään paitsi tietysti sillä itsellään... Tuo tukiryhmä olisi ihan mainio, liittyisin heti! Maapähkinävoin kohtuukäyttäjäksi -tukiryhmä olisi varsinkin huippu, koska sitten sitä voisi kuitenkin herkutella kohtuumäärin :)

      Poista
    4. Pitäisiköhän meidän perustaa ko. ryhmä? Luulen, että siihen hakeutuisi muutama muukin! Välillä huijasin itseäni, että nythän purkki kestää pidempään kuin pari päivää, vain huomatakseni, että olin siirtynyt isompiin purkkeihin! Ostan kyllä maapähkinävoita välillä, aika kultaa muistot ja uskon että nyt pysyn kohtuudessa. Mutta ei. Silti, se on niin hyvää! Testasin tuota rahkakuorrutusta ja nyt brownie-elämys oli täydellinen! Tätä voisi tarjota vieraillekkin (yleensä minun keittiö-tuotoksia maistellaan hyvin varovasti..) Seuraavana kokeilussa pekaanipiirakkapallerot (rakastan pekaanipähkinäpiirasta!!) -A-

      Poista
    5. Hehe, uskon kanssa että maapähkinävoin koukuttavuuden takia ryhmään takuuvarmasti liittyisi moni muukin! Siten ehdottomasti se pitää meidän perustaa!

      Kiva kuulla, että rahkakuorrutus maistui :) Ne pekaanipiirakkapallerot on niiin hyviä, toivottavasti sinäkin tykkäät :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.