tiistai 20. elokuuta 2013

Elämäni parhaat browniet, sokeritta ja jauhoitta

Tiedän mitä ajattelette.



Miten kukaan voi tarvita näin montaa black bean brownie reseptiä?

Sori, kamut, en todellakaan tiedä mitä vastaisin teille. Mielestäni papubrowniet ovat kaiken hypetyksen, hehkutuksen ja palvonnan arvoisia. Todella tuhteja, intensiivisen suklaisia ja makean nälän tyydyttäviä tavalla, jota tavallinen puoli-kiloa-voita-ja-sokeria -brownie ei voi saavuttaa.

Ainakin omalla kohdallani valkoista sokeria ja vehnäjauhoa tarjoilevat leivonnaiset eivät saa makeanhimoa leppymään vaan ainoastaan kiihdyttävät sitä: syötyään yhden brownien käsi on jo tavoittelemassa toista ennen kuin tietoinen ajattelu edes ehtii mukaan - tuttu tunne?  


  

Nämä browniet sen sijaan tarjoavat yli kuusi grammaa proteiinia, reilusti kuitua ja vain hieman tyydyttynyttä rasvaa tummasta suklaasta ja keltuaisista, jotka ovat muuten erinomainen vitamiinien lähde. Tavallisessa browniessa voi helposti olla jopa 40-50 grammaa sokeria, näissä browniessa on pari grammaa sokeria tummasta suklaasta ja alle kahdeksan grammaa hunajaa per leivos. Hunaja on käytännössä kokonaan fruktoosia ja glukoosia (lähde: Fineli), ja kuten mikään muukaan sokeri, sitä ei voi tituleerata terveysruoaksi. Pidän hunajasta kuitenkin sen luonnollisuuden, aromikkuuden ja makeuden vuoksi, joiden takia sitä ei tarvitse käyttää paljon saavuttaakseen sopivan makeuden.

Yhdessä isossa browniessa on alle 180 kaloria, kun taas linkittämässäni perinteisessä browniessa yli tuplasti enemmän. Lisäksi kikherneet lasketaan kasvikseksi, joten onko edes olemassa parempaa tapaa huijata jälkikasvua syömään tarpeeksi vihanneksia kuin tarjoamalla näitä unelmaisia brownieta?




Sain inspiraatiota maapähkinävoikuviointiin ja pensasmustikoiden käyttöön taikinan kosteuttajana ja makeuttajana Desserts with Benefits -blogista.

Maapähkinävoi-mustikkabrowniet (9 isoa brownieta)
3/4 dl pensasmustikoita (tuore tai pakaste) *
1 prk (265 g) kikherneitä tai mustapapuja
4 rkl kaurahiutaleita
2 kananmunaa
1/3 dl rypsiöljyä
1/2 dl hunajaa
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

50 g tummaa suklaata (itsetehtyä voi myös käyttää)
2 rkl maapähkinävoita **

koristeluun:
pensasmustikoita
pari pala tummaa suklaata

Lämmitä pensasmustikoita mikrossa, kunnes ne soseutuvat (1-1,5 min pakastemarjoille ja vajaa minuutti tuoreille). Lisää kulhoon kaikki aineet lukuun ottamatta suklaata, maapähkinävoita ja koristeluun varattuja kokonaisia pensasmustikoita. Sauvasekoita tai hurauta blenderissä tasaiseksi, kunnes erillisiä papu- ja kaurasattumia ei enää erotu.

Pilko tumma suklaa sopiviksi paloiksi ja kääntele taikinan joukkoon. Voitele pienehkö neliön muotoinen uunivuoka kevyesti rypsiöljyllä ja kaada taikina vuokaan.

Lämmitä maapähkinävoita mikrossa 10 sekunnin jaksoissa, kunnes se on lämmintä ja juoksevaa (minulla riitti 3 x 10s jaksoa). Koristele browniet tiputtamalla lusikalla maapähkinävoita diagonaalisin vedoin. Vedä veitsellä vastakkaiseen suuntaan kevyitä vetoja, niin saat kivoja kuvioita.

Paista brownieta 175-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia tai kunnes tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä ja koristele halutessasi sulatetulla suklaalla ja kokonaisilla pensasmustikoilla.


* En valitettavasti ole kokeillut metsämustikoita tähän reseptiin, mutta pensasmustikat ovat jonkin verran makeampia kuin metsämustikat, joten makeutuksen määrää voi sopeuttaa halutessaan.

** Käytä mahdollisimman juoksevaa maapähkinävoita, esimerkiksi perusmarketeista löytää Amonan makeuttamatonta maapähkinälevitettä, joka sisältää vain ja ainoastaan 100% paahdettua maapähkinää. HUOMHUOMHUOM! Amonalla on myös kasvirasvaa, sokeria ja suolaa sisältävä versio, joten lue pakkausseloste huolellisesti, että valitset oikean purkin. Kannustan muutenkin lämpimästi tuoteselosteisiin tutustumiseen - se että jokin tuote on päätynyt kaupan hyllyyn asti ei välttämättä tarkoita sitä, että se on suuhusi päätymisen arvoinen.

      

Itse tarjoilin näitä pahaa aavistamattomille kahvitteluvieraille. Browniet saivat kehuja, kuten "kauneimpia leivoksia mitä olen vähän aikaan syönyt" ja "vitsi miten hyviä". Sanomattakin selvää, että olin aikas otettu.

30 kommenttia:

  1. Näyttää ihan tosi hyvältä! Pakko koikeilla joskus!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi! Eikä kannata olla ennakkoluuloinen, tuo taikina on jo niin hyvää että turhat epäilykset karisevat kyllä nopeasti :)

      Poista
  2. Ai että, kylläpä näyttää ja kuulostaa hyvältä, näitä täytyy ehdottomasti kokeilla! :) Kiva blogi sulla muutenkin, menenpä tutkailemaan tarkemmin vanhempiakin postauksiasi, jos vaikka saisi hyviä kokkailuideoita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Uskaltaudu ihmeessä kokeilemaan näitä, minusta jokaisen pitäisi antaa leivonnassa pavuille mahdollisuus, se ovat uskomattoman monikäyttöisiä! :D

      Poista
  3. Aivan mahtavaa! Typerää, miten ennakkoluuloisia ihmiset saattavat olla raaka-aineiden kanssa. Olen itsekin kauan aikaa miettinyt, kuinka saada makeista leivonnaisista oikeasti terveellisempiä tekemättä niistä tylsän makuisia. Musta tuli just sun fani! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos ihanasta kommentistasi, sait todellakin hymyn mun huulille! :-) Jos haluat kokeilla yhtä ennakkoluulot rikkovaa reseptiä, suosittelen ehdottomasti tätä... kukaan ei tule edes uskomaan, mitä nämä sisältävätkään! ;)

      Poista
  4. Moi! Tosi wautsi blogi sulla! Kiitos siitä! Onneksi satuin löytämään, koska juuri tätä tarvitsen! Oon ite kans todella innostunut terveellisestä leivonnasta ja just pistin maapähkinä-brownietaikinan uuniin! Mahtavaa ku löytää tälläsiä reseptejä ja innolla ootan päästä maistamaan kikherneistä tehtyjä brownieita! Yks juttu kyl sun joissakin resepteissä häiritsee, nimittäin mikron käyttö. Se ei oo terveellistä. Kehottaisin jättämään mikron käytön kokonaan. Ilman sitä pärjää kyllä mainiosti. Voit lukea lisää esim. www.aitoterveys.fi sivustolta kohdasta Artikkelit 2+.

    VastaaPoista
  5. Hei ja kiitos! Toivottavasti tulet vielä raportoimaan, maistuivatko leivonnaiset :-)

    Kiitos myös mikrovinkistä, pitäneekin tutkia asiaa lisää. En mielestäni käytä paljon mikroa, vaikkakin nyt etusivulla parikin sitä käyttävää mutta ei sitä pakosti vaativaa reseptiä onkin. Toki aina voi parantaa. Tähän mennessä en ole liikaa stressannut siitä, vaikka olenkin kuullut, että sitä kannattaa välttää, ja siksi mieluummin käyttänyt uunia. Tosiaan, mikään resepteistäni ei myöskään vaadi mikronkäytttöä, kattilat ja uuni vaan kehiin :-)

    VastaaPoista
  6. Moi taas! Kikherneistä tehdyt maapähkinävoi-browniet oli tosi hyviä, mieskin tykästyi heti! Pikkasen muutin reseptiä, laitoin munien sijasta sulatettua voita, koska munista saan ilmavaivoja, pensasmustikoiden tilalle metsämustikkaa, hunajan tilalle agavesiirappia ja intiaanisokeria, kun ei hunajaa ollut. Mut hyviä tosiaan tuli, näitä täytyy tehä pian uudestaan! Terveelliset herkkureseptit rules! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos että raportoit lopputuloksesta, tosi kiva että onnistuivat ja olivat suosiossa :-) Hyvä tietää, että metsämustikkakin toimii, ja että resepti muutenkin kestää muuttelua!

      Poista
  7. Hei!
    Olen tekemässä näitä vähän reilu 10 hengelle tarjottavaksi ja mietin, että miten isoon vuokaan sä tämän teit? Onko mahdollista tehdä ihan pellillinen ja pitäisikö taikinaa olla silloin kaksinkertainen määrä vai? Tarkoitus olisi toki leikata aika pieniä paloja valmiiksi, sillä muutakin tarjottavaa kyllä on.

    Kiitos jo etukäteen!! :) Olisin todella kiitollinen jos ehtisit vastaamaan, kun leivonta-ajankohta olisi jo tänä viikonloppuna.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Tein browniet melko matalaan neliönmalliseen 25x20cm vuokaan. Tuosta reseptistä taikinaa tulee suht vähän, joten en ole ihan varma, saako kaksinkertaisestakaan taikinamäärästä kokonaista pellillistä. Mutta voihan aina tosiaan osan peltiä jättää tyhjäksi, sillä taikina on sen verran kiinteää, ettei juokse minne sattuu :-) 10 hengelle tosiaan varmaan kaksinkertainen resepti on hyvä määrä, etteivät browniet lopu tyystin kesken!

      Tsemppiä leivontaan, toivottavasti onnistuvat ja maistuvat vieraille! Uskon kyllä siihen kovasti, sillä ainakin omille vierailleni nämä ovat aina olleet takuuvarma hitti! :)

      Poista
    2. Kiitos kovasti vastauksesta! :)

      Mun leivontasuunnitelmat meni vähän pipariksi väliin tulleen noroviruksen takia, yh.... Eli vielä en päässytkään brownieita kokeilemaan, joskus kuitenkin lähtee ehdottomasti testiin!! :)

      Poista
    3. Oi kamala, se ei ole herkkua se! :( Toivottavasti olet jo paranemisiin päin!

      Poista
  8. Hei jes kiitti tästä! Tuli makoisat browniet;) kekkasin viel laittaa päälle ns. mokkapalakuorrutteen johon tuli 3 (pehmeäksi keitettyä) taatelia, puolikas banaani, rkl kaakaojauhetta ja vahvaa kahvia maun mukaan ja sauviksella sekasin. Toimi! Voishan tohon brownietaikinaanki usuttaa seuraavan kerran kahvia... :)) Ei muuta ku tsemppii kivan blogin kirjottamiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaude, kiva että testasit! Tuo mokkapalakuorrute kuulostaa muuten ihan älyttömän herkulliselta, nam! Kiitos tsempistä ja kommentoinnista :)

      Poista
  9. Hei! Kiitos tästä ihanasta reseptistä! Tosi herkullista tuli ja jännästi se "normaalibrownieähky" jää pois, kun ainekset ovat "vähän" eri luokkaa :) Tänään pääsee koemaistiin vieraillekin, varmaan yö jääkaapissa tekee vaan hyvää mehevyydelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten kiva, että olet testannut näitä! Totta, näistä ei kyllä brownieähkyä hevillä saa, tosin aika täyden tuntuisen mahan, jos monta syö, kun sisältävät niin hyvin kuitua pavuista ja kaurasta :) Mutta siis ihan hyvällä tavalla tyytyväinen ja kylläinen olo tulee!

      Odotankin innolla, mitä vieraat pitävät - toivottavasti maistuu heillekin! Browniet ovat tosiaan parhaimmillaan yön yli vetäytyneenä, niin kuin ajattelitkin :)

      Poista
  10. Lisäys vielä tohon anonyymin (minun) kommenttiin: meni heittämällä läpi jopa viiden vanhalle (normaalisti melko nirsolle) siskontytölle! Resepti siis täyttä dynamiittia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että tulit lisäämään vielä tämän - suurimmat kehut on kyllä juuri ne, joissa lapsille on maistunut nämä terveellisemmät herkut. Huippua kuulla, että osui ja upposi! :)

      Poista
  11. Voi nam, nuo näyttää niin herkullisilta! Siun blogis on täynnä ihania ja houkuttelevia reseptejä, tekis mieli kokeilla vaikka kaikkia. :D Harmi vaan, että miun iskä ja pikkusisko on vähän liian nirsoja kaikelle terveelliselle. Ku ei oo kiva jos joutuu yksin syömään kaiken...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, kiitos! Voi ei, positiivinen ongelma kun joutuu syömään kaiken itse :D Tosin nämä browniet ovat kyllä kelvanneet aina myös vieraille, jotka eivät terveysherkuista välitä (myös miespuolisille) :)

      Poista
  12. Nam tää on jo klassikko mun tuttavapiirissä! Nytkin just otin uunista ulos brownien ja kohti vappupiknikiä :) (haha tosin tällä kelillä keskellä olohuonetta)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihana kuulla, Laura! Itsekin meinasin tehdä tätä vappupiknikille mutten ehtinytkään... Mekin piknikoitiin tänä vuonna sateen ja kylmän takia sisätiloissa, mutta eipä onneksi keli fiilistä pilannut :)

      Poista
  13. Kiitos hyvästä papubrownieohjeesta! Sovelsin hieman omaan käyttööni siten, että papuina käytin kidneypapuja, maapähkinävoin tilalta kookoskermaa ja hunajan tilalta raakaruokosokeria ja voi pojat tuli herkullisia! Namskis ja lapset tykkäs, vaikka meidän lapset tykkäävät pavuista muutenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava kuulla, Lepu! Hyvä että nuo substituutiot myös toimivat, jopa kidneypavut! Itse tein joskus jotain piirakkaa tms. kidneypavuista ja mun makuun ne maistui liikaa läpi (jotenkin liian rautaiselle?), mutta mahtavaa, että teile maistui :)

      Poista
  14. kiitos reseptistä ! en ole kummoinen leipuri, mutta ohje oli helppo & nopea :) taikinakulhon nuollut 2v tuumasi "nam" joten uskon että tekevät kyllä kauppansa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  15. Olen tehnyt näitä ennenkin ja tykästyin, mutta nyt olisin tehnyt vieraille jotka ovat gluteenittomia. Millähän kaurahiutaleet voisi korvata? ts. onko niillä jokin tärkeäkin rooli vai makukysymys? Käykö gluteiiniton jauhoseos vai pitääkö ostaa jotain hiutaleita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Laura, onpa ihana että olet tehnyt näitä aiemminkin ja nyt aiot tarjota jopa vieraille! :) Itse korvaisin kaurahiutaleet ihan gluteenittomilla kaurahiutaleilla (esim. Provena). Tulee ainakin edullisemmaksi kuin gluteeniton jauhoseos (Provena esim. 2,5 e/pkt Stockmannin Herkussa, hyvin saatavilla myös K-kaupoissa ja S-kaupoissa), joka sekin varmasti käy vallan hyvin.

      Toivottavasti leipomukset onnistuvat hyvin :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.