torstai 22. elokuuta 2013

Lehtikaalisipsit - rautaisaa leffa-evästä

Onko piristävämpää näkyä heti aamusta kuin lehvällinen vihreää?


Lehtikaali on kieltämättä ehkä suurin in-juttu terveysruokapiireissä tällä hetkellä - tosin kilpailu suosiosta kookosöljyn ja chia-siementen kanssa on raakaa (tahaton sanaleikki, en edes yrittänyt olla nokkela).

Lehtikaali ei ole suosiossa aivan turhan takia: sen lisäksi, että sitä on kuulemma todella helppo kasvattaa itse, 100 grammaa lehtikaalta sisältää A-vitamiinia 273% ja C-vitamiinia 68% päivän saantisuosituksesta (lähde). Lehtikaalissa on enemmän kalsiumia kaloria kohti kuin maidossa sekä enemmän rautaa kaloria kohden kuin naudanlihassa (lähde). Tämän kaiken saa sen verran kuitupitoisessa paketissa, että kyllä ruoansulatuksesi kiittää.   

OBS. OBS. OBS.
Rumia kuvia -varoitus! Lehtikaalisipsit vain eivät ole maailman esteettisin kuvattava, varsinkin kun käyttää ruskeaksi värjääviä mausteita, jolloin lopputulos näyttää palaneelta ja hyvin levämäiseltä...


Olen hieman myöhässä lehtikaalijunassa, sillä maistelin lehtikaalta ensimmäisen kerran vasta tänä kesänä. Normaalit perunalastut eivät ole koskaan olleet minun palani kakkua, sillä olen sataprosenttisen makea ihminen mitä herkkuihin tulee. Nämä lehtikaalisipsit maistuivat kyllä, ja juurikin tuon omaamani sokerihampaan kehitin näistä myös makean version.

Suolaisen version maustoin musta- ja cayennepippurilla, valkosipulijauheella, kurkumalla ja kuivatulla oreganolla. Tuloksena oli mukavan suolainen ja pippurinen rapea sipsi, joka rouskui hauskasti syödessä. Makeaan versioon käytin kanelia ja hieman intiaanisokeria, joka karamellisoitui rypsiöljyn kanssa sipsien pintaan herkullisesti. Lehtikaalissa on raakana melko vahva kaalinen ja pinaattinen aromi, mutta paistaessa maku miedontuu paljon ja sopii hyvin alustaksi makeillekin mausteille.


Suolaiset lehtikaalisipsit
100g lehtikaalta
1-2 rkl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
mausteita maun mukaan:
mustapippuria, cayennepippuria, chilijauhetta, paprikajauhetta, kurkumaa, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, kuivattua oreganoa tai basilikaa tms.

Pese lehtikaalit ja irrota lehdet paksusta lehtiruodista. Laita lehdet kulhoon tai pussiin oliiviöljyn ja mausteiden kanssa ja sekoita tai ravista niin, että öljy ja mausteet levittyvät tasaisesti. Kaada lehtikaalit leivinpaperilla päällystetylle pellille tasaisesti ja paista 175 asteessa noin 10-12 minuuttia tai kunnes lehtikaali tuntuu rapealta kosketettaessa.

Karamellisoituneita inkkarisokeri- ja kanelikiteitä lehtikaalisipsissä!

Kaneli-sokerilehtikaalisipsit
50 g lehtikaalta
1 rkl rypsiöljyä
3/4 tl kanelia
1-2 tl intiaanisokeria

Pese lehtikaalit ja irrota lehdet paksusta lehtiruodista. Laita lehdet kulhoon tai pussiin rypsiöljyn, kanelin ja sokerin kanssa ja sekoita tai ravista niin, että öljy ja mausteet levittyvät tasaisesti. Kaada lehtikaalit leivinpaperilla päällystetylle pellille tasaisesti ja paista 175 asteessa noin 10-12 minuuttia tai kunnes lehtikaali tuntuu rapealta kosketettaessa.


ROUSKIS. Eväät valmiit, enää leffa puuttuu!

4 kommenttia:

  1. Ostin just tänään kaupasta pussillisen lehtikaalia, joten täähän tuli sopivasti :) Aattelin laittaa sitä myös smoothien joukkoon, namnam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Vihersmoothiessa tuo lehtikaali menee kans tosi hyvin, tosin sen maku raakana voi vaatia vähän totuttelua alkuun :)

      Poista
  2. Lehtikaalisipsit tosiaan ovat vähintäänkin haasteellisia kuvattavia, olen sen itsekin karvaasti kokenut. Makeisiin sipseihin en olekaan vielä törmännyt. Mielenkiintoista ja kokeiltava niitäkin on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, olikin pakko tehdä näitä kun olin lukenut sun lehtikaalisipsipostauksen, tuli niin ruokakateus :D Ne makeat versiot oli yllättävän hyviä, musta "kaalimainen" maku ei mitenkään puskenut läpi oudosti tai mitään!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.