perjantai 30. elokuuta 2013

Vähäsokeriset ja -rasvaiset täysjyvämuffinit arkiaamuihin

Ihmiset voi jakaa kahteen ryhmään: niihin, jotka heräävät aamulla koska on pakko, ja niihin, jotka heräävät jotta pääsevät syömään aamupalaa.
 
Minun ei ole koskaan tarvinnut miettiä, kumpaan joukkoon kuulun.



Aamupala on tärkein syy herätä, ja tänään aion yllättää teidät.

Nimittäin minulla on jakaa teille leivonnaisresepti, jossa ei ole suklaata, maapähkinävoita eikä edes yhtäkään papua! Kuka olisi uskonut tämän päivän koskaan koittavan?





Nämä herkulliset banana bread -muffinit ovat ravitsemuksellisesti kuin kaurapuuroa kannettavassa muodossa: vähäsokerisia ja -rasvaisia ja 100-prosenttisesti täysjyväviljaa. Kaiken lisäksi lisättyä sokeria ei ole juuri nimeksikään, ja rasvatkin ovat enimmäkseen hyvälaatuisia. Silti maku on juuri sopivan makea vaikka aamiaiselle tai välipalalle - miksipä ei arkiseksi jälkiruoaksikin. Jälkiruokastatuksen muffinit kantavat ylpeästi esimerkiksi koristeltuna palalla 80-prosenttista tummaa suklaata tai pienellä nokareella pähkinävoita, kirpakkaa herukkahilloa tai kourallisella tuoreita marjoja!



Banana bread -muffineista tulee sitä makeammat, mitä kypsempiä banaaneja käytät. Muffinit ovat rakenteltaan hyvin tiiviitä ja maultaan mausteisia - mielestäni kanelin ja inkiväärin täydellisen liiton täydentävä kardemumma on näissä aivan ehdoton. Piparkakuissa ja korvapuusteissa parasta on juurikin ihanat mausteet, joten tykkään käyttää niitä myös muissa leivonnaisissa. Halutessaan muffineille voi antaa maitorahkan, vaniljajauheen ja hunajan tai nestemäisen stevian sekoituksesta valkoisen hunnun kuorrutukseksi, ja jos päälle ripottelee vielä vähän paloiteltua saksanpähkinää ja kanelia, on salonkikelpoinen herkku valmis. Saksanpähkinälisäys ei olisi hullumpi itse taikinassakaan, ja tokihan siihen voi lisätä vaikka paloiteltua tummaa suklaata…

Joskus se vain on niin, että jos jotain ei ole liikaa, sitä ei ole riittävästi. Minimalismi, mitä se on?



Banana bread -muffinit (6 muffinia)
1 dl kaurahiutaleita
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
1,5 rkl intiaanisokeria (tai hunajaa)
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl ruokasoodaa
1/4 tl vaniljajauhetta

1,5 ruskeapilkullista banaania
1/2 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
1 rkl rypsiöljyä

Vuoraa muffinipellistä kuusi koloa muffinivuoilla. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Toisessa kulhossa tilsi banaani aivan tasaiseksi soseeksi ja lisää jogurtti, kananmuna ja öljy seokseen. Sekoita tasaiseksi. Lisää kuivat aineet kosteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi - varo ylisekoittamista. Lusikoi taikina tasan muffinivuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu taikinaa.

Ravintoarvot/muffini (ilman kuorrutusta):
123 kcal
3,9 g rasvaa, josta 0,5 g tyydyttynyttä ja 2,9 g tyydyttymätöntä
20 g hiilihydraattia, josta 2,5 g kuitua ja 7,1 g sokeria (4,4 g luonnollista sokeria - vain 2,7 g lisättyä!)
3,5 g proteiinia



Jos kaikilla olisi näitä muffineita aamiaisella, uskoisin kaikkien ihmisten lukeutuvan siihen jälkimmäiseen ryhmään. Nimittäin sen nopeammaksi ja herkullisemmaksi ei täyspainoinen aamupala mene kuin etukäteen valmistetun täysjyvämuffinin mukaan nappaaminen. Ei liian aikaisten arkiaamujenkaan tarvitse olla täyttä tuskaa, kun on jotain, mitä herätyskellon pimahtaessa päälle odottaa. 

23 kommenttia:

  1. Oodi aamiaisille! Kuulun ehdottomasti tähän aamiaisryhmään itsekin. :) Todella kiva ja ihana ohje. Helposti veganisoitavana ohjeena taidan piakkoin tehdä näitä! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvelinkin, että sielläkin päin osataan arvostaa tätä aamujen ihanuutta ;) Vegaaniversio on varmasti hyvinkin toteutettavissa, kuorrutukseenkin käy esim. kookosmaidon päällä oleva kiinteä kermaosa mainiosti! Jogurtin vaihtamalla ja kananmunan korvaamalla chia/pellavansiemengeelillä saa tuon muffiniosankin sitten kuntoon :)

      Poista
  2. Blogissani on sinulle haaste! :)

    http://aistitasolla.blogspot.fi/2013/08/vegaaninen-suklaataytekakku-haaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitää käydä katsastamassa :)

      Poista
  3. Oi kuinka kauniita, ja mikä parhainta - on sekä banaania että täysjyvää! Näitä leipomaan ensi viikolla :) Kiva ottaa myös töihin mukaan iltapäivällä välipalaksi. Ja Pipsa kiitos ideasta - laitoin linkin siihen edellisen postaukseni ruusu-valokuvaan, jotta sen voi nyt tulostaa ja vaikka laittaa jääkaapin oveen :)
    Mukavata alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes ihanaa, kiitos! Se on niin nätti kuva!
      Kiitos samoin ihanaa viikkoa, nautitaan syksystä! :)

      Poista
  4. Kiitos tästä mainiosta reseptistä! :) Kokeilin näitä viime viikolla ja tuli tosi hyviä. :) Sulla on mahtava blogi ja ootan aina innolla uutta postausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kun kokeilit ja raportoit lopputuloksesta! Ihana kuulla, että tykkäät :-)

      Poista
  5. Kuulostaa aivan ihanalta, näitä on pakko kokeilla! :) Tähän tekisi ehkä mieli yhdistää vielä maapähkinävoita.. ehkä kuorrutteena, hmm.. Kiitos ihan mahtavasta ja inspiroivasta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmm maapähkinävoi ja banaanileipä(muffinit) ovat ihan super yhdistelmä! Maapähkinävoin ja hunajan sekoitus (vaikkapa raakakaakaoripauksella) voisi olla kans aika herkku kuorrutus!

      Kiitos niin paljon kauniista sanoistasi :)

      Poista
  6. Hei taas! Löysin blogisi muutama päivä sitten ja tämä oli toinen kokeiluni. Täydellisen herkullisia muffineita tuli, kiitos ihanan maukkaasta ja jälleen erinomaisen toimivasta ohjeesta. Poikkesin siitä vain siltä osin, että käytin karppisokeria, hyvin toimii. Niin.. en tiedä jääkö näitä enää aamupalalle ;) Kiitos kiitos kiitos! Terkuin HennaMaria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas HennaMaria, muistankin ensimmäisen kommenttisi :) Kiva että kokeilit, kiitos siis itsellesi! Minua aina ilahduttaa suuresti, kun joku tunnustaa testanneensa jotain reseptiä. Hyvä että muffinit maistuvat ja karppisokerikin toimi hyvin reseptissä :)

      Poista
  7. Kummipoika (14v) sanoi että muffinit maistuvat kumille. Aika hauskaa, mitäpä siihen voi sanoa :D Ohjeellasi tehtyä mustikkapiirakkaa hän sen sijaan lappoi suuhunsa useamman erän. Jätin mainitsematta että siinä oli bataattia :D Sain siis työnnettyä häneen jotain terveellistäkin. HennaMaria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Voihan harmi ettei kummipojalle maistunu, ehkä vähän erilainen koostumus kun rasvaisemmissa herkuissa! Ongelman saisi ratkaistua lisäämällä rasvan määrää, jolloin muffineista tulee pehmeämpiä ja huokoisempia. Hyvä että piirakka kuitenkin maistui, ja hyvää strategiaa kyllä käytit bataatin osalta ;)

      Poista
    2. Niin ja tosiaan itse syön näitä lähinnä aamu-/välipalaksi kuin varsinaiseksi herkuksi :-)

      Poista
  8. Näitä on tullut tehtyä nyt useamman kerran ja kuivissa aineissa on myös varioimisen varaa sen perusteella mitä kaapista löytyy. Näitä kelpaa tarjota myös yövieraille hienomman aamupalan lisukkeena, kun periaatteessa noita kaikkia aineksia voisi melkein löytyä puurolautasen seasta! Ihana blogi kertakaikkiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että on tullut leipaistua nämä muffinit ihan useampaan otteeseen! Totta, että näitä voi varmasti varioida loputtomiin :) Vähän juhlavampiin muffineihin sopisi tummasuklaapalasetkin tosi hyvin! Kiitos vielä kommentoinnista :)

      Poista
  9. hei, saisinko kuorruttteen reseptin? haluaisin kokeilla kuorutteen kanssa, mutta tarkempaa ohjeistus en löytänyt muffinsien vierestä :) poikani 2v syö nämä todella innoissaan, juuri sopivan makesisia kun jätettiin inkivääri 1/3 osaan reseptin määrästä(ajattelin että se olisi hänelle liian voimakas makuinen..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi ihana kuulla, että pojallesikin maistuu! En yhtään muista suhteita ulkoa, mutta veikkaisin että laitoin noin 1 dl maitorahkaa, 1 tl vaniljajauhetta ja 1 rkl hunajaa (tai maun mukaan) kuorrutukseen. Sekoittaa ainekset vaan sekaisin ja kuorruttaa muffinit, ja sitten on jo valmista :)

      Poista
  10. Kiitos ihanasta reseptistä, tästä tuli meille ehdottomasti uusi suosikki reseptivalikoimiin. Niin helppo tehdä, ja mielettömän hyvää, lisäksi helppo varioida lukemattomilla tavoilla, tänään korvasin osan jauhoista saksanpähkinäjauhoilla kun niitä sattui olemaan kaapissa. 2-vuotiaskin söi innoissaan n. 1,5 kokonaista muffinia iltapalaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihan hirvittävän mukava kuulla! Kiitos ihana Anonyymi kun kommentoit - pelastit ehdottomasti iltani :) Erityisen kiva, että pienokaisellekin maistui!

      Poista
  11. hei.. onnistuisiko nämä myös gluteenittomista jauhoista? olen keliaakikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Uskon, että mitä onnistuu gluteenittomasta jauhoseoksesta ja gluteenittomista kaurahiutaleista, vaikka en itse olekaan kokeillut :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.