lauantai 7. syyskuuta 2013

Kahden raaka-aineen keksit kahdella tapaa

Nämä kahden raaka-aineen keksit ovat vähän niin kuin minä.

Etualalla saksanpähkinä-myslikeksi ja takana tumma suklaa-myslikeksi
Melko arkisia, ei mitenkään ihmeellisiä, lähes jokainen valitsisi maapähkinävoi-mustikkabrownien tai suklaamoussekakun näiden sijaan. Nämä keksit eivät vaadi paljon eivätkä ne anna paljon, ne eivät pidä meteliä itsestään eivätkä tyrkytä itseään. Ne tietävät, että maailmassa on paljon herkullisempia ja kauniimpia keksejä, mutta - ne jättävät löytäjälleen sen hoksaamisen ilon, että yksinkertainen voi olla maukasta, eikä kaiken tarvitse olla suklaalla kuorrutettua, kinuskilla täytettyä ja maapähkinävoilla ryyditettyä täydellisyyttä. Vaniljan hienous on juuri siinä, että kun se aitoa Madagaskarin vaniljaa, se on uskomatonta, ja siksi sen pitää antaa loistaa makupaletissa yksin. Siltikään kaikki eivät ymmärrä vaniljan päälle, koska kauniissa yksinkertaisuudessaan se ei edes yritä miellyttää kaikkia. 

Parasta näissä kekseissä on se, että raaka-aineet löytyvät ainakin tästä huushollista aina jo valmiiksi, joten makeannälän saa hillittyä herkullisella mutta terveellisellä tavalla ilman kauppareissua. Lisäksi mikrossa valmistettavaan keksiin kuluu aikaa maksimissaan viitisen minuuttia, joten tämän pikaisempaa apua makeanhampaan jomotukseen tuskin löytyy. 

Toinen ihana puoli näissä kekseissä on se, että näitä voi muokata loputtomiin oman makunsa mukaisesti. Olen kokeillut raakakaakaojauhe-, kaneli-, suklaahippu-, saksanpähkinä, mysli- ja rusinakeksejä, ja kaikki versiot maistuivat! Maapähkinä- tai mantelivoi ei sekään olisi hullumpi lisäys näihin... Myös valmiit keksit voi maustaa tai kuorruttaa haluamallaan tavalla: esimerkiksi sulatetulla suklaalla, pienellä tipalla hunajaa ja runsaalla tujauksella ceylon-kanelia tai lusikallisella lempimaapähkinävoitani.  

Kaiken tämän jälkeen on pakko todeta, että joskus sitä vaan haluaa sen version, missä on pelkästään banaania ja kaurahiutaleita. Ilman kanelia, ilman maapähkinävoisilmää ja ilman mitään häiriötekijöitä tai hössötystä. Ainoastaan mikrossa makeaksi karamellisoitunut päältä rapea keksi, joka on ihanalla tavalla sitkeä sisältä.




Pikakeksi mikrossa (1 keksi)
2 rkl muussattua ruskeapilkullista banaania (n. 3 cm viipale banaanista)
reilu 2 rkl kaurahiutaleita

Muussaa banaani haarukalla ja sekoita ainekset keskenään pienessä kulhossa. Voitele rypsiöljyllä kevyesti pieni mikronkestävä lautanen ja lusikoi taikina lautaselle. Muodosta pyöreäksi keksiksi lusikkaa apuna käyttäen. Mikrota puolitoista minuuttia ja kokeile onko keksi jo kiinteä ja nostettavissa lautaselta. Jos ei, mikrota vielä puolen minuutin intervalleissa kokeillen aina välissä, onko keksi valmis. Nauti haluamillasi lisukkeilla tai sellaisenaan maitolasin kera.

Kaurakeksit uunissa (noin 10 keksiä)
1 ruskeapilkullinen banaani
2,5 dl kaurahiutaleita tai mysliä (mieluiten ei lisättyä sokeria)
 
Muussa banaani kulhossa haarukalla ja sekoita ainekset keskenään. Lusikoi leivinpaperille 10 keksiä ja muotoile pyöreäksi lusikan avulla. Paista uunissa 175 asteessa noin 13-15 minuuttia tai kunnes keksit ovat kiinteitä ja rapeita. Jäähdytä ensin pellillä ainakin 5 minuuttia ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään. Nauti lisukkeiden kera tai sellaisenaan.

Variaatioita:
Suklaahippukeksit: pari riviä tummaa suklaata karkeina paloina
Raakakaakaokeksit: 1 rkl (raaka)kaakaojauhetta
Rusinakeksit: 3 rkl rusinoita
Kanelikeksit: 2 tl ceylon-kanelia, (ripaus inkivääriä jauhettuna)
Saksanpähkinäkeksit: pieni kourallinen saksanpähkinöitä paloiteltuna (voit käyttää myös muita pähkinöitä, esim. pekaaneja, cashew-pähkinöitä tai manteleita)

Lisää valinnaiset lisukkeet kaurahiutaleiden kanssa muussattuun banaaniin ja etene kuten perusohjeessa.

Ihanaa viikonloppua! Nautitaan syksystä, sekin on vain kerran vuodessa.

52 kommenttia:

  1. Nam! Nämä täytyy ehdottomasti kokeilla. Ootko kokeillut tehdä uunissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki olen, kun sen vaihtoehdonkin postasin tuossa yllä :-) Itse asiassa kehitin ensin uuniversion ja vasta sittemmin päätin myös testata, joko mikrossakin noita saisi tehtyä. Mikroversio on ehkä hieman jollain tapaa sitkeämpi - mielestäni molemmat versiot ovat aivan yhtä hyviä, erilaisia vain :) Raportoi toki, jos päädyt kokeilemaan!

      Poista
    2. Haha väliaikaista sokeutta sattuu aina välillä itse kunkin kohdalle ;)

      Poista
    3. Tooosii hyvääää!

      Poista
    4. Ihana kuulla :) Kiitos kommentistasi!

      Poista
  2. Tämä on jotakin niin uskomatonta ja yksinkertaista, että pakko kokeilla! Menenkin tästä heti keittiöön :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä! Kerro jos kokeilet, tuliko onnistuminen vai floppi :D

      Poista
  3. Ai kun olikin ihania, laitoin rusinoita lisämakeutukseksi. Justiinsa nakersin viimeisen. Mikrossa sain sellaisen oikein rapean aikaiseksi, joskin se vähän myös kärventyi. Meillä taitaa olla vähän äkäinen tuo mikro. Uunikeksit taas jäivät pehmeiksi ja sitkaiksi. Iltapala lähestyi, joten en kai malttanut paistaa tarpeeksi kauan. Jokatapauksessa aivan nerokas resepti! Varmasti päätyy vielä minunkin blogiini levitykseen jos et pahastu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula monipuolisesta reseptin testauksesta! :-) Mahtavaa! Levitä toki, ihmisten pitää saada tietää miten helposti voi tehdä keksejä ;)

      Mikrot on kyllä siitä jänskä juttu, että niiden erilaisuudet ovat ihan uskomattomia! (Toki uuneissakin niitä eroja on.) Voi olla, että puolitoista minuuttia olisikin parempi aika tehokkaammissa mikroissa, korjaankin tuota aikaa vähän tuohon reseptiin. Plus sehän riippuu jo aika paljon keksin paksuudesta, banaanin kypsyysasteesta, tuulen suunnasta ja ties mistä keittiötonttujen mielenliikkeistä... haha.

      Poista
  4. Nyt on keksit uunissa, innolla odottaen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten kiva! Raportoi toki lopputuloksesta jos viitsit :)

      Poista
  5. Kokeilin mikroversiota ja hyvää tuli! Tosin taisin mikrottaa vähän liikaa (yht. 2,5min) kun tuli aavistuksen sitkeää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu! Olen kokeillut näitä kahdessa eri mikrossa ja molemmissa tasan 2 min on ollut täydellinen aika, joten uskoisin sen olevan useimmissa mikroissa se optimaalinen. Tosin noita ärhäkämpiä mikrojakin on, joten joillakin 1,5 min voi jo riittää. 2,5 min onkin jo sitten vähän onnenkoettelua, ehkäpä ;-)

      Poista
  6. Joo sai kyllä heti menee kyökin puolelle! Ihanaa kun on niin yksinkertasta! kiitos!:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksinkertaisten reseptien ystävä olen itsekin :-) kivaa että kokeilit!

      Poista
  7. Kuinka paljon väliä banaanin pilkullisuudella on? Onko siinä suuriki makuero jos on "pilkuton" banaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, sillä on suurikin ero tällaisessa reseptissä, jossa banaani on ainoa makeuttaja (mahdollisten lisäkehärpäkkeiden ohella)! Pilkut tulevat siitä, kun banaanin sokeripitoisuus lisääntyy banaanin kypsyessä, ja sokeri "nousee" banaanin pintaan eli puskee kuoresta läpi tehden siitä täplikkään. Sitä makeampi banaani, mitä enemmän ruskeita pilkkuja - siksi suosittelen banaania makeutusainesosana käytettäessä kunnolla ruskeapilkkuisia banaaneja :) Sisältä banaani on silti keltainen eikä ruskeita osioita synny, ellei banaani ole runnoutunut esim. kauppakassissa.

      Poista
  8. Mä kokeilin heti samana päivänä, on se kätevää kun oli vain pari noita aineksia! :) käytin uunia, iha hyvää tuli! :) nyt mietin, voiko banaanin korvata omenasosella (vaikka piltillä) tällä reseptillä? Kun poikaystävän masuun ei sovi banaani.. Kaipa sitä voi koittaa kokeilla.. Hmm :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että onnistui! :) ehdottomasti kannattaa kokeilla tuota omenasosetta, rakenne voi olla pehmeämpi ja maku vähemmän makea, mutta halutessaan sitä voi korjata ripauksella (1/4 tl uuniversioon) stevia-jauhetta. Kerro toki miten onnistui, jos kokeilet!

      Poista
    2. Niin ja omenasoseen sopiva määrä on varmaan about desin luokkaa, mutta kannattaa aloittaa varovasti ja sitten lisätä tuntemuksen mukaan :)

      Poista
    3. just tein omenasosella (valmiilla sokeroimaton piltillä), kyllähän se onnistui ja tosiaan vähän pehmeämpää pureskeltavaa kuin verrattuna banaanin versiossa. Maku ei ollut sinänsä kovin ihmeellinen, aika heikko maku oli, eli ehkä voisi maustaa hieman jotakin tai vaan sitä vielä enemmän stevian jauhetta :D hups, nyt onkin jo keksit loppu.... heheh

      Poista
    4. Kiitos että raportoit vielä omenaversiostakin! Harmi ettei ollut niin maistuvia, mutta hyvä että upposi silti hehe :)

      Poista
    5. Tässä ois kans hyvä terveellisempi cookie-resepti, jossa ei ole banaania :)
      http://terveenhyvaa.blogspot.fi/2013/08/kikhernecookiet-otto-kaksi.html

      Poista
    6. kiitos! totaa voisin kokeilla myös joku päivä! :)

      Poista
  9. Blogisi on AIVAN MAHTAVA, ei voi muuta sanoa! :) Reseptit ovat niin ihanan kuuloisia, ja on mukavaa herkutella ilman omantunnontuskia. Löysin blogisi vasta eilen, ja silti nyt fiilikseni on "liikaa kokeiltavia reseptejä, mistä sitä aloittaisi..?". :D Varsinkin nämä keksit kuulostavat niin hyviltä ja helpoilta tehdä, että on pakko kokeilla piakkoin. :)

    leivontaarakkaudella.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitoksia ihanasta kommentista! Olisi tosi mukavaa jos päädyt kokeilemaan jotakin reseptiä, ja kuulisin mielelläni myös mielipiteesi lopputuloksesta :) Nämä keksit ovat kyllä ihanan simppeleitä, ja aineksetkin on ainakin itselläni aina sopivasti kaapissa - eipähän tarvitse rientää edes kauppaan makeannälän yllättäessä!

      Poista
  10. TÄYDELLISIÄ!! Juuri minun makuuni. Kokeilin kaurahiutaleversiota, ruishiutaleversiota ja kanelista. Nam, näitä tulee varmaan tehtyä usein... :D Toivottavasti ei haittaa, julkaisin reseptin omassa blogissanikin. Laitoin kylläkin postaukseen, mistä reseptin löysin. :)
    Linkki postaukseeni, jos tahdot katsoa: Kahden raaka-aineen terveelliset keksit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu! :) Tosi kiva että kokeilit ja postasit, ei haittaa yhtään vaan päinvastoin musta on tosi kiva nähdä muiden tuotoksia! Ja näyttävätpä keksisi hyvältä :)

      Poista
  11. Näitähän oli ihan pakko testata heti. Testasin ihan normi sekä rusinaversioita uunissa tehtyinä, tosin tein neljän viljan hiutaleisiin kun ei kaurahiutaleita ollut kotona. Paistoin 13min, tuli ehkä vähän sitkeitä ja kauraversio olisi ehkä makeampi. Rusina versio toimi ehkä paremmin. Ehdottomasti täytyy varioida lisää ja testata kaurahiutaleisiin.

    -E-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooo, kiva että testasit ja versioit uutta! Kannattaa testailla tosiaan kaurahiutaleilla ja vaikka pähkinä/suklaalisällä - mitä paremmat lisukkeet, sen herkullisemmat keksit ;)

      Poista
  12. Ooh kiitos reseptistä. En anna lapselleni mitään epäterveellisiä herkkuja joten ihana päästä tekemään pikkuselle (ja itselleni;D) tämmöistä namia !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa että reseptille on käyttöä, kerro toki mitä tykkäsitte kunhan ehdit kokeilla :)

      Poista
  13. Säilyykö nämä hyvin? Olen koittanut etsiä terveellistä reseptiä vaihtoehdoksi kaupan välipalakekseille ja tämä kuulostaisi todella hyvältä. Haluaisin tietenkin leipoa kerralla pari pellillistä ja syödä niitä pikku hiljaa pitkän aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maisa! En kyllä säilyttäisi näitä paria kolmea päivää pidempään: rapeus, koostumus ja maku kärsii. Valitettavasti banaani ei ole siinä suhteessa kovin kätevä, että sitä sisältävät leionnaiset eivät säily kovin hyvin. Mieluummin sitten tekee pienen satsin ja syö sen tehokkaasti pariin päivään :)

      Poista
    2. Suurkiitokset tästä reseptistä oikeasti! Kokeilin eilen ja tänään ihan niitä perusversioita (banaani ja kaurahiutale) mikrossa ja on niin hyvää, etten olisi ikinä voinut uskoa! Viikonloppuna kokeilen tehdä uunissa kaakaoversioita, koska mulla on järjetön purkki vanhentuvaa raakakaakaota. Vai onko sulla joku hyvä neuvo, mitä siitä voisi tehdä? Raakasuklaata tietenkin, mutta sitä syön niin vähän, ettei kaakao siihen kulu millään.

      Poista
    3. Voi että, mahtavaa että onnistui! :) Suosittelen kurkistamaan suklaa-tägiä tuolta sivusta, siellä on lukemattoman paljon raakakaakaoreseptejä! Raakakaakaota voi myös halutessaan käyttää aina tavallisen tumman kaakaojauheen sijaan :)

      Poista
  14. itellä uunissa tällä hetkellä omena kaneli muromyslillä ja hunajalla maustettuja keksejä! tarjoilen vadelma sitruuna survoksen kanssa! toivottakaa onnea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hyvältä! Toivottavasti onnistui :)

      Poista
  15. Minkä merkkisiä kaurahiutaleita olet käyttänyt tässä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ihan jotain tavallisia, varmaankin Elovenaa tai Pirkkaa tms. :) Ei pika kuitenkaan. Isot kaurahiutaleet olisivat myös aika jees!

      Poista
  16. Haittaako makua kivastikin jos käyttää pikakaurahiutaleita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Ei varmaan makua, lähinnä ehkä koostumusta koska pikakaurahiutaleet ovat paljon pienemmäksi "leikeltyjä" :) Kannattaa tosin kokeilla!

      Poista
  17. olisiko kekseistä pitänyt tulla rapeita? mulla tuli ihme pehmeitä, ei mitään erikoisen hyviä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Tällä reseptillä kokkaamisesta on jo sen aikaa, etten tarkasti muista, miten rapeita kekseistä tulee - uskoisin kuitenkin, ettei kovinkaan vaan aika pehmeitä :) Harmi etteivät keksit maistuneet, ovat tosiaan enemmän siitä välipala- kuin jälkiruokakategoriasta (kuten raaka-aineistakin voi arvata), joten eivät tosiaan ihan kaupan sokeri-voi-kekseiltä maistu :)

      Poista
    2. Ja tosiaan, keksien herkullisuudelle hyvin kriittistä on banaanin kypsyysaste, eli mitä kypsempi (ruskeapilkkuisempi kuori), sen parempi.

      Poista
  18. Ajattelin tänään kokeilla tätä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva! Toivottavasti maistui :) Kiitos kommentistasi!

      Poista
  19. Siis KIITOS AIVAN MAHTAVIA, testasin kaurahiutale versiota tumma suklaa hipuilla ja maapähkinälevitteellä siis NAM :D <3 ja näitä teen pojalleni kun täyttää 6kk sormiruokailuun, siitäkin suurkiitos, nyt saan tehdä pojalle maistuvaa ja TERVEELLISTÄ , ja pääsee poikakin auttamaan äitiä, on nää niin helppoja ja herkkuja ja pitävät nälkääkin, aamiaiseksi itselle tein ;) <3

    T. Kike ja Samu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla :) Kiitos paljon päiväni pelastaneesta kommentistasi!!

      Poista
  20. Hei, olen ekaa kertaa sun blogissa, kun tämä postaus oli linkattu Facebookissa. Tämä keksiresepti menee varmasti kokeiluun, kun olen kasvissyöntiin päin siirtymässä entistä enempi ja siksi helppojen eväiden tarpeessa. Täytyy nyt samalla vilkaista, mitä kaikkea muuta kivaa täältä blogista löytyy ja jos vaikka tämä jäisi vakiolukulistalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, onpa mukava kuulla! Kiitos kommentistasi, ja toivottavasti löysit jotain mukavaa luettavaa :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.