sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Kolmen raaka-aineen raaka lakritsijäde

Lakritsi on jäätelöiden kuningas jo äijämäiseltä ulkoasultaan.



Mieleeni on piirtynyt kuva viime kesältä, kun joku bloggasi banaanista tehdystä lakritsijäätelöstä. Jäätelö näytti aivan liian hyvältä ollakseen tehty vain banaanista ja lakritsinjuurijauheesta, mutta uskottava se kai oli. Enää en valitettavasti muista tuota inspiraation lähdettä enkä löydä kyseistä reseptiä Internetin syövereistä, joten kehitin tällaisen oman version. Jos siis omaksi versioksi voi sanoa sitä, että lisää reseptiin maapähkinävoita... Ihan vain siksi, että maapähkinävoi ei ole tunnetusti koskaan tehnyt yhdestäkään reseptistä parempaa.     



Vaikka banaanin, maapähkinävoin ja lakritsijuurijauheen sekoitus voi kuulostaa pelkältä absurdilta mössöltä, älä suotta ole niin ennakkoluuloinen. Tämä jätski ei nimittäin maistu pakastetulta banaanilta, johon on ympätty ihmeellisiä yhteenkuulumattomia makuja, vaan melko autenttiselta hyvältä lakritsijäätelöltä. Jippo on nähkääs siinä, että jäinen blendattu banaani tuo kermaisuutta ja makeutta, maapähkinävoi rasvaa ja pehmeyttä sekä lakritsinjuurijauhe räväkän lakritsin maun tähän harmooniseen kokonaisuuteen.

Jos oikein villiksi haluat ruveta, ei teelusikallinen (raaka)kaakaotakaan varmasti maailmanjärjestystä muuttaisi. Anteeksi jos ehdottelen jo sopimattomia, mutta kyllä suklaa-lakritsijätski kuulostaa jo aikamoisen tajunnanräjäyttävältä kokemukselta. 



Lakritsijäde (1 annos)
1 kypsä banaani
(1 tl maapähkinävoita tai muuta pähkinävoita *)
1 tl lakritsinjuurijauhetta

* Resepti on raaka, jos käytät paahtamattomista pähkinöistä tehtyä raakaa pähkinävoita.

Siivuta banaani ohuiksi siivuiksi ja pakasta pakasterasiassa ainakin noin tunnin verran. Sauvasekoita banaani tasaiseksi soseeksi (jos jätät banaanin pakkaseen paljon yli tunniksi, voi olla hyvä antaa sen sulaa huoneenlämmössä viitisen minuuttia ennen toimeen ryhtymistä, jos sauvasekoittimesi on jo parhaat päivänsä elänyt). Lisää maapähkinävoi, mikäli käytät sitä, ja lakritsinjuurijauhe. Sauvasekoita vielä tasaiseksi, maista ovatko maut balanssista ja lisää makua tarvittaessa. Voit vielä pakastaa jädeä hetken, jos haluat kiinteämmän lopputuloksen. Nauti innovatiivisesti esimerkiksi shottilasista, kuten näissä kuvissa.

27 kommenttia:

  1. Pakko testata, vaikka banaani ei se ykkösherkku olekaan. Uskon, että tämä on takuulla parempaa kuin ne kamalan kuivat banaanipannarit, joita kaikki väänsi kesällä (sorruin kokeilemaan...). ;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä tää ei kauheasti maistu edes banaanille! Lakritsijuurijauheen maku on niin vahva + pakastaminen muutenkin musta lieventää banaanin makua. Itse inhosin banaania koko lapsuuteni ja sittemminkin, mutta jotenkin olen tykästynyt siihen kovasti viime aikoina :-) Niin ne maut muuttuu!

      Poista
  2. Kuulostaa kokeilemisenarvoiselta! :)
    Tälläin tyhmänä kysyisin, mistä tuota lakrtisinjuurijauhetta voi ostaa? (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höpöhöpö, ei tuossa kysymyksessä ole mitään tyhmää :-) Itse ostin Prismasta, maksoi 2,45 euroa ja oli siis Urtekramin pieni musta purkki leivonta- ja maustehyllyssä :)

      Poista
    2. Kiitos!
      Olen pitkään hypännyt aina lakritsiohjeet yli luullessani, että sitä jauhetta saa vain jostain erikoisliikkeistä. Nyt viisaampana voinkin seuraavan kerran käydä sitä ostamassa kerta ihan peruskaupoissa on. ;)

      Poista
    3. Toivottavasti löydät sitä! Uskoisin tosiaan, että muissakin kuin Prismassa löytyy, esim. Citymarketissa, S-marketeissa ja K-supermarketeissa olen tainnut nähdäkin joskus. Kantsii kysyä vaikkapa myyjältä, jos ei tunnu löytyvän :)

      Poista
  3. Olen jo pidemmän aikaa tausta lueskellut blogiasi. Teet kyllä uskomattoman herkullisen näköisiä terveellisiä herkkuja, pitäis uskaltaa itsekin kokeilla. Olen niin arka uusien makujen kokeilija, varsinkin kun on kyse terveellisistä herkuista, minulle on juurtunut päähäni että ne ei voi olla hyviä.

    Pitäisi löytää suklaalle ja nameille joku oikeasti herkullinen korvaaja, niin pääsisi helpommin sokerikoukusta eroon.

    Maaja
    http://life-is-sweet-maajaproject.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kun tunnustauduit lukijaksi! Mukava tietää, ketä siellä seurailee höpinöitäni :-) Tiedän että omituiset raaka-aineet saattavat aluksi oudoksuttaa/kammoksuttaa, mutta voin kertoa, että esim. papubrowniet uppoavat yleisöön kuin yleisöön kuin veitsi voihin! Eikä kysymys ole edes aina terveystietoisista nuorista naisista, joille terveelliset herkut ovat tuttuja, vaan myös haasteellisemmat yleisöt on tullut voitettua puolelleen tämäntyyppisillä herkuilla.

      Oletko kokeillut pähkinä-taatelipalleroita? Perusreseptiin tulee 1 dl pähkinöitä/siemeniä (esim. kuorimattomia manteleita, maapähkinävoita, auringonkukansiemeniä, cashew'itä, pekaaneja tms.) ja 1 dl kuivattuja taateleita. Liota pähkinöitä ja manteleita noin 1/2 h ja valuta hyvin. Blendaa/sauvasekoita tasaiseksi, lisää mausteeksi suklaapalleroihin 1 rkl (raaka)kaakaojauhetta (raa'assa on paljon enemmän antioksidantteja jne. jäljellä kuin tavallisessa tummassa) ja ripaus suolaa. Pyörittele palloiksi ja halutessasi voit pyöritellä pallerot vielä esim. kookoshiutaleissa tai kaakaojauheessa. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa. Vievät todella hyvin makeannälän! Taateleissa on toki sokeria, mutta luonnollisemmassa muodossa. Pähkinöiden terveelliset rasvat myös tekevät eri tavalla kylläiseksi, joten verensokeri ei heittelehti sokerista niin paljon, minkä lisäksi näitä herkkuja ei tarvitse syödä montaa tullakseen tyytyväiseksi. Jos annoskoko on kuitenkin ongelma, tämäntyyppisiä raakapatukoita saa esim. Punnitse & Säästästä (Nakd-merkki, vähän yli euron kappale) ja ihan Prismassa ja Cittarissa olen nähnyt Raw Bite -merkkisiä raakapatukoita (kalliimpia ja isompia, yli 2 euroa kappale).

      Muuten sokerikoukusta ylipääsemiseen suosittelen syömään tarpeeksi kunnon ruokaa. Itsellänikin tulee kausia, jolloin herkkuja (terveellisiä tai vähemmän terveellisiä) menisi kurkusta alas vaikka kaataen. Mikäs "huonon kauden" sitten aloittaa? Usein se, että en ole muistanut syödä tarpeeksi. Keho ottaa sitten vahingon takaisin himoitsemalla kaikkea, mistä energiaa saa nopeasti ja PALJON.

      Toinen tärkeä juttu minusta on se, että muun elämän pitää olla mielekästä. Kun tekee asioita, joista tykkää, niin päivän paras asia ei ole se karkkipussille pääseminen illalla. Puhun toki kokemuksen syvällä rintaäänellä... Mukavat harrastukset, antoisat sosiaaliset suhteet ja positiivinen asenne ovat kaikki tärkeitä siinä, että elämässä on hyvä draivi päällä. Silloin herkut ja syöminen erilaisiin tunteisiin eivät tunnu niin tärkeältä. Helpommin sanottu kuin tehty tietysti, eikä olosuhteita voi aina muuttaa - mutta itseään voi aina!

      Kauhea romaani tästä syntyi, mutta kamppailen toki näiden samojen haasteiden kanssa, joten aihe on minulle läheinen :-)

      Poista
  4. Vink vink, pistän itse aina ylikypsät banaanit siivutettuina pakastimeen. Siellä on sitten "jätskiainekset" aina valmiina. Mun perus raakajäde on suklainen: banaania, raakakaakaota, hunajaa, vaniljaa + mitä ikinä kaapista keksii (rusinoita, PB, cashewt, kookos..)

    Itseasiassa, tulipa just asiaa pakastimelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, itse harrastan samaa silloin harvoin kun ylikypsiä banaaneja on :-) tätä vaan tapahtuu niin harvoin, koska syön banaaneja muuten päivittäin ja tykkään hyvin kypsistä banaaneista.

      Nam sunkin suklaajäde kuulostaa herkulliselle! Omassa suosikissani käytän raakakaakaota, pb:tä ja papubrownien palasia nam!

      Poista
  5. Kysyisin ton lakritsijauheen koostumusta ja kalorimäärää? En löydä siitö kunnolla tietoja netistä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koostumus on hyvin hienoa jauhetta, joka on väriltään harmaata. Kaloreista en valitettavasti osaa sanoa, purkin kyljessä ei niitä mainita. Kyseessä on kuitenkin kasvista jauhettu tuote, joten en usko teelusikallisen olevan haitaksi minkäänlaiselle ruokavaliolle :-)

      Poista
    2. Löysinkin ravintoarvot netistä:

      Ravintosisältö/100g:
      energia 1332 KJ/312 kcal
      hiilihydraatteja 65 g
      proteiinia 7 g
      rasvaa 0 g
      ravintokuitua 12 g
      natrium 0,54 g

      Yksi teelusikallinen on max 5 grammaa (valitettavasti minulla ei ole keittiövaakaa, niin en voi mitata), joten kaloreita olisi noin 16 kcal/tl.

      Poista
  6. Bongasin blogisi lehtikaalisipsien kautta:)
    Aivan mahtavia ohjeita todella upeita kuvia!
    Tulen toistekin ihastelemaan ja hakemaan vinkkejä:)
    Terkuin Hanne, http://valkoinenleinikki.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitoksia kehuista ja siitä, että jäät seurailemaan liikkeitäni keittiössä! :-)

      Poista
  7. NAM! Kuka enää tarvitsee oikeaa jäätelöä, kerta näin helposti, halvasti ja terveellisesti saa paljon parempaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä ;-) Makujakin voi soveltaa loputtomasti (raaka)kaakaolla, marjoilla, hedelmillä jne...

      Poista
  8. Olen tehnyt banaanijäädykettä, mutta tätä täytyy kokeilla myös. Kotoa löyty sopivasti lakritsijauhoa ja maapähkinävoitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, sitten ei olekaan korkea kynnys kokeilla :-)

      Poista
  9. No namm ! :) lakritsin ystävänä tämä menee heti kokeiluun kun pääsen kotisuomeen !

    -Maria

    http://dejiss.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakritsi on kyllä tosi hyvää! Varsinkin tuosta lakritsinjuurijauheesta tulee tosi aromikas ja intensiivinen lakritsin maku :-)

      Poista
  10. Omaan makuun vähän turhankin makea ja aavistuksen liian "kermainen". Johtunee tuosta banaanista.. Vaikka tuo banaani on kyllä ehdoton tähän juuri tuon "kermaisuuden" takia. Täytyy seuraavaksi kokeilla jatkaa maustamattomalla jogurtilla. Ja tuo lakritsin maku on aivan ihana! Hyvä ohje, kiitos! Tulen jatkossakin tekemään näitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin yllättävää, miten jätskimäisen makeaa ja kermaista voi saada banaanista? Minusta se on yhtä häkellyttävää aina! Tosin banaanin täytyy olla jo aika kypsä ja ruskeapilkkuinen ollakseen täydellinen :) Hyvä idea jatkaa maustamattomalla jogurtilla jos on muuten liian makeaa! :)

      Poista
  11. Kiitos hyvästä ohjeesta. Testattu vasta ns. raakana eli pelkkää banskua ja lakritsijuurijauhetta.
    Mietin että mitä tekis tässä avokaado samaan tapaan käsiteltynä...?
    Oon tätä ohjetta kyllä "huudellut" tuolla somessa blogiisi linkaten mutta et varmaan pistä pahakses :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa että kokeilit ja kommentoit! :) Tein juuri vähän aikaa sitten avokadosta suklaajädeä (pienellä banaanilisäyksellä makeuttajana), ja se ei onnistunut ihan odotetusti - maku oli vähän plaah ja koostumus suorastaan huono! Olin vähän pettynyt, koska avokadomoussehan esim. suklaisena tai miksei vaikka lakritsaisena pakastamatta on tosi hyvää!

      En missään nimessä laita somehuutelua pahakseni, laita ihmeessä linkkiä alle (jos kysymys on julkisesta some-postauksesta) niin tsekkaan mielelläni luomuksesi :)

      Poista
    2. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201168405852018&set=pcb.10201168406652038&type=1&theater

      Ihan vaan face päivityksiä ;) Jos sattuu näkymään.

      Poista
    3. Kiitos, todella herkun näköistä! On aina niin ihana nähdä että reseptit ovat käytössä :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.