sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Synnitön herkku syntisessä valeasussa - keksijäätelö kinuskikastikkeella

Liikaa on juuri sopivasti minun maailmassani.


Saatan innostua naurettavan paljon tällaisista hupsuista perjantai-illan päähänpistoista, mutta ylenpalttiset herkut kuuluvat ehdottomasti onnistuneeseen viikonloppuun. Miksi siis syödä keksiä tai suklaata tai jäätelöä tai kinuskia, jos nämä kaikki voi yhdistää harmoniseksi herkkupalaksi?

Puhumattakaan siitä, että tässä herkussa on hyviä hiilihydraatteja kaurasta, hedelmiä banaanin ja taateleiden muodossa sekä pehmeitä rasvoja manteleista. Carob- eli johanneksenleipäpuujauhe on sitä paitsi serkkuaan kaakaota hellempi unelle eli parempi vaihtoehto iltaherkutteluun, sillä se ei sisällä kofeiinia, kuten kaakao. 




Tämä voisi olla sellainen hippijäätelöiden kuningatar, vähän kuin Ben & Jerry'siä mutta terveellisemmässä ja vähemmän prosessoidussa muodossa. Tässä jädekeksissä on käytetty lähes kaikkia clean eating -leivonnan ja -jälkiruokien kulmakiviä: on banaania, on taateleita, on kuorimattomia manteleita ja kookosta ja carob-jauhetta - paljon paremmaksi ei voisi enää edes laittaa!




Suklaisen keksin, ehdan vaniljajäätelön sekä hennosti suolaisen ja tuhdisti makean kinuskin liitto vie kielen ja mielen. Parempaa tapaa nollata raskasta viikkoa perjantai-iltana ei olekaan kuin keksijäätelön nautiskelu villasukat jalassa, vaaleanpunaiset Kivi-tuikut ikkunalaudalla palaen ja Naisten paratiisia katsoen.

Mielipideasioista kun ei voi kiistellä! Niinpä. Ihmisten pitää antaa olla rauhassa väärässä.


Vaniljajäätelöä ja suolaista kinuskikastiketta carob-keksissä  
(1 herkkupäivän annos)
Salted Caramel Ice Cream Carob Sandwich

jäätelö:
1/2 dl kookosmaitoa (vain paksua osaa päältä)
1/2 dl maustamatonta jogurttia (voit korvata toisella osalla kookosmaitoa)
1/2 tl vaniljajauhetta
2 tl hunajaa (tai haluamaasi makeuttajaa maun mukaan)

keksit:
3 rkl ruskeapilkullista banaania survottuna (noin 1/3 banaani)
3 rkl kaurahiutaleita
1/2 rkl carob-jauhetta

kinuski:
3 kuivattua taatelia
2-3 rkl vettä
2 rkl maitoa
ripaus suolaa

(4 kuorimatonta mantelia koristeena)

Sekoita jäätelön aineet keskenään pakasterasiassa ja laita pakastimeen noin puoleksi tunniksi jähmettymään. Tee sillä aikaa keksit. Survo pienessä kulhossa banaani sileäksi soseeksi haarukalla ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja carob-jauhe. Muotoile kahdeksi samankokoiseksi keksiksi ja valmista mikrossa lautasella (1,5-2,5 min - tarkista 1,5 min kuluttua onko nostettavissa lautaselta ja jatka 30 s intervalleissa, kunnes valmis) tai uunissa 175 asteessa n. 13-15 min.

Pienessä kattilassa liedellä kiehauta 1 rkl vettä ja 3 silputtua taatelia. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä lisäten vettä ruokalusikallinen kerrallaan sitä mukaan kun sitä haihtuu, jottei taatelit pala pohjaan, kunnes taatelit ovat soseutuneet täysin. Sose on melko kiinteää tässä vaiheessa. Lisää maito, sekoita tasaiseksi ja kuumenna vielä hetkeksi. Lisää ripaus suolaa.

Kokoa jäätelöannos, kun keksit ovat ainakin hieman jäähtyneitä ja jäätelö on kylmää mutta pehmeää vielä (ei läpijäätynyttä, mutta jos jäätelö on ehtinyt jäätyä liikaa, pyöräytä blenderissä takaisin kermaiseksi). Aseta toinen keksi lautaselle päälipuoli alaspäin ja lusikoi jäätelö päälle. Lusikoi kinuski sydämeksi jäätelön päälle ja laita toinen keksi koko komeuden päälle päälipuoli ylöspäin. Voit nauttia keksijäden sellaisenaan tai pakastaa vielä enintään 20 minuutiksi, jos haluat kokonaan jäisen herkun. Koristele taiteellisesti kinuskilla ja mantelisilpulla kuvitellen, että olet kisaamassa jälkiruoka-Top Chefissä!      


En halua ottaa tässä postauksessa kantaa kookoksen tyydyttyneiden rasvojen terveellisyyteen tai epäterveellisyyteen - loppujen lopuksi käytän kookosta vähän, enkä usko kenenkään ruokavalion kaatuvan satunnaiseen kookoksen nauttimiseen. Sen sijaan uskon, että tällainen kookoskermasta tehty jäätelö on parempi kuin kaupan prosessoidumpi versio - vaikka jo sen takia, että saan siitä itse tekemisen ilon!

17 kommenttia:

  1. Ihana kommentti! Heh kiitos! :-)

    VastaaPoista
  2. Tosi tosi ihana resepti, kokeilen tätä ehdottomasti! :) Itse olen tehnyt vastaavaa jäätelöä myös ihan vain maitorahkaa pehmentäen rasvattomalla maidolla, maustamalla seoksen ja pakastamalla välillä sekoittaen. Mutta en kyllä näe kookosta mitenkään pahana - itsellä kun nimenomaan nuo maitotuotteet suurissa määrin aiheuttavat enemmän ongelmia kuin kookos. Väitän myös, että kasviksia ja proteiinia suosivassa ruokavaliossa extrarasva on harvoin liikaa... Ja onhan tuosta aika suurta debattiakin ollut, että onko kookos nyt hyvästä vai pahasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, maitorahkajäde on kans tosi hyvää! Aivan mahtava arkisempi runsasproteiininen ja vähärasvainen herkku :-)

      Olen samaa mieltä kanssasi kookoksesta. Tiedän, että ihmisten tunteita kuumentaa väite, että tyydyttyneet rasvat voivat joskus olla hyvästä. Lisäksi en ole minkään maailman asiantuntija, joten olen päättänyt olla tyrkyttämättä kiistanalaisia terveysväitteitä edes sivulauseessa, sillä kaikki ihmiset eivät välttämättä ymmärrä sitä kontekstia, että olen vain ruoasta ja hupsuista terveellisimmistä herkuista kiinnostunut henkilö, enkä suinkaan perusta kaikkia mielipiteitäni kasaan tieteellisiä tutkimuksia. Olen vähän enemmän semmoinen "kaikkea kohtuudella kunnes lopullinen totuus paljastuu" -tyyppi. Tosin maailmassa on harvoin näitä lopullisia totuuksia, joten jo senkin takia ei kannata laittaa kaikkia muniaan yhteen koriin ;-) Toisin sanoen ei kannata juosta jokaisen uuden terveyshyperuoan perässä, vaan maistella vähän kaikkea, mitä elämä tuo tullessaan.

      Anteeksi kilometrivastaus ja rentouttavaa viikonloppua!

      Poista
    2. Höpö höpö, kiitos kilometrivastauksesta :)

      Hyvin sanottu! Lopullisia totuuksia ei varmasti löydy, mutta jokainen voi vaikuttaa hyvinvointiinsa muovaamalla ruokavaliotaan omalle kropalleen sopivaan suuntaan. Ja silti sinne ruokavalioon mahtunee vaikka ihan suklaapatukkakin silloin tällöin. Olen kuitenkin myös kiinnostunut entistä enempi näistä "terveellisemmistä" herkuista, ne kun eivät jumita koko ruoansulatusta, vaan hyvä olo jatkuu ensihaukkaisun jälkeenkin. :) Siksi on kiva kehitellä kaiken maailman maitorahkajäätelöitä ja sellaisia aika ajoin. Ja mennä joskus sinne Amarillon burgerillekin. Vaikka ruokakrapula aiheuttaa kaamean pöhön jälkikäteen, sekin on osa elämää. :)

      Poista
    3. .. Ai niin ja tietty, ihanaa viikonloppua myös :) Jyväskylässä meitä hemmotellaan tänään ja huomenna Ween Maan Wiljaa -markkinoilla, sinne aion suunnata!

      Poista
    4. Niinpä, tuo yksilöllisyys on tosi hyvä pointti! Jotkut luulee, että parhaiten pärjää antamalla jonkun toisen sanella mitä kantsii syödä - todellisuudessa ne muut eivät joudu elämään sitten kiukuttelevan mahan tai kauhean päänsäryn kanssa, jos nämä sanellut ruoat eivät sitten sovikaan jollekin toiselle.

      Olen kyllä ihan samassa veneessä sun kanssa siinä, että terveellisemmät herkut on ihania, mutta välillä pitää saada vähän irtokarkkia :) Ah ja miten kivaa viikonlopputekemistä tuollaiset markkinat, kuulostaapa kivalta!

      Poista
  3. Upeannäköinen terveysherkku, olisipa ihana maistaa. Mulle ihan vieras toi carob..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Carob on kyllä mainio suklainen mauste, jota suosittelen kokeilemaan. Maku on mielestäni makeampi ja vähemmän kitkerä kuin raakakaakaon maku, jotenkin maitosuklainen ehkäpä?

      Carobissa on vähemmän rasvaa (vain 1g 100 grammassa!) kuin kaakaossa ja lisäksi antioksidantteja, fosforia, A- ja B-vitamiineja, sinkkiä, magnesiumia, kalsiumia, rautaa ja kaliumia. Carob kuuluu hernekasveihin, joten se sisältää myös 5g proteiinia/100g, minkä lisäksi siinä on 40g kuitua/100g. Sokeria siinä on kaakaota enemmän.

      Lähde: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4324/2

      Poista
  4. Nyt aiheutit kyllä melkoiset riemunkiljahdukset tälle puolelle ruutua! Olen yrittänyt epätoivoisesti metsästää jotakin terveellisempää vaihtoehtoa kinuskikastikkeelle, ja nyt aivan sattumalta törmäsin tähän herkkuun blogissasi! Pakko laittaa testaukseen heti tänään paistettujen banaanien kaverina.

    Muutoinkin kerrassaan herkullisen oloinen blogi sinulla! :)

    - Viola

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Voi miten kiva, että resepti osui hyvään saumaan :-) Taateleista saa yllättävän autenttisen makuista kinuskikastiketta, se on ihan ihmeellistä! Paistetut banaanit + kinuskikastike = kuulostaa niin namilta...

      Poista
  5. Voiko carob-jauheen korvata kaakaojauheelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ehdottomasti voi :) raaka ja tumma käyvät kumpi vaan!

      Poista
  6. Tekaisin tätä herkkua äsken, vaikka hieman epäilin, että miten tämmöinen multitasking multa onnistuu. Onnistuihan se melkein! Ainoa mikä meni hieman vikaan oli,että jäde ei ollut tarpeeksi jäässä (vaikka tuntui sopivan kohmeiseltä) kun se alkoi heti sulaa keksien välissä (olivat jäähtyneet). Mutta, makua se ei silti haitannut ja oli ihan hitokseen hyvää! Njam :D -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi mahtavaa, että teit tämän ihanan jätskikeksipläjäyksen! Taisitkin olla ensimmäinen rohkea! Tuohan jätskiasiaan olisi varmaan auttanut koko komeuden pakastaminen vielä pariksikymmeneksi minuutiksia kokoamisen jälkeen, sillä kotitekoinen jätskihän tuntuu aina sulavan tosi äkkiä. Itse tyrkkäsin tosiaan vielä koko jätskin kekseineen päivineen pakastumaan kokoamisen jälkeen, niin se saattoi vähän hidastaa jäden sulamista, mutta ei tietenkään estä sitä täysin.

      Mutta ihanaa että pidit - tää on musta aika sensaatiomainen jätskielämys! ;)

      Poista
    2. Niimpä, no ensi kerralla sitten pakastan sen vielä hetkeksi! :D

      Äsken tein jalkatreenin jälkeiseksi aamupalaksi noita brownie-pannareita (nesteeksi laitoin kookosmaitoa ja rahkan maustoin minttusuklaa heralla ja kaakaojauheella, sekä lorauksella kookosmaitoa) ja ou mai gaad! Olen tehnyt banaanilettuja muutamallakin ohjeella aikaisemmin ja ihan hyviä ovat olleet, mutta nämä räjäytti pankin! Kertakaikkiaan teki mieli itkeä onnesta syödessä :D

      Pannarit yhtyivät (kuullostaapa härskiltä :o) pannulla isoksi letuksi, mutta leikkasin sen siististi neljään osaan, jotta sain oikeanlaisen tornin koottua. Koko komeuden koristelin pakastekuivatuilla mansikoilla. Suklaa ja kookos vaan on <3 Mietin, että jos suklaa ja maapähkinävoi tappelis, niin kumpi voittais. Ehkä ne kuitenkin rakastuisi ja menisi naimisiin ja tekisi herkullisia lapsia.. Arvatenkin suklaa on kova kilpakumppani mpv:lle minun kirjoissa :D Superiso kiitos taas mahtavasta reseptistä! -A-

      Poista
    3. Oi vitsi miten hyvältä tuo aamupalasi kuulostaakaan!! Suklaa ja mpv sais kyllä maittavia lapsia, olen samaa mieltä! Monissa herkuissahan ne ovat juuri parhaimmillaan yhdessä :) Kiitti itsellesi että kokeilit taas yhtä reseptiä, se ilahduttaa minua kovasti :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.