keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Vaniljainen kukkakaalimuussi ja kielipohdiskeluja

Ei, tässä ei valitettavasti ole vaniljapehmistä
Blogissani on yllättävän vähän varsinaisia kokkausreseptejä ottaen huomioon, että syön oikeaa ruokaakin joka päivä. Syynä saattaa olla se, että ruoanlaitossa olen enimmäkseen suoranainen tylsimys - keitetyt pavut täysjyväohran ja pilkottujen raakojen kasvisten kanssa on minusta aivan kelpo lounas tai päivällinen. En yleensäkin kaipaa mitään jännittävää suolaisen ruoan kanssa, haluan vain vatsani täyteen niin pian kuin mahdollista pitkän päivän jälkeen.

Tässä yksi päivä kaupassa sai suomalaista kukkakaalia eurolla kilo ja tulin luonnollisesti ihan hulluksi.* Ostin niitä niin monta kuin jaksoin kotiin kantaa (krhm, liioittelu on kolmas nimeni - ostin kaksi)! Vaikka raaka kukkakaali on minusta ihanaa erityisesti hummukseen dipattuna, on se vähän liian tujua sulatettavaa vatsalleni. Siksipä laitoin vedet tulille, nakkasin kukkakaalin kukinnot kuumaan kylpyyn ja soseutin koko komeuden herkulliseksi mössöksi.** Kerrankin päätin tehdä jotain edes hieman spesiaalia, joten mestarikeittäjäkummitätini taivaallinen kukkakaalisosekeitto mielessäni halusin antaa muussilleni samaa aromaattisuutta vaniljan muodossa ja pehmeyttä lorauksella kookosmaitoa.

Ja ai että siitä tulikin hyvää. Aloin jopa hieman ymmärtää niiden fiinien ruoanlaittoreseptien päälle.


* Miksi suomeksi tullaan hulluksi ja englanniksi mennään hulluksi (vrt. go crazy)? 
** Kerran nyt aloitin kielipohdiskelut, niin ihan oikeasti, miksi suomen kielessä on niin kamalan rumia ruokaa kuvaavia sanoja? Muussi, mössö, soossi... Meidän pitäisi ottaa mallia ranskalaisista, sillä olettehan huomanneet ilmiön, että kaikki kuulostaa herkullisemmalta ja hienommalta ranskaksi nimitettynä? 
 

Vaniljainen kukkakaalimuussi (2-4 annosta)
vettä
1 keskikokoinen kukkakaali (n. 500 g)
2 rkl kookosmaitoa tai maustamatonta jogurttia (tai 1 rkl molempia)
ripaus suolaa
valkopippuria (maun mukaan, aloita 1/4 tl ja maista)
1/2 tl vaniljajauhetta

Kiehauta puolisen litraa vettä kattilassa ja lisää pilkottu kukkakaali. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmeää mutta ei täysin mössöä. Valuta vedet pois ja sauvasekoita kukkakaali tasaiseksi muussiksi kattilassa. Lisää kookosmaito tai jogurtti ja anna vielä lämmitä hetken levyllä. Mausta suolalla, valkopippurilla ja vaniljajauheella - luota minuun, vanilja sopii todella hyvin kukkakaalin kanssa! Nauti ihan minkä tahansa kanssa aterian kasviskomponenttina.

8 kommenttia:

  1. hehh.. hauska huomio :) "Soossia" ei kyllä tee mieli tehdä eikä syödä ;) Siinäkin on iso ero onko pöydässä piirakka vai quiche.......

    VastaaPoista
  2. Joo mustakin tuntuu että harva enää edes soossista puhuu juurikin sattuneesta syystä ;)

    VastaaPoista
  3. Voi juku. tämä menee kyllä testiin. Kiitos ideasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos päädyt testaamaan :-) se on niin hyvää!

      Poista
  4. Mmm, kuullostaapa herkulliselta. :) Kukkakaali ja vanilja ovat muutenkin tämän hetkisiä lempiraaka-aineitani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samma här, tuollaiset yksinkertaiset maut kiehtovat juuri nyt! Ja miten ihanaa onkaan näin sadonkorjuuaikaan hyödyntää suomalaisia kasviksia :-)

      Poista
  5. Pakko vinkata suussasulavasta kukkakaalikeitosta :)
    http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/kukkakaalisosekeitto/011854

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitää tsekata tuo keitto! Yritänkin tehdä nyt mahdollisimman paljon eri juttuja kukkakaalista kun sitä saa vielä hetken aikaa niin halvalla :-)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.