tiistai 15. lokakuuta 2013

Älä ylenkatso juuriasi - parempaa perunasta


Tämä on shoutout perunalle.  

Perunaparka alkaa olla hyvin ylenkatsottu raaka-aine: karppausbuumissa se joutui monilla ehdottomaan pannaan, ja nykyinen clean eating- ja fitness-elämäntyylien maihinnousu on antanut sille vain lisää huutia. Itsekin syön luultavasti useammin Egyptistä roudattua bataattia kuin ehtaa suomalaista perunaa, mikä ei todella ole mikään ekoteko. (Sentään tumman riisin olen korvannut suureksi osaksi suomalaisella täysjyväohralla, mikä on muuten todella hyvää. Keittoaika on aika pitkä, joten keitän ison kattilallisen kerralla ja pakastan pakasterasioissa, jolloin on aina helppo yön yli sulattaa sopiva määrä ohraa seuraavaksi päiväksi.) Mummo ei olisi minusta ylpeä!

Jos aivan ongelman äärelle mennään, niin totuushan on, että peruna on hyvää sen kahden viikon ajan kesällä, kun uusia suomalaisia perunoita saa nauttiakseen - mitä lyhempi aika pellosta kuokkimisen ja kattilaan päätymisen välillä on, sitä maukkaampi lopputulos. Ette arvaakaan, miten kokemisen arvoista on käyskennellä maanomistajan elkein perunapellon laitaan puoleen reiteen asti ulottuvat, neljä kokoa liian suuret Kontiot jalassa ja Adidaksen ysäriraitaverkkarit päällä ja nostaa itse omat pikkumukulansa (en puhu nyt ihmislapsista) mustanpuhuvan mullan seasta. Lapsuuden muistot, sormenpään kokoiset pikkupotut ja hikiset kesät - kyllä perunoidenkin pitää vielä löytää paikkansa tässä maailmassa.


Kesän mentyä menojaan on kuitenkin kiva keksiä jotain jalostusideoita perunoille. Näistä pyörylöistä tuli oikein kelpoja lastuamisen, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla maustamisen sekä uunissa grillivastuksen alla käristämisen jälkeen. Jos jättää kuoret perunoihin, kuten itse teen, ne kannattaa pestä ja harjata todella huolella.  Paistoin näitä yhteensä vajaa viitisentoista minuuttia 200 asteessa, mutta lyhyempikin aika saattaa riittää, jos lastut ovat hyvin ohkaisia. Suosittelen muuten aika ohueksi siivuttamista, niin perunoista tulee uskomattoman hyviä - aivan perunalastumaisen rapeita!

Jos uunissasi ei ole grillivastusta, ei hätää - ei minullakaan omassa mökissäni ole. Silloin suosittelen perunoiden ylätasolle nostamista viimeisiksi minuuteiksi. Kelpoja pottaatteja saa aikaiseksi tälläkin metodilla, tosin rehellisesti sanoen ihan yhtä hyvään lopputulokseen ei välttämättä pääse. 

Kertauksena vielä siis kolme vinkkiäni parempiin lastuperunoihin:
1) jos uunissasi on grillivastus, käytä sitä; muussa tapauksessa nosta perunat uunin ylätasolle viideksi viimeiseksi minuutiksi 
2) tee siivuista hyvin ohuita, mikäli pidät rapsakoista lastuperunoista
3) jätä kuoret perunoihin jos pidät "maalaistyylisistä" perunoista, mutta pese ja harjaa ne todella huolellisesti!

Hurraa pottu! Älä anna periksi kilpailussa bataattien ja muiden koreiden ulkolaisten kanssa!

6 kommenttia:

 1. Kun muutin pois kotoa 19-vuotiaana vannoin etten "koskaan" syö enää perunoita. Kotona oli aina ruuaksi perunaa jossain muodossa. Menikin melkein 10 vuotta etten perunaan koskenut. Nykyisin se taas kuuluu osaksi ruokavaliota. Turhaan mollataan perunaa. Itse uskon, että terveellisintä on, kun syö kohtuudella kaikkea. Tämä on elämä ja siitä pääsee nauttimaan kerran, niin myös perunoista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen TÄYSIN samaa mieltä tuosta kohtuudella kaikkea -kommentista! Musta peruna on joskus vaan hieman tylsänmakuinen ruoka (varmaan ainakin koska yliopiston lounasperunat ovat niitä karmaisevia valmiiksi kuorittuja kumiperunoita :( ), mutta vähän laittamalla siitä saa tosi hyvääkin! Myös kokonaiset uuniperunat on ihania!

   Poista
 2. Uskon, että on muuten tosi hyvää :P Kyllä musta peruna tosi hyvää on monella tavalla, mutta karppaukseen tutustuminen kyllä todella vähensi sen käyttöä, ihan kuten mainitsitkin. Nyt kun on kaksi lasta, olen palauttanut sen kyllä ruokavalioon jossakin määrin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että peruna on päässyt takaisin ruokapöytään! :-) Kyllä se suomalaisiin juuriin jotenkin kuitenkin kuuluu :)

   Poista
 3. Tosi kiva ja tarttuva otsikko postauksella, joka on täyttä asiaa - jee Pipsa!
  Nuo perunalastuset ovat tosi herkullisen näköisiä - ja uunissahan ne aika nopsaan tulee valmiiksi :)
  Nam nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Nina! :-) On kyllä aika pikaruokaa, varsinkaan jos ei tuhlaa kuorimiseen turhaan aikaa ;) Kuoret ovat näissä niin maukkaita hehe...

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.