keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Kasviksia herkun muodossa - pähkinäiset suklaamoussekupit

Avokadoa, banaania, taatelia päivän kasviskiintiön täytteeksi... kuitua ja terveellisiä rasvahappoja pellavansiemenistä, manteleista ja kaurahiutaleista... maapähkinävoita, carobia ja raakakaakaota ihan vaan mielen ja kielen iloksi.

Check, check, check! 


Näissä herkullisissa pähkinä-suklaakupposissa on manteleista, pellavansiemenistä ja taateleista loihdittu kuori sekä yksistä kasvikunnan pehmeimmistä ja kermaisimmista lajeista, banaanista ja avokadosta, muussattu mousse. Voisin hieman kieli poskessa veikata, että kuulut jompaankumpaan näistä kahdesta ryhmästä:
1) siis mitä suklaamoussea avokado-banaanimössö muka on? Missä mun kerma???? tai
2) oletko tosissasi, minä tein suklaamoussea avokadosta ja banaanista jo ainakin neljä vuotta sitten, phhh vanha juttu!

Leikki leikkinä! Avokado-banaanimousse on mielestäni hyvää jo sellaisenaan, sillä hyvin kypsän banaanin sokerinen makeus ja avokadon rasvaisuus vaan toimivat niin hyvin yhteen. Haluaisin korostaa, että banaanin todella täytyy olla ruskeapilkkuinen ja niin pehmeä, että se alkaa murentua kosketuksesta. Muussa tapauksessa moussesta ei tule pehmeää ja makeaa. Avokadon sen sijaan pitää olla kuorta koskiessa pehmeä muttei täysin veltto, kiven pitää irrota vaivatta hedelmälihasta, ja sisältä sen pitää olla eläväisen vihreää. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta vakuutan, ettei ole sitä. Hedelmien vaan tarvitsee olla oikeassa kypsyysastessa optimaalisen lopputuloksen aikaansaamiseksi, enkä halua kenenkään pettyvän tähän ihanaan mousseen.

(Pieni pistokoe: laske kuinka monta kertaa käytin sanaa "pehmeä" edellisessä kappaleessa!)

Yksi kommentti vielä moussesta: vaikka sanoinkin, että avokado-banaanisose on jo itsessään maukasta ja raakakaakaolisäyksellä on vaikea ainakaan pilata mitään, niin mielestäni yksi asia nostaa sen vielä aivan uudelle tasolle. Kyllä, maapähkinävoi. Joku siinä paahteisessa pähkinäisessä maussa vaan täydentää entisestään moussen makupalettia. Moussen voi toki syödä myös sellaisenaan ilman kuorta, tämä on vain hieman juhlavaisempi pyhäpäivän kahvin iltapäiväherkku. Myös kuoren voisi pyöritellä palleroiksi ja syödä sellaisenaan ilman moussea.    


Syksyn tullen kaupoissa on erikoishedelmiä aika usein tarjouksessa: esimerkiksi kuvan viikunoita ostin kolme 70 sentillä ja yhden ison granaattiomenan 80 sentillä. Molemmat ovat todella herkullisia esimerkiksi salaateissa tai jogurtin kanssa ja näyttävät todella kauniilta vaikka näin leivonnaisten koristeina.


Pähkinäiset suklaamoussekupit (2 isoa kuppia)

kuori:
1/3 dl kuorellisia manteleita
8 kuivattua taatelia
2 rkl kaurahiutaleita
1 rkl pellavansiemenrouhetta
1 tl (raaka)kaakaojauhetta
1 tl carob-jauhetta*

mousse:
1/4 kypsä avokado
1/3 ruskeapilkullinen banaani
1 kukkurallinen tl maapähkinävoita
2 tl (raaka)kaakaojauhetta
1 tl carob-jauhetta*
ripaus suolaa (mikäli maapähkinävoi suolatonta)

* Voi korvata samalla määrällä kaakaota.

Aloita kuoren valmistuksesta. Liota manteleita ja taateleita vedessä ainakin tunnin ajan. Valuta hyvin ja sauvasekoita kaikki aineet sekaisin, kunnes sinulla on tasainen muotoiltava massa. (Jos massa sattuisi jäämään kuivaksi, vaikka olet survonut aineet todella hyvin, lisää tippa vettä kerrallaan, kunnes massa on muotoiltavaa. Jos taas massasta ei tunnu voivan muotoilla kuppeja, lisää hiukan kaurahiutaleita. Massa saa olla melko kosteahkoa.) Muotoile taikinasta kaksi kuppia kahteen pieneen muffinivuoilla tai leivinpaperinpalasilla päällystettyyn vuokaan/muffinipellin koloon. Laita jähmettymään pakastimeen siksi aikaa, kun valmistat moussen.

Pienessä kulhossa survo avokado ja banaani haarukalla. (Jos tämä ei onnistu, ne eivät ole tarpeeksi kypsiä optimaaliseen lopputulokseen.) Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.

Ota sopivasti jähmettyneet (ainakin n. 15 min) kuoret pakastimesta ja nosta varovasti pois vuoista/muffinipellin koloista. Irrota paperiset muffinivuoat/leivinpaperi varovasti kuorista ja laita tarjoilulautasille. Lusikoi mousse tasan kahteen kuppiin. Koristele esimerkiksi siivutetuilla kuorellisilla manteleilla, suklaahipuilla tai granaattiomenan siemenillä. Nauti kahvin tai/ja hyvän seuran kera. 


6 kommenttia:

  1. Nam, kiitos erikoisemmasta herkkuvinkistä, täytyy jossain vaiheessa kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi suklaa-/herkkuhampaan kolotukseen :)

      Poista
  2. Oih, nam nam, kylläpä näyttävät hyviltä! Täytyypä kypsytellä eilen ostettuja banaaneja ja kokeille loppuviikosta näitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri oikea strategia lähestyä tätä :-) Toivottavasti kokeilet ja pidät!

      Poista
  3. Oi, miten herkullisen näköisiä! Ei uskoisi, että näissä on avokaadoa mukana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, se blendaantuu aika hyvin tuonne kaakaon joukkoon :-) Avokadosta saa kyllä niin kermaista moussea, ettei ihan heti uskoisikaan.

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.