tiistai 29. lokakuuta 2013

Lehdellistä inspiraatiota - kauden kasviksista gourmeeta

Pikakysely: kuinka monesti olet nähnyt pastan kanssa tarjottavan itsetehtyjä perunalastuja?


Yksi suosikkilehdistäni on Women's Health, jossa nimensä mukaisesti on laajasti terveyteen ja naisten elämään liittyviä juttuja. Terveys on aiheena lehdessä toki popularisoitu, mutta lempikohtana lehdessä lukuisien mielenkiintoisten ruoka- ja liikuntajuttujen lisäksi on ehdottomasti palstat, joissa kerrotaan terveyteen liittyviä tieteellisten tutkimusten uusia löydöksiä. Jostain syystä sellaisia pieniä tietoiskuja on vaan mukava lukea, vaikka niiden mukaan ei aina niin jaksaisikaan toimia.

Lehtiä pläräilemällä mielikuvitus lähtee usein lentoon, ja lehtijutuista saan usein inspiraatiota uusiin keittiöluomuksiin. Osallistun Lehtikuningas.fi -sivuston markkinointikampanjaan tällä postauksella, jossa tarjoan mainitsemani lehden artikkelista inspiroituneen reseptin. Lehtikuningas.fi -sivustolla on laaja valikoima erilaisia lehtiä, muun muassa kulinaristisiin nautintoihin sekä kuntoon ja liikuntaan liittyviä lehtiä edulliseen hintaan. Heillä on valikoimissaan myös tuo mainitsemani suosikkini Women's Health!

Kyseisen lehden syyskuu/lokakuu-numerossa oli erinomainen ruokajuttu "Cutting-Edge Veg", jossa Michelin-kokki loihti aivan tavallisista kasviksista gourmet-ruokaa. Lehdessä oli erittäin innovatiiviset reseptit muun muassa kurpitsa-quinoakroketeille ja luumu-tofuhamppareille. Tästä inspiroituneena halusin laittaa korteni kekoon tässä haasteessa, ja siksipä päätin tehdä vähän fiinimpää mutta terveellistä kasvisruokaa, jota kehtaisi tarjota vaikka kivalla viikonloppuillallisella ystäville. Raaka-aineiksi valitsin kauden herkkuja, punajuurta ja kurpitsaa, sekä uuden löydöksenä mustariisipastan, jonka mustanpuhuva olemus tekee ruoasta astetta hienostuneemman. Kaiken kaikkiaan musta väri luo kivan pohjan kasvisten räväköille sävyille, ja paahdetut kurpitsansiemenet pinnalla kruunaavat rouskuvina sattumina herkun. Myös ajankohtaiseen Halloween-teemaan nämä värit sopivat kuin valettu!



Jos viimeaikaiset proteiinihehkutuspostaukset ja muut ravitsemusisälmykselliset veisuut ja saarnat ottavat jo päähän, tämä postaus on omistettu juuri sinulle - hiilihydraattia tässä reseptissä on reilusti viidessä kuudesta raaka-aineesta! Suosittelen alle rivakkaa juoksulenkkiä, jotta keho saa hiilihydraatit hyötykäyttöön, sekä alkuruoaksi runsasta vihersalaattia, sillä vihreät tästä reseptistä puuttuvat. Tai sitten ei, kaikki edellä mainittu on täysin vapaaehtoista!

Mustariisispagettia pehmeällä kurpitsa-papupyreellä ja hunajapaahdettua punajuurta (2 annosta)
Lisänä merisuola-maalaisperunalastuja sekä mausteisia paahdettuja kurpitsansiemeniä

1/2 myskikurpitsa (n. 500 g)
1 iso punajuuri (200 g)
1 iso Rosamunda-peruna (150 g)

oliiviöljyä
hunajaa
merisuolaa
mustapippuria
rosmariinia
chilijauhetta tai -lastuja

2 dl valkoisia papuja (keitettynä)
2 rkl kookosmaitoa (pahvipurkista, 17%)
3 rkl murskattua tomaattia

mustariisipastaa (tai muuta pastaa)

Aloita halkaisemalla myskikurpitsa pitkittäin terävällä veitsellä (ole varovainen) ja kaavi lusikalla kaikki harsomainen nöyhtä ja siemenet pois siemenkohdasta kurpitsan "mahasta". Erottele nöyhtä ja siemenet ja pese siemenet lävikössä - nöyhtä joutaa roskikseen. Paahda kurpitsanpuolikasta uunin alatasolla noin 90 minuuttia 175 asteessa, kunnes se on aivan pehmeää ja siitä alkaa tihkua nestettä kurpitsan pintaan. (Voit toki paahtaa toisenkin puolikkaan samantien jotain muuta ruokaa varten.) 

Käsittele sillä aikaa siemenet. Heiluttele niitä lävikössä, kunnes ne ovat suhteellisen kuivia, ja kumoa leivinpaperille uunipellille. Mausta merisuolalla, mustapippurilla ja chilijauheella tai -lastuilla ja pienellä lorauksella oliiviöljyä. Sekoita niin, että mausteet ja öljy sekoittuvat tasaisesti siemeniin. Paahda uunin toiseksi ylimmällä tasolla noin 10-15 minuuttia, kunnes siemenet näyttävät sopivan paahteisilta ja rapeilta. Vahdi siemeniä paiston aikana, etteivät ne pala.  

Pese peruna huolellisesti ja siivuta läpinäkyvän ohuiksi lastuiksi. Levitä siivut leivinpaperille uunipellille (ei päällekkäin) ja sudi hyvin ohut kerros oliiviöljyä jokaiseen siipaleeseen pullasudilla. (Lastuista ei tule rapeita, jos läträät öljyn kanssa.) Rouhaise päälle merisuolaa ja mustapippuria maun mukaan. Paista noin 10 minuuttia uunin ylimmällä tasolla lastujen paksuudesta riippuen ja käännä lastut. Paista vielä noin seitsemisen minuuttia -- tarkkaile palamisen varalta! 

Viipaloi punajuuri melko paksuiksi siivuiksi. Asettele leivinpaperille uunipellille ja lorota päälle vähän oliiviöljyä sekä hunajaa (noin 1 tl). Rouhaise pippuria ja merisuolaa maun mukaan ja ripottele päälle rosmariinia, joko tuoretta tai kuivattua. Sekoita niin, että jokainen punajuuri saa osansa öljystä ja mausteista. Paista uunin toiseksi ylimmällä tasolla noin 20 minuuttia tai kunnes siivut ovat pehmeitä haarukalla tökätessä. Laita uuniin yläosaan siinä vaiheessa, kun kurpitsalla on aikaa enää kymmenisen minuuttia uunissa (eli noin 80 minuutin kohdalla).    

Kun kurpitsa on valmista, kuori se ja laita kurpitsa kulhoon. Lisää pavut ja sauvasekoita - pyreeseen saa jäädä hieman rakennetta. Siirrä pyree pieneen kattilaan, lisää kookosmaito ja tomaattisose, sekoita tasaiseksi ja kuumenna levyllä. Tarkista maku, lisää suolaa tai pippuria tarvittaessa.

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan, valuta ja jaa kahdelle lautaselle, lusikoi päälle kurpitsa-papupyree, asettele päälle punajuurisiivut ja perunalastut sekä ripottele päälle kurpitsansiemenet. Nauti hyvässä seurassa sateisena marraskuisena viikonloppuiltana ja katsele pimenevässä illassa piiskaavaa sadetta.     

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta, itselläni on aina vaikeuksi keksiä miten käyttää kurpitsaa. On muuten väreiltään kunnon Halloween-annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain :-) Kurpitsaa kannattaa ehdottomasti paahtaa uunissa edellämainitun ohjeen mukaan ja syödä vaikka sellaisenaan - se on taivaallista! Rakastan myös paahdettuja kurpitsansiemeniä, joten suosittelen ehdottomasti sen vaivan näkemistä, että jaksaa erotella höytyvät siemenistä :-)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.