tiistai 1. lokakuuta 2013

Maailman halvin tapa terveyshifistellä - idätetty tattaripuuro

Meidän keittiössä on tehty hämäriä hippihommia viime aikoina.



Sana "idätys" on tähän mennessä aiheuttanut minussa hieman sekalaisia reaktioita. Ensinnäkin, olen ajatellut sen olevan kauhean vaikeaa, haastavaa, sotkuista ja hämärää hippitouhua, johon normaalilla kuolevaisella ei ole mitään asiaa. Toiseksi olen kuitenkin kadehtinut sisuskaluni puhki idättäjien kärsivällisyyttä ja perehtyneisyyttä asiaan. (Nämä kaksi piirrettä ovat aina puuttuneet minulta.)

Kerran menin tässä ostamaan paketin tattaria ja mietin, että mitäs pöperöä tästä nyt aikaan saataisiin. Sitten törmäsin Lempeä elämä -nimisen blogin idätetyn tattaripuuron reseptiin, jossa olivat ne maagiset taikasanat, joita kauan olin jo odottanut: "Jos ajatus idättämisestä tuntuu vaativalta, niin tässä on tilaisuutesi – lupaan, että onnistuminen on sataprosenttisen varmaa jo ensimmäisellä yrityksellä!"

KYLLÄ!

Olin onnesta soikea.

Idätys kasvattaa mielenkiintoiset hännät jyväsille

Jälkikäteen ajatellen tuntuu hassulta, että en saanut tätä aikaisemmin aikaiseksi. Veikeän verson tattaripuuroja olen katsellut sillä silmällä jo aivan liian kauan, joten sinnekin kiitokset inspiraatiosta. Parempi vissiin myöhään kuin ei milloinkaan? Onhan meillä tattaripuuron kanssa vielä toivottavasti lukuisia herkullisia hetkiä edessämme.

Tattarin idätys oli ihanan helppoa ja niin kuin edellä luvattiin, onnistuminen oli taattu jo ensiyrittämällä. Tattarijyväset ovat pehmeitä idätyksen jälkeen, maistuvat miedosti pähkinäiselle ja jauhoiselle ja näyttävät söpöiltä kuin mitkäkin. Sinne tänne viuhtovat hännät vain lisäävät jyvästen viehätysvoimaa. Lisäksi pidän tällaisista "projektiresepteistä", joiden valmistelu pitää aloittaa himppusen etukäteen. Eikös se niin ole, että odotus vain lisää asian arvoa odottajan silmissä?

Puuroa voi valmistaa myös yön yli vedessä liotetuista tattarinjyvistä, mutta maku ei mielestäni ole yhtä hyvä, ja lisäksi tattarin ravitsemuksellinen hyöty moninkertaistuu vasta idätyksen myötä. Keittiökameleontti-blogista löytyy selkokielellä mielenkiintoisia seikkoja tattarin ravintoarvoista ja terveyshyödyistä, joista tärkeimpinä ehkä sen sisältämät kaikki kahdeksan olennaista aminohappoa - eli se on täydellinen proteiinin lähde - sekä sen vaikuttaminen monipuolisesti verenkiertoelimistön terveyteen ja verensokerin vaihtelujen tasaamiseen. Tattari on yhdistetty myös mielialojen hallintaan. Hauskinta tässä on se, että en ole koskaan ollut maanantaiaamuna yhtä innoissani elämästä kuin eilen tätä herkkua nautittuani, eikä kysymys voi olla edes pseudoefektistä, sillä luin tämän tiedon vasta jälkikäteen tänä aamuna! Hyvä mieli tulee siis mukavana bonuksena idätettyjen tattarijyvien nauttimisesta.   

Minulla on sellainen kuva tällaisista pienen piirin hifistelyjutuista, että ne vaativat kauhean suuria rahallisia investointeja. Ainakaan tällä kertaa tämä ei pidä paikkaansa. Tattarisuurimopaketti maksoi kaupassa 1,43 euroa, ja siitä tekee tätä herkkua kyllä useamman vedoksen verran. Banaanin kustannustehokkuudesta nyt ei tarvitse mainitakaan, ja mustaherukatkin poimin omin pikkukätösin elokuussa lomalla mummon marjapensaista. Annoksen hinta: (pikaiselta) arviolta 30 senttiä.    

Köyhistelygourmeeta parhaimmillaan!



Resepti on saanut innoitusta blogeista nimeltään Lempeä elämä sekä Veikeä verso.

Raaka idätetty tattaripuuro (2 annosta)
3B Porridge aka Buckwheat Blackcurrant Banana Porridge

2 dl tattarinjyviä
1/2 banaani
1,5 dl mustaherukoita (tai muita marjoja)

Huuhtele jyvät ja liota vedessä noin 10 minuuttia. Valuta siivilässä ja laita tattarinjyvät kulhossa itämään hämärään paikkaan vuorokaudeksi. Sekoittele pari kertaa päivän aikana kosteuden poistamiseksi. Kun tattariin on ilmestynyt hännät, se on valmista käytettäväksi. Sauvasekoita tai blendaa idätetyt tattarinjyvät, banaani ja mustaherukat tasaiseksi puuroksi. Jos tykkäät makeammasta puurosta, voit lisätä lusikallisen hunajaa puuron joukkoon. Tarjoile esimerkiksi tähteeksi jääneen banaanin, kanelin ja auringonkukansiementen kera.     

Tämän postauksen tarkoitus ei missään nimessä ole loukata hippejä tai hipinmielisiä. Päinvastoin. Tämä on ikään kuin kunnianosoitukseni heille!

Alan tägätä edullisia reseptejä tuonne budjetti-tunnisteen alle, josta jo niksini budjetilla terveellisesti syömiseen löytyy. Ihan vaan siksi, ettei teidän muidenkaan tarvitse jäädä nälkäiseksi loppukuusta ennen opintotuen tai palkan tilille kilahtamista. Säästäminen on hyve, ennen vanhaan sanottiin. Minä uskon siihen mentaliteettiin yhä...

Myös raaka-tägi on nyt luotu tämän postauksen myötä!

14 kommenttia:

  1. Ihanaa! :) Miulla on ollut sama ongelma idättämisen kanssa. Olen idättänyt kyllä mungpapuja ja sinimailasta, mutta jostain syystä ajatellut, että tattarin idättäminen on eri juttu. Vaativampi ja täysin ulottumattomissani. Nyt menee suurimopaketti kauppalistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, no sähän ootkin päässyt mua paljon pidemmälle! Onko muo mungpavut ja sinimailaset vaikeita idättää? Tattari ainakin oli superhelppoa (ja ihanan makuista!), joten suosittelen lämpimästi :-) Olen ihan tattarikoukussa!

      Poista
  2. Tattari on todella kiitollinen ensi-idätyksen kohde. Nyt kun olet päässyt vauhtiin, niin seuraavaksihan idätysvuoroaan odottelevat vaikkapa vihreät linssit. Tai mungpavut. Eivät tosin ole läheskään yhtä vikkeliä, mutta edulliseksi tulevat myös. Ja ovat ihania! Täytyypä itsekin alkaa taas terästäytymään sillä saralla. Ja tuota Lempeää elämää täytyy käydä kurkkimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm kiitos vinkeistä! Se on jännä, kun keittiöelämään on auennut nyt ihan uusi ulottuvuus! ;) Lempeän elämän löydät nykyään osoitteesta jolie.fi, blogi on muuttanut Ellit-palstalta kahden naisen hyvinvointiyrityksen omille verkkosivuilla ja pakko sanoa, että jälki on aivan upeaa! Todella ihanan näköistä raaka- ja muita herkkuja tuolla sivuilla.

      Oliko sulla mitään postausta vihreiden linssien tai mungpapujen idättämisestä? Vaikka kylläpä googlaamallakin varmasti tietoa löytyy, tykkään vain tällaisista tutuista ja hyviksi havaituista lähteistä kuten sinun blogisi :)

      Poista
    2. Huomasinkin, että tuttu juttu tuo lempeä elämä olikin. En vain enää muistanut, että se oli Jolien takaista aikaa.
      En ole tullut tehneeksi idätyspostausta, joten joudut googlaamaan :)

      Poista
    3. Jeps, pitää ruveta tutkimushommiin asian tiimoilta :-)

      Poista
  3. Ihanan herkullisen näköistä, melkein pakko kokeilla! Tattaripuuro on minulle raakanakin tuttua nuoruusajoilta, mutta en ole ostanut noita jyviä vuosiin. En vaan ole muistanut tms, vaikka ne ovat tosi hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen niin lämpimästi, oon syönyt tätä jo pari päivää putkeen aamut illat :-) Koukuttavaa kamaa... Tuntuu vatsakin hyräilevän tyytyväisenä ja nälkä pysyy kiireisempänäkin päivänä hyvin loitolla. Yhdyn kyllä tuohon, että tattari on tosi hyvänmakuista, näin kaurapuuron vannoutuneena ystävänäkin joudun melkein jakamaan ykköslempparisijan tattaripuuron ja kaurapuuron kesken!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Tällaista pirteänväristä ruokaa on kyllä kiva syödä pimeinä syysaamuina :-)

      Poista
  5. Näyttääpäs herkulta :) ! pitääkin testailla !

    -Maria

    http://dejiss.blogspot.com

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.