lauantai 26. lokakuuta 2013

Onko se pipari vai pulla? Ei kun banaanileipä!

Sateisiin kouluaamuihin on niin paljon kivempi herätä, kun tietää aamiaisen olevan spektaakkeli.


Näissä kuvissa on ruskea banaani paitsi sen erittäin esteettisen ulkonäön (not) takia myös siksi, että haluan demonstroida tällä 3/4 banaanilla, johon joku ahmatti on jo kyntensä iskenyt, miten kypsiä banaanien pitää vähintäänkin olla, että tämä leipä onnistuu ilman ylimääräistä makeutusta. Tuollainen ruskeapilkullinen leopardi/gepardi (tai joku sellainen savannien kissaeläin, kuka näitä nyt enää muistaa tai jaksaa googlata kumpi se nyt on) sen olla pitää, että makeusaste on kohdallaan = kunnon sokeripommi!

Nämä kuvat eivät valitettavasti huo'u sellaista makeuden ja mausteiden liittoa, jota tämä leipä edustaa. Tässä ovat kaikki makeiden herkkujen lempimausteeni: ykkössuosikki kaneli, hyvä kakkonen kardemumma ja edellä mainittujen mausteiden makujen ehdoton täydentäjä inkivääri. Oikein kypsän banaanin sokerisuuteen ja leivän rasvaiseen tuntumaan sekoittuessaan leipää syödessä on vähän sellainen fiilinki kuin söisi korvapuustia ja piparia yhdessä samassa leivonnaisessa -- mutta ei aivan ihan sitten kuitenkaan.

Leipää voi syödä sekä jälkiruoaksi tai kahvin kanssa sellaisenaan tai pienellä maapähkinävoinokareella kruunattuna, mutta söin sitä myös aamupalaksi maitorahkalla hunnutettuna, kanelilla pöläytettynä ja banaanisiivuilla koristeltuna. Jos tekisin tätä yksinomaan jälkiruoka- tai kahviherkuksi, laittaisin reseptissä mainitun rypsiöljylusikallisen sekä stevia-ripauksen, joista ensimmäinen on korvattavissa maidolla ja toisen voi jättää kokonaan pois niin halutessaan, kunhan banaanit ovat tarpeeksi kypsiä. Aamu- tai välipalaksi sen sijaan maistuu paremmin vähärasvaisempi ja vähemmän makea leipä, joten tekisin edellä mainitut substituutiot.  

Kaikki tyynni, hyvä leipä, parempi mieli.

Mausteinen banaanileipä (1 pieni leipä)
2 ruskeapilkullista banaania
1 kananmuna
3 rkl maitoa
1rkl rypsiöljyä *

1/2 dl kaurahiutaleita
2 rkl herneproteiinijauhetta (maustamaton ja makeuttamaton) **
2 rkl kookosjauhoa
(1/2 tl steviajauhetta)
2 tl kanelia
1/2-1 tl inkivääriä
1/2-1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

(10 saksanpähkinän sydäntä paloitetuna karkeiksi paloiksi)

* Halutessasi vähärasvaisemman leivän korvaa yhdellä lisäruokalusikallisella maitoa.
** Voit korvata 1 rkl kaurahiutaleita ja 1 rkl kookosjauhoa. Luultavasti myös muu proteiinijauhe käy.

Muussaa banaanit kulhossa haarukalla. Lisää kananmuna, maito ja öljy ja sekoita. Lisää joukkoon kaikki loput aineet ja sekoita juuri ja juuri tasaiseksi. Kaada pieneen leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja paista 25 minuuttia 175 asteessa. Kokeile cocktail-tikulla leivän kypsyyttä - jos tikkuun ei tartu taikinaa, se on valmis. Jatka paistamista ja tee tikkutesti noin viiden minuutin välein, kunnes testin tulos on positiivinen.

Anna leivän vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen nostamista pois vuoasta. Nauti lämpimänä tai kylmänä esimerkiksi maitorahkalla, siivutetulla banaanilla, maapähkinävoilla ja kanelilla päällystettynä jälkiruoaksi, aamupalaksi, välipalaksi tai iltapalaksi. Säilytä jääkaapissa - maut vaan paranevat yön yli tai parin päivän säilytyksestä, sillä maut jatkavat yhteensulaantumistaan.   


16 kommenttia:

  1. Lepardibanaanit ovat parhaita! (Leopardi tai gepardi, eli lepardi...)
    Niillä saa tosiaan makeutettua todella hyvin leivonnaisia. Ihanasti mausteinen leipäohje, viikolla törmäsinkin vegaaniseen banaanileipään, jonka laitoin heti korvan taakse odottamaan tarpeeksi kypsiä banaaneja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha tykkään tuosta lepardi-sanasta! Mainiota, ei tarvitse tietää kummasta oikeasti on kysymys :-D Mustakin banaanit on ihan syödessäkin parhaimmillaan oikeasti kypsinä, ovat niin sokerisen makeita että eipä kauheasti karkkihammasta niiden jälkeen kolota :)

      Jäänpäs odottelemaankin, jos postailet tuosta vegaanisesta banaanileivästä, kuulostaa herkulta!

      Poista
  2. törmäsin koko banaanileipään ekaa kertaa viime viikolla ja ajattelin, että löytäisinpä tästä terveellisen version! ja nyt sen sain, kiitti superpaljon! :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilo on minun puolellani! Tule hihkaisemaan toki vielä lopputuloksesta, jos päädyt kokeilemaan reseptiä! :-)

      Poista
  3. Oi ihanan näköinen!! Juuri kun mietin että mitä sitä aamupalaksi keksisi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, banaanileipä on kyllä erinomainen vaihtoehto jos tarpeeksi kypsiä banaaneja talosta löytyy! :-)

      Poista
  4. Voi kuvitella jo ton maun mun suussa!! Näyttää niin sellaselta sopivan kostealta ja makealta leivältä, oi nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaista se juuri onkin :-) Namnam! Makeat leivät ovat kivaa vaihtelua!

      Poista
  5. Onko tuo kookosjauhe aivan pakollinen ohjeeseen? Ei nyt löytyis kotoa... pakko kokeilla!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmastikaan ole pakollinen, voit kokeilla korvata joko mantelijauholla (paras mahdollinen korvaaja), kaurahiutaleilla tai millä tahansa jauhoilla, esim. täysjyvävehnäjauhoilla. Toivottavasti kokeilet ja onnistuu :)

      Poista
  6. Tämäkö leipomus ei kaipaa suolaa ollenkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole banaanileipään suolaa koskaan laittanut, mutta toki voi ripauksen laittaa, jos siltä tuntuu :) kantsii kokeilla tätä, itse teen tätä yhä aika usein! Hyvää ja yksinkertaista :)

      Poista
    2. Testasin nyt tänään ilman suolaa ja muuntelin vähän"mitä kaapista löytyy" -periaatteella(herneproteiinin korvasin ruokalusikallisella kikhernejauhoa ja toisella heraproteiinijauhetta ja hyvin toimi). Sellaisenaan kun maistoin, niin olisin suolaa vähän kaivannut, mutta maapähkinävoin kera oli loistavaa ilmankin. Suolan tarve riippuu siis varmaan vähän siitä, mitä leipänsä päälle laittaa. :) Kiitti hyvästä reseptistä!

      Poista
    3. Oi, kiva että testasit tätä! Hyvä pointti tuo suolan tarve/päällinen-suhde, itsehän mussutan tätä yleensä mpv:n kanssa, joten suolaa en ole koennut tarvinneeni :) Tosin useinhan makeissa herkuissa se hyvin tuo vielä entisestään makeutta esille, joten ymmärrän pointtisi. Mutta tässäpä siis hyvä syy herkutella banaanileivällä maapähkinävoin kera, hehe :)

      Poista
  7. Tein taikinan aamuvarhain puolivalmiiksi ennenkuin lähdin salille ja tullessa vain ainekset sekaisin ja uuniin. Tuli muuten ihan mielettömän hyvää! Kerrankin osasin paistaa juuri sopivan verran, vaikka tein hippusta isomman annoksen (ja ensimmäistä kertaa ko. leivonnaista!) ja leivästä tuli juuri sopivan pehmeää ja mehevää <3 Päällisiksi laitoin mpv:tä ja banaanisiivuja ja kokeilin myös oivariinilla, leikkeleellä ja kurkulla, eikä ollut yhtään hullumpaa! -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah ihanaa, kuulostaa niin hyvältä! Kiva että leipä maistui :) En olekaan tehnyt banaanileipää niiiin pitkään aikaan!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.