tiistai 8. lokakuuta 2013

Pehmeät proteiinikeksit ja oodi maapähkinävoille

Maapähkinävoi, tuo palkokasvien lahja maailmalle.


Pelastat synkimmän ja sateisimmankin syysaamun.
Kruunaat tylsimmänkin kulhollisen pohjaanpalanutta kaurapuuroa.
Pidät kurnuttavan nälän loitolla lounaseen asti paremmin kuin kukaan toinen.
Maistut hyvältä browniessa, kakun kuorrutuksessa, cookiessa, kauraherkkupalleroissa ja jäätelössä.  
Maistut taivaalliselta myös suoraan purkista lusikalla.
Muita ei tarvita, vain sinä ja minä.

{Olen pahoillani, jos maapähkinävoihehkutus tulee ulos jo korvista ja sieraimista. Eikä tällaista sanontaa vissiin ole edes oikeasti olemassa. Elämä on niin kovaa.}   

Blogini luetuin postaus monen tuhannen katsojan marginaalilla on ihka ensimmäinen maapähkinävoipostaukseni. Tämän kunniaksi halusin tehdä ja syödä näitä hyvin maapähkinävoisia, unelman pehmeitä proteiinikeksejä, joissa on sekä keksiosassa että täytteessä runsaasti maapähkinävoita.    

Vaikka vain siksi, että kansalliseen maapähkinävoipäivään on enää 110 päivää. Näin tärkeän pyhän valmistelu pitää aloittaa ajoissa!

Keksien rakenne on pehmeä ja huokoinen ja maku maapähkinäinen ja himppusen makea hunajasta sekä herneproteiinista. Suklainen maapähkinävoitäyte maistuu intensiivisesti kahville ja makealle, mielestäni melko paljon mokkapalojen kuorrutukselle (namnamnamnamnam). Täyte ei ole missään nimessä pakollinen - keksit ovat erittäin maukkaita myös ilman sitä. Alla on täytteen resepti yhtä keksisandwichiä kohden, koska pehmeät keksit säilyttävät paremmin rakenteensa, jos ne täytetään vasta juuri ennen nauttimista. Toki reseptin voi nelinkertaistaa halutessaan syödä koko satsin kerralla!

{En missään nimessä tuomitse moista ajatusta. Päinvastoin.}


Pehmeät maapähkinävoi-proteiinikeksit (8 keksiä)
1 kukkurallinen rkl maapähkinävoita
1 kananmuna
1/2 rkl hunajaa
2 rkl herneproteiinijauhetta (maustamaton ja makeuttamaton)
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Sekoita maapähkinävoi ja kananmuna pienessä kulhossa huolellisesti, kunnes seos paksunee. Lisää hunaja ja sekoita tasaiseksi, lisää sitten kuivat ainekset ja sekoita vielä kerran. Taikina ei ole kovin kiinteää kuten perinteinen keksitaikina - älä siis huolestu. Nosta lusikalla taikinasta kahdeksan pyöreää keksiä leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 4-6 minuuttia. Tarkkaile keksejä koko ajan paiston aikana, sillä ne palavat nopeasti pohjasta! 

Ravintoarvot/keksi (yksi puolikas, ilman täytettä):
36 kcal
1,6 g rasvaa, josta 0,3 g tyydyttynyttä
1,7 g hiilihydraattia, josta 0,1 g kuitua ja 1,2 g sokereita
3,9 g proteiinia

Kaakao-maapähkinävoitäyte (yhteen keksisandwichiin)
1 tl maapähkinävoita
1/4-1/2 tl hunajaa
1/2 tl (raaka)kaakaojauhetta
(1/2 tl pikakahvijauhetta)
(1 tl pellavansiemenrouhetta)
ripaus suolaa
1-3 tl maitoa

Sekoita maapähkinävoi, hunaja, kaakao, kahvijauhe ja suola tasaiseksi mahdollisimman pienessä kulhossa. Lisää maitoa tippa kerrallaan ja sekoita. Jatka, kunnes koostumus on mielestäsi sopiva - kiinteähkö mutta vain hieman valuva. (Maidon määrä riippuu muun muassa maapähkinävoin paksuudesta sekä siitä, käytätkö valinnaista kahvijauhetta ja pellavansiemenrouhetta.) Levitä kahden keksin väliin ja sinulla on mainio keksisandwich! 

Ravintoarvot/koko satsi kuorrutusta (1/2 tl hunajaa, 3 tl maitoa ja kaikki valinnaiset mukaanlukien):
65 kcal
3,5 g rasvaa, josta 0,5 g tyydyttynyttä
5,8 g hiilihydraattia, josta 1,2 g kuitua ja 3,4 g sokereita
2,2 g proteiinia

13 kommenttia:

  1. Näitä keksejä täytyy ehdottomasti kokeilla! Riisiproteiinijauhetta minulta ei taida löytyä, käyköhän heraproteiinijauhe?
    Sinulla on aivan ihania reseptejä blogissasi, kiitos niistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitoksia kehuista! :-) Uskoisin, että herakin saattaa käydä, mutta en ole testannut kuin tuolla herneproteiinilla. Rakenne voi olla hieman erilainen, mutta en usko että kriittisesti huonompi kuitenkaan. Raportoi toki, jos testaat heralla!

      Poista
    2. Ai niin, ja käytin maustamatonta proteiinijauhetta, jos jos käytät makeutettua vanilja-/suklaaproteiinijauhetta tms., niin hunajan voi varmasti skipata kokonaan, ettei tule ihan överimakeita - ellei se sitten ole suotavaa :-)

      Poista
    3. Korvasin herneproteiinin laittamalla 1 rkl luomuheraproteiinia ja 1 rkl mantelijauhetta. Tuli todella hyviä ja maukkaita keksejä. Vei nälän pois hyvin tehokkaasti :)

      Poista
    4. Mahtavaa! Ihanaa että kokeilit ja että maistuivat! :-)

      Poista
  2. Hämmentävää: "Nämä keksit ovat gluteenittomia, voivat olla vegaanisia (korvaa hunaja parilla tipalla nestemäistä steviaa)"

    Excuse me, mutta mistä lähtien kananmuna on ollut osa vegaaniruokavaliota?;) Ennemmin huolehtisin sen korvaamisesta, kuin hunajasta... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseessä oli virhe ja asia on nyt korjattu.

      Poista
  3. Pakko varmaan vihdoin ostaa sitä maapähkinävoita ja testata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Ehdottomasti suosittelen tätä peliliikettä ;-)

      Poista
  4. Voi että, aivan ihania reseptejä ja ihana blogi sinulla! Kiitos myös siitä, että käytät herneproteiinia leivoksissa. Ostin sitä ja se oli mun mielestä ihan järkyn makuista, mutta nytpä ainakin tiedän miten saan pussin kulutettua loppuun! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Haha, mulla oli aluksi aivan samanlainen reaktio herneproteiinin makuun! Sittemmin olen tosin tottunut siihen ja pidän makua ihan hyvänä, tosin tuleekin lähinnä leivottua tai lisättyä smoothieseen joskus harvoin, sillä se sekoittuu aika huonosti nesteeseen. Mutta tosiaan täältäpä niitä ideoita pussin loppuunkulutukseen löytyy, ja lisää on tulossa piakkoin :)

      Poista
    2. Itse laitoin ekalla kerralla tietty vaan veden sekaan ja yritin kulauttaa kurkusta alas.. Eihän se sitten ihan niin helposti onnistunutkaan. Oli aika paksua mönjää :D

      Poista
    3. Oi voi, uskon että oli aika karmaiseva makuelämys ;-) Leivonnaisissa menee kyllä tosi hyvin!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.