tiistai 19. marraskuuta 2013

Makeanhimon taltuttajat - Sokeriton haaste {Päivä 2}

Kun sanoin, että luvassa on vertaistukea... tarkoitin, että luvassa todella on vertaistukea parhaaseen katseluaikaan, niin usein kuin vain muilta toimiltani ennätän!


Ensimmäisestä päivästä selvitty eli pahin takana, vai kuinka? Itse kävin kiskotuttamassa lopunkin viisauden itsestäni eilen, joten kun luvallinen ravinto oli "viileää nestemäistä sosetta", oli ruodussa suhteellisen helppo pysyä (ja kulinaristiset elämykset huikeita, se nyt on sanomattakin selvää).  

Ensimmäisessä haasteen teemapostauksessa ajattelin käsitellä makeanhimon taltuttamista, sillä osa saattaa miettiä, että tarvitseeko nyt tämän kaksi viikkoa kärvistellä täysin herkutta. Ytimekäs ja yksinkertainen vastaukseni kysymykseen: ei tarvitse!

Itse aloitin aamun tänään mukikakulla, joka on taatelikakkuni ilman taateleita taikinassa sekä ilman kuorrutusta. Ei supermakeaa, mutta aamuksi juuri sopivan ylellinen tapa käynnistää päivän askareet. Aloita päivä kakulla ja hillitse makeanhimoa koko loppupäivä! Kastikkeeksi iskin pari ruokalusikallista banaani-marjasosetta sekä koristeluiksi mantelijauhetta sekä pellavansiemeniä, ja koko komeuden viimeisteli banaanisiivut ja kaneliropsaus. Hyvää!

Jos iltapäivästä makeannälkä kolkuttelee ovelle, koita kahvia steviaripauksella ja viikonloppuna vaikka maitovaahdolla ja kanelilla. Maidon voi vaahdottaa pienessä kattilassa levyllä matalalla lämmöllä kuumentaen ja samalla käsivispilällä vatkaten viitisen minuuttia. Itse tykkään tuollaisesta kuvassa esiintyvästä jämäkästä vaahdosta, joka on suutuntumaltaan melkein kuin kermavaahtoa.

Entäpäs ne illan karkkihimot sitten? Tuore tai kuivattu taateli nokareella maapähkinävoita on kuin kermaista karamellia konsanaan. Eritoten tuoreen taatelin kinuskinen maku ja koostumus on uskomaton: kyllä luontoäiti on hoitanut meille karkit ihan omasta takaa! Tuoreissa taateleissa on sisällä kivi, joten poista se ennen nauttimista halkaisemalla taateli veitsellä, tai tiedosta muuten kiven olemassa olo taatelia nauttiessasi. Muuten, vinkkinä kaikille tuoreiden taateleiden ystäville: ainakin omassa lähi-Prismassani puolen kilon rasian taateleita on saanut viime aikoina kolmella eurolla!

Eilen sain nauttia viisaudenhampaan poiston tiimoilta nestemäistä ravintoa ihan tarpeekseni, mutta jos sinä pidät (vieläkin) smoothiesta, ovat ne oiva tapa herkutella ravinnerikkaasti. Laita blenderiin tai sauvasekoittimen korkeaan kulhoon banaani, vapaavalinnaisia (pakaste)marjoja, vapaavalinnaista maitoa ja/tai jogurttia sekä jääkylmää vettä ja halutessasi hieman lisämakeutusta esimerkiksi steviaa tai taateli. Surrauta juomaksi ja nauti pillillä tai lusikoi kulhosta. Itse pidän jälkimmäisestä metodista: älä tällöin käytä kovin paljon nestettä, vaan jätä smoothie paksuksi - varsinkin jäisestä banaanista tulee hyvin sorbettimainen lopputulos! Smoothieta tehdessä suosittelen käyttämään ainakin jonkun raaka-aineen jäisenä, jotta juoma on jäisen raikas.              


Bonusvinkkinä - jotta saan mahdutettua tähän postaukseen tuon hyvin kyykkynsä kunnialla hoitaneen omenan - suosittelen omenan ja maapähkinävoin yhdistelmää. Samoin banaani ja maapähkinävoi on erinomainen yhdistelmä erityisesti puuron kera tai leivän päällä.

Sen lisäksi, että pidän erityisesti itsetehdystä maapähkinävoista, olen kokeillut Meridianin (Punnitse & Säästä), Amonan (orava etiketissä, perusmarketit ja suuremmat ruokakaupat) sekä Urtekramin (marketit) maapähkinävoita ja Bionan (Ruohonjuuri, NaturaZone) paahdettua cashew-voita. Amonan on todella hyvin saatavilla oleva ja kelpo perusmaapähkinävoi, mutta suosikkiani on ehkä Urtekramin crunchy-maapähkinävoi. Bionan cashew-voi on myös aivan taivaallista!

Mitä sinä söit tänään aamiaiseksi? Mitkä ovat parhaat vinkkisi sokerittomaan, makeutusaineettomaan herkutteluun?

Ihanaa tiistaita!       

16 kommenttia:

  1. Aamiaiseksi tuttuun tapaan neljänviljanpuuroa marjoilla. Tänä aamuna ne marjat oli mustikoita. Puuron kera join 2 kupillista espressoa.

    Omaan suuhuni marjoissa ja hedelmissä on itsessään niin makea maku, että vievät hyvin sokerinhimoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikat on ihania! Onneksi tuli kerättyä niitä tuolla pitkin pusikoita puolen syksyä, niin saa nautiskella niistä nyt :) Itse tykkään laittaa mustikat suoraan jäisinä puuron päälle, sulavat sitten siinä lämmintä puuroa vasten sen minkä sulavat. Kahvi on kyllä ehdoton aamulla, ja oikein vielä espressoa nam!

      Se on kyllä hyvä, jos ei ole turruttanut makuaistiaan niin, että luonnollinen makeus ei riitä. Vaikka nautinkin marjoista ja hedelmistä, olen sellainen herkkupeppu, että kyllä muutkin makeat herkut maistuvat. Siksipä tällaiset haasteet ovat hyviä, että tulee välillä tsekattua tuota sokerin kulutusta, oli se sitten hunajasta tai vielä luonnonmukaisemmista lähteistä :)

      Poista
  2. Aamupalaksi meni tänään puuro omenalla ja raejuustolla höystettynä. Tulee kivaa makua puuroon tosta omenasta, nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Pidän kaikesta tuossa aamupalalistauksessa :) Pitääkin koittaa laittaa omenaa puuroon jo keittovaihessa, yleensä laitan vaan raakana päälle mutta tämä vinkki pitää kyllä testata!

      Poista
  3. Maapähkinävoita olisi varmaan kiva kokeilla tehdä itse. Tosin pelkään että hurahtaisin siihen sitten täysin. Pelkkää maapähkinävoita en varmaan ole maistanutkaan...eikö Nutella ole ihan eri juttu?
    Minä söin aamupalaksi luonnonjogurttia+ siemeniä ja soijarouhetta ja lisäsin makeuttajaksi banaanin. Tosi namia! Ennen laitoin hunajaa joukkoon, mutta ei se sitä oikeasti kaipaa edes :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen hurahtaa kyllä helposti, vakuutan sen! :) Joo Nutella on aika lailla eri juttu, koska se sisältää roimasti sokeria, öljyä ja muuta ikävää sekä valmistetaan hasselpähkinöistä. Sen sijaan maapähkinävoi, mitä käytän, sisältää joko 100% maapähkinää tai korkeintaan maapähkinän lisäksi suolaripauksen :)

      Vertailun vuoksi vielä Nutellan ainesluettelo:
      "Sokeri, kasvisöljy, hasselpähkinä (13%), vähärasvainen kaakao (8,5%), rasvaton maitojauhe (7,5%), emulgointiaine (soijalesitiini), vanilliini."

      Eipä kuulosta kovin houkuttelevalta :(

      Aamiaisesi sen sijaan kuulostaa herrrrkulliselta!

      Poista
  4. Lasten hedelmä- ja marjasoseita voi käyttää hillon tapaan vaikka puuroa tai jogurttia makeuttamaan ja varmaan johonkin leivontaankin. Ainakin Bonalla on useita sokeroimattomia soseita ja Piltilläkin muutamia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki! Löysin itse asiassa itsekin viime viikolla pitkästä aikaa hedelmä- ja marjasoseet, ja kuten kuvastakin näkyy, aamiaisella päällystin kakkuni sokeroimattomalla banaani-marjasoseella - makeaa ja herkullista :)

      Poista
  5. Paljonko tuo cashew-voi maksaa? Ajattelin ostaa kun NaturaZonee oon muutenkin menossa tällä viikolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni 4,3 euroa :) Ei paha! Vaikkakin purkki on melko pieni... Aaah ihanaa voisin asua NaturaZonessa, ihan lempi kauppa ja parhaat hinnat mun mielestä P&S:ään, Ruohonjuureen ja Ekoloon verraten! Olisi hauskaa, jos kertoisit mitä tulit ostaneeksi - kiva bongata uusia tuotteita muilta terveellisten herkkujen ystäviltä :)

      Poista
    2. Ostin tällä kertaa vaan tuota cashew-voita, maapähkinävoita(oli jotain ruotsalaista, siinä ei ollut edes englanniksi teksejä) ja steviasuklaata :). QUEST BARIT OLI LOPPU! Jäi harmittamaan kun noita varten menin sinne :(

      Poista
  6. Nam mikä saalis!! Oon kans maistanut sitä ruotsalaista maapähkinävoita :) voi harmi noi Quest Barit, joku oli käynyt sitten hamstraamassa ne kaikki pukinkonttiin tms.

    Mutta toivottavasti ihana cashew-voi lohduttaa :)

    VastaaPoista
  7. Njaa... Tarttis kai lähteä taateliostoksille :D kiitokset muuten kivasta blogista. Taidan jäädä seurailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, niin pitäisi! :) kiitos itsellesi kommentoinnista!

      Poista
  8. Hei Pipsa! Ihana blogi sinulla :) Oma suosikkini makeannälkään ja kahvipullan korvaajaksi on banaani-maapähkinäleipä, jonka valmistan näin: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2013/08/maapahkinavoileipa.html. Toinen aamu- ja välipalana toimiva tosi vähäsokerinen herkku on tämä: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2013/07/terveellinen-valipala.html.

    Medidianin luomu crunchy -maapähkinävoi olla mulle kaikkein mieleisintä. Se toimii tosi hyvin ihan vaan banaaniviipaleen päällä nautittuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Susanna ja kiitos! Nami nuo herkut kuulostavat tosi hyvältä :) pitääkin katsella niitä tarkemmin mitä pikimmiten!

      Meridianin crunchy on kyllä hyvää! Banaani ja mpv sopii yhteen niin hyvin ja etenkin tuo kombo puuron päällä..mmm

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.