perjantai 15. marraskuuta 2013

Terveellistä joulua - taatelikakku karamellikuorrutteella

Puuro on hyvää... mutta joskus sitä pitää saada kakkua aamupalaksi.



{Siis muulloinkin kuin syntymäpäivänä tai jouluaattona.} 



Suoraan sanoen tässä kakussa on jotain maagista. Se maistuu kakulta, se näyttää kakulta - vaikkakin miniatyyriversiolta - mutta en voi käsittää, miten kaurahiutaleista, kookosjauhosta, ripauksesta mausteita, banaanista, kananmunasta ja taateleista voi tehdä jotain näin taivaallista! Kakku maistuu makealle, rasvaiselle ja kuivakakkumaisen herkulliselle. {Koska resepti ei ole alkuperältään omani vaan modifioitu Tasty Healthin upeasta reseptistä, voin ylistää sitä niin laveasti kuin haluan ajamatta omaa asiaani.} Äkkimakea ja potkivan mausteinen karamellikuorrute - taatelista sekin - virittää viimeistään skeptisimmänkin ruokakriitikon jouluiseen tunnelmaan. 


Taatelikakku on ehkäpä siksi niin jouluinen ruoka, että eipä sitä tule koskaan tehtyä tai syötyä muuten kuin jouluna, jos siis perinteisestä kuivakakkumaisesta mutta pehmeän kuohkeasta taatelikakusta puhutaan. Tämä on tällainen pieni perinteistä taatelikakkua jäljittelevä mutta hieman modernimpi versio tuosta pyhien suosikista. Suosittelen jälkiruoaksi tai hyväksi aamupalaksi kahvin kera. Pienempään herkkunälkään tästä teoriassa riittäisi kahdellekin... mutta en kyllä menisi omaa kakkuani jakamaan!

Onneksi aina voi pyöräyttää toisen kakkusen. Eikä siihen mene edes viittä minuuttia kauempaa. 

Usko pois, tämä kakku on joulun ihme.

Resepti muokattu Healthy Tastyn banaani-kanelikakusta.  
Taatelikakku karamellikuorrutteella (1-2 annosta)
kakku:
3/4 dl kaurahiutaleita
1 rkl kookosjauhoa
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
1 kananmuna
3 rkl maitoa
1/2 banaani
2 tuoretta taatelia (tai 3 kuivattua taatelia)

rypsiöljyä voiteluun

karamellikuorrutus:
1/2 dl vettä
2 tuoretta taatelia (tai 3 kuivattua taatelia)
1/4 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
1-2 rkl maitoa

Voitele mukin pohja ja reunat kevyesti rypsiöljyllä pullasutia apua käyttäen (1/4 tl riittää hyvin). Poista kivet taateleista, jos käytät tuoreita. Sauvasekoita tai blenderöi kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi ja kaada taikina mukiin. Mikrota 1,5 minuuttia kakkua koko ajan vahtien, ettei se kuohahda yli. Jos kakku on päältä vielä taikinainen, mikrota puolen minuutin intervalleissa, kunnes kakun päällisosa on kiinteän kakkumainen. (Omassa mikrossani 2,5 minuuttia on optimaalinen aika, mutta toiset mikrot voivat olla tehokkaampia.) Kumoa kakku lautaselle: sen pitäisi suljahtaa vaivatta ulos, jos olet voidellut reunat huolella.

Valmista kuorrutus: poista tuoreista taateleista kivet ja kiehauta kattilassa vesi, taatelit ja mausteet. Käännä levy matalalle lämmöllä (2/6) ja anna kiehua sekoitellen seosta ja taateleita kapustalla muussaten noin 3 minuuttia, kunnes vesi on haihtunut ja imeytynyt taateleihin. Lisää ruokalusikallinen maitoa ja kuumenna vielä nopeasti levyllä. Jos haluat kuorrutuksesta karamellikastikkeen -kuorrutteen sijaan, lisää toinenkin ruokalusikallinen maitoa. Valuta kuorrute kakun päälle ja nauti heti, huoneenlämpöisenä tai jääkaappikylmänä - toimii joka tapauksessa! 

13 kommenttia:

  1. Yummy, lisää taatelia ja vielä kuorrutteella. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Sitä kun löytää puolen kilon rasian tuoreita taateleita kolmella eurolla (!!!), on suorastaan pakko tehdä koko viikko erilaisia taateliherkkuja ;) Onneksi en tunnu kyllästyvän taateleihin!

      Poista
  2. Oi, kuulostaa erittäin herkulliselta! Mutta tuo koko on minulle ongelma... Kuinka monta kertaa se pitäisi tuplata, että siitä saisi edes irtopohjavuokaan sopivan kakun? Meillä kun olisi kakkua syömässä koko perhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Miten suuri irtopohjavuoka sinulla on? Sellainen iso, 23-24cm? Siinä tapauksessa seuraava resepti voisi toimia, en ole kuitenkaan vielä ehtinyt kokeilemaan!

      Taatelikakku karamellikuorrutteella
      kakku:
      4 dl kaurahiutaleita
      1 dl kookosjauhoa
      2,5 tl leivinjauhetta
      1 rkl kanelia

      4 kananmunaa
      1 dl maitoa
      2,5 banaania
      10 tuoretta taatelia (tai 15 kuivattua taatelia=125 g)

      rypsiöljyä vuoan voiteluun + korppujauhoa jauhotukseen

      karamellikuorrutus:
      2 dl vettä
      10 tuoretta taatelia (tai 15 kuivattua taatelia=125 g)
      2 tl kanelia
      1-1,5 tl kardemummaa
      4 rkl maitoa

      Voitele vuoka rypsiöljyllä ja leivitä se korppujauhoilla. Laita syrjään odottamaan.

      Tee blenderissä tai yleiskoneessa kaurahiutaleista kaurajauhoa. Tässä vielä esimerkki videolla. Soseuta banaanit blenderissä/yleiskoneessa (siirrä jauhot koneesta kulhoon siksi aikaa). Heitä vielä taatelit koneeseen hienontumaan, kun banaanit alkavat olla valmiita - pienet taatelisattumat eivät haittaa, vaan ovat ainakin omasta mielestäni koko jutun juoni!

      Sekoita yhteen kulhossa kuivat aineet, lisää sitten banaani-taatelisose, munat ja maito. Taikina saa olla melko jämäkkää, mutta jos se tuntuu aivan liian paksulta, lisää maitoa ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes lopputulos vaikuttaa hyvältä. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 40-60 minuuttia tai kunnes sopivan kakkumainen lopputulos on saavutettu. Anna jäähtyä vuoassa ennen irroittamista.

      Valmista kuorrutus kiehauttamalla kattilassa vesi, taatelit ja mausteet. Käännä levy matalalle lämmöllä (2/6) ja anna kiehua sekoitellen seosta ja taateleita kapustalla muussaten noin viitisen minuuttia, kunnes vesi on haihtunut ja imeytynyt taateleihin. Lisää maitoa ruokalusikallinen kerrallaan hyvin sekoittaen. Älä kuumenna enää kauaa, vain sen aikaa, että maitokin on lämmennyt ja hieman imeytynyt taateleihin. Levitä kakun päälle lusikalla.

      Poista
    2. Kiitos tästä sinulle aivan mielettömästi, kun teit suurennetun version, että pääsee koko perhe nauttimaan taatelikakusta :). Taidanpa kokeilla tuolla ohjeella heti ensi vklp:na!

      Poista
    3. Eipä mitään! :-) Tosiaan, jos kakkutaikina vaikuttaa kovin kuivalta, lisää vaan maitoa vähän kerrallaan, kunnes sopiva koostumus on saavutettu (taikina saa olla melko paksua). Hankala nimittäin ennustaa itse kokeilematta, miten paljon tuo kookosjauho imaisee suuremmassa mittakaavassa nestettä itseensä :) Toivottavasti tämä toimii!

      Poista
    4. Niin ja vielä unohdin ohjeessa mainita, että jos käytät tuoreita taateleita, poista kivi niistä ennen käyttöä halkaisemalla taatelit veitsellä :)

      Poista
  3. oi mikä resepti! tätä täytyy kokeilla. tuli muuten mulle mieleen että voiko tuon kookosjauhon korvata jollain? mantelijauholla tai kaurajauholla?

    VastaaPoista
  4. Mantelijauholla voi! Kaurajauholla voi tulla kuminen rakenne, koska ei ole yhtään rasvaa :-)

    VastaaPoista
  5. Ihania reseptejä! Eikä tuo taatelimoka, josta mainitsit, mikään iso juttu ollut :) Ihanaa viikonloppua.

    x Steffi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Haha googlettamalla "tuore taateli" saa oikean tuoreen lisäksi kuvan myös puolikuivatusta, joten selvästi en ole ainoa erehtynyt :) Hauskaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  6. oooo tein tämän tänään ja oli ihanaa <3 Kerrankin onnistuin terveysherkuissa niin hyvin, että kehtaisin tarjoita näitä vieraillekin :) kiitos ohjeesta! Ensi jouluna teen kokonaisen kakun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten hauska kuulla, että maistui! :) Kiitos paljon reseptin testaamisesta ja kommentoinnista!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.