keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Vatsaystävälliset raakapiparkakut

Piparitaikina on maailman paras herkku, piste.


Tyytyväinen maha on myös varsinkin joulun aikaan tavoittelemisen arvoinen asia. Kaikesta sokerista, rasvasta ja vaikeasti sulavasta lihasta mieltäänosoittavasti möyryävä vatsa ei varmastikaan tee joulumieltä. Siksipä on kiva popsia vähän raakapiparkakkuja, joissa hyvä maku ja mahan onnea edistävät ainesosat yhdistyvät!

Näissä pipareissa on pellavansiemeniä, jotka hoivaavat hellästi ruoansulatuselimistöäsi korkealla kuitupitoisuudellaan tarjoen samalla omega-3-boostin, sekä tuoreita taateleita, jotka kuidun lisäksi sisältävät paljon rautaa, mineraaleja luuston ylläpitoon, aminohappoja ja tietysti upean karamellista makeaa makua! Auringonsiemenistä saat erityisen reippaasti E-vitamiinia, joka on molekyylejä tuhoavia vapaita radikaaleja vastaan taisteleva antioksidantti. Herkulliset mausteet kaneli, inkivääri ja kardemummaa tuovat pipareihin paitsi joulun makua, myös auttavat muun muassa verensokerin tasaamiseen (kaneli), ruoan rasvojen ja proteiinien pilkkomiseen ruoansulatuksessa (inkivääri) sekä pahanhajuiseen hengitykseen (kardemumma).

Aikamoiset piparit. Enkä edes ehtinyt vielä mainita, miten taivaallisilta ne maistuvat.            


En tiedä sinusta, mutta parhaat jouluruokamuistoni liittyvät varmasti lämpimän juuri valmistetun piparitaikinan syömiseen. Kyllä se yön yli jääkaapissa huilinut kylmä taikinakin seuraavana päivänä maistuu (sillä pitäähän niille reunoille, jotka piparimuoteista jäävät tähteeksi, jotain tehdä!), mutta siinä juuri lämpimään mausteiseen siirappi-voi-seokseen huljautetuissa vehnäjauhoissa ja kananmunissa on uskomattoman upea maku. Tosin sillä siirappi- ja voimäärällä passaa ollakin! Mutta joulu on kerran vuodessa vaan... 

Näissä pipareissa siirapin roolin ottaa aromikkaan makea tuore taateli, voita sen sijaan esittävät siemenet ja maapähkinävoi. Mausteet ovat ennallaan alkuperäisestä reseptistä - tosin lisää toki ripaus pomeranssinkuorta ja neilikkaa, mikäli ne kuuluvat pipareihisi ja niitä kaapista löytyy! Itse olisin ehdottomasti laittanut niitä, jos olisin muistanut niitä kaupasta ostaa... 


Vatsaystävälliset raakapiparkakut
6 tuoretta taatelia (tai n. 1 dl löyhästi pakattuna kuivattuja mehukkaita taateleita)
1 rkl mantelijauhetta
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
1 rkl maapähkinävoita tai muuta pähkinävoita *

3/4 tl kanelia (tai maun mukaan)
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl kardemummaa

* Jos raakastatus on sinulle tärkeä, käytä paahtamatonta; maun kannalta suosittelen paahdettua.

Jos taatelisi ovat mehukkaita, niitä ei ole välttämätöntä liottaa (kuivalta tuntuvia taateleita kannattaa liottaa kylmässä vedessä puoli tuntia, valuta vedet pois ennen käyttöä). Poista kivet taateleista, mikäli käytät tuoreita. Blendaa taatelit, mantelijauhe, siemenet, maapähkinävoi ja mausteet sauvasekoittimella tai blenderissä tasaiseksi massaksi, jos haluat autenttisempia pipareita, ja vähemmän tasaiseksi massaksi, jos tykkäät hampaissa rouskuvista pellavansiemenistä (kuten minä, siispä kuvan piparit ovat "sattumaisia").

Pyörittele palloiksi, jos haluat piparitaikinapalloja, tai taputtele käsin leivinpaperilla päällystettyyn pieneen vuokaan ohuehkoksi levyksi. Pakasta noin 15 minuuttia (mutta älä kauempaa), jotta taikinan käsiteltävyys paranee. Leikkaa piparimuotilla tai veitsellä haluamiasi kuvioita taikinalevystä. Älä lado pipareita päällekkäin, sillä ne tarttuvat toisiinsa! Säilytä sekä pallot että piparit jääkaapissa kannellisessa rasiassa.      


4 kommenttia:

  1. Taateli on yksi omia suosikkejani, joten varmaan kokeiltava tätä ohjetta.

    Tänne on aina kiva tulla, kun ruoka-ohjeet ovat niin innovatiivisen erilaisia kuin monissa muissa blogeissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna mieltäni lämmittävästä kommentista :-) Taatelit ovat kyllä superhyviä, ja löysin alkuviikosta puolen kilon rasian tuoreita taateleita kolmella eurolla (!!!), niin nyt näitä taatelireseptejä saattaa vähän sadella :D Mutta sehän on vain jouluista...

      Poista
  2. Mä oon vasta löytänyt kuivatut taatelit, niin hyviä! Tätä pitää kyllä testata.

    ps. menee mun ymmärryksen yli, jos sun blogi ei sijoitu blog awardissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Jos saat joskus käsiisi tuoreita, ne vievät homman vielä ihan eri levelille! Järkyttävän hyviä!!!

      Voi miten kauniisti sanottu <3 mun blogi on vaan pieni, että taitaa toisille upeille blogeille nuo sijat mennä :) mutta kiitos!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.