perjantai 20. joulukuuta 2013

10 minuutin pikabataatti aka äkkiä murkinaa pöytään


Uunissa aivan pehmeäksi paahdettu bataatti on suurta herkkuani. Siitä tulee unelmaisen pehmeää ja sokerisen makeaa - aivan kuin söisi jälkkäriksi pääruoaksi! Niin kuin kuvastakin jo huomaat, kyllä - bataattia kuuluu syödä kanelin - mahdollisesti myös muskottipähkinäripauksen - kanssa. Bataatti täyttää mahan ja aivot miellyttävällä hiilarihumalalla, jonka voimin jaksaa puurtaa taas monta tuntia arkisissa askareissaan.

Sen lisäksi, että bataatti on taivaallisen makuista, se sisältää myös aimoannoksen A-vitamiinia (beetakaroteenin muodossa), rautaa, C-vitamiinia (niin kuin appelsiininoranssista väristäkin voi ehkä päätellä!), D-vitamiinia (joka varsinkin juuri tähän aikaan vuodesta on kortilla), magnesiumia (tätä on hyvä tankata myös näin joulukiireiden aikaan, sillä magnesium tunnetaan anti-stress-mineraalina) sekä B6-vitamiinia. Lue lisää lähteistä: täältä & täältä. 


Omasta mielestäni herkullisin tapa valmistaa bataattia on lykätä pestyt, haarukalla täyteen reikiä tökityt juurekset kokonaisina uuniin ja kypsyttää 200-asteisessa uunissa noin 1-1,5 tuntia (koosta riippuen) tai kunnes bataatit tuntua hyvin pehmeiltä haarukalla tökättäessä. Voit myös puolittaa bataatit, jos bataatit ovat hyvin isoja, ja kypsyttää kuorineen päivineen vuoassa. Viikonloppuna valmiiksi uunitetut bataatit kestävät hyvin jääkaapissa useamman päivän. Myös ihanat bataattiranskikset ovat todella herkullinen ja hieman juhlava tapa nauttia näitä makeita juureksia! 

Joskus kuitenkin valmistelut ovat pettäneet ja jääkaapista ei löydy yhtään kypsää bataattia, ei ole montaa tuntia aikaa kypsytellä bataatteja uunissa eikä ranskalaisten suuri leikkausoperaatiokaan kiinnosta. Silloin puran aggressioni bataattipoloiseen tökkimällä sen haarukalla tai veitsellä (varovasti!) täyteen reikiä, minkä jälkeen laitan bataatin kunnolla kostutetun talouspaperiarkin alla mikroon muhimaan viideksi minuutiksi. Käännän bataatin toisin päin, kokeilen kypsyysastetta ja siitä riippuen annan vielä kypsentyä mikrossa 3-5 minuuttia sen samaisen talouspaperiarkin alla. Jos bataatti tuntuu pehmeältä tunnusteltaessa myös paksusta keskiosasta, se on valmis nautittavaksi. Muussa tapauksessa kypsennän vielä mikrossa minuutin parin intervalleissa, kunnes bataatti on kauttaaltaan pehmeä. 


Mitä sen kanssa sitten söisi? Fetajuuston suolaisuus käy todella hyvin makean bataatin kera, joten maustamattomasta jogurtista ja muussatusta fetasta sekoitettu, basilikalla ja keolla mustapippuria tai chilijauhetta maustettu kastike on aivan erinomaista. Olen käyttänyt myös pehmeää tofua fetan sijaan kyseiseen kastikkeeseen - toimii, mikäli mausteet ovat kohdallaan. Useimmiten syön bataattia kuitenkin ihan minkä kanssa vaan, eli kylkeen hyvää salaattia (ylimmässä kuvassa pelkitetysti pilkottua tomaattia ja raakaa silputtua ruusukaalia, hieman HC-meininki päällä näin lähestyvän joulun kunniaksi) ja jotain proteiininlähdettä, esimerkiksi papuja, linssejä, kanaa tai kalaa.

Kuka kaipaa bataattilådaa joulupöytään, jos 10 minuutissa voi loihtia tällaisia herkullisen oransseja bataattiveneitä ilman tippaakaan kermaa tai vilahdustakaan siirappiputeleista, kananmunista tai korppujauhoista?

No varmaankin juuri minä... mutta se onkin jo aivan toinen tarina.

8 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja taas!

    Sulle olis haaste mun blogissa: http://life-is-sweet-maajaproject.blogspot.fi/2013/12/haasteita.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, pitää käydä kurkkaamassa! :)

      Poista
  2. Mä oon kova bataatinsyöjä ja joskus on tuskaista odottaa, että bataatti kypsyy uunissa. Olenkin siis laittanut bataatin palasiksi ja joko esikeittänyt ja heittäny sitte uuniin tai sitten keittäny kokonaan pehmeäksi. Jälkimmäisessä vähän rakenne ja makeus kärsii, mutta on silti vielä bataattimaisen hyvää! Mutta tuota mikrotusta en ole koskaan tajunnut, täytyy kyllä kokeilla! Kiitti vinkistä!
    -Jana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh tiedän tunteen, kun nälkäisenä pitää odottaa bataatin kypsymistä uunissa... tuskaisaa! Palasina tai bataattiranskisten muodossa kypsyvät onneksi nopeammin! Kiva jos päädyt kokeilemaan, tämä on niiin kätevää :)

      Poista
  3. Tämä oli hyvä vinkki.

    Tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että paras tapa kypsentää bataatti on keittää se! Mikrotus tulee hyvänä kakkosena. Uunissa paistaessa hyödylliset ainesosaset ilmeisesti tuhoutuvat enemmän mitä keittäessä tai mikrossa. Tosin terveellistä se on joka tapauksessa.

    https://www.youtube.com/watch?v=5bzmvn0h_RI

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sakari kommentistasi! Mielenkiintoista - keitettyä bataattia kun tulee itsellä syötyä tosi harvoin (ellei tee bataattisosetta), sillä paahtamisen maku bataatissa uunin kautta saatuna on vaan niin huikea! Mutta niin kuin totesit, on bataatti onneksi aikamoisen ravintorikasta oletettavasti vielä uunitettuna.

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.