sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulun mehevin terveellisempi suklaa-luumukakku {tonttu oli samaa mieltä}


Tonttukin sen tietää, että jouluun kuuluu mehevä suklaakakku.



Sellainen, jonka taikina on niin tajuttoman hyvää, että leivontakulho tulee koluttua aivan putipuhtaaksi (olen aina ollut tehokas esipesijä kun on kysymys suklaakakku-, mustapapubrownie- tai cookietaikinasta).




Sellainen, josta löyhähtää koko kämppään lumoava tummansuklainen tuoksu.

Sellainen, joka on sisältä niin kostea ja mehevä, että kakkulapio uppoa sen mustaan sisukseen kuin veitsi lämpimänä kesäpäivänä pöydällä sulaneeseen voihin.

Sellainen, jonka haarukkaan keihästäessään voi jo maistaa syvän suklaan maun kielellään.



Kun sellaista kakkua saa ensimmäisen haarukallisen kielenpäälleen, tuntuu kuin enkelkuoro alkaisi laulaa taustalla Gloria in Excelsis Deon aariaa.   



Koska sellaisessa kakussa on jotain aika maagista. 

Tällaisessa kakussa on jotain aika maagista!
 
Tämän kakun salaisuus piilee kuivatuissa luumuissa, joista keitetty sose meheyttää kakun tuomatta kuitenkaan mukanaan tummaa suklaisuutta peittävää makua. Käytin ensimmäistä kertaa ksylitolia, joka ei nimestään huolimatta sisällä lainkaan sokeria vaan on 100-prosenttisesti sokerialkoholia. Koivusokerin glykeeminen indeksi on vain hyvin matala - vain 7 - verrattuna sokerin 68:aan, eli sen vaikutus verensokerin kohoamiseen on vähäinen (lue lisää ksylitolista).

Tässä kakussa on myös tummaa intiaanisokeria ja hunajaa, mutta sokeria on kuitenkin aika lailla vähemmän kuin perinteisissä resepteissä. Koko kakussa on yhteensä lisättyä sokeria kuusi ruokalusikallista; useimmissa suklaakakuissa lienee kuitenkin usempi desi sitä itseään, valkoista pöytäsokeria. Sokeria voi halutessaan vähentää tai korvata osittain stevialla tai ksylitolilla. Tällaisenaan tämä kakku tosin maistuu suurimmallekin "terveysherkkujen" välttelijälle, sillä maku on todella perinteisen suklaakakkumainen.     

Suussasulavaan koostumukseen vaikuttaa myös käyttämäni jauhojen yhdistelmä: puolet mantelijauhetta ja puolet tattarijauhoa. Mantelijauhe tuo kakkuun rasvaisuutta, hienojakoinen kevyt kuiva jauho sen sijaan pehmeyttä ja kuohkeutta. Tattarijauho oli minulle myös uusi tuttavuus, joten en ollut tietoinen sen jännittävästä sivumausta, joka maistui uunista suoraan maistettuna, mutta ei varsinaisesti enää kakun oltua yön yli jääkaapissa. Tattarijauhon sijaan voi kuitenkin käyttää kakkujen leipomiseen tarkoitettuja kevyitä speltti-, kaura- tai täysjyvävehnäjauhoja.


Suklaa-luumukakku (14 palaa)
5 rkl vettä tai kahvia
150 g (1,5 dl) kuivattuja luumuja

1 dl hienojakoista speltti-, tattari-, kaura- tai täysjyvävehnäjauhoa *
1 dl mantelijauhetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl ksylitolia
3 rkl intiaani-, kookos- tai muuta tummaa sokeria
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa

2 kananmunaa
3 rkl hunajaa
1/2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl maitoa tai kahvia
2 rkl rypsiöljyä

* Itse käytin tattarijauhoja, jossa on vähän jännä sivumaku... Siksipä suosittelisin ehkä enemmän kakkuleivontaan tarkoitettua speltti-, kaura- tai täysjyvävehnäjauhoja, vaikka osa maistelijoista ei tätä sivumakua havainnutkaan, ja kukaan ei jättänyt sen takia toista palaa ottamatta! Varsinkin yön yli jääkaapissa oltuaan tattarin makua en enää maistanut edes itse. Jos on tarvis gluteenittomalle kakulle, silloin tattarijauho on hyvä vaihtoehto.   

Laita irtopohjavuoan (halkaisija 23 cm tai pienempi paksumpaan kakkuun) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat kevyesti öljyllä.

Kiehauta vesi tai kahvi pienessä kattilassa. Lisää kuivatut luumut ja anna niiden olla levyllä keskilämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes luumut ovat soseutuneet. Tilsi luumut täysin soseeksi lusikalla tai sauvasekoittimella lopuksi, mikäli eivät ole kokonaan sulaneet kattilassa.

Sekoita kuivat aineet pienessä kulhossa. Riko munat toiseen isompaan kulhoon ja sekoita joukkoon hunaja, jogurtti, maito/kahvi ja öljy. Lisää luumusose ja sekoita tasaiseksi. Lisää kuivat aineet ja sekoita tummanpuhuvaksi suklaiseksi taikinaksi. Kaada irtopohjavuokaan ja heilauta varovasti niin, että pinta tasoittuu. Paista 175-asteisessa noin 30 minuuttia tai kunnes hammastikkuun ei jää taikinaa kakkuun työnnettäessä. Vältä uuninluukun avaamista ensimmäiseen 15 minuuttiin, ettei kakku lässähdä. Anna kakun jäähtyä vuoassa ainakin 15 minuuttia ennen reunuksen avaamista. 

Tarjoa halutessasi vaniljapursotteen kanssa: sekoita keskenään 1,5 dl maitorahkaa, 1/2 dl maustamatonta tuorejuustoa, 1 tl vaniljajauhetta ja 1/2 rkl ksylitolia tai sopiva määrä haluamaasi muuta makeutusta. Pursota kakun päälle tähtityllalla tai tarjoile erillisessä kulhossa, josta jokainen voi ottaa nokareen oman palansa päälle.

Ravintoarvot/pala (tattarijauholla ja rasvattomalla maidolla kahvin sijaan, ilman vaniljapursotetta):
123 kcal
17 g hiilihydraatteja, josta 9 g sokereita
6 g rasvaa
4 g proteiinia

12 kommenttia:

  1. Hmm... luumua ja suklaata, pakko varmaan testata. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumu ja suklaa on kyllä hyväksi havaittu kombo! :)

      Poista
  2. Oioi!!! Nyt on tällaiselle semiterveysihmiselle sellainen resepti, että ei lupaa kuin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Ihana termi tuo semiterveysihminen, hih! Eikös se muuten salaatinlehdissäkin mennyt niin, että mitä tummempaa, sen enemmän ravinteita? Tämä kakkuhan on ihan mustaa, pitäisikö tästä päätellä että tämä on ihan hitsin ravintorikasta? :D Mene ja tiedä...

      Poista
  3. Onko tuo mantelijauhe jauhettua mantelia vai tarkoitatko mantelijauhoja? :D

    VastaaPoista
  4. Mantelijauhe lukee tuossa pussissa :) voi käyttää myös itse jauhettua mantelia jos haluaa, mutta tässä siis jauheella tarkoitan kaupan jauhoa.

    VastaaPoista
  5. Oli heti pakko testata ja tuli kyllä parasta suklaakakkua pitkään aikaan! <3 Huomenna pitää varmaan pyöräyttää toinen kotiinviemisiks!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei miten mahtavaa! Kiitos että kokeilit ja raportoit lopputuloksesta :)

      Poista
  6. Oi, kuulostaa ja näyttää ihanalle! Taltuttaa varmasti myös makeanhimon! Kokeiluun -->

    Sulla on muutenkin aivan ihania ja kekseliäitä reseptejä, persoonallisella tavalla! Mukavaa katseltavaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia paljon! :) Kyllä tämä kakku on sen verran tuhtia, että hyvin taltuttaa makeanhampaan kolotusta :-)

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Huippu juttu, että olet samaa mieltä! :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.