torstai 26. joulukuuta 2013

Monen maun tryffelit ja pieni joulutarina

Tryffelitehtaalta päivää.


Ei kun siis joulupukin pajalta.




Tein tällaisia jouluisia tryffeleitä viime viikolla pikkujoulukauden päättäjäisiin eli viimeisiin pikkujouluihin tänä vuonna. Niitä tulikin tasan 50 kappaletta, kun laskin ne jälkikäteen - aikamoinen täsmäisku siis!

Näissä tryffeleissä on cashew-pähkinöiden, maapähkinävoin ja kaakaojauheen lisäksi toisissa kuivattuja taateleita (sinisissä namivuoissa), toisissa kuivattuja viikunoita (punaisissa vuoissa). Viikunoiden siemenet poksahtelevat hauskasti hampaissa syödessä, eikä taateleiden karamellinen makeus petä koskaan. Viikunatryffeleistä puolet maustoin espressojauheella ja kierittelin kaakaojauheessa, puolet taasen kierittelin kookoshiutaleissa. Taatelitryffeleistä puolet saivat piparisista mausteista potkua ja kieriteltiin kanelissa, puolet taasen maustoin piparminttuöljyllä ja kierittelen kaakaossa.    



Aika pienelle joulutarinalle:

Oma jouluni meni tiiviisti sängyn pohjalla vatsaflunssassa, joka on myös syy siihen, että julkaisen tämän postauksen vasta valitettavasti näin keskeisimmän joulun jälkeen. Vaikka voisin olla katkera, että jäin paitsi joulun tunnelmasta ja herkuista tänä vuonna, voin silti ajatella positiivisesti: ehdin kolmen päivän aikana nähdä neljän tunnin ajan kiertelyä upeimmissa puutarhoissa pitkin hehkeintä Italiaa, katsoa Jamie Oliveria kolmelta eri kanavalta (tosin vasta sitten, kun ajatus ruoasta alkoi taas herättää lämpimiä tunteita) sekä tapittaa lähes kaikki perinteiset jouluklassikot Lumiukosta (sekä uudesta suosikistani Lumiukosta ja lumikoirasta) Joulupukin kuumaan linjaan.

Olen myös katsonut kolmen päivän aikana niin monta lastenelokuvaa, että voisin alkaa pitää leffa-arvostelublogia (puolustuksekseni mainittakoon, että päiväsaikaan ohjelmatarjonta on kovin lapsille suunnattua). Toiset niistä olivat erittäin onnistuneita, viihdyttäviä ja lähes nerokkaita (Rölli ja metsänhenki, Coraline ja toinen todellisuus, Ansa vanhemmille, Yksin kotona 2), ja toiset suorastaan masentaan huonoja (Yksin kotona 4). Huonojen lista tosin näyttää piristävän lyhyeltä, tai sitten kuume on vain laskenut arvostelukykyäni.      

Tosin näiden tryffeleiden aikaan arvostelukykyni oli vielä kohdillaan. Siispä kannustan nyt siirtämään joulun suklaarasiat syrjään ja maistamaan näitä herkullisia hyveellisiä tryffeleitä.

Näille minä nimittäin annan täydet viisi tähteä.


Taatelitryffelit (25 pientä palleroa tai 10 keskikokoista)
100 g (n. 1 dl tiiviisti pakattuna) kuivattuja taateleita
50 g (3/4 dl) cashew-pähkinöitä
1 rkl maapähkinävoita
3 rkl tummaa kaakaojauhetta tai raakakaakaota
1 tl kanelia
ripaus suolaa

Viikunatryffelit (25 pientä palleroa tai 10 keskikokoista)
100 g (reilu 1 dl tiiviisti pakattuna) kuivattuja viikunoita
50 g (3/4 dl) cashew-pähkinöitä
1 rkl maapähkinävoita
3 rkl tummaa kaakaojauhetta tai raakakaakaota
1 tl kanelia
ripaus suolaa

Maustamisvaihtoehtoja:
Piparminttupallerot: pari tippaa piparminttuöljyä (laita pieni tippa kerrallaan ja maista välillä!)
Pipariset pallerot: 1/2 tl muskottipähkinää ja 1/2 tl neilikkaa, kierittele kanelissa
Vaniljaiset pallerot: 1/4 tl vaniljauutetta tai -jauhetta
Kookospallerot: kierittele kookoshiutaleissa
Kahvihiiren pallerot: 1/2-1 tl (pika)espresso- tai kahvijauhetta

Liota pähkinöitä ja taateleita/viikunoita ainakin 20 minuuttia kylmässä vedessä kulhossa. Valuta vedet hyvin pois siivilässä. Kaada pähkinät ja kuivahedelmät takaisin kulhoon. Sauvasekoita pitäen kulhoa esimerkiksi lavuaarissa, jotta mahdollisesti lentelevät pähkinänpalaset eivät sotke koko keittiötä. Tyhjennä sauvasekoittimen "kota" välillä, jotta saat sauvasekoitettua massan aivan tasaiseksi.

Parin minuutin jälkeen taikinan pitäisi olla suhteellisen tasaista, ei kovin isoja pähkinänpalasia jäljellä. Lisää maapähkinävoi, kaakao, kaneli, suola sekä muut mahdolliset mausteet ja sauvasekoita ainekset sekaisin. Jos massa on hyvin kuivaa, lisää tippa vettä (minun ei tarvinnut lisätä). Kun massa on tasaista ja tumman kiiltävää, kierittele palleroiksi. Kierittele pallerot kaakaojauheessa, kanelissa tai kookoshiutaleissa. Aseta tryffelit pieneen namivuokiin fiinimmän esillepanon aikaansaamiseksi.

Toivottavasti teillä kaikilla on ollut onnistunut, ihana ja rentouttava joulu täynnä ruoantuoksua ja tonttujen juoksua!

13 kommenttia:

  1. Ikävää, että olet ollut kipeänä. :(

    Pitää varmaan kokeilla joskus tehdä itse tryffeleitä, olen aina kokenut sen jotenkin hankalaksi.
    Kaupan tryffeleistä jää kitalakaan sellaisen rasvainan tahma, niin en niistä ihan hirveästi pidä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sympatiasta :)

      Kaupan tryffelit ovat kyllä monet kaameita omienkin muistikuvieni mukaan... omatekemät paljon parempia!

      Poista
  2. Ihanuuksia! Tryffelit kuuluvat jouluun ehdottomasti.

    VastaaPoista
  3. Pakko tulla sanomaan että vaikutat aivan ihanalta ihmiseltä! Symppikseltä ja sellaselta johon ois ihana tutustua :) Mulla iski karu todellisuus vasten kasvoja kun muutin pois kotoota ja tajusin että pähkinät ja taatelit yms on ihan helkkarin kalliita (tai siis ainahan oon tän tienny mut en tiedostanu).. Haluisin leipoa sun herkkuja joka päivä mut opiskelijabudgetti ei anna periks .. Makaroonikuuri :'( päätin kuiteski et kerran kuukaudessa satsaan ja sijotan yhen reseptin aineisiin nii mitä suosittelisit ekaks? Löysin sun blogin vasta nii vielä en oo ehtiny kokeilee mitää :) rakastan kaikkee terveellistä ja aamupuuro
    on mulle tyylii päivän kohokohta (thank god puuro ei oo kallista!!) Hahahh sori kauhee selitys mutta joo, jään lukijaks vaik sydän itkee verta ku katon näit herkkukuvii :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah miten ihanasti sanottu, paljon kiitoksia sinulle kauniista sanoistasi! Ne lämmittävät sydäntäni pitkään :)

      Ymmärrän niin hyvin tuota opiskelijabudjetin tiukkuutta: itsekin kun muutin pois kotoa tuntui aluksi, että kaikki on kauhean kallista enkä raaski ostaa mitään mitä ei ole aivan pakko selvitäkseen hengissä. Sittemmin olen kyllä höllännyt kukkaron nyörejä, koska hyvä ruoka on niin tärkeää omalle jaksamiselle, hyvinvoinnille ja hyvälle mielelle!

      Taateleita saa onneksi suht edullisesti Prismasta, Rainbowin 200 gramman pussit maksavat noin 1,7 euroa. 500 gramman auringonkukansiemenpussi maksaa noin 2,3 euroa Prismassa (ja kestää ikuisuuden!), ne on edullisin tuote pähkinöiden ja siementen hintaryhmässä (maapähkinöiden ohella) joten niitä suosin "täyteaineeksi" pähkinä-taatelipalleroihin kalliimpien pähkinöiden rinnalla sekä ihan aamupuuron ja iltajogurtin päälle ripottelen hyvän rasvan lähteeksi. Raa'at maapähkinät on myös halpoja: kilon säkin saa alle neljällä eurolla Prismasta tai K-kaupasta (Euroshopper). Ne voi halutessaan paahtaa uunissa leivinpaperin päällä 175 asteessa noin 20 minuutin ajan, kunnes ovat vähän rusehtavia ja tuoksuvat hyvälle (sekoittele pari kertaa paiston aikana). Paahdetut maapähkinät ovat nimittäin tosi herkkuja! Kalliimpia pähkinöitä (esim. pekaani, saksapähkinä) kannattaa ostaa pienissä määrissä Punnitse&Säästästä tai kärkkyä pähkinäalennuksia Lidlistä.

      Suosittelisin ensimmäiseksi reseptiksi kikhernecookieta tai kikhernebrownieta (brownie-resepti jätskireseptin alla tuossa linkissä). Cookie-reseptissä voit korvata intiaanisokerin normaalilla sokerilla/tummalla sokerilla halutessasi, mutta Punnitse&Säästä myy kyllä raakaruokosokeria (=intiaanisokeri) irtona, joten tuo 1 rkl ei käy kalliiksi.

      Muita terveellisiä, käteviä ja halpoja reseptejäni ovat banaanigranola ja bataattiranskikset.

      Kiitos vielä ihanasta kommentistasi ja toivottavasti päädyt kokeilemaan jotain reseptiä! Tule toki kertomaan sitten lopputuloksesta, tuliko hyvä kakku vai pannukakku heh ;)

      Poista
  4. Uuden vuuoden hippoihin tryffeleitä askarrellessani oli tietysti pakko ottaa myös muutama maistiainen :) Erityisesti taateliversiot olivat tosi hyviä, viikunasta ei tullut ihan niin paljon makeutta kuin itse olisin toivonut. En laittanut massaan sen kummempia mausteita, eli noita viikunaisia versioita täytyy varmaankin lähteä jalostamaan minun makuuni sopiviksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että kokeilit reseptiä ja kommentoit! Maistiaiset ovat totta tosiaan tärkeä osa "leivontaa" :)

      Tosi harmi, ettei viikunaversio ollut niin makuusi. Mietin, voisiko kuivatuissakin viikunoissa olla eroja, mutta on kyllä totta, että viikunoissa ei ole yhtään sellaista karamellista makeutta samalla tavalla kuin taateleissa. Viikunatryffeleiden "juju" olikin varmasti enemmän hauskasti popsuvissa siemenissä, niin en sitten huomannut makeuden puuttumista. Ehkäpä viikunaversiota voisi makeuttaa muutamalla taatelilla? (Hunaja tai muu nestemäinen makeutus tekee pähkinä-kuivahedelmäpalleroista usein tahmaisia huonolla tavalla.) Tai sitten ruokalusikallinen tai pari kookos- tai raakaruokosokeria voisi myös toimia.

      Poista
  5. Tuli tänään kokeiltua noita taatelitryffeleitä :) Hieman liikaa kaakaojauhetta mun makuun, mutta muuten kyllä aika koukuttavia ! Kiitos reseptistä :)

    -Maria

    ps. meenpäs hakemaan taas yhden :D hups..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva, kiitos että kokeilit ja kommentoit! Käytitkö muuten tummaa vai raakakaakaojauhetta? :) Itse taisin tässä käyttää tavallista, joten jos käytit raakakaakaota niin siitä tuo ärhäkämpi maku (josta itse kyllä tykkään) voi esimerkiksi johtua.

      Haha, olen itse ihan samanlainen, aina napsimassa herkkuja jääkaapista :D

      Poista
    2. Käytin ihan perus tummaa :) mutta tein nyt uuden satsin (koukuttavia!!) ja laitoin 1 ruokalusikallisen vähemmän kaakaojauhetta ja nyt tuli omaan makuun täydellisiä ! NAMSKIS :)

      Poista
    3. Okei :) kiva että tykästyit ja löysit itselle sopivan intensiivisyyden tason :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.