sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Sokeriton jouluinen karamelli-suklaakakku - pikkujoulujen pelastaja

Tiesittekö, että kun googlettaa "suklaaraakakakku", Google hakee hakusanalla "suklaakuivakakku"?


En minäkään tiennyt ennen kuin eilisaamuna, kun koitin etsiskellä inspiraatiota pikkujoulukakkuun. Googlehan yrittää aivopestä meitä syömään epäterveellisesti! (Sittemmin kyllä tajusin, että se onkin raakasuklaakakku eikä suklaaraakakakku, mutta ei sitä inspiraatiota siltikään löytynyt, koska kaikki ohjeet vaativat kookosöljyä eikä minulla sitä ollut h-hetkellä. Luonnollisesti tämähän oli koko postauksen tärkein pointti, joka oli aivan pakko laittaa heti kärkeen.) 

Lisäksi olen sivistänyt itseäni: ne taatelit, joita Suomesta löytyy, ovat ilmeisesti kaikki joko kuivattuja (pussissa kuivahedelmäosastolla) tai puolikuivattuja (laatikossa hedelmäosastolla). Kiitos Steffi tästä informaatiosta. Oppia ikä kaikki! Jos käytät puolikuivattuja, muistathan poistaa kivet taatelien sisältä ennen blenderiin heittämistä; muuten saattaa tulla aika kuituinen kakku. Näistä noloista väärinkäsityksistä voimmekin siirtyä kohti uusia pettymyksiä... no ei, puhutaan mieluummin the kakusta.


Tässä kakussa on suklainen tuhti pähkinä-taatelipohja ja vahvasti appelsiinille maistuva, hyvin makea karamelli. Kakun voi tarjota rennosti kokonaisena kakkuna, josta jokainen saa leikata oman siipaleensa, tai pieninä parin suupalan kokoisina leivoksina, sillä kovin isoa palaa en edes itse makean ystävänä pystynyt kerralla vetäisemään.

Tämän kakun makumaailmassa tiivistyy koko joulun ydin! Mantelit ja pähkinät ovat jouluisia: marketin pähkinäosastokin on kokenut revoluution sitten marraskuun puolivälin. Ennen vanhaan, ennen kaikkia näitä nykyisiä ruokatrendejä, raakaruokailua ja terveellisempiä herkkuja, taateleita syötiin vain ja ainoastaan jouluna (jos silloinkaan, koska siihen aikaan jos tarjolla oli kolme boksia kympin satsitarjouksena saatavaa suklaata niin niistähän se sokerikooman kasaaminen kannatti aloittaa eikä jostain tunisialaisista ruskeista käppyröistä). Appelsiinin ja suklaan yhdistelmä se vasta jouluinen onkin!


Jouluinen raakasuklaakakku appelsiinikaramellilla (16 pientä neliötä)
suklaa-pähkinäkakkupohja:
1 dl kuorellisia manteleita (tai esim. saksan- tai pekaanipähkinöitä)
1 dl auringonkukansiemeniä
10 puolikuivattua taatelia (n. 1,5 dl tiiviisti pakattuna)
4 rkl (raaka)kaakaojauhetta

appelsiini-karamellikerros:
8 puolikuivattua taatelia (reilu desi tiiviisti pakattuna)
1,5 rkl maapähkinävoita
1 rkl kookosmaitoa (paksua kermaa purkin päältä) 
1 rkl (luomu)appelsiinista puristettua mehua *
1 rkl hienoksi raastettua (luomu)appelsiinin kuorta **
(ripaus suolaa, mikäli maapähkinävoi on suolaton)

* Voi korvata ruokalusikallisella valinnaista maitoa.
** Jätä appelsiinimehu ja -kuori pois, jos haluat tavallista karamellia.

Tee ensin pohjakerros. Liota manteleita ja auringonkukansiemeniä ainakin puolisen tuntia vedessä ja valuta vedet hyvin pois. Poista kivet taateleista, jos käytät puolikuivattuja. Blenderöi/sauvasekoita mantelit, siemenet, taatelit ja kaakaojauhe tasaiseksi massaksi. Levitä lusikalla tai sormin foliolla tai elmukelmulla päällystettyyn neliönmalliseen pienehköön vuokaan tai muovirasiaan ohueksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin tai pakkaseen siksi aikaa, kun teet karamellin.

Karamelli tehdään blenderöimällä tai sauvasekoittamalla taatelit ja maapähkinävoi tasaiseksi massaksi. Lisää kookosmaito ja appelsiinimehu sekä raastettu appelsiinin kuori. Blenderöi/sauvasekoita tasaiseksi. Levitä pohjakerroksen päälle tasaisesti. Laita koko kakku tekeytymään pakastimeen ainakin puoleksi tunniksi. Leikkaa halutessasi valmiiksi 16 neliöksi. Säilytä pakastimessa (tai jääkaapissa) ja ota ainakin vartti ennen tarjoilua huoneenlämpöön lämpenemään.   


ps. "Sokeriton" otsikossa viittaa sokerittomaan haasteeseen (viimeinen päivä jee!). Taateleissahan nimittäin on kosolti sokeria.

pps. Hyvää oli ja kaikki meni.

ppps. Ihanaa joulukuuta, rakkaat lukijat! Jännittäviä joulureseptejä on vielä luvassa... 

29 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta. Itsellä leivonta inspiraatio tällä hetkellä vähän hukassa, mutta ehkä se vielä löytyy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan parasta! Mitä olisikaan joulu ilman leipomista - aika traagiselta tuntuisi ajatus ;)

      Poista
  2. Hei!
    Voiko kookosmaidon korvata jollain, sillä en pidä kookoksen mausta sitten yhtään, mutta haluisin kuitenkin kokeillä tätä reseptiä?:D

    -Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Uskon, että onnistuu jättämällä sen poiskin - se vaan tuo ehkä hieman lisää pehmeyttä/kermaisuutta karamelliin. En lähtisi korvaamaan ainakaan nestettä lisäämällä, koska tuo kookoskerma kookosmaitopurkin päällisosassa on ihan tosi paksua ja "tönkköä". Jos jollain haluaa lisätä kermaisuutta, niin lisäisin ehkä kookoskerman sijaan lisää pähkinävoita :)

      Poista
    2. Koita laittaa vaikka kreikkalaista/turkkilaista jogurttia :)

      Poista
    3. Hyvä idea, saattaa toimia :)

      Poista
  3. Kuulostaapa hyvältä. Mielenkiinnolla odotan muitakin joulureseptejäsi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Nyt tuli paineita, joulureseptit ovat vielä päässäni idean tasolla, toivottavasti eivät floppaa! Mutta onneksi tuolla joulu-tägin alla on jo mm. raakapipareita, taatelikakkua ja jouluisia leipäsiä kiireisimpään jouluherkkuhimoon :)

      Poista
  4. Tunisialaiset ruskeat käppyrät <3
    Monissa raakakakuissa tosiaan käytetään kookosöljyä. Me, jotka sitä kammoamme voimme käyttää sen sijasta kaakaovoita. Eri asia sitten kenen kaapista sitä löytyy :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe ainakin oma mielikuvani taateleista oli lapsena kuvailemani mukainen :D

      Kiitos kaakaovoivinkistä! Tämän kakkuepisodin jälkeen olenkin jo sattunut rikastuttamaan kaappejani sekä kookosöljy- että kaakaovoisaralla (joulun raakasuklaita varten tietysti nam) - kaakaovoi olisikin varmasti tehnyt tästä vielä herkumpaa herkkua :)

      Poista
    2. no voihan, unohdin viimeksi ihan kokonaan kehaista leipomuksiasi. Siispä vaikuttavat vallan makoisilta herkkupaloilta :)

      Poista
    3. Haha, ihana Paula - kiitos vielä siis tästäkin! :)

      Poista
  5. Jos tän tekee kuivattuihin taateleihin, niin onkohan noi taatelimäärät samoja? :) Aivan ihanan kuulonen resepti! Menee kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko vielä täsmentää mun alla olevaa vastausta: taatelimäärät lienevät deseinä samoja, kappalemäärinä isompia :)

      Poista
  6. Heips, uskoisin näin :) mutta suosittelen kuivattujen taateleiden liottamista pähkinöiden ja siementen kanssa, eivät nimittäin ole aivan yhtä mehukkaita.

    VastaaPoista
  7. Mitä tapahtui, kun googlasit maapähkinävoin? Googlehan järkkää hakutulokset sen mukaan, millä sivuilla on vaklannut hakijan käyvän. Mulle ei ainakaan tullut mitään suhun liittyvää :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan - innostuin siis turhaan :(

      Poista
  8. Oi mums - blogisi on suorastaan herrrrkullinen!

    VastaaPoista
  9. Hei,
    kiitos ohjeesta, joka tuli tarpeeseen. Tulossa vieraita, jotka ajattelin yllättää uudella makuelämyksellä. Tuskin ovat raakakakusta kuulleetkaan ;).

    Luuletko, että tähän kakkuun voisi soveltaa kuorrutteeksi kaksikerroksisen suklaakakkusi mousseohjetta (tofusta)? Tosin itse pidän kookoksesta, ja tofu ei ole suuri suosikki... Mutta mietin silti tällaisen kombinaation mahdollisuutta.

    Eija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Kuulostaa mahtavalta tuo kaavailemasi kombo! Siinä suklaamoussessa tofu ei maistu yhtään, voin oikeasti melkein luvata, että kukaan ei usko siinä olevan tofua :) Tofussahan ei itsessään varsinaisesti ole vahvaa makua, ja tumma suklaa peittää sen vähäisimmänkin maun erinomaisesti. Tofu tekee kyllä koostumuksesta ihanan pehmeän! (Kunhan ostaa siis pehmeää tofua, yritinkin etsiskellä tuolta Alpron sivuilta tuotetta linkattavaksi, mutta en löytänyt kun sivut ovat kauhean sekavat...)

      Varmasti tulisi tuosta yhdistelmästä sangen maittava kakku :)

      Poista
  10. Hei Pipsa, ihan mahtava ohje, tää lähtee kyllä kokeiluun, oon kovasti ettiny varsinkin jauhotonta ja maidotonta kakkuvaihtoehtoa joulupöytään! Tää tuli tosi sopivasti, kiitos :--) Tee Fanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Fanni, tosi mukava kuulla :) kerro toki miten onnistui jos kokeilet!

      Poista
  11. yummmm looks super :)

    http://www.bloglovin.com/en/blog/4602025

    VastaaPoista
  12. Näyttää ja kuulostaa tosi ihanalta. Taatelit on tosi hyviä, ja varmasti riittävätkin makeuden antajaksi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä onkin tosi makeaa suuren taatelimäärän vuoksi, ei tarvitse syödä paljon että sokerihampaan kolotus lakkaa :-)

      Poista
  13. Oi, nam! Tuota pitääkin kokeilla heti huomenna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotttavasti onnistuu jos päädyt kokeilemaan :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.