tiistai 31. joulukuuta 2013

Uudenvuodenlupauspiirakka

Vuoden viimeistä reseptiä viedään - oletko valmis?


Paras pitää tietysti aina säästää viimeiseksi, joten nyt kun kerran kyseessä ei ole oma alkuperäisreseptini, minulla on oikeus ja mahdollisuus kehua tätä piirakkaa vaikka maasta taivaisiin sen ansaitsemalla mitalla.

Jos harrastat uudenvuoden lupauksia ja tavoitteenasi on vähentää sokerin, kovan rasvan, roskaruoan, keinotekoisten makeutusaineiden tai oikeastaan lähes minkä tahansa epäterveelliseksi luokiteltavan käyttöä, tämä mustikka-vaniljarahkapiirakka voi olla uusi paras ystäväsi. Kaiken ymmärrykseni mukaan piirakka on gluteeniton (jos käytät gluteenittomia kaurahiutaleita), melko vähärasvainen eikä sisällä ripaustakaan lisättyä sokeria. Halutessasi voit jättää rahkakuorrutteen pois, niin saat myös maidottoman ja laktoosittoman piiraan.

Tuo nero ihmiseksi eli Isompi hymy, pienempi tyttö -blogin Liina on kehitellyt vallan mainion piirakkapohjan sangen hyveellisistä ainesosista. Kovin montaa piirakkaa en olekaan syönyt, jossa makeutus hoidettaisiin vain ja ainoastaan banaanilla ja bataatilla (alkuperäisessä reseptissä myskikurpitsaa), rasvat tulevat pähkinöistä ja kaiken kruunaa kaurahiutaleiden kuidut ja vatsaystävällisyys. Vain hienoisesti makea pohja on erinomainen alusta mustikoiden kirpsakkuudelle, sillä miedonmakuisella alustalla marjat pääsevät paremmin oikeuksiinsa kuin rasvaisella murotaikinapohjalla.

Itse lisäsin vielä koko komeuden ylle kevyen tuorejuusto-rahkahunnun, joka tuo mieleen mustikkajuustokakkumaisia muistoja ja nostaa piirakan mielestäni sunnuntaikahvikelpoiseksi. 


Näin harmaan arjen alkaessa on voimaannuttavaa muistella mukavia asioita, niin kuin Maria Sound of Music -elokuvassakin neuvoo ikävien asioiden keskellä tekemään. Mitä kaikkea kivaa tapahtui lomalla, millaisia hienoja lahjoja sai, miten ihanaa oli päästä rauhoittumaan kaiken joulukuisen kiireen jälkeen ja lukea lahjakirjaa villasukat jalassa kynttilöiden loisteessa...

Mielestäni vielä parempi keino arkiahdistuksen nujertamiseen on yksinkertaisesti nousta sängystä, laittaa suosikkikahvi tai -tee tulille ja syödä pala mustikkapiirakkaa aamupalan jälkiruoaksi.

Ihan vain siksi, että piirakka ei tästä paljon parane, ei ravitsemuksellisesti, ulkonäöllisesti (varsinkin tuo mustikasta törröttävä kuusenneulanen allaolevassa kuvassa on erittäin viehättävä) eikä maullisesti.

Tai vaikka vain siksi, että kultaiset lomamuistot jäisivät vielä hetkeksi mieleen.



Resepti on muokattu Isompi hymy, pienempi tyttö -blogin mustikkapiirakasta.

Mustikka-vaniljarahkapiirakka (8 palaa)
1 dl bataattisosetta (n. 1/2 keskikokoisesta bataatista)
1 pieni banaani (80 g)
2 kananmunaa
1/2 dl maapähkinävoita
1 dl kaurahiutaleita
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia

n. 2 dl mustikoita (jäisinä tai sulina, tuoreet käy myös)

2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl maitorahkaa (rasvaton "syöntirahka" käy)
1-2 tl ksylitolia (tai haluamaasi sokeria tai hunajaa)
1/2 tl vaniljajauhetta

vuokaan:
1 rkl rypsiöljyä
(1 rkl kookoshiutaleita)

Pilko bataatin puolikas pieniksi kuutioiksi ja keitä vähässä vedessä noin 10 minuutin ajan tai kunnes haarukalla tökättäessä pehmeää. Bataatin kypsentyessä päällystä irtopohjavuoan pohja (itse käytin 23 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa, mutta pienempikin käy) leivinpaperilla ja voitele kevyesti rypsiöljyllä reunat. Halutessasi voit leivittää pohjan ja reunat kookoshiutaleilla - voitele tällöin myös pohjalla oleva leivinpaperi ennen leivitystä. Valuta vedet pois bataateista ja soseuta sauvasekoittimella aivan tasaiseksi soseeksi.

Mittaa 1 dl bataattisosetta kulhoon (osa soseesta saattaa jäädä käyttämättä tähän reseptiin) ja lisää banaani puolikkaiksi murrettuna. Soseuta taas tasaiseksi, kunnes banaani on sekoittunut bataatin sekaan ja lisää sitten kananmunat, maapähkinävoi, kaurahiutaleet, leivinjauhe sekä kaneli. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja ripottele päälle mustikat.

Sekoita pienessä kulhossa tuorejuusto, maitorahka, ksylitoli ja vaniljajauhe seokseksi. Tiputtele nokareita pitkin piirakkaa ja tasoita vetämällä kevyesti haarukan selkäpuolella reunoilta keskustaa kohti. Voit myös tehdä taiteellisia marmorointeja ynnä muita, mikäli taitoa ja intoa riittää!

Paista 175-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia tai kunnes kakkuun työnnettyyn hammastikkuun ei tartu taikinaa (jos siihen tarttuu vielä rahkakuorrutetta, se ei haittaa). Nauti sellaisenaan tai sokerittoman vadelmahillon/-soseen tai haluamasi vaniljajäätelön kera.

Ravintoarvot/pala (kun käytät ksylitolia, rasvatonta maitorahkaa, vähärasvaista tuorejuustoa ja leivität voidellun vuoan kookoshiutaleilla):
124 kcal
7 g rasvaa
5 g proteiinia
13 g hiilihydraatteja, joista 4 g sokereita

Menestykästä ja maukasta uutta vuotta 2014 sinulle arvoisa lukija/vierailija!

20 kommenttia:

  1. Näyttää tosi hyvältä! Syön kyllä ihan kaikkea, mikä vähänkään viittaa mustikkaan. ;) Nyt kun suklaakiintiö on ainakin viikoksi täysi, tällaiset näyttää entistä herkummalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikat on kyllä ihan super herkkuja marjoja :-) Omia suosikkeja myös! Haha mä en tiedä täyttyykö mun suklaa-/herkkukiintiö mistään, mutta ehkäpä tosiaan mieli tekee enemmän muita kuin suklaaherkkuja taas vähän aikaa ;)

      Poista
  2. Olen useammankin kerran mykistynyt ihanien blogikommenttien edessä ja hymyillyt niiden ansiosta naantalin aurinkona pitkät ajat, mutta nyt tällainen reaktio sattui ensimmäistä kertaa jonkun blogia lukiessa. "Nero ihmiseksi" on ehkä imartelevin (ja valheellisin ;D) sanapari, jolla minua on ikinä kehuttu! Ja sen arvoa nostaa entisestään se fakta, että neroudella viitataan (mitä ilmeisimmin?) leipomiseeni, joka on lempipuuhaani, ja että tämän kommentin sanoo tuollainen keittiövelho! Olen siis aivan äärettömän otettu ja onnellinen tästä kunniasta :)

    Sun versio piirakasta näyttää ja kuulostaa vähintään yhtä hyvältä kuin alkuperäinen! Mahtava idea tuo rahka-tuorejuustoseos :) Ja vaikutat kyllä aika mainion ajatusmaailman omaavalta ihmiseltä, sen todistaa seuraava lause: "Mielestäni vielä parempi keino arkiahdistuksen nujertamiseen on yksinkertaisesti nousta sängystä, laittaa suosikkikahvi tai -tee tulille ja syödä pala mustikkapiirakkaa aamupalan jälkiruoaksi." Asiaa!

    Maukasta ja onnellista uutta vuotta sulle! Ensi vuonna uudet kujeet keittiörintamalla, eikös juu? ;) Mahtava löytö tämä sun blogi, kiitos siis sulle kun eksyit kommentoimaan minun blogiini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höpö höpö kyllä kaiken ylistyksen olet ansainnut ihan täysin, sillä leipomuksesi ovat aivan uskomattomia! Siispä olet ehdottomasti nero ihmiseksi ja eritoten reseptinloihtijaksi :) Ei siis mitään valheellista tuossa sanaparissa ;)

      Kiva että piirakka näyttää hyvältä, itse en ole maitotuotteiden suhteen pannassa niin vähän "turmelin" alkuperäisen reseptin superpuhdasta ideologiaa, ups. Mutta jokainen taplaa tyylillään ruoan ja reseptien suhteen; kannustan itsekin aina reseptien muokkaamiseen omiin tarpeisiin.

      Kiitos vielä uudenvuoden toivotuksista ja olen toki kovin otettu, että jäät lukemaan :) Onnellista uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  3. Voi ei! Täytyisi varmaan useammin syödä herkkuja, koska nyt luumu-suklaakakun lisäksi tuli toinen must-kokeilla -resepti! Mahtavat, simppelit aineet. Iloista ja idearikasta alkavaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, kyllä herkkujen syönti kannattaa! Onnellista ja ihanaa alkavaa vuotta sinullekin! :)

      Poista
  4. Minkä kokoiseen vuokaan teit, kun tuossa toisessa blogissa on niin paljon paksumpi pohja? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 23 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa käytin :) Mulla ei valitettavasti pienempää vuokaa ole, mutta loppujen lopuksi tykkäsin siitä, että kuori oli ohut ja mustikkaa oli paljon ja täytettä sopivasti!

      Poista
  5. Kuulostaa hyvältä ja jauhoton pohja on varmaan mehevä.
    Hyvää uutta vuotta 2014

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehevä kuvaa kyllä hyvin tuota pohjaa - juuri sellainen se oli! Ei raskas eikä rasvainen (eikä super makea), vaan enemmän mehevä ja maukas :) Onnellista uutta vuotta!

      Poista
  6. Loistava idea käyttää hyväksi bataatin makeutta. Pohjasta tulee kanssa hurjan nätin värinen! Hmm, mitenköhän maitorahkan voisi korvata maidottomasti.. Ehkä soija jogu tai pehmeä tofu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta kanssa tuo oranssihtava pohja on niiin kaunis mustikoiden kanssa :)

      Soijajogurtin ja Tofutti-tuorejuuston seos voisi toimia maidottomana ratkaisuna; tällöin käyttäisin molempia yhtä paljon (tuo 2 rkl per tuote) ja makeuttaisin oman maun mukaisesti. Samoin mietin tuota pehmeän tofun ja Tofutin yhdistelmää (inspiraatiota esim. tästä kuorrutuksesta, jota tosin bloggaaja käyttää kylmänä kuorrutteena), mutta en ole ihan varma, miten pehmeä tofu käyttäytyy uunissa piirakassa... Jos päätät kokeilla maidotonta versiota, olisi hauska kuulla lopputuloksesta :)

      Poista
  7. Hei, olen miettinyt että kun ohjeissasi on monesti rypsiöljyä, niin oletko ikinä kokeillut kookosöljyä? Se on leivontaan hyvin soveltuva öljy, suosittelen ehdottomasti! :)

    VastaaPoista
  8. Hei, olen kyllä! :) Rypsiöljyn voi lähes ohjeessa kuin ohjeessa korvata halutessaan kookosöljyllä. Itse olen hieman kahden vaiheilla kookosöljyn suhteen ristiriitaisen tutkimustiedon takia, mutta käytän kyllä sitä silti kohtuudella.

    VastaaPoista
  9. Eksyin blogiisi ja vau mitä kaikkea ihanuuksia täällä onkaa :P Voisiko tässä reseptissä maapähkinävoin korvata jollakin (pähkinäallergian vuoksi) ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitoksia kehuista ja kommentoinnista - huippua että olet löytänyt linjoille! :) Jos et ole mantelille allerginen, voisit käyttää mantelivoita tai mantelijauhetta. Tai sitten 2 rkl rypsi- tai kookosöljyä tai muuta miedonmakuista öljyä voisi toimia myös; jos taikina menee kovin löysäksi, lisää pari rkl kaurahiutaleita mukaan.

      Toivottavasti kokeilet, tämä piirakka on super herkullista :) Esim. Jonna1983 Fitfashionista on jo ehtinyt tätä kokeilemaan, ja tuntui hyvin onnistuvan!

      Poista
  10. Todella mainio resepti, hurraa tälle! Tein kaksi piirakkaa, kun bataattisosetta tuli sopivasti kahteen. Toiseen ei banaania enää riittänyt, mutta laitoin vähän tuorejuustoa. Tätä voi tosiaan suositella sekä makean ystävälle että ei niin makean ystävälle. Jäätelön kanssakin ihan huippu! Ei tule huono olo, vaikka söisi useammankin palasen, sen verran kevyttä tavaraa, mutta ei kuitenkaan maun tai täyteläisyyden kustannuksella =) Terkuin HennaMaria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa HennaMaria! Suuri kiitos sinulle reseptin testauksesta ja kommentoinnista, mukavaa kuulla että maistui :) Itsekin tykkäsin siitä, ettei piirakasta tuli hirveä ähky, ja voi tosissaan syödä sitten useammankin palasen niin tahtoessaan ;)

      Poista
  11. Moi, Kuinka monen palan mukaan piirakan ravintoarvot on laskettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipsis, 8 palan mukaan. Ilmoitan aina reseptin annosmäärän sulkeissa reseptin nimen/otsikon perässä ja lasken ravintoarvot sen annosmäärän mukaan.

      En halua paasata, mutta kannustan myös terveellisestä ruoasta tulevan hyvän olon painottamiseen kaloreiden sijaan, vaikka ravintoarvot lukijoiden toiveesta esitänkin. Paasaus ohi! ;) Toivottavasti kokeilet piirakkaa :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.