keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Palleroita terveyspähkinöille

Alkusanat: 
Koska aurinko paistaa ja juoksulenkkarit kuumottaa jo jaloissa, aion olla todella lyhytsanainen tänään. 
 


Rakastan kaikennäköisiä pähkinä-hedelmäpalleroita. Ne on ihania jälkiruoaksi, sunnuntaipäiväkahvin kanssa, aamupuuron päälle pilkottuna, itsetehdyn kookosjäden päällä, välipalaksi töissä iltapäiväväsymyksen nujertajana... Ei ole paikkaa eikä aikaa, johon pallerot eivät sopisi.

Jaan nyt yhden lempparipalleroresepteistäni. Koska minulla on palleroita hyvin usein jääkaapissa odottamassa seuraavaa herkutteluhetkeä, on tämä resepti aivan hioutunut timantti. Saksanpähkinöiden, paahdetun maapähkinävoin, rusinoiden ja taatelien liitossa on vain sitä jotain.

Se on rakkautta!



 Saksanpähkinäpallerot (10 pientä palloa)
2 reilua ruokalusikallista paahdettua maapähkinävoita (käytin omatekemääni)
8 saksanpähkinän puolikasta
1/2 dl auringonkukansiemeniä 
4 taatelia (kuivattua mutta pehmeää)
1/2 dl rusinoita
1/2 dl kaurahiutaleita 
(2-3 tl vahvaa kahvijuomaa/espressoa tai muuta nestettä)
hyppysellinen suolaa

Lisää kaikki aineet kulhoon ja sauvasekoita tasaiseksi varoen alussa mahdollisesti lenteleviä pähkinänpalasia. Aloita kahdella teelusikallisella kahvia ja lisää tarvittaessa, kunnes taikina on muovailtavissa palloiksi. Voit myös hoitaa homman vielä iisimmin heittämällä ainekset yleiskoneeseen, jos omistat sellaisen. Tällöin älä käytä nestettä lainkaan, ellei taikina tunnu tarvitsevan sitä. (Halutessasi kuitenkin kahvin makua voit lisätä ennen blendausta 1/2 tl pikakahvijauhetta.) Pyörittele palloiksi ja säilytä jääkaapissa.



 Loppusanat: 
Tee näitä. On niin hyvvee! Ja halapoo. Kaupan  pähkinä-hedelmäpatukat on paljon kalliimpia, eikä läheskään yhtä hyviä. Nimim. Puolueellinen mielipide.

Lisäksi otsikko tarvinnee selvitystä: "healthnut" on termi, jolla viitataan usein terveysintoilijoihin englanninkielisissä maissa. Suoraan käännettynä se taas sopii kuin pähkinä silmään tämän postauksen teemaan. Heh heh jos vitsi pitää selittää, se on huono - mutta on aivan liian ihana ilma, että jaksaisin välittää!

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Chick-browniet ABC-kuorrutuksella

Täällä on luettu aakkosia tänään: A niin kuin avocado, B niin kuin banana, C niin kuin coconut...

...ja chick niin kuin chickpea! Tai vaihtoehtoisesti kananpoika tai tyttö, mutta niitä ei näistä browniesta onneksi raaka-ainelistalta löydy. 



Jos kohtaisit ylläolevan näyn heti äitienpäivän aamusta, sanoisitko ei?

Varsinkin kun kuulisit, että kasassa on kaikki ravitsemuksellisesti tasapainoisen aamiaisen ainekset: proteiinia kikherneistä ja kananmunasta, hyviä rasvoja avokadosta ja rypsiöljystä, hedelmää banaanin muodossa...

Unohtamatta muutamaa pientä ekstraa, jotka tekevät elämästä paljon makeampaa (kirjaimellisesti). Siispä hyvässä tummassa kaakaojauheessa, vahvassa kahvissa ja makeuttajana toimivissa rusinoissa ei ole säästelty näissä browniessa. Inkkarisokerilla ryyditettynä maku on ihanan paahteinen, suklainen ja no - pakko käyttää tätä sanaa - syntinen. Nämä eivät ole sellaiset "syö-joka-päivä-aamiaiseksi-ja-lounaaksi-ja-päivälliseksi" -browniet, mutta sentäs aika paljon kesäkroppaystävällisemmät kuin keskiverto "puoli-kiloa-voita-ja-sokeria" -suklaaruudut.
  
Herkullisesti lohkeillut brownie-pohja

Aiemmin tekemistäni mustapapubrowniesta oli kulunut jo hälyttävän pitkä aika, sillä olin ehtinyt jo unohtaa, miltä papubrownietaikina maistuu. Uskokaa tai älkää, se maistuu taivaalliselta. Paremmalta kuin lapsuuteni suosikki mokkapalataikina tai purkki keksitaikina-suklaahippu-karamelli-kinuski-vanilja-valkosuklaa-jäätelöä (ja kyllä, tässä oli tarkoitus kuvailla jotain herkullista - mielestäni jälkiruoissa enemmän on ehdottomasti enemmän!).  


Kesä ja blogini pahamaineiset orvokkikuvat ovat täällä!

Sangen surullista kyllä, mutta minustakaan, the ultimate batter loverista, pelkän brownietaikinan tarjoaminen äitienpäiväkaffeilla ei tuntunut aivan sosiaalisesti hyväksyttävältä, joten taivuttelin itseni paistamaan näistä jotain jälkiruokahaarukassa pysyvää.

Ja kylläpä tuo lopputulos maistui näinkin. Vähän liiankin hyvin, kun piti rikkoa junaetikettiä tankkaamalla välipalaksi aivan taivaallisen syntisen mehevää ja täyteläistä suklaakakkua matkalla äitienpäivänvietosta. Kanssamatkustajat olivat taatusti vain kateellisia paheksuvine katseineen. Vähän olisi kyllä tehnyt mieli kysyä:

Kikhernebrownie avokado-banaani-kookoskuorruteella, anyone?  
 



Kikhernebrowniet avokado-banaani-kookoskuorrutuksella (16 brownieta)
Chick-browniet (chickpea) ABC-kuorrutuksella (avocado-banana-coconut)

1/2 dl rusinoita
1/2 dl vahvaa kahvijuomaa/espressoa
265 g (1 prk) kikherneitä (reilu pari desiä - olin valitettavasti hölmö enkä tajunnut mitata tätä!)

1/2 dl intiaanisokeria
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
(70 g tummaa suklaata - mitä tummempaa sen parempaa!)

ABC-kuorrutus:
1 kypsä avokado
1 hyvin kypsä pieni banaani
1 prk kookosmaitoa, käytä vain paksu osa päältä
1/2 dl rusinoita
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1/2 dl intiaanisokeria (tai vähemmän, jos banaani on hyvin makea)
(30 g tummaa suklaata rouheena)

Liota rusinoita kahvijuomassa 10-30 minuuttia. Ota neste talteen erilliseen kulhoon ja soseuta valutetut rusinat sauvasekoittimella kulhossa. Valuta kikherneet ja huuhtele lävikössä hyvin, jotta ylimääräiset suolat karisevat. Soseuta sauvasekoittimella aivan tasaiseksi massaksi erillisessä kulhossa. Sekoita rusina- ja kikhernesoseet keskenään, lisää kahvijuoma, intiaanisokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljajauhe ja sekoita suurin piirtein sekaisin. Lisää rypsiöljy ja muna (sekä paloiteltu tumma suklaa) ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Maistele makeutuksen määrää: voit lisätä pari ruokalusikallista esimerkiksi hunajaa tai lisää inkkarisokeria, mikäli mielit vielä makeampaa brownie-elämystä.

Voitele esim. neliön mallinen pienehkö uunivuoka rypsiöljyllä ja kaada taikina vuokaan. Tasoita hyvin, sillä taikina ei levittäydy itsestään. Paista 175 asteessa 25-30 min, riippuen browniesi paksuudesta. Mikäli haluat "fudgemaisemman"/mutakakkumaisemman brownien, paista vain noin 15-20 minuuttia, mutta kuitenkin ainakin niin, että pinta on jähmettynyt.

Anna brownieden jäähtyä vuoassa. Tee sitten kuorrutus sauvasekoittamalla avokado ja banaani aivan sileäksi soseeksi. Kaavi kookosmaitopurkin päältä kermainen osa samaan kulhon soseen kanssa ja sekoita tasaiseksi. Sauvasekoita rusinat (voit liottaa niitä 10-30 min esim. vedessä/kahvijuomassa ennen tätä helpomman soseutuksen aikaansaamiseksi, mutta valuta rusinat hyvin ja älä lisää kuorrutukseen liotusnestettä) tasaiseksi soseeksi erillisessä kulhossa. Lisää rusinasose, kaakaojauhe ja intiaanisokeri (sekä suklaarouhe) avokado-banaani-kookossoseeseen ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrute brownien päälle ja laita jääkaappiin tekeytymään folion alle yön yli.


Loppukevennyksen aika! Olen varmaankin niin sanaton, etten keksi mitään järkevää (ai milloin oon sitten keksinyt...), vaan totean vain: katsokaa nyt kahta viimeisintä kuvaa, miten tuhtia se on!!! 

Vastaus: niin tuhtia, että se sai minut käyttämään kieliopillisesti hyvin epäkorrektisti kolmea huutomerkkiä peräkkäin ja ainakin sataa englanninkielistä lainausta ja muka-hauskaa sanaleikkiä tässä postauksessa - chick-browniet ABC-kuorrutuksella ja sitä rataa... Kaikki tämä vain siksi, että juuri sinä tekisit itsellesi palveluksen ja kokeilisit näitä. Ei mulla muuta, tällaista normaalia pientä manipulaatiota vain. {Ja tähän tulisi sellainen silmäniskuhymiö, jos harrastaisin niitä.}

lauantai 4. toukokuuta 2013

Banaanilla makeutettua rapeaa granolaa


Banaani on terveysruokablogosfäärin kruunaamaton kuningas. Jenkkilästä meillekin kantautuneet, tuosta pehmeän makeasta hedelmästä ihmeitä tekevät reseptit, kuten banaanipehmis ja banaani-kananmuna-pancaket, ovat saavuttaneet jo hehkutuksensa huipun ja saavat pian tehdä tilaa uusille villityksille.

Kuten tälle banaanigranolalle.




Samalla tavalla kun luettuasi ensimmäisen kerran mustapapubrowniesta, cookie dough-kikherne-palleroista tai vaikkapa niistä banaani-kananmuna-pancakesta, nyt on aika olla avarakatseinen. Jos et aivan vielä osta ajatusta (ah, minun on pakko myöntää, että rakastan anglinismejä, enkä edes häpeä tätä rahvaanomaista ominaisuuttani!) pelkällä ylikypsällä banaanilla makeutetusta, herkullisesta granolasta, anna minun ylipuhua sinut.

Tai näyttää vielä pari kuvaa näistä jättikokoisista clustereista. (Voin tietysti myös ilmaistaa asian suomeksi ja puhua klönteistä, mutta silloin meillä kellään tuskin olisi kovin kovaa ruokahalua enää jäljellä.)


 

Uusi pinkki kastelukannuni - ihanan funktionaalista väriterariaa


Tavallisissa mysleissä, muromysleissä ja muroissahan on usein sellaisia ikävän kuuloisia ainesosia kuin kovetettua kasvirasvaa, glukoosifruktoosisiirappia, karamellisiirappia, glukoosisiirappia… sekä tietysti helpommin tunnistettava ystävämme, sokeri, löytyy ravintosisällöistä lähes poikkeuksetta (”lähes” siksi, että tiedän yhden murobrändin, jossa raaka-ainelistalta löytyy vain ja ainoastaan täysjyväviljaa). Ravintosisällöltään nämä aamiaiseksi markkinoidut tuotteet muistuttavat enemmänkin jälkiruokaa, ja vaikka tarkoituksenani ei olekaan paasata erinäisten ruoka-aineiden terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä, olkoon tämä saarna muistutuksena itselleni. Miksi syödä transrasvoja ja monta ruokalusikkaa puhdasta sokeria jo heti aamusta, jos vaihtoehtona on tankata hyviä rasvahappoja, täysjyväkauran kuituja ja banaanin luonnollista makeutta?



Banaani-siemengranola 
1 iso ylikypsä banaani
vajaa 1/2 dl rypsiöljyä

3 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl pellavansiemenrouhetta

Muussaa banaani sauvasekoittimella. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi. Mittaa samaan kulhoon kaurahiutaleet ja siemenet ja sekoita tasaiseksi. Levitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ohueksi kerrokseksi ja paista n. 20 minuuttia 175 asteessa sekoittaen pari kertaa paistamisen aikana. Laita lämpö nollille ja ota pelti pois uunista, riko granolalevyt sopivan kokoisiksi sattumiksi ja laita vielä jäähtyvään uuniin "kuivumaan" noin 15-20 minuutiksi. Näin saat ihanan rapeaa granolaa.  


 


Oi kyllä. Ei kyllä kaupan sahajauhot maistu näiden jättimäisten clustereiden jälkeen!