sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Voihan brownie sentään - terveellinen brownie-banana split

Kuvittele, että olet vanhanaikaisessa amerikkalaisessa jätskibaarissa, jossa on kuvallinen laminoitu menu, ja taustalla soi American Pie (ei se Madonnan versio).  




Ensimmäisenä listalla on - luonnollisestikin - banana split. Toisena taas brownietaikinaa ja brownienpaloja tarjoileva suklaajäätelöannos. Edemmäs listaa ei edes kannata lukea, sillä se vain vaikeuttaisi asiaa.

Ongelma on ilmiselvä: kumpi valita?




Aaa, ymmärsinkö oikein -  haluaisit päästä vielä lähemmäksi? Eiköhän se onnistune.


  

Kyllä, haaveisiimme on vastattu!

Valitettavasti en nyt viittaa siihen, että voisimme kaikki jättää kesätoimemme ja kiiruhtaa lätäkön toiselle puolelle nauttimaan banana splitiä tai browniejäätelöä. Sen sijaan voin tarjoilla pienen palan unelmaa yhdistämällä nämä kaksi Amerikan suosikkiherkkua.  



 En valitettavasti koskaan ole vieraillut vanhanaikaisessa amerikkalaisessa jäätelöbaarissa, joten edellä sepittämäni tarina perustuu ainoastaan elokuvan kuvaukseen, mutta toinen aito ulkomainen jäätelömuisto minulla on tarjottavana:

Maistoin ensimmäisen kerran Ben&Jerry'siä Englannissa kuusi seitsemän vuotta sitten. Maku oli Phish Food, ja tuo vaahtokarkkia, karamellia ja suklaisia kalanpalasia pursuileva jäde-elämys on jäänyt erityisesti mieleeni. Ehkä siksi, että en ollut aiemmin syönyt mitään niin yltäkylläisesti erilaisia karkkielementtejä tarjoilevaa jäätelöä, tai ehkä siksi, että sinä kesänä Englannissa paistoi kerrankin aurinko ainakin kahtena päivänä putkeen.

B&J-jätskit ovat tunnettuja siitä, että lähes minkä tahansa leivoksen, makeisen tai muun jälkiruoan voi syödä jäätelönä heidän valikoimastaan. Banana Split ja Chocolate Fudge Brownie löytyvät jo B&J:n lähes loputtomalta listalta. Mutta jos heidänkin ideologiansa on tarjota mahdollisimman paljon kerralla, miksipä emme me muut seuraisi perästä?

Niinpä yhden tylsistyneen sunnuntai-iltapäivän seurauksena syntyi melko synnitön brownie-banana split, koska joskus enemmän on vain yksinkertaisesti enemmän.    


 
Brownie-banana split (1 annos)
1 banaani
rippeet kikhernebrownietaikinasta (reilu puolisen desiä) {resepti alla!}
2 tl (raaka)kaakaojauhetta
pala kikhernebrownieta {resepti alla!}

"vaniljakerma":
1/2 dl maitorahkaa tai kookoskermaa (kiinteää massaa kookosmaitopurkin päällisosasta)
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 tl hunajaa tai ripaus steviajauhetta

koristeluun:
banaaniviipaleita
ripaus (raaka)kaakaojauhetta
kikhernebrownieta

Viipaloi banaani ohuesti ja pakasta ainakin pari tuntia. Heitä jäätyneet banaaniviipaleet ja kaakaojauhe leivontakulhoon, jossa on brownietaikinan rippeet (aka kokin osuus taikinasta). Sauvasekoita tasaiseksi ja sileäksi, kunnes banaaninpaloja ei enää erotu. Pakasta vielä noin 20 minuuttia pakasterasiassa.

Sekoita sillä aikaa maitorahka/kookoskerma, vaniljajauhe ja haluamasi makeutus keskenään. Laita jääkaappiin odottamaan annoksen kokoamista. Paloittele browniepala pieniksi paloiksi ja laita syrjään odottamaan kokoamista. Viipaloi ohuesti 1/3 banaani koristeeksi halutesssasi.  

Ota jädemassa pakasteesta ja pyöräytä joukkoon paloitellut browniepalaset - jätä muutama pala koristelua varten. Kostuta isoa lusikkaa kuumassa vedessä ja lusikoi massasta kulhoon palloja. Lusikoi päälle "vaniljakerma" ja asettele annokseen banaaniviipaleet. Siivilöi päälle raakakaakaojauhetta ja ripottele koristeeksi säästämäsi browniepalaset.    



Supersimppelit kikhernebrowniet (6 palaa)
2,5 dl kikherneitä
3 rkl kaurahiutaleita
2 kananmunaa
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl (+ 2 rkl) hunajaa *
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl vaniljajauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sauvasekoita tasaiseksi. Vuoraa pieni vuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes hammastikkuun ei tartu taikinaa.

* Riippuen miten makeita brownieta haluat. Itse en ole hillitysti makean suurin ystävä vaan överi on toinen nimeni, joten laitoin myös valinnaisen paria ruokalusikallista hunajaa.

Ymmärrän, että kaikki eivät halua syödä raakaa kananmunaa edes superherkullisen brownietaikinan tähden. Siksipä minulla on tarjota myös kananmunaton mustapapubrownieresepti, joka epäilemättä toimisi tässä reseptissä erinomaisesti. Vegaanisen kyseisestä reseptistä saa korvaamalla hunajan agave- tai vaahterasiirapilla, kuten alkuperäisessä reseptissä, ja käyttämällä vegaanista tummaa suklaata.


 Vielä yksi lusikallinen? Kyllä kiitos.

tiistai 11. kesäkuuta 2013

Helpon helppo taivaallinen tumma suklaa

Joka vuosi se alkaa aikaisemmin.


Jouluhössötys, tiedättehän? Kun juhannuksesta ja kesäalennusmyynneistä ja natiaisten koulun alusta on selvitty, niin onhan jo korkea aika alkaa odotella sitä seuraavaa lomaa ja krääsävuorta ja piparkakkuja ja lumiukkoja. Olen ollut aiemminkin edelläkävijä, joten miksipä en tänä vuonna?

Noh, todellisuudessa tässä reseptissä ei ole muuta jouluista kuin tämä namumuotti, jonka teema hieman poikkeaa viimeaikaisista mittarinlukemista, näpeille sulavasta jäätelöstä, onnellisten lomalaisten korventuneesta nahasta sekä Espan hulluista variksista ja puluista, joista jokunen yksilö lienee myös muuttanut kotikulmilleni makuhuoneen ikkunan linnunkakkavuoresta päätellen.

Ketään kiinnostaisi tulla pesemään tuota ikkunaa suklaapalkalla?

Niinpä. Ei minuakaan.



Helpon helppo taivaallinen tumma suklaa (10 pientä jouluista konvehtia)

3 rkl neitsytkookosöljyä
1/2 - 1 rkl hunajaa * (Edit 12.6.)
5 rkl tummaa kaakaojauhetta tai raakakaakaojauhetta


Sekoita kookosöljy ja hunaja keskenään pienessä kulhossa. Lisää joukkoon kaakao ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi seos karkkimuotteihin (tai pieniin kertakäyttönamuvuokiin) ja laita jähmettymään pakasteeseen. Säilytä pakasteessa.

Suklaaseokseen voit lisätä mausteita ja sattumia mielesi mukaan: esimerkiksi kanelia, raakakaakaopalasia, pähkinärouhetta, rusinasilppua, chilijauhetta - mielikuvitus on rajana!

Edit. 12.6. * Itse käytin hunajaa 1/2 rkl, ja omaan makuuni tämä makeus oli juurikin passeli. Hunaja kiteytyy pakastimessa ihanasti, ja kun suklaaseen puraisee, venyvät hunajasäikeet viileässä kielen päälle sulavassa tummassa suklaassa ovat jotain käsittämättömän herkullista!  

 

Simppelimpää ei voi ollakaan! Huomasithan myös lumirekvisiitan? Niin monia asioita sitä voi saada aikaan Rainbowin pumpulilapuista. Vaikkapa utuisen lumimyrskyn keskelle kukkeinta kesäkuuta.