tiistai 31. joulukuuta 2013

Uudenvuodenlupauspiirakka

Vuoden viimeistä reseptiä viedään - oletko valmis?


Paras pitää tietysti aina säästää viimeiseksi, joten nyt kun kerran kyseessä ei ole oma alkuperäisreseptini, minulla on oikeus ja mahdollisuus kehua tätä piirakkaa vaikka maasta taivaisiin sen ansaitsemalla mitalla.

Jos harrastat uudenvuoden lupauksia ja tavoitteenasi on vähentää sokerin, kovan rasvan, roskaruoan, keinotekoisten makeutusaineiden tai oikeastaan lähes minkä tahansa epäterveelliseksi luokiteltavan käyttöä, tämä mustikka-vaniljarahkapiirakka voi olla uusi paras ystäväsi. Kaiken ymmärrykseni mukaan piirakka on gluteeniton (jos käytät gluteenittomia kaurahiutaleita), melko vähärasvainen eikä sisällä ripaustakaan lisättyä sokeria. Halutessasi voit jättää rahkakuorrutteen pois, niin saat myös maidottoman ja laktoosittoman piiraan.

Tuo nero ihmiseksi eli Isompi hymy, pienempi tyttö -blogin Liina on kehitellyt vallan mainion piirakkapohjan sangen hyveellisistä ainesosista. Kovin montaa piirakkaa en olekaan syönyt, jossa makeutus hoidettaisiin vain ja ainoastaan banaanilla ja bataatilla (alkuperäisessä reseptissä myskikurpitsaa), rasvat tulevat pähkinöistä ja kaiken kruunaa kaurahiutaleiden kuidut ja vatsaystävällisyys. Vain hienoisesti makea pohja on erinomainen alusta mustikoiden kirpsakkuudelle, sillä miedonmakuisella alustalla marjat pääsevät paremmin oikeuksiinsa kuin rasvaisella murotaikinapohjalla.

Itse lisäsin vielä koko komeuden ylle kevyen tuorejuusto-rahkahunnun, joka tuo mieleen mustikkajuustokakkumaisia muistoja ja nostaa piirakan mielestäni sunnuntaikahvikelpoiseksi. 


Näin harmaan arjen alkaessa on voimaannuttavaa muistella mukavia asioita, niin kuin Maria Sound of Music -elokuvassakin neuvoo ikävien asioiden keskellä tekemään. Mitä kaikkea kivaa tapahtui lomalla, millaisia hienoja lahjoja sai, miten ihanaa oli päästä rauhoittumaan kaiken joulukuisen kiireen jälkeen ja lukea lahjakirjaa villasukat jalassa kynttilöiden loisteessa...

Mielestäni vielä parempi keino arkiahdistuksen nujertamiseen on yksinkertaisesti nousta sängystä, laittaa suosikkikahvi tai -tee tulille ja syödä pala mustikkapiirakkaa aamupalan jälkiruoaksi.

Ihan vain siksi, että piirakka ei tästä paljon parane, ei ravitsemuksellisesti, ulkonäöllisesti (varsinkin tuo mustikasta törröttävä kuusenneulanen allaolevassa kuvassa on erittäin viehättävä) eikä maullisesti.

Tai vaikka vain siksi, että kultaiset lomamuistot jäisivät vielä hetkeksi mieleen.



Resepti on muokattu Isompi hymy, pienempi tyttö -blogin mustikkapiirakasta.

Mustikka-vaniljarahkapiirakka (8 palaa)
1 dl bataattisosetta (n. 1/2 keskikokoisesta bataatista)
1 pieni banaani (80 g)
2 kananmunaa
1/2 dl maapähkinävoita
1 dl kaurahiutaleita
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia

n. 2 dl mustikoita (jäisinä tai sulina, tuoreet käy myös)

2 rkl maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl maitorahkaa (rasvaton "syöntirahka" käy)
1-2 tl ksylitolia (tai haluamaasi sokeria tai hunajaa)
1/2 tl vaniljajauhetta

vuokaan:
1 rkl rypsiöljyä
(1 rkl kookoshiutaleita)

Pilko bataatin puolikas pieniksi kuutioiksi ja keitä vähässä vedessä noin 10 minuutin ajan tai kunnes haarukalla tökättäessä pehmeää. Bataatin kypsentyessä päällystä irtopohjavuoan pohja (itse käytin 23 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa, mutta pienempikin käy) leivinpaperilla ja voitele kevyesti rypsiöljyllä reunat. Halutessasi voit leivittää pohjan ja reunat kookoshiutaleilla - voitele tällöin myös pohjalla oleva leivinpaperi ennen leivitystä. Valuta vedet pois bataateista ja soseuta sauvasekoittimella aivan tasaiseksi soseeksi.

Mittaa 1 dl bataattisosetta kulhoon (osa soseesta saattaa jäädä käyttämättä tähän reseptiin) ja lisää banaani puolikkaiksi murrettuna. Soseuta taas tasaiseksi, kunnes banaani on sekoittunut bataatin sekaan ja lisää sitten kananmunat, maapähkinävoi, kaurahiutaleet, leivinjauhe sekä kaneli. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja ripottele päälle mustikat.

Sekoita pienessä kulhossa tuorejuusto, maitorahka, ksylitoli ja vaniljajauhe seokseksi. Tiputtele nokareita pitkin piirakkaa ja tasoita vetämällä kevyesti haarukan selkäpuolella reunoilta keskustaa kohti. Voit myös tehdä taiteellisia marmorointeja ynnä muita, mikäli taitoa ja intoa riittää!

Paista 175-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia tai kunnes kakkuun työnnettyyn hammastikkuun ei tartu taikinaa (jos siihen tarttuu vielä rahkakuorrutetta, se ei haittaa). Nauti sellaisenaan tai sokerittoman vadelmahillon/-soseen tai haluamasi vaniljajäätelön kera.

Ravintoarvot/pala (kun käytät ksylitolia, rasvatonta maitorahkaa, vähärasvaista tuorejuustoa ja leivität voidellun vuoan kookoshiutaleilla):
124 kcal
7 g rasvaa
5 g proteiinia
13 g hiilihydraatteja, joista 4 g sokereita

Menestykästä ja maukasta uutta vuotta 2014 sinulle arvoisa lukija/vierailija!

torstai 26. joulukuuta 2013

Monen maun tryffelit ja pieni joulutarina

Tryffelitehtaalta päivää.


Ei kun siis joulupukin pajalta.




Tein tällaisia jouluisia tryffeleitä viime viikolla pikkujoulukauden päättäjäisiin eli viimeisiin pikkujouluihin tänä vuonna. Niitä tulikin tasan 50 kappaletta, kun laskin ne jälkikäteen - aikamoinen täsmäisku siis!

Näissä tryffeleissä on cashew-pähkinöiden, maapähkinävoin ja kaakaojauheen lisäksi toisissa kuivattuja taateleita (sinisissä namivuoissa), toisissa kuivattuja viikunoita (punaisissa vuoissa). Viikunoiden siemenet poksahtelevat hauskasti hampaissa syödessä, eikä taateleiden karamellinen makeus petä koskaan. Viikunatryffeleistä puolet maustoin espressojauheella ja kierittelin kaakaojauheessa, puolet taasen kierittelin kookoshiutaleissa. Taatelitryffeleistä puolet saivat piparisista mausteista potkua ja kieriteltiin kanelissa, puolet taasen maustoin piparminttuöljyllä ja kierittelen kaakaossa.    



Aika pienelle joulutarinalle:

Oma jouluni meni tiiviisti sängyn pohjalla vatsaflunssassa, joka on myös syy siihen, että julkaisen tämän postauksen vasta valitettavasti näin keskeisimmän joulun jälkeen. Vaikka voisin olla katkera, että jäin paitsi joulun tunnelmasta ja herkuista tänä vuonna, voin silti ajatella positiivisesti: ehdin kolmen päivän aikana nähdä neljän tunnin ajan kiertelyä upeimmissa puutarhoissa pitkin hehkeintä Italiaa, katsoa Jamie Oliveria kolmelta eri kanavalta (tosin vasta sitten, kun ajatus ruoasta alkoi taas herättää lämpimiä tunteita) sekä tapittaa lähes kaikki perinteiset jouluklassikot Lumiukosta (sekä uudesta suosikistani Lumiukosta ja lumikoirasta) Joulupukin kuumaan linjaan.

Olen myös katsonut kolmen päivän aikana niin monta lastenelokuvaa, että voisin alkaa pitää leffa-arvostelublogia (puolustuksekseni mainittakoon, että päiväsaikaan ohjelmatarjonta on kovin lapsille suunnattua). Toiset niistä olivat erittäin onnistuneita, viihdyttäviä ja lähes nerokkaita (Rölli ja metsänhenki, Coraline ja toinen todellisuus, Ansa vanhemmille, Yksin kotona 2), ja toiset suorastaan masentaan huonoja (Yksin kotona 4). Huonojen lista tosin näyttää piristävän lyhyeltä, tai sitten kuume on vain laskenut arvostelukykyäni.      

Tosin näiden tryffeleiden aikaan arvostelukykyni oli vielä kohdillaan. Siispä kannustan nyt siirtämään joulun suklaarasiat syrjään ja maistamaan näitä herkullisia hyveellisiä tryffeleitä.

Näille minä nimittäin annan täydet viisi tähteä.


Taatelitryffelit (25 pientä palleroa tai 10 keskikokoista)
100 g (n. 1 dl tiiviisti pakattuna) kuivattuja taateleita
50 g (3/4 dl) cashew-pähkinöitä
1 rkl maapähkinävoita
3 rkl tummaa kaakaojauhetta tai raakakaakaota
1 tl kanelia
ripaus suolaa

Viikunatryffelit (25 pientä palleroa tai 10 keskikokoista)
100 g (reilu 1 dl tiiviisti pakattuna) kuivattuja viikunoita
50 g (3/4 dl) cashew-pähkinöitä
1 rkl maapähkinävoita
3 rkl tummaa kaakaojauhetta tai raakakaakaota
1 tl kanelia
ripaus suolaa

Maustamisvaihtoehtoja:
Piparminttupallerot: pari tippaa piparminttuöljyä (laita pieni tippa kerrallaan ja maista välillä!)
Pipariset pallerot: 1/2 tl muskottipähkinää ja 1/2 tl neilikkaa, kierittele kanelissa
Vaniljaiset pallerot: 1/4 tl vaniljauutetta tai -jauhetta
Kookospallerot: kierittele kookoshiutaleissa
Kahvihiiren pallerot: 1/2-1 tl (pika)espresso- tai kahvijauhetta

Liota pähkinöitä ja taateleita/viikunoita ainakin 20 minuuttia kylmässä vedessä kulhossa. Valuta vedet hyvin pois siivilässä. Kaada pähkinät ja kuivahedelmät takaisin kulhoon. Sauvasekoita pitäen kulhoa esimerkiksi lavuaarissa, jotta mahdollisesti lentelevät pähkinänpalaset eivät sotke koko keittiötä. Tyhjennä sauvasekoittimen "kota" välillä, jotta saat sauvasekoitettua massan aivan tasaiseksi.

Parin minuutin jälkeen taikinan pitäisi olla suhteellisen tasaista, ei kovin isoja pähkinänpalasia jäljellä. Lisää maapähkinävoi, kaakao, kaneli, suola sekä muut mahdolliset mausteet ja sauvasekoita ainekset sekaisin. Jos massa on hyvin kuivaa, lisää tippa vettä (minun ei tarvinnut lisätä). Kun massa on tasaista ja tumman kiiltävää, kierittele palleroiksi. Kierittele pallerot kaakaojauheessa, kanelissa tai kookoshiutaleissa. Aseta tryffelit pieneen namivuokiin fiinimmän esillepanon aikaansaamiseksi.

Toivottavasti teillä kaikilla on ollut onnistunut, ihana ja rentouttava joulu täynnä ruoantuoksua ja tonttujen juoksua!

perjantai 20. joulukuuta 2013

10 minuutin pikabataatti aka äkkiä murkinaa pöytään


Uunissa aivan pehmeäksi paahdettu bataatti on suurta herkkuani. Siitä tulee unelmaisen pehmeää ja sokerisen makeaa - aivan kuin söisi jälkkäriksi pääruoaksi! Niin kuin kuvastakin jo huomaat, kyllä - bataattia kuuluu syödä kanelin - mahdollisesti myös muskottipähkinäripauksen - kanssa. Bataatti täyttää mahan ja aivot miellyttävällä hiilarihumalalla, jonka voimin jaksaa puurtaa taas monta tuntia arkisissa askareissaan.

Sen lisäksi, että bataatti on taivaallisen makuista, se sisältää myös aimoannoksen A-vitamiinia (beetakaroteenin muodossa), rautaa, C-vitamiinia (niin kuin appelsiininoranssista väristäkin voi ehkä päätellä!), D-vitamiinia (joka varsinkin juuri tähän aikaan vuodesta on kortilla), magnesiumia (tätä on hyvä tankata myös näin joulukiireiden aikaan, sillä magnesium tunnetaan anti-stress-mineraalina) sekä B6-vitamiinia. Lue lisää lähteistä: täältä & täältä. 


Omasta mielestäni herkullisin tapa valmistaa bataattia on lykätä pestyt, haarukalla täyteen reikiä tökityt juurekset kokonaisina uuniin ja kypsyttää 200-asteisessa uunissa noin 1-1,5 tuntia (koosta riippuen) tai kunnes bataatit tuntua hyvin pehmeiltä haarukalla tökättäessä. Voit myös puolittaa bataatit, jos bataatit ovat hyvin isoja, ja kypsyttää kuorineen päivineen vuoassa. Viikonloppuna valmiiksi uunitetut bataatit kestävät hyvin jääkaapissa useamman päivän. Myös ihanat bataattiranskikset ovat todella herkullinen ja hieman juhlava tapa nauttia näitä makeita juureksia! 

Joskus kuitenkin valmistelut ovat pettäneet ja jääkaapista ei löydy yhtään kypsää bataattia, ei ole montaa tuntia aikaa kypsytellä bataatteja uunissa eikä ranskalaisten suuri leikkausoperaatiokaan kiinnosta. Silloin puran aggressioni bataattipoloiseen tökkimällä sen haarukalla tai veitsellä (varovasti!) täyteen reikiä, minkä jälkeen laitan bataatin kunnolla kostutetun talouspaperiarkin alla mikroon muhimaan viideksi minuutiksi. Käännän bataatin toisin päin, kokeilen kypsyysastetta ja siitä riippuen annan vielä kypsentyä mikrossa 3-5 minuuttia sen samaisen talouspaperiarkin alla. Jos bataatti tuntuu pehmeältä tunnusteltaessa myös paksusta keskiosasta, se on valmis nautittavaksi. Muussa tapauksessa kypsennän vielä mikrossa minuutin parin intervalleissa, kunnes bataatti on kauttaaltaan pehmeä. 


Mitä sen kanssa sitten söisi? Fetajuuston suolaisuus käy todella hyvin makean bataatin kera, joten maustamattomasta jogurtista ja muussatusta fetasta sekoitettu, basilikalla ja keolla mustapippuria tai chilijauhetta maustettu kastike on aivan erinomaista. Olen käyttänyt myös pehmeää tofua fetan sijaan kyseiseen kastikkeeseen - toimii, mikäli mausteet ovat kohdallaan. Useimmiten syön bataattia kuitenkin ihan minkä kanssa vaan, eli kylkeen hyvää salaattia (ylimmässä kuvassa pelkitetysti pilkottua tomaattia ja raakaa silputtua ruusukaalia, hieman HC-meininki päällä näin lähestyvän joulun kunniaksi) ja jotain proteiininlähdettä, esimerkiksi papuja, linssejä, kanaa tai kalaa.

Kuka kaipaa bataattilådaa joulupöytään, jos 10 minuutissa voi loihtia tällaisia herkullisen oransseja bataattiveneitä ilman tippaakaan kermaa tai vilahdustakaan siirappiputeleista, kananmunista tai korppujauhoista?

No varmaankin juuri minä... mutta se onkin jo aivan toinen tarina.

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulun mehevin terveellisempi suklaa-luumukakku {tonttu oli samaa mieltä}


Tonttukin sen tietää, että jouluun kuuluu mehevä suklaakakku.



Sellainen, jonka taikina on niin tajuttoman hyvää, että leivontakulho tulee koluttua aivan putipuhtaaksi (olen aina ollut tehokas esipesijä kun on kysymys suklaakakku-, mustapapubrownie- tai cookietaikinasta).




Sellainen, josta löyhähtää koko kämppään lumoava tummansuklainen tuoksu.

Sellainen, joka on sisältä niin kostea ja mehevä, että kakkulapio uppoa sen mustaan sisukseen kuin veitsi lämpimänä kesäpäivänä pöydällä sulaneeseen voihin.

Sellainen, jonka haarukkaan keihästäessään voi jo maistaa syvän suklaan maun kielellään.



Kun sellaista kakkua saa ensimmäisen haarukallisen kielenpäälleen, tuntuu kuin enkelkuoro alkaisi laulaa taustalla Gloria in Excelsis Deon aariaa.   



Koska sellaisessa kakussa on jotain aika maagista. 

Tällaisessa kakussa on jotain aika maagista!
 
Tämän kakun salaisuus piilee kuivatuissa luumuissa, joista keitetty sose meheyttää kakun tuomatta kuitenkaan mukanaan tummaa suklaisuutta peittävää makua. Käytin ensimmäistä kertaa ksylitolia, joka ei nimestään huolimatta sisällä lainkaan sokeria vaan on 100-prosenttisesti sokerialkoholia. Koivusokerin glykeeminen indeksi on vain hyvin matala - vain 7 - verrattuna sokerin 68:aan, eli sen vaikutus verensokerin kohoamiseen on vähäinen (lue lisää ksylitolista).

Tässä kakussa on myös tummaa intiaanisokeria ja hunajaa, mutta sokeria on kuitenkin aika lailla vähemmän kuin perinteisissä resepteissä. Koko kakussa on yhteensä lisättyä sokeria kuusi ruokalusikallista; useimmissa suklaakakuissa lienee kuitenkin usempi desi sitä itseään, valkoista pöytäsokeria. Sokeria voi halutessaan vähentää tai korvata osittain stevialla tai ksylitolilla. Tällaisenaan tämä kakku tosin maistuu suurimmallekin "terveysherkkujen" välttelijälle, sillä maku on todella perinteisen suklaakakkumainen.     

Suussasulavaan koostumukseen vaikuttaa myös käyttämäni jauhojen yhdistelmä: puolet mantelijauhetta ja puolet tattarijauhoa. Mantelijauhe tuo kakkuun rasvaisuutta, hienojakoinen kevyt kuiva jauho sen sijaan pehmeyttä ja kuohkeutta. Tattarijauho oli minulle myös uusi tuttavuus, joten en ollut tietoinen sen jännittävästä sivumausta, joka maistui uunista suoraan maistettuna, mutta ei varsinaisesti enää kakun oltua yön yli jääkaapissa. Tattarijauhon sijaan voi kuitenkin käyttää kakkujen leipomiseen tarkoitettuja kevyitä speltti-, kaura- tai täysjyvävehnäjauhoja.


Suklaa-luumukakku (14 palaa)
5 rkl vettä tai kahvia
150 g (1,5 dl) kuivattuja luumuja

1 dl hienojakoista speltti-, tattari-, kaura- tai täysjyvävehnäjauhoa *
1 dl mantelijauhetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl ksylitolia
3 rkl intiaani-, kookos- tai muuta tummaa sokeria
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa

2 kananmunaa
3 rkl hunajaa
1/2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl maitoa tai kahvia
2 rkl rypsiöljyä

* Itse käytin tattarijauhoja, jossa on vähän jännä sivumaku... Siksipä suosittelisin ehkä enemmän kakkuleivontaan tarkoitettua speltti-, kaura- tai täysjyvävehnäjauhoja, vaikka osa maistelijoista ei tätä sivumakua havainnutkaan, ja kukaan ei jättänyt sen takia toista palaa ottamatta! Varsinkin yön yli jääkaapissa oltuaan tattarin makua en enää maistanut edes itse. Jos on tarvis gluteenittomalle kakulle, silloin tattarijauho on hyvä vaihtoehto.   

Laita irtopohjavuoan (halkaisija 23 cm tai pienempi paksumpaan kakkuun) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat kevyesti öljyllä.

Kiehauta vesi tai kahvi pienessä kattilassa. Lisää kuivatut luumut ja anna niiden olla levyllä keskilämmöllä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes luumut ovat soseutuneet. Tilsi luumut täysin soseeksi lusikalla tai sauvasekoittimella lopuksi, mikäli eivät ole kokonaan sulaneet kattilassa.

Sekoita kuivat aineet pienessä kulhossa. Riko munat toiseen isompaan kulhoon ja sekoita joukkoon hunaja, jogurtti, maito/kahvi ja öljy. Lisää luumusose ja sekoita tasaiseksi. Lisää kuivat aineet ja sekoita tummanpuhuvaksi suklaiseksi taikinaksi. Kaada irtopohjavuokaan ja heilauta varovasti niin, että pinta tasoittuu. Paista 175-asteisessa noin 30 minuuttia tai kunnes hammastikkuun ei jää taikinaa kakkuun työnnettäessä. Vältä uuninluukun avaamista ensimmäiseen 15 minuuttiin, ettei kakku lässähdä. Anna kakun jäähtyä vuoassa ainakin 15 minuuttia ennen reunuksen avaamista. 

Tarjoa halutessasi vaniljapursotteen kanssa: sekoita keskenään 1,5 dl maitorahkaa, 1/2 dl maustamatonta tuorejuustoa, 1 tl vaniljajauhetta ja 1/2 rkl ksylitolia tai sopiva määrä haluamaasi muuta makeutusta. Pursota kakun päälle tähtityllalla tai tarjoile erillisessä kulhossa, josta jokainen voi ottaa nokareen oman palansa päälle.

Ravintoarvot/pala (tattarijauholla ja rasvattomalla maidolla kahvin sijaan, ilman vaniljapursotetta):
123 kcal
17 g hiilihydraatteja, josta 9 g sokereita
6 g rasvaa
4 g proteiinia

tiistai 10. joulukuuta 2013

Browniepannarit piparikermalla - suklainen aamunaloitus

Mun browniepannarit vaan halusi tulla sanomaan moi.



Moi.

Mä halusin vaan tulla sanomaan, että kun elämä käy oikein uuvuttavan hektiseksi, tehkää browniepannareita aamupalaksi.

Ai miksi?

Koska mä sanoin niin. No ei oikeasti, vaan koska tämä ravitsemuksellisesti tasapainoinen aamiainen maistuu todella suklaiselle brownielle, valmistuu 10 minuutissa ja kääntää suurimmankin aamuvihaajan suupielet hymyyn. Tämä on lupaus!


Siinäpä resepti jo tiivistetysti kiireisimmille. En itse ole kokeillut korvata proteiinijauhetta millään, mutta uskoisin sen korvautuvan hyvin puoliksi kaurahiutaleilla ja puoliksi kookosjauholla. Siinä tapauksessa kannattaa ainakin tuplata kaakaon määrä ja lisätä vähän makeutukseksi esim. steviaa (vajaa 1/4 tl), jos haluat maun oikeasti olevan browniemaisen makea. Jos taasen haluat korvata kookosjauhon, voit korvata sen mantelijauholla tai kaurahiutaleilla - nesteen määrä on tällöin vähäisempi, arviolta 2-3 rkl. En kuitenkaan suosittele sekä proteiinijauheen että kookosjauhon dumppaamista yhtä aikaa: ainakin aavistelen, että yrityksestä voi tulla aikamoinen pannukakku.

Hehe, kerrankin aiheeseen sopiva heitto! 

Itse lätkäisin paksujen pannareiden väliin vielä maitorahkasta tehtyä piparikermaa näin sesongin kunniaksi. Myös maustamattomasta jogurtista saa tehtyä jouluisen kuorrutteen maustamalla asiaankuuluvilla mausteilla tai vaihtoehtoisesti vaniljakuorrutteen lisäämällä aitoa vaniljajauhetta tai -uutetta.

Näiden kanssa sopisi muuten unelmaisen hyvin piparkakkumaapähkinävoi. Kyllä, se maistuu aivan kuin söisi piparitaikinaa suoraan purkista.

Edit. 11.12. klo 6.50 aamupalapöydässä 
Voi myös valmistaa edellisenä iltana: paista pannarit, anna jäähtyä, kokoa piparikerman kanssa torniksi ja laita jääkaappiin yöksi. Nauti seuraavana aamuna kylmänä/jonkin aikaa pöytätasolla levänneenä. Maku on mielestäni vielä parempi viileänä ja yön yli jääkaapissa muhineena! 

Brownie-proteiinipannarit piparikermalla (1 annos)
pannarit:
1/3 banaani
1 kananmuna
1 rkl kaurahiutaleita
1 rkl kookosjauhoa
1 rkl suklaanmakuista proteiinijauhetta (itse käytin stevialla maustettua) *
1 tl (raaka)kaakaojauhetta *
1/2 tl leivinjauhetta
3-4 rkl vettä tai maitoa **

paistamiseen rypsi- tai kookosöljyä

piparikerma:
1 dl maitorahkaa
1/2 tl kanelia
1/8 tl piparkakkumaustetta
1/8 tl kardemummaa
1-2 rkl vettä tai maitoa

* Voit käyttää myös maustamatonta/makeuttamatonta protskua, jolloin lisää ripaus (alle 1/4 tl) steviaa ja 1 tl enemmän kaakaota, jos pidät intensiivisestä suklaan mausta. Voit käyttää myös vaniljaproteiinijauhetta - lisää silloin myös tuo 1 tl enemmän kaakaota kuin ohje sanoo. 
** Riippuen miten proteiinijauheesi imee nestettä itseensä ja miten paksua taikinaa haluat - paksusta taikinasta tulee paksut pannarit, joten taikina saa olla melko jämäkkää.

Muussaa banaani haarukalla pienessä kulhossa kulhon laitaa vasten. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää kaikki loput aineet; aloita kolmella ruokalusikallisella nestettä ja lisää neljäs, jos taikina tuntuu liian paksulta. Lämmitä pannulla 1/2-1 tl haluamaasi öljyä ja lusikoi taikinasta neljä isoa pannaria pannulle. Paista keskilämmöllä (3/6) noin 3-4 minuuttia tai kunnes pannareiden pinta alkaa kuplia kevyesti. Käännä varovasti lastan avulla. Paista pari minuuttia toiselta puolelta.

Kokoa pannareista herkullinen torni laittamalla väleihin maitorahkasta ja mausteista (kaneli riittää, jos käsillä ei ole muita listaamiani mausteita) sekoitettua, vedellä/maidolla notkistettua "kermaa" ja koristele banaanisiivuilla, auringonkukansiemenillä ja kanelilla halutessasi. Haarukoi ääntä kohti ja aloita hyvä päivä!  


Ravintoarvot laskettu käyttäen stevialla makeutettua suklaanmakuista heraa, vettä (maidon sijaan), 1/3 keskikokoisesta banaanista (40 g) sekä paistamiseen 1/2 tl rypsiöljyä.

Ravintoarvot/pannarit + piparikerma:
280 kcal
8 g rasvaa
27 g proteiinia
22 g hiilihydraatteja, josta 5 g kuitua ja 8 g sokereita (banaanista ja maitorahkasta)

Ravintoarvot/pelkät pannarit:
220 kcal
8 g rasvaa
14 g proteiinia
19 g hiilihydraatteja, josta 5 g kuitua ja 5 g sokereita (banaanista)

lauantai 7. joulukuuta 2013

Terveysruokien suurin salaisuus: pop-pop-popkornia!



Tärkeimmät jutut ensin:

Lupaan pyhästi, että iltapäivälehtimäisestä otsikoinnista huolimatta argumentointini tässä
postauksessa on melko faktapohjaista.

Lisäksi on aika ihanaa, että on koko ajan näin pimeää, niin saa varmasti tällaisia mahtavan tärähtäneitä kuvia. 



Pop-pop-pop-pop-pop-pop-mus... popkornia!

Tiesitkö, että popkorni on täyttä täysjyvää ja että ilman rasvaa valmistetussa popkornissa on vain 31 kaloria 2,5 desilitrassa?  Popkorni on vähärasvaista, ei sisällä sokeria, sisältää paljon vatsaa hellivää kuitua ja maistuu etäisesti maissimaisen makealle. Yllättävää kyllä, popkornissa on myös kohtuullinen määrä proteiinia! Yksi täysjyvätuoteannos on muuten seitsemää ja puoli desilitraa (!!!) popkornia. (Ravitsemukselliset faktat meille tarjosi popkornille vakaasti omistautunut sivusto Popcorn.org.) 

Popkorni on hyvin täyttävää runsaan kuitumäärän sekä kohtuullisen proteiinimäärän vuoksi. Se sopii siksi hyvin sekä oikeaan nälkään että naposteluun, kun tekee vain mieli syödä vähän jotakin. Jos kärsit joululomaa edeltävästä koe- tai tenttisumasta (kuten allekirjoittanut) ja haluat jotain pientä kevyttä napsittavaa motivaattoriksi, popkorni on pelastajasi! Popkorni hillitsee iltaista makeanhimoa täyttämällä vatsan ja rauhoittamalla konvehtirasialle hakeutuvaa mieltä. Lisäksi popkorni on ihan törkeän edullista: pussi jyväsiä maksaa pari senttiä yli euron ja riittää vaikka kuinka moneen saavilliseen popkornia! 

Miten sitten valmistaa tätä upeaa terveysruokaa, josta niin harva tuntuu tietävän? Tarvitset vain 1,5 ruokalusikallista niitä pussissa myytäviä popkornijyväsiä (ei mikropoppareita) sekä paperipussin, jossa ei ole muovisia osia (esimerkiksi Punnitse&Säästän paperipussit ovat tähän mainioita). Heitä jyväset pussiin, taittele pussin suu kaksi kertaa kevyesti (kumpikin taitos noin yhden sentin mittainen) ja laita mikroon poksuttelemaan noin 2,5 minuutiksi tai kunnes säännölliset poksahdukset lakkaavat (tämä vie 2-3 minuuttia). Avaa pussin suu ja nauti terveellisestä kuitupitoisesta välipalasta!


Varoituksen sanoja (kantapään kautta koettu):
- Älä laita enempää jyväsiä kerralla pussiin, ellet halua poimia pussista karanneita poppareita pitkin mikroa.

- 2-2,5 minuuttia on todennäköinen valmistusaika, mutta pidä poppareita koko ajan silmällä. Ainakin omassa mikrossani tuon kauempaa ei missään nimessä kannata poppareita mikrossa pitää, tai ne kärähtävät, ja sitä palaneenkäryä saakin sitten haistella seuraavat kolme viikkoa.

- Pussin suuta ei tarvitse sulkea mitenkään: kevyt taittelu riittää. Pussi pysyy kyllä suljettuna, kunhan et ole laittanut liikaa jyväsiä pussiin, jolloin tilanpuutteen vuoksi popparit alkavat vyöryä ulos pussista. Itse asetan yleensä pussin taitospuoli alaspäin mikrolautaselle varmuuden vuoksi.

- Rasvatta valmistettuihin popkorneihin suola ei tartu kovinkaan hyvin, mutta toisaalta tämä on hyvä asia - harvalla meistä suolan käyttöä tulisi lisätä. Ilman suolaa popkornit maistuvat hieman makeille; maku maistuttaa etäisesti maissia. 


Jos tykkäät suklaasta, jossa on sattumia, kuvissa esiintyvät popkorni-raakasuklaakonvehdit ovat oiva valinta jouluherkutteluun! Valmistin raakasuklaata kookosöjystä, kaakaovoista, maca-, lucuma- ja raakakaakaojauheesta, Kalaharin suolasta sekä agave-siirapista (minulla oli arpaonnella hankittu raakasuklaan valmistuspaketti, joten en valitettavasti pysty kertomaan tarkkoja määriä - googlaamalla löytyy reseptejä läjäpäin) ja mursin muotteihin popkorneja ennen suklaan kaatamista päälle. Hölskytin vähän muotteja, jotta suklaa levittyisi tasaisesti popkornien ympärille ja laitoin päälle koristeeksi vielä kokonaisen popkornin. Annoin suklaiden huilia pakasteessa puolisen tuntia ja tarjosin aamuyhdeksältä saapuneelle kahvivieraalle. Ja kyllä maistui!

Popkornin ravintoarvot/2,42 dl (8g/1 cup): valmistettu ilman rasvaa
31 kcal
0 g rasvaa
6 g hiilihydraatteja, joista 0 g sokereita ja 1 g kuitua
1 g proteiinia

100 grammassa popkornia 387 kcal, 5 g rasvaa, 78 g hiilihydraatteja (1 g sokereita ja 15 g kuitua) sekä 13 g proteiinia.  

Lähde: NutritionData

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Sokeriton jouluinen karamelli-suklaakakku - pikkujoulujen pelastaja

Tiesittekö, että kun googlettaa "suklaaraakakakku", Google hakee hakusanalla "suklaakuivakakku"?


En minäkään tiennyt ennen kuin eilisaamuna, kun koitin etsiskellä inspiraatiota pikkujoulukakkuun. Googlehan yrittää aivopestä meitä syömään epäterveellisesti! (Sittemmin kyllä tajusin, että se onkin raakasuklaakakku eikä suklaaraakakakku, mutta ei sitä inspiraatiota siltikään löytynyt, koska kaikki ohjeet vaativat kookosöljyä eikä minulla sitä ollut h-hetkellä. Luonnollisesti tämähän oli koko postauksen tärkein pointti, joka oli aivan pakko laittaa heti kärkeen.) 

Lisäksi olen sivistänyt itseäni: ne taatelit, joita Suomesta löytyy, ovat ilmeisesti kaikki joko kuivattuja (pussissa kuivahedelmäosastolla) tai puolikuivattuja (laatikossa hedelmäosastolla). Kiitos Steffi tästä informaatiosta. Oppia ikä kaikki! Jos käytät puolikuivattuja, muistathan poistaa kivet taatelien sisältä ennen blenderiin heittämistä; muuten saattaa tulla aika kuituinen kakku. Näistä noloista väärinkäsityksistä voimmekin siirtyä kohti uusia pettymyksiä... no ei, puhutaan mieluummin the kakusta.


Tässä kakussa on suklainen tuhti pähkinä-taatelipohja ja vahvasti appelsiinille maistuva, hyvin makea karamelli. Kakun voi tarjota rennosti kokonaisena kakkuna, josta jokainen saa leikata oman siipaleensa, tai pieninä parin suupalan kokoisina leivoksina, sillä kovin isoa palaa en edes itse makean ystävänä pystynyt kerralla vetäisemään.

Tämän kakun makumaailmassa tiivistyy koko joulun ydin! Mantelit ja pähkinät ovat jouluisia: marketin pähkinäosastokin on kokenut revoluution sitten marraskuun puolivälin. Ennen vanhaan, ennen kaikkia näitä nykyisiä ruokatrendejä, raakaruokailua ja terveellisempiä herkkuja, taateleita syötiin vain ja ainoastaan jouluna (jos silloinkaan, koska siihen aikaan jos tarjolla oli kolme boksia kympin satsitarjouksena saatavaa suklaata niin niistähän se sokerikooman kasaaminen kannatti aloittaa eikä jostain tunisialaisista ruskeista käppyröistä). Appelsiinin ja suklaan yhdistelmä se vasta jouluinen onkin!


Jouluinen raakasuklaakakku appelsiinikaramellilla (16 pientä neliötä)
suklaa-pähkinäkakkupohja:
1 dl kuorellisia manteleita (tai esim. saksan- tai pekaanipähkinöitä)
1 dl auringonkukansiemeniä
10 puolikuivattua taatelia (n. 1,5 dl tiiviisti pakattuna)
4 rkl (raaka)kaakaojauhetta

appelsiini-karamellikerros:
8 puolikuivattua taatelia (reilu desi tiiviisti pakattuna)
1,5 rkl maapähkinävoita
1 rkl kookosmaitoa (paksua kermaa purkin päältä) 
1 rkl (luomu)appelsiinista puristettua mehua *
1 rkl hienoksi raastettua (luomu)appelsiinin kuorta **
(ripaus suolaa, mikäli maapähkinävoi on suolaton)

* Voi korvata ruokalusikallisella valinnaista maitoa.
** Jätä appelsiinimehu ja -kuori pois, jos haluat tavallista karamellia.

Tee ensin pohjakerros. Liota manteleita ja auringonkukansiemeniä ainakin puolisen tuntia vedessä ja valuta vedet hyvin pois. Poista kivet taateleista, jos käytät puolikuivattuja. Blenderöi/sauvasekoita mantelit, siemenet, taatelit ja kaakaojauhe tasaiseksi massaksi. Levitä lusikalla tai sormin foliolla tai elmukelmulla päällystettyyn neliönmalliseen pienehköön vuokaan tai muovirasiaan ohueksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin tai pakkaseen siksi aikaa, kun teet karamellin.

Karamelli tehdään blenderöimällä tai sauvasekoittamalla taatelit ja maapähkinävoi tasaiseksi massaksi. Lisää kookosmaito ja appelsiinimehu sekä raastettu appelsiinin kuori. Blenderöi/sauvasekoita tasaiseksi. Levitä pohjakerroksen päälle tasaisesti. Laita koko kakku tekeytymään pakastimeen ainakin puoleksi tunniksi. Leikkaa halutessasi valmiiksi 16 neliöksi. Säilytä pakastimessa (tai jääkaapissa) ja ota ainakin vartti ennen tarjoilua huoneenlämpöön lämpenemään.   


ps. "Sokeriton" otsikossa viittaa sokerittomaan haasteeseen (viimeinen päivä jee!). Taateleissahan nimittäin on kosolti sokeria.

pps. Hyvää oli ja kaikki meni.

ppps. Ihanaa joulukuuta, rakkaat lukijat! Jännittäviä joulureseptejä on vielä luvassa...