tiistai 7. tammikuuta 2014

AVAn Meidän safkaa – ohjelma hyvästä ruoasta ja elämästä

Meidän safkaa
alkaa AVAlla ma 20.1. 21.00

Olen innolla mukana Indiedaysin ja AVAn Meidän safkaa -kampanjassa!

Olen aina salaa toivonut, että blogistani kuvastuisi kaksi minulle tärkeää asiaa. Ensimmäinen niistä lienee melko selvä, sillä jo blogini nimi kielii siitä: puhtaista raaka-aineista valmistettu herkullinen ruoka on ehdottomasti lähellä sydäntäni. Toinen, jopa edellistä tärkeämpi seikka minulle on mukaansatempaava tarina. Ruokaan pitää liittyä jotain muuta kuin makrot ja hyveellinen raaka-ainelista – jotain syvällisempää ja henkilökohtaisempaa.

Siispä en voinut pidätellä innostustani, kun näin ensimmäisen Meidän safkaa -mainoksen. Paljon paremmin ohjelma ei olisi voinut sopia omaan ruokaideologiaani! Ohjelmassa kokataan puhdasta, helppoa ja herkullista ruokaa, unohtamatta ruoan tekijöitä, Hanna ja Alexander Gullichsenia, joiden elämään päästään myös kurkistamaan. Olet varmastikin kuullut jo heistä avokadopastan yhteydessä tai saatat tuntea heidät Safkaa – Parempaa arkiruokaa -kirjan kirjoittajina.    


Meidän safkaa
alkaa AVAlla ma 20.1. 21.00

10-jaksoisen ohjelman reseptit ovat helsinkiläisiä Rafla ja Maxill -ravintoloita pyörittävän Alexanderin käsialaa. Suosittua ruokablogia pitävä Hanna taasen on menossa mukana kokkaamassa ja tulkkaamassa ammattikokkimiehensä ruoanlaittoa katsojille. Ohjelma ei siten ole pelkkä ruokaohjelma, jossa kokataan orjallisesti joku resepti kertomatta mitään siitä, millaiseen tilanteeseen se sopii, mitkä ovat kriittisiä vaiheita tai miksi kyseistä ruokaa pitäisi ehdottomasti kokeilla. Vuoropuhelu Hannan ja Alexanderin välillä ruokaa laittaessa takaa sen, että nämä tärkeät seikat tulevat katsojalle selväksi.

Tarina soljuu ruoanlaiton lomassa rennosta kesälounaasta kaupungissa autiolla saarella grillaukseen ja saaristossa kalastamiseen. Ohessa esitellään Hannan ja Alexanderin tyylikkään rentoa elämäntyyliä, jossa elämästä nauttiminen on ehdottoman sallittua. Kuvausjälki on kaunista, aurinkoista ja ah niin kesäistä! Mikä voisikaan pahimman harmauden keskellä piristää paremmin kuin maanantainen pakomatka Hannan ja Alexanderin ruokapöytään, joka on katettu vuoroin sinisimpukoilla, itse pyydetyllä kuhalla ja maalaisleivällä italialaisen herkkutattikastikkeen kera?   


Meidän safkaa
alkaa AVAlla ma 20.1. 21.00

Olen aina ihmetellyt kokkausohjelmia, joissa ruoanlaittaja ei lopuksi maista lopputulosta. Ruoan nauttiminen lienee kuitenkin koko prosessin tärkein hetki. Meidän safkaa näyttää, miten leveät hymyt ruokailijoiden suupieliin voikaan nousta, kun ruoka kannetaan pöytään. Hymyjä seuraavat nauru, hyväntuulinen keskustelu ja leppoisa ruoasta nauttiminen.

Itse odotan ohjelmalta eniten helppojen mutta herkullisten ruokaohjeiden lisäksi tutustumista tähän kiehtovaan pariskuntaan. Odotan inspiraatiota omaan ruoanlaittoon, joka arkena tuppaa olemaan valitettavan mielikuvituksetonta, odotan mielettömiä maisemia sekä saaristossa, maalla, metsässä että kaupungissa, odotan silmiä hivelevän kauniita annoksia...

Kaikkein eniten odotan kuitenkin sekä Hannasta että Alexanderista kumpuavaa elämänasennetta: elämä on tässä ja nyt, nauti siis siitä täysillä – syö elääksesi mutta muista myös elää syödäksesi.

Meidän safkaa
alkaa AVAlla ma 20.1. 21.00

Ohjelman hengessä halusin vihdoin kokeilla tuota kulttimaineen saavuttanutta reseptiä, avokadopastaa – olinhan varmaan vielä hetki sitten ainoa suomalainen, joka ei sen makuun ollut päässyt... Päätinkin heti mennä soveltamisen puolelle ja luoda tällaisen hieman fitimmän, gluteenittoman avokadopastan näin tammikuun keveän elämän kunniaksi. Parmesan ja pecorino korvautuivat raejuustolla ja manteleilla, spagetiksi keitin úljaan mustaa mustariisipastaa, mutta mikä tahansa ruokavalioosi sopiva spagetti tietysti käy.

Nimesin reseptin tammikuiseksi avokadopastaksi, sillä tammikuussahan monilla perinteisesti alkaa kiristely, terveelliset elämäntavat ja salilla ramppaaminen kuusi kertaa viikossa. Itse odotan helmikuuta jo kuin kuuta nousevaa...  


Resepti muokattu Hanna ja Alexander Gullichsenin alkuperäisestä avokadopastasta.

Tammikuinen avokadopasta (2 hengelle)
½ valkosipulinkynsi
2 cm pätkä punaista chiliä (ilman siemeniä)
½ limetti
1 avokado

pari rkl basilikaa *
pari rkl lehtipersiljaa
10 kuorittua mantelia
4 rkl pienirakeista kermaista raejuustoa

suolaa
mustapippuria
loraus oliiviöljyä

200 g mustariisispagettia

* Jos ihmettelet, miksi kuvassa on basilikan sijaan rucolaa (ja huonosti silputtuja epäesteettisiä rucolanvarsia...), se johtuu vain ja ainoastaan siitä, että kauppa sattui olemaan tyhjennetty jokaikisestä basilikalajikkeesta thai-basilikasta punaiseen ja kanelibasilikaan.

Pilko valkosipuli ja chili niin hienoksi kuin kärsivällisyytesi ikinä kestää. Siirrä kulhoon, jossa aiot viedä pastan pöytään, ja purista limetin mehu mukaan. Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa kuutioiksi kuoressa. Kaiverra sisus ruokalusikan avulla kulhoon. Hienonna yrtit ja mantelit, lisää ne ja raejuusto kulhoon. Lisää suola, pippuri ja oliiviöljy. Sekoita kunnolla, maista ja lisää suolaa tarvittaessa niin, että lopputulos on maukas.

Keitä mustariisispagetti pakkauksen ohjeen mukaisesti hyvin suolatussa vedessä (itse keitin vajaa 4 minuuttia pakkauksen ehdottaessa 4–5 minuuttia). Valuta pasta lävikössä ja pyörittele spagetti kastikkeen joukkoon. Rouhi päälle vielä vähän mustapippuria halutessasi ja tarjoile heti.
 
             
Luulitko, että maistiaiset tähän loppuivat? Ei suinkaan! Tässä vielä pieni maistiainen tulevasta...




Muista kääntää AVAlle 20.1. klo 21 kun Meidän safkaa valloittaa ruudun! Voin melkein vannoa, että seuraavan päivän kahvipöytäkeskustelu tulee keskittymään tähän upeaan sarjauutuuteen ja sen esittelemiin herkkuresepteihin. Minä ainakin lasken jo päiviä...     

8 kommenttia:

  1. oi, näyttää ihanalta! mistä tota mustapapupastaa saa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, huijasin vahingossa postauksessa - käytinkin mustariisipastaa, enkä mustapapupastaa! Kiitos kommentistasi, joka sai minut huomaamaan erehdykseni, korjasin postauksen :) Mutta siis tuo käyttämäni King Soban mustariisipasta on yhtä kaikki gluteiinitonta/viljatonta ja vielä luomua, itse ostin NaturaZonesta Helsingistä, Lönnrotinkatu 4 (ihana kauppa muuten, jos tykkää shoppailla erikoisruokatuotteita), mutta näemmä saa myös Ruohonjuuresta. Itse maksoin 2,90 e/250 g tuolla NaturaZonessa.

      Kun aluksi vahingossa huijasin tuolla mustapapupastalla, niin etsin mistä sitä voisi löytää ja netistähän sitä saisi. Tosin on jo paljon mustariisipastaa tyyrimpää kamaa!

      Poista
  2. Mä odotan myös tuota ohjelmaa kuin kuuta nousevaa! Oon sit varmaan suomen ainoa joka ei ole avocadopastaa tehnyt kun säkin sitä menit kokeilemaan :D hmm... Sopisikaan se pienempänä annoksena alkuruuaksi, mitä luulet?

    Sä olet kyllä nero ruoanlaitossa ja leipomisessa! Arvostan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mukava kuulla etten ole ainoa myöhäisherännäinen ;) Voisihan tuota alkuruoaksi pienempänä annoksenakin pistellä, tai sitten syödä pastan kanssa esim. kanaa tai kalaa saadakseen siitä täyttävämmän ja proteiinipitoisemman pääruoan. Uskon että kana/kala sopisi hyvin avokadopastan kanssa!

      Suurkiitos kehuista, harvoin minua on ihan neroksi tituleerattu joten tätä kehua en hevin kyllä unohda :)

      Poista
  3. Heii Pipa, mistä minä voisin ostaa tuota mustaa pastaa Kuopiossa? Kysyin kyllä ehkä jo sillon kun nähtiin mutta en muista enää... Tuo ruoka näyttää niiin ihanalta että mun on pakko kokeilla!

    Olen edeltävän kommentoijan kanssa samaa mieltä että oot nero, sitä mieltä mä oon ollut jo vuosikaudet ;)

    t. Ippe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja ihana, että olet uskaltautunut kommentoimaan :) Nyt pistit pahan, mustariisipastaa voisi löytyä Punnitse & Säästästä, mutta en ole aivan varma kyllä... jos taas hieno väri riittää, niin mustaa "tavallista" pastaa olen nähnyt joskus ihan perusmarketeissa, esim. Cittarissa tai Prismassa. Ja voisipa S-marketistakin löytyä! Oletko kokkaamassa romanttista illallista jollekulle? ;)

      Poista
    2. Okei, kiitos, pitääpä käydä noista katselemassa. Kyllä mulle varmaan ihan se väri riittää :) Heh en itse asiassa ollut tuota noin ajatellut, mutta kiitos vinkistä, tämä ruoka kyllä varmasti viitoittaisi hienon tien miehen sydämeen ;) mä kerron sitten miten onnistui, kunhan saan aikaiseksi tehdä tätä... :D

      Poista
    3. Toivottavasti löydät sitä! Odotan innolla lopputulosraporttia ;)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.