maanantai 20. tammikuuta 2014

Mantelivoita sauvasekoittimella – extremeurheilua keittiössä


Näin Instagrammissa vähän aikaa sitten jollain fitspo-tilillä seuraavan mietelauseen:

"It's never a question of can you, but will you?"


Vaikka tässä viitattiin mielenlujuuteen salilla sarjan viimeisissä tuskaisissa toistoissa – mikä ei valitettavasti välttämättä ole paras vahvuuteni – niin kyllä minäkin elän tuon filosofian mukaan. Keittiössä.

Joten kun mietin, voiko kymmenen euron sauvasekoittimella tehdä mantelivoita – maapähkinävoita kun olen useasti tehnyt, mutta mantelit ovat maapähkinöitä kovempia – karistin moiset ajatusmallit mielestäni. Höperö minä! Ei kyse ole kyvystä, vaan tahdosta. Totta kai voi!


Kyse ei edes ole mistään rakettitieteestä. Paahda mantelit uunissa. Heitä kourallinen kerrallaan manteleita siihen korkeaan kapeaan smoothienvalmistuskippoon, joka tulee sauvasekoittimen mukana. Surruuta ensin jauhoksi ja sitten voiksi ennen uuden satsin lisäämistä. Toista kunnes koko satsi on käsitelty. Lisää pari pyöräytystä suolaa.

Sitten vaan kaavit valmiin mantelivoin pieneen somaan purkkiin. Muistathan jättää tarpeeksi kipon reunoille kokin palkkaa. Kukaan ei myöskään kiellä nauttimasta paria teelusikallista lämmintä tuoretta mantelivoita suoraan purkista.


Paitsi ketä minä nyt huijaan. Vaihda nyt hyvä ihminen ruokalusikkaan ja sassiin!

Maku on paahteinen ja maapähkinävoinen, mutta jollain tapaa hieman herkempi. Erot maussa tulisivat varmasti paremmin esille raaoissa versioissa, joita voisikin kokeilla seuraavaksi. En osaa päättää, kummasta pidän enemmän, maapähkinä- vai mantelivoista; onneksi ei tarvitsekaan.

Hintaa tälle elämykselle tuli muuten 2,58 euroa, ja aktiivista työaikaakin meni vain parisen minuuttia.

Joskus voi olla ihmisen ilot pienestä kiinni.


Paahdettu mantelivoi (1 pieni purkillinen)
200 g manteleita (käytin kuorittuja)
¼–½ tl suolaa (maun mukaan)

Paahda manteleita 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia pitäen niitä vähän väliä silmällä, etteivät pala. Kannattaa vahtia niitä huolella, koska palaneet mantelit harmittavat aina yhtä paljon! Mantelit ovat valmiita, kun ne ovat hieman rusehtavia ja hyvä tuoksu alkaa vallata huushollia.

Laita sauvasekoittimen mukana tulevaan korkeaan kapeaan smoothievalmistuskippon manteleita niin, että pohja peittyy (vajaa desi). Surruuta sauvasekoittimella pitäen kättä kipon yläreunalla suojana siltä varalta, että mantelinpalasia lentelee. Tyhjennä välillä sauvasekoittimen kota, jos massa jää sinne kykkimään, ja sekoita niin, että kulhon pohjalle jäänyt aineskin pääsee käsittelyyn.

Lisää manteleita vähän kerrallaan (reipas kourallinen) aina, kun edellinen satsi on muuttunut karkeaksi voiksi. Itse taisin lisätä kolme kertaa yhteensä. Kun viimeinenkin satsi on lisätty, sauvasekoita niin kauan, että karkeuden aste miellyttää sinua. Voit nostella massaa lusikalla, jotta pohja-aines sekoittuu, mikäli siltä tuntuu. Rouhaise lopuksi joukkoon suolaa (itse laitoin neljä pientä rouhaisua) ja sekoita.

Purkita mantelivoi pieneen purkkiin ja säilytä jääkaapissa. Nauti ihan minkä vaan kanssa, ihan ensin tietysti puuron, leivän, jogurtin ja rahkan seuralaisena, mutta myös jäätelön, brownieden, kakkujen ja protskupannareiden kera. Hyvää myös omena- tai banaaniviipaleiden kanssa natustettuna! Tai syö suoraan purkista lusikalla – hyvvee on joka tapauksessa.


Ensimmäisen satsin nautin ihan au naturel, mutta maapähkinävoin kanssa olen kokeillut aiemmin erilaisia varioita, jotka mantelivoillekin varmasti passaavat: mokka-kaakao-vanilja, kaakao-kookoskaneli-kookos ja piparkakku. Kyllähän tästä uudesta tuttavuudesta varmasti jonkinsorttinen obsessio aikaiseksi saadaan...

Psst. Sellainen juttu vaan, että tämä maistuu hyvin sen spelttileivän kanssa. Voit varmaan kuvitella: ne makeat taatelit sattumat leivässä ja sipaisu tätä paahteista herkkua päällä...

On mulla varmasti joskus ollut parempiakin päiviä, mutta tällä hetkellä niitä on vaikea muistaa.

35 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta! Tää saattais sopia jonkun kakun täytteeksikin. :p Tai mitäs jos sekoittais vaniljajäätelöön swirlin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmmm, tajuttoman herkullisia ehdotuksia! Varsinkin suklaakakun täytteenä menisi kuin unelma, ja vaniljajätskin swirlinä ehdottomasti myös :) Nam!

      Poista
  2. Oi että, toi näyttää aivan ihanalle! Ite oon tehny paahtamattomista manteleista joskus, mutta meni kyllä ikä ja terveys siinä ku yritin niitä survoa :D nyt on varmaan pakko kokeilla paahdetuistakin tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo paahdetuista tulee paljon nopeammin, koska rasvat jotenkin "lähtevät liikkeelle" jo paahtaessa ja pähkinät muutenkin pehmenevät. Kantsii kokeilla :)

      Poista
  3. Mums! Ensimmäinen ajatus mikä tuli mieleen :D
    Tosiaan täytyy olla melkoiset tahdonvoimat kun rupeaa sauvasekoittimella tekemään mantelivoita... Mulla ainakin aikoinaan ei onnistunut ja siinä oli kiukku lähellä! Mutta onnittelut onnistumisesta :D
    Ihan taivaalliselta näyttää muuten tuo spelttileipä + mantelivoi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, paahdoitko manteleita silloin? Raaoista voi olla tosiaan aika hermoja raastavaa :) Ja toinen hyvä vinkki on varsinkin alussa laittaa ihan vähän kerrassaan.

      Tuo yhdistelmä maistuikin aika taivaalliselta! :)

      Poista
  4. Tuoreen lämmin mantelivoi (ja moni muukin pähkinätahna) on parhautta! Sauvasekoittimella en kuitenkaan ole koskaan kokeillut, kun pelkään että on jo nyt meillä aika kovilla pikku moottorinsa kanssa. Mutta hyvä tietää pahan päivän varalle, että näinkin onnistuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kaikki konstit käyttöön noin opiskelijakeittiön vähäisellä varustuksella ;)

      Poista
  5. En kestä, olet niin ihana ! Rakastan blogiasi !:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, niin sinäkin! Ihana kommentti, kiitos paljon :)

      Poista
  6. Todella herkullisia reseptejä, täytyy ehdottomasti kokeilla! :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Pipari! :) Olisi hauskaa, jos jotain uskaltautuisit kokeilemaan :)

    VastaaPoista
  8. Täytyy TAAS todeta, että olet hurjimus :D Haluaisin tuota töhnää myös,mutta en vain uskalla!

    VastaaPoista
  9. Haha, mulla on vähän tapana koetella järkevyyden rajoja keittiössä ;) mutta tämä oli taas sen arvoista!

    VastaaPoista
  10. Siis MITEN en ole täällä blogissasi ennemmin vieraillut??! Koko aamu meni kuolatessa ohjeen jos toisenkin perään ja voin vain vannoa että ensimmäisenä lähtee testaukseen nuo superhyperherkullisennäköiset ja -kuuloiset omenapiiraspannarit. Siis kertakaikkisesti NAM!

    VastaaPoista
  11. Niin ja vielä, koska innostuin todella menin ja jaoin blogisi päivän postauksessani (http://myprojectisme.fitfashion.fi/2014/01/21/hyvanmielen-herkkuja/). Jos siis et halua tätä mainintaa niin poistan sen pahoittelujen kera (ja ensikerralla käyn kyselemässä asiasta ensin sinulta). Kiitos kutenkin vielä kerran näistä huikeista herkkuluomuksista, joita olet loihtinut ja joita minäkin teen toivottavasti jokukerta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, suuri kiitos kehuista! :) Ja höpsis, en todellakaan pahoita mieltäni maininnasta blogissasi vaan päinvastoin kiitän kauniisti tästä ylistysryöpystä - kiitoskiitoskiitos! Olisi hauskaa jos päätyisit kokeilemaan jotain reseptiä jossain vaiheessa :)

      Poista
  12. Oi vitsit, sun blogi on vallan mainio! Kaikki noi pannariteseptit, oioioi...(nimimerkillä totaalinen pannarinarkkari) :3 onko sulla muuten instagramia?(:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos sinä ihana! Sitten ollaan ihan sielunsisaria tuon pannariasian suhteen ;) On mulla Instagram (täynnä pannarikuvia), @pipanen!

      Poista
  13. Oi mikä kulinaristinen ja raffinoitunut herkku - juuri tuo manteleiden paahtaminen antaa varmasti täyteläisen maun ... Nam nam, tässäpä luksus välipala kun sipaisen näkkärin päälle!
    Kiitos Pipsa - reseptisi lähtee heti jakoon Fb:ssa linkittäen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Nina! Paahtaminen tuo kyllä tosi hyvän maun manteleista esille, tosin manteleiden luontainen makeus ehkä vähän kärsii siitä... mutta onneksi trade-offina saa tosiaan sen täyteläisyyden! Kiitos myös reseptin jakamisesta eteenpäin :)

      Poista
  14. Mantelivoi on kyllä ihanaa, pitäisikin joskus testata itse valmistusta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NIIN ON! Ja suosittelen itsevalmistusta, siitä tulee vieläkin spessumpi fiilis kun on omin pikkukätösin sen tehnyt :)

      Poista
  15. Kiitokset Pipsa mahtavasta blogista! Reseptit ovat ihan helppoja ja yksinkertaisia. Myös tapasi kirjoittaa on todella miellyttävä ja saankin aina hyvän mielen blogia lueskellessani :)
    Tästä vinkistä/reseptistä olin todella innoissani, koska en koskaan ajatellut pystyväni valmistamaan itse pähkinävoita, ja vielä sauvasekoittimella!
    Menin kauppaan ja ostin mantelit, ja eikun uuniin. No, onnistuin tietysti taidoillani polttamaan ekan satsin, ja lopputuloksena oli kärähtäneen makuista ruskeaa tahnaa. No, yrittänyttä ei laiteta, joten laitoin uuniin cashew-pähkinöitä, ja sain kuin sainkin ne uunista palamatta ulos. Sen jälkeen kidutin vielä sauvasekoitinta jonkin aikaa, ja sain aivan ihanan makuista cashew-voita! Nams! :)
    Toinen vinkki minkä olen täältä bongannut, on mikrobataatti. Olen usein tehnyt mikrobataattia ennenkin, mutta koostumus ei ole ollut halutunlainen, ja vinkkisi laittaa kostea talouspaperi niiden päälle on nerokas! Aina takuuvarmasti nannaa batattia.
    Jatka samaan malliin upean blogisi kanssa, täällä innolla odottelen mitä kaikkea mahtavaa tulet vielä keksimään! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten ihana kommentti, kiitos! Mukava kuulla, että olet kokenut vinkit hyödyllisiksi :) Harmi, että mantelit ekalla kertaa kärähtivät, mutta onneksi et antanut periksi, sillä cashew-voi se vasta hyvää onkin!

      Yritän parhaani mukaan jatkaa samaan malliin, sillä mikään ei ilahduta minua enemmän kuin se, että joku on saanut hyvän mielen blogistani :)

      Poista
  16. Voi ei! Olen pystynyt säätelemään hieman maa(ja muu)pähkinävoiaddiktiotani sillä, että en vain joka viikko osta sitä mpv purkkia kotiin (ja käyn kiltisti anonyymien-maapähkinävoi-addiktien kokouksissa) mutta että näin hävytön idea, että sitä voisi tehdä itse! En tiedä uskallanko yrittää, jos sen syöminen lähtee ihan lapasesta. Tosin, tuo näyttää niin herkulliselle, että voin jo tuntea nenässäni sen ihanan pähkinäisen tuoksun.. En uskalla kurkata kaappiin onko siellä manteleita! Tosin, olen vasta hommannut uuden ihana KitchenAid tehosekoittimen, joka varmaan surauttaisi voin alta aikayksikön. Kyllä sinulla on täällä ihan liian herkullisia reseptejä :D -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha A, hauska kuulla sinusta jälleen! :) Mukava kuulla, että pähkinävoiaddiktio on hanskassa, hienoa työtä! Itsekin laitoin tänään aamupannareiden päälle maapähkinävoin sijaan pellavansiemeniä, vaikka purkki mpv:tä oli kyllä jääkaapissa - mikäköhän mielenhäiriö muhun on iskenyt... Olen kyllä niiin kateellinen tuosta KitcheninAidistä, sillähän tosiaankin varmasti tekisi mpv:tä ihan hujauksessa! Ja tietysti kaikkia muitakin herkkuja!

      Poista
  17. Mantelivoin hinnassa pitäisi huomioida myös sähkön kulutus. Uuni+sauvasekoitin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kommentti :)

      "Tavallisen ylä-alalämpöuunin esilämmitys 200 asteeseen vie sähköä 0,3-0,6 kWh eli noin 5 senttiä. Kun uunia pidetään päällä tunnin ajan, se käyttää sähköä keskimäärin 0,5-0,9 kWh eli noin 7 senttiä. Kiertoilmauunin sähkönkulutus on vähän alhaisempi. Se johtuu tehokkaasta ilmankierrosta ja alhaisemmista paistolämpötiloista." Lähde

      Kuulostaa suorastaan halvalta! Sauvasekoittimen sähkönkulutuksen uskoisin olevan korkeintaan samaa luokkaa. Lisäksi oikein energiatehokas kokki uunin lämmittäessään leipoo sinne samantien koko viikon kaakut, pullat, leivät, makaronilaatikot jne. koko suurperheen tarpeisiin ja kestii siinä samassa kaverit, tutut ja veljen koiran siskon kummitkin :)

      Uuden blogini puolella on myös raaka mantelivoi, jossa sähkön kustannus jää pelkkään monitoimikoneen käyttöön: linkki. Tervetuloa muutenkin uuden blogini puolelle!

      Poista
  18. Kiitos reseptistä. :) Itse hienonsin paahdetut mantelit ensin Tupperwaren sipulisilppurilla. Vältyin mantelin kappaleiden lentelyltä. :) Sen jälkeen tein työn loppuun sauvasekoittimella.Tuli helposti notkea koostumus, vaikka tässä ololikin kaksi eri työvaihetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Hyviä vinkkejä, jos yhä tekisin sauvasekoittimella ottaisin vinkistä vaarin! Nykyään yleiskone vaan hoitaa homman tosi kätevästi :)

      Poista
    2. Mä komppaan et vitsi miten paljon kätsympää on käyttää sauvasekottimen mukana tulevaa teholeikkuria. Satsi kerrallaan mut paljon siistimmin ja nopeemmin ja smoothimpi lopputulos -kun ekana vähän hakkaa pähkinöitä muruiksi pussin sisällä. Halvimmissa malleissa ei oo tota mukana mutta jo alle 40 eurolla löysin mustastapörssistä oman!

      Ja kiitos postauksesta, muistan että katoin tätä aikanaan kun mietin et voisko ite tehä maapähkinävoita :)

      Poista
    3. Kiva kuulla! Mulla ei ole teholeikkuria ollenkaan niin en ole pystynyt sellaista käyttämään, mutta hyvä että olette vinkanneet muita varten tästä :)

      Poista
  19. Juuri teimme kokeilusatsin ohjeesi mukaan, ja tuli kyllä ihanaa! Yllättävän helppotekoinenkin. Kiitos! Mutta miltä maistuisi, jos suolan sijasta olisi sokeria? Oletko mahtanut kokeilla... Kuvittelisin, että tulisi aivan mahtava lettutäyte:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että maistui! Ehdottomasti voi kokeilla sokeria tai vaikkapa omaa suosikkiani hunajaa, jos haluaa makeampaa :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.