maanantai 6. tammikuuta 2014

Sokerittomat ja viljattomat (muttei mauttomat) mukikakut


Kaksi pientä mukikakkua marssi näin 
aurinkoista tietä eteenpäin... 
 
 
Rakastan simppeleitä asioita, jotka vain toimivat

Lempivaatteita, jotka voi vaan silittämättä heittää päälle aamutohinassa. Lyhyttä matkaa lähikauppaan. Huonekasveja, jotka voi unohtaa viikkokausiksi hoitamatta ja jotka silti elpyvät taas saadessaan vettä huonolta holhoojaltaan. Kesää, koska elämä kaikkinensa tuntuu niin paljon kevyemmältä silloin. Hyvää paistinpannua, johon mikään ei tartu. Parhaita ystäviä, jotka tietävät mitä tarkoitan jo puolesta sanasta.     


Erityisesti rakastan simppeleitä reseptejä. Varsinkin arjen kiivaassa tahdissa suosikkejani ovat sellaiset, joiden takia ei tarvitse juosta kauppaan, jotka valmistuvat suurimmitta vaivoitta alle kymmenessä minuutissa ja kaikkein parhaassa tapauksessa sisältävätpä vielä himppusen ravintorikkaita, keholle ja mielelle hyvää tekeviä raaka-aineita. Kun on aikaa paljon, en pistä pahakseni pistää pystyyn kiertuetta kaupungin jokaiseen erikoisruokakauppaan ja terveystuotemyymälään sekä hellan äärellä koko päivän viettämistä, mutta arkena yksinkertaisuus on kaunista.

Viljattomuus tuntuu olevan kovasti pop maidottomuuden lisäksi tällä hetkellä (eikä siinä mitään – kannatan itselle sopivan ruokavalion etsimistä ja noudattamista). Näissä mukikakuissa sinun ei tarvitse kurkata jauhopussiin eikä kurotella pannaan laitettua maitopurkkia jääkaapista. Minulla kun sattui olemaan vähän manteleita, kypsä banaani ja kananmuna, ja yhden iltapimeässä häärityn lenkin aikana päättelin, että manteli ja banaani on varmasti oikein mukava yhdistelmä. Ei kun tuumasta toimeen, sanoi mummo lumessa, vai miten se meni...  

Kun olin puolet taikinasta kaatanut pieneen annosvuokaan, hoksasin että kaakaollahan tästä kimarasta saisi vieläkin maistuvamman. Siispä toisesta kakusta tulisikin tumma (ja tulinen). Niin ja harvoin ihan pieni pala 70-prosenttista tummaa suklaata on asioita pahemmaksi saanut, vai kuinka? Siksi rikoin joukkoon palasen sukulaatia. Hävettävän paljon olen mikroreseptejä viime aikoina postannut, vaikka mikro onkin (lähes) kaiken pahuuden alku ja juuri, mutta niin siinä vaan taas kävi, että siellä nämä kakkuset ottivat väriä pintaan kolmen minuutin ajan.

Etelänmatkalta palattuaan kakkuset eivät näyttäneet ihan paraatikelpoisilta. Hirveästi kamaa päälle, niin kukaan ei huomaa mitään! Leikkasin pari ohuenohutta banaanisiivua vaalean kakun päälle ja lusikoin vielä maapähkinävoisilmän kaiken kruunuksi. Tumman kakun päälle länttäsin kokonaisen mantelin ja pohdiskelin, että jotain siitä vielä uupui. Ei kun lisää suklaata! Yksi pieni pala suklaata mikroon sulattelemaan ja kapoiset pursotukset molempien kakkusten päälle.   

Ja se on siinä, sanoisi Mertarannan Antero.


Nämä kakkuset todistanevat pointtini arjen ihanista yksinkertaisuuksista. Kuivina lukuina näitä mukikakkuja voisi kuvailla vaikka näin:
3-5 ainesosaa
10 minuuttia
2000-10 000 onnellista makusolua!

Simppelit asiat = mukikakkua lautasella kymmenessä minuutissa = onnellinen elämä.


Manteli-banaanikakku  (2 mukikakkua)
1/2 dl + 1 rkl mantelijauhetta (tai 3/4 dl kokonaisia manteleita)
1 kananmuna
1 kypsä banaani

Edit. 8.1. Maustekakkuversio:
lisää perustaikinaan
1 tl (ceylon-)kanelia
 1/2 tl jauhettua kardemummaa
(pieni ripaus neilikkaa, pomeranssinkuorta tai/ja jauhettua inkivääriä)

Suklaaversio:
 lisää perustaikinaan
1,5 rkl tummaa tai raakakaakaojauhetta

2 tl nestettä (vettä, vapaavalinnaista maitoa tai kahvia)
(2-3 palaa (15 g) tummaa suklaata karkena rouheena tai paloina)

(voiteluun:
rypsiöljyä)

Voitele kaksi mikronkestävää mukia tai pientä annosvuokaa hyvin hyvin kevyesti mutta huolellisesti joka kohdasta rypsiöljyyn dipatulla pullasudilla (jos läträät öljyllä, kakut vetäytyvät reunoista ja lopputulos ei ole niin kaunis). Edit 21.1. Voitelu ei ole pakollista, irtoavat muutenkin – kiitos vinkistä kommenttiboksissa. Matalat annosvuoat toimivat vetäytymisen takia paremmin kuin korkeat mukit, mutta mukeissakin tulos on toki maukas.

Jos käytät kokonaisia manteleita, surauta ne ensin karkeaksi jauheeksi sauvasekoittimella korkeassa kapeassa muoviastiassa (varo mahdollisia lentäviä mantelinpalasia) – ei haittaa, jos palasiakin jää, ne ovat herkullisia sattumia kakuissa. Lisää kaikki ainekset sauvasekoituksen kestävään kulhoon tai blenderiin ja surauta tasaiseksi taikinaksi. "Vatkaa" taikinaa sauvasekoittimella/blenderissä noin minuutti.

Kaada taikina mukeihin/vuokiin ja mikrota kakku kerrallaan noin 2-3 minuutin ajan mikrosi tehoista riippuen (itselläni sopiva aika oli 3 min molemmissa mikroissa, joissa reseptiä testasin). Vahdi prosessia, ettei kakku kuohu yli, ja tarkista kypsyys noin kahden minuutin kohdalla haarukalla – mikäli taikinaa ei tartu ja pohja vaikuttaa kypsältä kakkua nostaessa, kakku on valmis. Kumoa kakku halutessasi lautaselle tai nauti suoraan vuoasta haluamillasi koristeilla.

Voit tehdä taikinasta kaksi manteli-banaanikakkua noudattamalla ohjeen perusversiota tai kaksi suklaista kakkua lisäämällä suklaaversioon tulevat ainesosat perusversion ainesosien lisäksi sauvasekoitus-/blenderöintivaiheessa. Voit myös tehdä yhden vaalean kakun ja yhden tumman kakun: kaada puolet perustaikinasta mukiin, lisää lopputaikinaan 2 tl kaakaojauhetta ja 1 tl nestettä (ja halutessasi palan tummaa suklaata karkeana rouheena), sekoita tasaiseksi ja kaada toiseen mukiin. Kypsennä kakut yllä kuvatun mukaisesti.   

Itse koristelin vaalean kakun parilla ohuella banaanisiivulla, nokareella maapähkinävoita ja tummalla suklaalla sekä tumman kakun kokonaisella kuoritulla mantelilla ja tummalla suklaalla.

36 kommenttia:

  1. Jaahas, suklaa lähtee tällä kyllä kokeiluun, siitä en saanut yliannostusta edes jouluna. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään, vaikka söin kyllä ihan liikaa sitä ihan itseään jouluna :)

      Poista
  2. Kiitos, mainio resepti ja juuri oikealla hetkellä! Jotain makeaa teki mieli kahvin kanssa, siispä tämä meni heti kokeiluun. Tein manteliversion, koko satsi yhteen isoon mukiin. Mun kokemusteni mukaan mukin voiteleminen on turhaa, irtoaa kyllä hyvin reunoista, kun kypsyy. Maistui :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että testasit heti reseptin ja annoit kommenttia! Kiitos tuosta voiteluvinkistä myös, pitääpä kokeilla seuraavalla kerralla ilman öljyä. Olen iloinen, että kakku maistui! :)

      Poista
  3. Mä oon kans tuollaista suklaista versiota tehnyt joitakin kuukausia sitten ja olihan se hyvää! Mukileipä on myöskin nerokas keksintö ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se hyvää :) Mitä mitä, mukileipä, en oo koskaan kuullutkaan :o Onko sun blogissa joku resepti mukileipään? Kuulostaa mainiolta!

      Poista
  4. Namnam, näyttää taas kerran järjettömän herkullisilta! Taidanpa keksiä mikrottoman ja vegaanisen version ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatan ideaa :) Luulisi, että tuon munan saa korvattua helposti esim. chia-"munalla" tai vaan parilla rkl omenasosetta/nestettä ja ripauksella leivinjauhea tms.

      Poista
  5. Näyttääpä hyvältä! Tiedänkin mitä syön huomenna aamupalaksi :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä idea, kakku ei ole koskaan huono idea aamupalalla ;)

      Poista
  6. paljon yksi kakkunen sisältää kaloreita? :> mahtavan simppeli resepti, kokeiluun menee huomenna ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tällaiset ravintoarvot sain kakkusille:

      Ravintoarvot/1 vaalea kakku=1/2 resepti:
      163 kcal
      9 g rasvaa
      7 g proteiinia
      17 g hiilihydraatteja, joista 8 g sokereita (sokerit kaikki banaanista ja manteleista)

      Ravintoarvot/1 tumma kakku=1/2 resepti (sisältää tumman suklaan taikinassa):
      230 kcal
      14 g rasvaa
      7 g proteiinia
      22 g hiilihydraatteja, joista 11 g sokereita

      Ravintoarvot eivät sisällä koristeluita tällä kertaa. Toivottavasti kokeilet! :)

      Poista
  7. Näyttääpä herkulliselta! :) On kyllä pakko kokeilla tässä joku päivä.. kiitos reseptistä! PS. Bannerin kuva on jotenkin niin ihanan herkullisen terveellinen :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen todella kokeilemaan - itse olen tehnyt näitä jo kolme kertaa! Viimeisen kerran juuri arviolta 3 minuuttia sitten ;) Kiitos bannerikehuista! :)

      Poista
  8. Kokeilin äsken, oli superhyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla! :) Kiitos että kommentoit :)

      Poista
  9. Nam, tein äsken tuon manteli-banaanikakun, oli superherkullista! Aion ehdottomasti tehdä toiste, luultavasti otan tämän reseptin vakiokäyttöön. :) Kuten joku aiemmin kommentoi, minäkään en voidellut mukia, ja loistavasti onnistui niinkin. Itse koristelin kakun pelkällä maapähkinävoilla, mutta laitoin sitä kunnon kerroksen lähes koko kakulle.

    Kiitos reseptistä, ja mukavaa alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, kiitos kun kerroit kokeilusta! Itsekin aikaisemman kommentoijan perusteella olen tehnyt tätä reseptiä voitelematta mukia ja hyvin on (suurimmaksi osaksi) onnistunut, ehkä kerran jäi vähän tähteitä pohjalle mutta eipä tuo niin nuukaa ole :)

      Hehe, tuo maapähkinävoikoristelu kuulostaa vallan mainiolta, peukut sille! ;)

      Poista
    2. Niin ja päivitin reseptiin nyt viimein vielä tuon voiteluseikan :)

      Poista
  10. Kokeilin juuri tuota mantelibanaani ja suklaaversiota! Mulla ei siiten tullu yhtään noin hyvännäköisiä kuin sulla :D tuntuu että koostumuskin olisi ihan eri... En kyllä tiedä mikä meni pilalle.. Noi sun näytti niin herkullisille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi harmi! Ne nimittäin myös maistuivat tosi hyvälle, kun itse olen näitä tehnyt jo ainakin neljä kertaa :) Seuraavat kriittiset kohdat, joissa homma on voinut mennä pieleen, tulevat mieleeni:
      1) Oliko banaanisi ruskeapilkkuinen ja erittäin kypsä? Raaka banaani ei makeuta ja siitä tulee huono kova koostumus.
      2) Käytitkö mantelijauhoa tai kokonaisia manteleita? Itse olen onnistunut molemmilla, että kokonaiset mantelit pitää surauttaa melko sileäksi.
      3) Voitelitko vuoan/mukin? Itse voitelen useimmiten, parantaa irtoamista ja myös hieman koostumusta/makua.
      4) Vatkasitko sauvasekoittimella seosta minuutin verran? Tämä on kriittistä koostumukselle, sillä taikina saa ilmaa.
      5) Kuinka kauan pidit mikrossa? Skaala on laaja kahdesta kolmeen minuuttiin mikrojen eroista riippuen, mutta kahden minuutin jälkeen kannattaa mikrottaa 20 sekuntin intervalleissa, ellei kakku mene yllättänyt kovaksi käppyräksi kypsyessään liikaa.

      Toivottavasti tästä oli apua, tällaiset seikat tulisivat itselle ensiksi mieleen! Olen pahoillani, ettei resepti toiminut sinulla :(

      Poista
    2. Pitää kokeilla uudestaan :) kiitos neuvoista otan nuo ensikerralla huomioon, jotta saisin hyviä kakkuja, sillä uskon että noista tulee hyviä, jos vaan osaa tehdä ;D

      Poista
    3. Hehe, toivon sinulle parempaa onnistumista ensi yrittämällä :)

      Edellisen viestini 5-kohta on yksi suuri kirjoitusvirhe, tarkoituksenani oli siis kirjoittaa: "...20 sekunnin intervalleissa, ettei kakku mene yllättäen kovaksi käppyräksi..." Hmm, ei vissiin kannattaisi väsyneillä aivoilla junassa kirjoitella näitä vastauksia :D

      Poista
  11. Löysin eilen mahtavan blogisi ja se oli kuin tehty pelastamana meikäläisen leivontainto! Nämä on juuri sellaisia mistä tykkään! :) Kokeilin juuri tuota maustekakkuversiota sekä soija- että kookosjauhon kanssa ja oonistui tosi hyvin. Kookosjauhon kanssa olisi saanut olla ehkä vähän kostuketta mukana..
    Jään seurailemaan ;) Jatka samaan malliin ja mukavaa vuotta sinulle! :)
    terv. Heta

    VastaaPoista
  12. Tein eilen harjoituskakut ja tänään tarjosin jälkkärinä ystävälle. :) Mun makuun tosi namia! Ei liian makeita, mutta kuitenkin ihanan suklaisia. Tein myös postaamasi suklaakastikkeen, jolla koristelin kakut. Kuvan taggasin Instagramissa #terveenhyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla! Kiva että taggasit, oli mukava myös nähdä upea lopputulos :) Hyvin keksitty tuo yhdistelmä, voin kuvitella että nämä reseptit natsaa täydellisesti yhteen ja lopputulos on ihanan suklainen!

      Poista
  13. Olen mikron vastustaja. Miten toimin ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hyvä niin! Eksperimentoit, millä lämpötilalla ja ajalla onnistuu uunissa :) Itselläni ei mitään hajua, mutta villi veikkaus 200 astetta 10-15 min.

      Poista
  14. Kokeilin tätä suklaakakkua ilman suklaata ja oli superhyvää. Kaupassa kuitenkin tuskailin mantelijauhojen kilohintaa, etenkin verrattuna kookosjauhoihin. Kokeilin korvata mantelijauhon kookosjauholla ja se toimi! Nestettä pitää laittaa ehkä ihan himppusen enemmän, kuin mantelijauhojen kanssa, mutta maku oli hyvä ja se kookos ei huokunut yhtään liikaa läpi. Tähänhän voi heittää vaikka kookoshiutaleita kaveriksi, jos joku siitä tykkää :) Sitä en tiiä kuinka vaikuttaa ravintoarvoihin toi muutos, mutta eikös se edelleen gluteiinitonta ainakin ole?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on gluteenitonta! Mainiosti keksitty tuo reseptin muokkaus, ja tosiaan kookosjauho imee enemmän nestettä itseensä :) Kookoshiutaleet on myös mainio idea! Kiitos että kommentoit ja kerroit että tykkäsit, ihana saada palautetta :)

      Poista
  15. Heippa, ihanan simppeli resepti! Testasimme mieheni kanssa ja kyllä tuli hyvää :)- ja mikä parasta, nopeasti! Kiitos reseptistä! Tätä voi tehdä vaikka yllätysvieraille, ja aineksia kun hiukan muuttaa niin tulee aina hiukan erimakuista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, sähköpää, että kakut maistuivat! :) Olet oikeassa, että tästä saa raaka-aineita muokkaamalla vaikka millaisia varitaatioita, sekä arkeen että viikonloppuun!

      Poista
  16. Voiko tuon mantelin ottaa kokonaan pois?

    T-yksin kotona kyhjöttävä tyyppi etsimässä nopeaa naposteltavaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Aikku, ei taida onnistua ilman mitään jauhoa :) Mantelin voi kyllä korvata varmasti jollain muulla jauholla, miksei ihan perusvehnäjauhollakin - tosin mantelin rasvainen maku jää sitten pois valitettavasti.

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.