tiistai 28. tammikuuta 2014

Tahmatassun terveellisempi mutakakku

Olipa kerran avokado.


Tuo avokado oli kypsynyt siskojensa ja veljiensä kanssa isossa avokadosäkissä jo monta päivää kaukaisessa jäätävässä maassa, jossa päästä varpaisiin topatut ihmiset pystyivät juuri ja juuri ulkoilemaan lähikauppaan ja takaisin paleltumatta kuoliaiksi. Aluksi täydessä avokadosäkissä oli kotoisaa ja turvallista, sillä avokadolla oli seuraa. Kuitenkin yksitellen, avokado kerrallaan, muut hylkäsivät avokadon. 

Viimein avokado jäi yksin pöydälle. Ensin päiväksi, sitten toiseksi. Kohta avokado oli tönöttänyt kaksi ja puoli päivää yksin keittiön pöydällä.

Sitten yksi sellainen päästä varpaisiin topattu ihminen tuli kerran kotiin, kuoriutui kerroksistaan kuin kypsä banaani kuorestaa ja päätti, että tuosta herkullisen pehmeäksi kypsyneestä avokadosta, luonnon voista, tehtäisiin jotain aivan erityistä - erittäin tahmaista ja suklaista mutta vain hivenen makeaa mutakakkua.

Niinpä tuo avokado pääsi pyhäherkun pääraaka-aineeksi, voiksi voin paikalle. Ja koko kansa hurrasi, kun se kakku oli niin hyvää, eikä kenenkään kolesterolin tai verisuonien tarvinnut paukkua sen kakun takia.

Sen pituinen se.

Päivän satutunti suoritettu... tosin tämän kakun herkullisuus on täyttä totta!

Mutakakku (6 palaa)
6 kuivattua taatelia
1 kypsä pieni avokado
vajaa 1/2 tl steviaa (vihreää jauhetta)
1 rkl hunajaa TAI maun mukaan * 

1 dl spelttijauhoa (käytin puolikarkeaa täysjyväistä)
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
3/4 dl vapaavalinnaista maitoa tai kahvia 
(kourallinen saksanpähkinöitä tai pekaaneja paloiteltuna)

* Annetulla hunajamäärällä mutakakusta ei tule kovinkaan makea, joten maista taikinaa ja lisää makeutusta mielesi mukaan. Voit myös halutessasi jättää hunajan pois ja käyttää enemmän taateleita, reilu 1/2 dl tai haluamasi makeusasteen mukaan. Toinen vaihtoehto: jätä taatelit pois ja käytä hunajaa vajaa 1/2 dl. 

Liota taateleita ainakin 20 minuuttia kulhossa kylmässä vedessä. Valuta vedet hyvin pois ja lisää kulhoon avokado. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää stevia ja hunaja ja sekoita. Lisää jauhot, kaakaojauhe ja neste ja sekoita aineet sekaisin. Kääntele joukkoon vielä pilkotut pähkinät. Lusikoi taikina leivinpaperilla päällystettyyn leipävuokaan ja tasoita pinta.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 10-13 minuuttia tai kunnes pinta on jähmettynyt, mutta kakku on sisältä vielä kostea ja mehevä. Maistuu hyvältä lämpimänä mutta on parhaimmillaan jääkaapissa yön yli vetäytyneenä. Tarjoa esimerkiksi vispatun, ksylitolilla tai hunajalla makeutetun maitorahkan ja sulatettujen pakastepuolukoiden kera. Jäätelö olisi myös erinomainen seuralainen. 

Ravintoarvot/pala: (ilman pähkinöitä/pähkinöillä (30 g)):
133 kcal/167 kcal
18 g/18 g hiilihydraatteja*, joista 10 g/10 g sokereita ja 4 g/5 g kuitua
6 g/10 g rasvaa
4 g/5 g proteiinia
* keskiarvo kahdesta eri laskurista, sillä lukemat olivat niin erilaiset (15 g ja 21 g)

Ravintoarvot laskettu pitkästä aikaa yleisön pyynnöstä. Esimerkiksi verrattuna tähän tai tähän mutakakkuun, aika paljon tässä versiossa säästää mm. rasvan ja sokerin määrässä sekä energiassa - kuitua ja tyydyttämätöntä rasvaa saa sitten tilalle!

Ja aivan oikein, tässä reseptissä en käyttänyt mitään nostatusainetta enkä kananmunia. Ainakin kaksi syytä tähän omituiseen käytökseen popsahtaa mieleeni: a) mutakakun kuuluu olla tiiviin fudgemaista, ei ilmavaa ja b) en yksinkertaisesti muistanut laittaa niitä.

Toinen seikka: tämän kakun perusversiossa ei ole turhia läträtty (edes luonnollisella) sokerilla (6 kuivattua pientä taatelia + 1 rkl hunajaa per koko tårta), sillä loppupeleissä elimistölle sokeri on sokeria, vaikka voissa paistaisi. Siksi on hyvä välillä nautiskella vähäsokerisempia eväitä. Halutessasi voit lisätä hunajan tai taateleiden määrää, kuten ylempänä reseptin yhteydessä on ohjeistettu. 

45 kommenttia:

  1. Voi että, miten söpö tarina! :D

    Mietin, et pitäiskö joskus kokeilla tätä, mut inhoon avokadoa.. Se ei tosin tässä varmaan kauheesti maistu? Tai ehkä vaan korvaan sen vaikka banaanilla(: hankalaa olla tällänen luonnonoikku tän avocadohysterian keskellä :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun pitäisi ehdottomasti kokeilla, avokado ei maistu tässä ollenkaan! Se tuo vain pehmeää ja tahmaista koostumusta :) Pienellä ruskeapilkkuisella banaanilla korvaaminenkin voisi olla ihan ok, varsinkin jos lisää vähän rasvaa esim. pari ruokalusikallista rypsiöljyä :)

      Poista
    2. minä tein tällä ohjella ja kakku maistui avokadolle! Kolmen päivän jääkaapissa säilömisen jälkeen avokadon maku tasoittui ja kelpasi syötäväksi. Voi olla että mun avokado oli liian iso tai hieman raaka:(

      Poista
    3. Tosi harmillista! Kokeilitko avokadon kypsyyden testaamalla, lähteekö avokadon "napa" (aivan lyhyt pieni kanta kapeammassa päässä) irti? Oliko avokado pehmeä, irtosiko kivi helposti?

      Oma avokadoni ei tosiaan ollut kovin suuri, joten sekin on voinut olla kyseessä. Tai sitten mulla on jotenkin huono makuaisti, kun en itse maistanut avokadoa lainkaan :) Mutta tosiaan, olen pahoillani ettei kakku maistunut :(

      Poista
  2. Ihana satu! Ja vielä ihanampi tuotos!. Tämä menee to do -listalle.
    -Elliska-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Raportoi toki lopputuloksesta, jos uskaltaudut kokeilemaan!

      Poista
  3. No nyt ei voi mennä pahasti pieleen, ainekset näyttävät sopivan toisilleen just eikä melkein. Sanoisin, että varma liitto :D ja eikun ostamaan avokadoja...

    VastaaPoista
  4. Oi vitsit, tämähän vaikuttaa hyvältä! :) Minkä kokoiseen vuokaan teit kakun? Jospa sitä viikonloppuna pistäisi jauhopeukalot töihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni Minerva hyvästä kysymyksestä, tämä vuokaseikka unohtuikin täysin reseptistä! Käytin siis leivinpaperilla päällystettyä leipävuokaa :) Muuten ehkä sellainen 15cm halkaisijaltaan oleva pyöreä pikkuvuoka voisi olla myös ihan sopiva.

      Poista
  5. Kuullostaa hyvältä! Itselleni avokado oli tosi tosi kauan sellainen naah ruoka, nykyisin kyllä ostan ja syön (iho tykkää!), mutta omaan suuhuni sen maku ei ole kovin erikoinen, mutta ymmärrän miten sen koostumus tuo tähän just sitä kaivattua "rasvaisuutta". Sen verran erikoiselta kuullostaa, että tätä kokeillaan meilläkin joku päivä. Kai tuon Stevian voi halutessaan korvata normisokerilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että olet päässyt avokadon makuun, tässä tosiaan ei maistu yhtään :) Se voisikin olla mielenkiintoinen makukombinaatio, suklaa ja avokado hehe :) Stevian voi korvata hyvinkin lisäämällä hunajan ja/tai taateleiden määrää kunnes omaa sokerihammasta tyydyttävä makeusaste on saavutettu :)

      Poista
  6. Oijoi! Tää sun blogi on kyllä niin helmi! =) Tätäkin testattava. Saanhan viitata blogissani sinun blogiisi, kun laittelen kuvia viime viikonlopun kokkailuistani. Lähes kaikki ohjeet oli bongattu täältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis Satu, ihanasti sanottu! Saat tietysti viitata, musta on vaan ihana jos joku kokeilee mun reseptejä ja vielä bloggaa niistä :)

      Poista
    2. Jes, huomenissa koetan saada tekstin viimeisteltyä:)

      Poista
    3. Oikein kiva, odotan innolla luomuksiasi :) Jos jaksat vielä tulla linkittämään sen mulle tänne niin ois huippua, koska muuten saatan hajamielisenä unohtaa asian!

      Poista
  7. Voitko olla viikkoon postaamatta, mulla alkaa just paasto, enkä kestä katsoa tällasia kuvia! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, voi sinua parkaa! Kylläpä uskon tuon hoituvan ihan luonnostaan koulu- ym. kiireiden takia, älä sure :)

      Poista
  8. Kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla! Voisikohan tuon stevian jättää kokonaan pois tai korvata lisäämällä vähän hunajaa? En nimittäin ole vielä saanut hankittua tuota steviaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ehdottomasti korvata hunajalla :) Lisää sen verran, kunnes taikinan makeusaste tyydyttää omia makunystyröitä (ottaen huomioon sen, että uuni aina laimentaa vähän makuja ja varsinkin makeusastetta) - arviolta ehkä 1-2 rkl enemmän hunajaa :)

      Poista
    2. Niin ja poiskin jättäminen korvaamatta on mahdollista, jos vaan saat omiin makutottumuksiisi tarpeeksi makeaa ilman sitä.

      Poista
  9. Heippa! Tämä menee kokeiluun todellakin, mutta olen taas se sama henkilö, jolla on se 23cm kakkuvuoka :D. Eli mitä luulet, kuinka monta kertaan tuplaisin tuon? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, nyt pistit vähän pahan :) Itse kun käytin tuollaista standardikokoista leipävuokaa tähän... sanoisin, että resepti pitäisi ainakin tuplata, mutta siitäkin saattaisi tulla aika ohut kakku. Ehkä kolminkertaisena?

      Poista
  10. Mukava juttu, kun tuo niin yksinäinen avokadoparka päätyi hyvään tarkoitukseen. Ja mikäpä voittaisi suklaakakun? Tämäkin kuulostaa mielenkiintoiselta sokerittoman suklaakakun versiolta, joita ah niin halajan. Laitanpa muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, se avokado oli aika raukkaparka! Ja en halua heittää mitään hukkaan, joten sellaiselle oikein kypsälle avokadolle tämä oli erittäin maukas loppusijoituspaikka :) Olen ihan samaa mieltä tuosta, että mikään ei kyllä voita suklaakakkua ;)

      Poista
  11. Olen hulluna kaikkiin tarinoihin, joissa on pääosassa avokado! Ja vitsi miten hyvään osaan se päätyikään tässä reseptissä. Mä olen väsännyt avokadomuffinsseja ja nekin maistuvat sangen ihanasti. Tätä mutakakkua haluan kyllä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah avokadomuffinit kuulostaa aika superilta! Tässä reseptissä avokadon maku sinällään jää suklaan alle, mutta koostumus on aika fantastinen juuri avokadon ansiosta. Toivottavasti päädyt kokeilemaan ja kerrot, mitä tykkäsit :)

      Poista
  12. Nammmm, upean näköistä! Ei muuta ;)

    Tai no täytyy kyllä sanoa että tuo alun tarinatuokio oli oikein ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hilla! Hehe minä olen vähän tällainen tarinatäti...

      Poista
  13. Ooh, mitä oot taas mennyt loihtimaan! Mulla on jo pitkään mihin yksi avocadobrownien ohje takataskussa mut taidan ensin testata sun ohjetta ;) avocadoja on taas säkillinen pöydällä odottamassa...

    Jonna1983.fitfashion.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, hyvä että olet jo varautunut avokadoin ;) Tähän kannattaakin käyttää oikein kypsää ja pehmeää versiota! Avokadobrownietkin kuulostaa aivan mainiolta idikseltä!

      Poista
  14. Turkulainen testasi eilen ja hyvää tuli! Vaniljaskyriä ja mulperimarjoja päälle, maistui kyllä! Kiitos reseptistä siis, suosikkiblogejani! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle turkulainen reseptin testaamisesta - kiva että maistui! Tuo kombo kuulostaa tosi maukkaalta kyllä :)

      Poista
  15. Sulle isot pointsit siitä, että sun resepteissä on "normaaleja raaka-aineita"! Itse en omista mitään proteiinijauheita yms... Toivotaan, että sä jatkat samalla, "normaalilla", linjalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että linja miellyttää! Välillä saattaa tulla toki vierailevina tähtinä erikoisempiakin raaka-aineita, mutta pääasiassa käytän normaaleja ja edullisia raaka-aineita. Yleensä juuri tosi simppelit reseptit ovatkin suosikkejani! :)

      Poista
  16. Kuulostaa ihanalta, pitää ehdottomasti testata tätä :) Löysin tänne blogiin ihan äskettäin ja oon ihastellu monia muitaki reseptejä, joten varmasti tulee käytyä täällä jatkossakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva! Toivottavasti päädyt testailemaan tätä, ainakin minun mielestäni tämä oli tosi herkullista. Tervetuloa vaan jatkossakin :)

      Poista
  17. Mä niin ihailen teitä taikureita, siis terveysherkkuleipojia ja -kokkailijoita. :3 Ihan mahtava tämäkin resepti! Ja tosiaan kuten ylempänä joku jo sanoi, pidän hirvittävästi siitä, että raaka-aineina on käytetty ihan tavallisia juttuja. Mä vuorostani alan sun uskolliseksi lukijaksi, hih. Kahlaan ihan ehdottomasti kaikki reseptit läpi. :')

    Niin ja blogin nimi on oivallinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Elina, mukava kuulla! Olen ihan samaa mieltä että yksinkertaiset, mahdollisimman vähän raaka-aineita reseptit ovat parhaita - eipähän tarvitse kuluttaa omaisuutta kaikenlaisiin erikoisainesosiin, vaikka niilläkin on kiva välillä hifistellä :)

      Kiva että pidät blogin nimestä, en ole itsekään vielä kyllästynyt siihen vuosien varrella :)

      Poista
  18. Miksi mä löydän tän sun blogin vasta nyt?! Kuola valuuuuuuu..... :)
    Ihana blogi!
    T. Hanne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Hanne! No onneksi löysit tänne nyt, tervetuloa joukkoon :)

      Poista
  19. Moikka! Tein herkullisen brownie muunnoksen tästä mutakakun reseptistä. :) Tuli niin namia!! Kiitti inspiraatiosta! Resepti löytyy täältä: http://thinknstyle.blogspot.fi/2014/03/herkkullinen-taateli-avokado-brownie.html Aurinkoista päivää Think&Style/Anna-Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vitsi että näyttää hyvältä!! Kuolasinkin noita brownieta jo instassa, kiitos että tulit vielä linkittämään ihanuudet :)

      Poista
  20. Vaikka tää postaus ei aivan tuore ookkaa, niin pakko tulla kommentoimaa. Tää ohje nimittäin on just eikä melkeen täydellinen! Oi että, taitaapa olla melkein paras terveellisempien herkkujen ohje, jota oon tähän mennessä kokeillu. Makeutusta ois ehkä saanu omalla kohalla laittaa hiukan enemmän, etenkin kun jätin stevian pois. Mutta toisaalta, kyllä tää ihanan tuju tummasuklaisuuskin toimii allekirjottaneella :D Koostumukseltaan tulee kyllä ihan tosi hyvä. Match made in heaven, ja nyt voinki ilosin mielin jatkaa sun muiden ohjeiden kokeilua, jahka vaan raaskin ostella kaikkia erilaisia jauhoja ja muita, haha!

    Niin ja tosiaan, mun piti viedä tuota kakkua mukanani ylihuomiselle kahvittelulle kavereiden kanssa, mut jotenki vähän pelkään, että oon syöny ton huomisen aikana yksinäni.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitos, että kommentoit! On aina kiva saada palautetta ja tietää, että reseptejä on kokeiltu :)

      Todella mukava kuulla, että maistui! Makeutusta voi ehdottomasti lisätä oman maun mukaan, tässä kakussahan on todella vähän makeutusta, joten on ihan luonnollista kaivata vähän lisää.

      Ihana jos päädyt kokeilemaan jotain muitakin herkkuja, ja kerro toki niistäkin, mitä mieltä olet! Hihi, ja jos kaverille ei jää tästä kakusta, niin ehkä sitten ensi kerralla :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.