tiistai 25. helmikuuta 2014

Se toinen elämän mullistava leipä


Tein ihan järisyttävän hyvää siemenleipää tässä yhtenä päivänä.

En sitä hypetettyä alkuperäistä elämän mullistavaksi leiväksi nimettyä herkkuleipää, mutta jonkin verran samantapaista, ehkä hieman arkisempaa ja nopeampaa ja silti lähes yhtä spektaakkelimaista leipää kuitenkin. 

Elämän mullistavaa siksi, että leipään ei käytetä lainkaan kohotusaineita, se on 100-prosenttista täysjyväistä ja valmistuu noin puolessa tunnissa. Siinä kolme hyvää syytä tehdä tätä!

Neljäs on tietysti se, että tämä on herkullista. 

Jos pidät höttöisestä ja kepeästä leivästä, tämä ei ehkä kuitenkaan ole sinun juttusi. Kohotusaineettomuuden takia tämä leipä on tiivistä, rouhevaa ja kokojyväistä herkkua, joka tarjoaa siemensattumia jokaisella haukkauksella.

Yrttinen vivahdus tekee intensiivisestä mausta hieman raikkaamman ja monivivahteisemman, mutta yrtit voi jättää halutessaan poiskin (etenkin jos tahtoo nauttia leipää makeiden lisukkeiden kera). Myös siementen kanssa voi alkuperäisen reseptin loihtijan mukaan leikitellä, mutta itse uskoisin, että joko chia-siemeniä (kuten alkuperäisessä reseptissä) tai pellavansiemeniä on ainakin hyvä käyttää niiden nesteen kanssa geeliytymisominaisuuden vuoksi. Nuo pikkukaverit nimittäin pitävät tätä leipää kasassa.

Tämä leipä on herkullista vaikka sellaisenaankin tai oliiviöljyyn dipattuna. Muita täydellisiä kumppaniehdokkaita ovat ehdottomasti hummus ja muut paputahnat, avokadosiivut, pitkään kypsytetyt voimakkaat juustot sekä salaatinlehdet ja ohuet porkkanasiivut oliiviöljylorauksen kera.

Itsehän nautiskelin leipää ensin banaanisiivuilla päällystettynä ennen kuin hoksasin, ettei yrttinen leipä välttämättä ole aivan parhaimmillaan makeiden päällysteiden kera. En kyllä ihan vakuuttunut vielä tinjamin ja basilikan yhteen sopimisesta banaanin kanssa...

Resepti muokattu Oh She Glows -blogin Super Power Chia Breadista.

Täysjyväinen hiivaton siemenleipä (10 tuhtia palaa)
1 dl + 1 rkl kaurahiutaleita
1/2 dl + 1 rkl kokonaisia tattarisuurimoita (tai kaurahiutaleita)
1 dl pellavansiemeniä (tai chia-siemeniä)
1 dl auringonkukansiemeniä (tai kurpitsansiemeniä)
1 tl ksylitolia (tai sokeria)
1 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl kuivattua tinjamia
1/2 tl merisuolaa
2 dl + 3 rkl vettä

Tee kaurahiutaleista ja tattarisuurimoista sauvasekoittimella jauhoa siinä korkeassa kapeassa astiassa, joka tulee sauvasekoittimen mukana. Lisää muut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi - aluksi seos vaikuttaa vetiseltä, mutta kuivat aineet imevät nesteen nopeasti jatkaessasi hämmentämistä.

Päällystä neliön mallinen uunivuoka (esim. lasagnevuoka, itselläni 20x18cm mutta isompaan saisi ohuemman lopputuloksen - miksei myös leivinpaperilla päällystetty uuninpelti sopisi paistoalustaksi) leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Levitä tasaiseksi. Ripottele pinnalle hieman lisää suolaa, basilikaa ja tinjamia halutessasi. Paista uunissa 175 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes leipä tuntuu kiinteältä koskettaessa.

Alkuperäinen resepti kehottaa antaa jäähtyä ensin vuoassa 5 minuuttia ja sen jälkeen vielä ritilällä 5 minuuttia, mutta itse en malttanut. Leipä leikkaantuu hyvin jo lämpimänä ja maistuu sekä uunituoreena että hieman levänneenä. Säilytän itse leipää huoneenlämmössä pussitettuna - säilyy alkuperäisen reseptin mukaan 2-3 päivää parhaimmillaan, joten loput voi huoletta pakastaa.


Haluaisitko ehkä sittenkin kuohkeaa, ilmavaa leipää, mutta et jaksaisi vaivata taikinaa? Kokeile New York Timesin alunperin julkaisemaa kulttileipää no-knead breadiä, jonka täysjyväisempi versio on ihanan rapeakuorista ja maukasta herkkua.     

10 kommenttia:

  1. Oi oi! Hyvältä näyttää! Tattarisuurimoita pitäisi käyttää enemmänkin leivissä, niitä on aina kaapissa mutta jotenkin jumitun ja teen niistä vaan raakapuuroa. Testiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Mulla on ihan sama tendenssi tehdä aina vaan raakapuuroa tattarisuurimoista, mut menevät leivässä tosi hyvin jauhettuna :) Tämän reseptin myötä tosiaan oivalsinkin, ettei tarvitse mennä enää P&S:ään asti ostamaan valmista tattarijauhoa, vaan ihan sauviksella saa suurimoista tehtyä itse.

      Poista
  2. Ahh, jopas näyttää maukkaalta! Itselläni on kauranjyviä itämässä, että jospa ujuttaisin niitä ihanaan ituleipääni tai vaikka tällaiseen siemenleipään. Tai jos jauhaisin ne maukkaaksi tahnaksi ja levittäisin kuivuriini ja tekisin crackereita. Hmh, no saa nähä, kun vaihtoehtoja tuntuu olevan lukuisia. Päässä pyörii aina miljoonia ajatuksia ja ideoita samaan aikaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam miten herkullisia vaihtoehtoja! Joku ihana itu-siemenleipä ois aika kingi :) Tosin crackerit kuulostaa kans taivaalliselta, senkin onnekas (tai varakas hehe ;)) kuivurin omistaja!

      Poista
  3. No hei, mä vihaan sellaisia kuohkeita höttöleipiä! :D Tiivis ja rouheva, mmmmh, kertoo jo tarpeeksi. Tämä on mun leipä selvästi! Ihan ehdottomasti täytyy testata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä lämpimästi suosittelen, varsinkin tuolla mieltymyksiesi kuvauksella, sillä tässä ei ole mitään kuohkeaa eikä höttöistä! Oman leipäni söin jo tässä kolmessa päivässä ja nyt olen surullinen, kun se loppui... :(

      Poista
  4. Tästä varmaan saa mahan täyteen pienestäkin määrästä, juuri tuon kiinteyden vuoksi, mikä ei ole ollenkaan huono asia. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on aivan totta! Pitää super hyvin nälkää juurikin kuitujen, tattarin ja kauran proteiinipitoisuuden ja siementen hyvien rasvojen takia. Hmmph, harmi että unohdin tämän seikan mainospuheestani, sillä juuri tämä on yksi parhaita puolia tässä leivässä! :)

      Poista
  5. Hei, tätä täytyy kyllä kokeilla mahdollisimman pian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin vaan suositella, sillä itseäni syyhyttäisi tehdä jo uusi satsi, kun tuo pahus meni loppumaan... juuri söin kaksi viimeistä palaa, nyyh :(

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.