perjantai 21. maaliskuuta 2014

Huumaavan herkulliset suolaisenmakeat härkäpavut


Söin uutenavuotena yksissä bileissä todella koukuttavia paahdettuja chili-hunajacashew'itä. Olisin voinut vetäistä niitä siltä seisomalta koko purkillisen.

Ihan kevyesti.

Vältin kuitenkin seuraamasta primaarisia vaistojani ja jätin naposteltavaa muillekin, vaikkakin askeleeni suuntasivat hieman turhan usein kohti sitä cashew-purnukkaa, milloin milläkin tekosyyllä.

Jotain todella makuhermoja kutkuttavaa siinä suolaisen, makean ja tulisen yhdistelmässä on. Cashew'n luontainen herkkä makeus tekee makuyhdistelmästä entistä herkullisemman.

Tuo herkullinen yhdistelmä jäi makumuistiini, ja siitä inspiroituneena halusin luoda samantyyppistä makumaisemaa paahdettuihin härkäpapuihin. Makeutta ripauksesta intiaanisokeria (tai hunajaa) ja suolaa sokerin kaveriksi, loraus öljyä mausteiden kiinnikkeeksi ja lopuksi sekaan vähän jokaista maustetta mitä kaapista löytyy. Ja sitä chiliä, niin paljon kuin kantti kestää. 

Loppujen lopuksi pavuista tulikin melko itämaisia makumaailmaltaan, vaikkakin alkuperäisen inspiraation huumaavan herkullinen suolaisen ja makean liitto sekä napakka chilinen takapotku säilyivät.

Niistä tuli niin hyviä, että näitä en jaa kenenkään kanssa - ainakaan vapaaehtoisesti.

Tai no voit maistaa ihan vähän. Enhän minä voi aivan itsekkääksi ryhtyä!     


Tämä suolaisen, makean ja itämaisen mausteisen yhdistelmä on aivan tavattoman koukuttava; siispä suosittelen tekemään tarpeeksi ison satsin kerralla, jos syöjiä on useampia. Muuten voi kehkeytyä aikamoinen taistelu...

Suolaisenmakeat mausteiset paahdetut härkäpavut
3 dl keitettyjä härkäpapuja (tai kikherneitä)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl intiaanisokeria (tai muuta tummaa sokeria tai hunajaa)

½1 tl suolaa
½-1 tl chilijauhetta
¼ tl mustapippuria
¼ tl korianteria *
¼ tl kurkumaa *
¼ tl kuminaa *
½ tl (ceylon-)kanelia

* Nämä mausteet voit jättää pois tai vaihtaa sellaisiin, mistä itse pidät. Voit myös käyttää mausteita reilummin, jos tykkäät mausteisesta. Suosittelen pitämään ainakin suolan, chilin, pippurin ja varsinkin kanelin, koska se tuo erinomaisen sävähdyksen näihin! 

Valuta ja huuhdo härkäpavut lävikössä, jos käytät purkkipapuja. Valuta hyvin ja kuivaa härkäpavut huolella talouspaperilla esimerkiksi ison lautasen päällä, sillä kosteus estää papujen rapsakoitumisen paahdettaessa.

Sekoita kaikki ainekset keskenään pienessä kulhossa ja kaada seos leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista uunissa toisiksi ylimmällä tasolla 175 asteessa noin 2540 minuuttia (pitäen niitä kuitenkin silmällä välillä) tai kunnes pavut ovat melko kuivia (hyvällä tavalla) ja rapsakoita. Nauti snacksinä, välipalana tai osana ateriaa, esimerkiksi wrapissä nämä voisivat toimia todella hyvin.  


Olisiko tässä viikonlopun kevyt snäksi leffaillan herkutteluun tai krutonkien paikalle salaattiin? Minä suosittelen ja toivotan samalla oikein mukavaa (räntäsateetonta kiitos) viikonloppua!   

12 kommenttia:

  1. Oi, näitä täytyykin heti kokeilla. Onneksi kikherneitä löytyykin valmiiksi keitettynä purkillinen kaapista! Mausteiset sekä yrttiset itsetehdyt napostelut ovatkin ihan parhaita :) Tässä yksi helppo ja kiva suosikkini http://jattasdiary.blogspot.fi/2014/02/rosmariini-mantelit.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi nami, nuo mantelit näyttävät taivaallisilta! Olen samaa mieltä, että mausteiset naposteltavat ovat huippu hyviä :)

      Poista
  2. Tähän ei voi oikein muuta kommentoida kuin: Nam! En tosin ole kokeillut härkäpapuja tällaisissa, kikherneitä yleensä. Härkikset pääsevät siis lähiaikoina testiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta härkikset (ihana nimitys!) toimi tosi hyvin tällaisessakin yhteydessä :) Tosin en varmaan ikinä pääse yli siitä, miten paljon ihanampia ne vihreät tuoreet ovat verraten näihin kuivattuihin ja keitettyihin...

      Poista
  3. kuullostaa ihanalta, pakko kokeilla :)! Ja plussaa myös reseptin yksinkertasuus, kun kaikki papuja lukuunottamatta löytyy aina kaapista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, sitten vain pääraaka-ainetta metsästämään ;)

      Poista
  4. Voi miksi miksi löysin sun blogin vasta nyt? Eksyin tänne kun etsin terveellistä vaihtoehtoa aamupalalle ja olen nyt melkein tunnin lukenut läpi tätä blogia. Uskomaton blogi! Sulla on aivan ihana kirjoitustyyli ja herkullisen näköisiä kuvia ja nää reseptit on ihania ! :) Mä rupean kyllä seurailemaan tätä blogia ja ottamaan vinkkejä näistä resepteistä ! Inspiraatio iskee kun näitä lukee, kiitos kun pidät tätä blogia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi voi voi, kiitos sinulle ihanasta kommentista! Aivan mahtavaa että löydyit linjoille ja tästä kommentistasi saan taas paljon puhtia kehitellä uutta :) Kiitos vielä kaikista ihanista kehuista <3

      Poista
  5. Nams, olipas herkkua! Oli pakko kokeilla näitä heti kun bongasin reseptin, eikä voi muuta sanoa kuin KIITOS Pipsa taas kerran ihanan idean jakamisesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, onpas kiva että kokeilit ja että maistui! :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.