keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Lettu, räiskäle, ohukainen {eikä mikään paksukainen}


Paistatteko te nykyään vielä lettuja? Itse havahduin yksi ilta siihen, että enpä ole vuosikausiin syönyt lettuja.

Pienenä söin lettuja mummolassa. Mummolla on aina tuoreet korvapuustit ja pullat mutta myös valmiiksi kuoritut porkkanat, lantut ja kyssäkaalit odottamassa, kun menee kylään, mutta lettuja syödään harvemmin. Sillon kun ne sattuvat mummon mieleen tulemaan. Se tekee niistä vielä moninkertaisesti spesiaalimpia.

Mummon letut paistetaan voissa. Niistä tulee rapeita, täplikkäitä kuin leopardit ja ohkaisia. Päälle laitetaan mummon tekemää mansikkahilloa. Tai joskus sitruunamehua ja aivan ohut kerros sokeria.

Lettuja ei rullata. Syödään haarukalla ja veitsellä kolmion muotoinen siivu kerrallaan - sillä tavalla syömistä riittää pidemmäksi aikaa. Kuunnellaan pannulla tirisevää rasvaa.

Nauretaan. Nautitaan kesästä ja rusketuksesta ja pisamista. Huolettomuudesta. Linnunlaulusta. Siitä, ettei kouluun tarvitse mennä vielä kuuteen viikkoon.

Santsataan. Ei lettuja voi syödä vain yhtä kierrosta.

Nauretaan, nautitaan, uidaan, juostaan ja leikitään vähän lisää.

Ja vanhempana mietitään, milloin elämästä katosi tuo ihana yksinkertaisuus. 


Perinteiset letut terveellisemmällä twistillä (4-5 lettua)
1 ruskeapilkkuinen banaani
2 kananmunaa
2 dl maitoa
2 dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa

paistamiseen:
rypsiöljyä

mustaherukkamousse:
n. 2 dl pakastemustaherukoita (ainakin osittain sulatettuja - voit käyttää muitakin marjoja)
3/4 dl maitorahkaa tai maustamatonta jogurttia
1 tl vaniljajauhetta

tarjoiluun:
Suklaakastiketta, maustamatonta jogurttia ja maapähkinävoita (halutessasi)

Ota moussen mustaherukat sulamaan huoneenlämpöön 1-2 h ennen syömishetkeä.

Muussaa banaani kulhossa sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää loput aineet ja sauvasekoita, kunnes kaurahiutaleet ovat rikkoutuneet jauhoksi. Anna seoksen turvota 20-30 minuuttia. (Voit lisätä tilkan maitoa, jos taikina on mennyt liian paksuksi.)

Paista rypsiöljyssä ohuita pannun kokoisia räiskäleitä keskilämmöllä (esim. 3/6), noin 3-4 minuuttia per puoli tai kunnes lettu on saanut hyvän rusketuksen. Pinoa letut toisella lautasella tai kuperalla astialla peitetylle lautaselle odottamaan syömistä, jotta ne eivät jäähdy odotellessa loppujen paistumista.

Tee mustaherukkamousse survomalla mustaherukat, maitorahka/jogurtti sekä vaniljajauhe tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella. Mustaherukat saavat olla vielä kohmeisia, jolloin moussesta tulee sorbettimaisesta ja sopii kylmänä hyvin lämpimien lettujen kanssa. Tarjoile letut mahdollisimman lämpiminä mustaherukkamoussen, suklaakastikkeen ja halutessasi vielä pienen jogurttivanan kanssa.

Tarinatuokio ohi - ei kun lettuja paistamaan! 

P.S. Eilen oli jenkeissä National Pancake Day, joten tehdään tästä päivästä Kansallinen Lettupäivä, jookos?! 

35 kommenttia:

  1. Munabanaanilettuja on tullut tehtyä, mutta enpä ole koskaan lisännyt sinne kaurahiutaleita. ...tuosta herkulliselta kuulostavasta moussesta puhumattakaan. Kuulostaa todella hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ainakin oli aika lettumaiset vibat näitä syödessä, joten kannattaa ehkäpä laittaa kokeiluun :) En tiedä mistä johtuu, tuosta turpoamisajasta vai mistä, mutta tosiaan aika normaalilta letulta nämä maistuvat ja tuntuvat! Kiitos piristävästä kommentistasi, Ansku! :)

      Poista
  2. Letut on ihania! Etenkin sellaiset pitsireunaiset... Pikkuisen voita ja sokeria päälle, ah!
    Ranskassakin on "virallinen" lettupäivä, toinen helmikuuta (la chandeleur eli fête des crêpes), ja laskiaisenakin syödään lettuja. Suomeenkin voisi tosiaan perustaa lettupäivän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiitos tuosta kivasta pikkufaktasta! Musta olisi aivan mainiota, joten Suomessakin olisi näitä ruokien nimikkopäiviä, olisihan se paljon juhlavampaa syödä lettuja virallisena lettupäivänä kuin muuten vain ;)

      Ja nuo pitsireunaiset letut + voita ja sokeria kuulostaa kieltämättä sangen herkulliselta!

      Poista
  3. Eipäs olekaan lettuja totisesti täälläkään syöty sitten ties milloin. Tuo kokonaisuus näyttää enemmän kuin herkulliselta ja taikina kiva gluteenittomuudessaan. Siispä kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aivan, letut ovat kyllä ihan sukupuuttoon kuolemassa oleva instituutio!! Meidei nyt tarvitsee ruveta lettutalkoisiin :)

      Poista
  4. Höh. Oon kyllä edelleenkin sitä mieltä, et sillonkun lettuja tekee mieli, niin tehdään kunnon lettuja. Ei niitä tartte päivittäin syödä! Nää kananmunabanskuletut ei vaan oo yhtään hyviä. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi meillä saa kaikilla olla omat mielipiteemme :) Mulla ei edes ole kotona perinteisiä lettuaineksia, joten en päähänpistosta voinut ruveta niitä loihtimaan. Mummolla kyllä tietysti popsin normi letut.

      Musta nää ei maistu banaanille samalla lailla kun perusbanaani-munaletut, mutta makuja on toki monia.

      Poista
    2. Ohops, tulipa tuosta kännykällä kirjoitetusta kommentista lyhykäisyydessään kovin tylyn oloinen! Anteeksi Kissis!

      Selvennän vielä vähän pointtiani: minustakin voi ehdottomasti syödä tavallisia lettuja (ja muitakin perinteisiä herkkuja) silloin kun mieli sattuu lettuja tekemään - mutta minun mielestä nämä tällaiset erilaiset herkut vaan sattuvat olemaan paljon mielenkiintoisempia kehittää, tehdä ja syödä! En missään nimessä kieltäydy tavallisista herkuista absoluuttisesti ja kannatan niidenkin lukemista ruokavalioon sopivassa määrin (mikäli mistään ikävistä vatsa- jne. oireista ei joudu kärsimään, mutta tosiaan, kotiin en ole katsonut tarpeelliseksi vehnäjauhoja ja valkoista sokeria ostaa, joten sellaisia kokkailuja en voi itse suorittaa ainakaan noin ex tempore. Mutta kuten jo mainitsin, mummon letut ja pullat vedän kyllä hyvällä ruokahalulla - ja santsaan, of course ;)

      Toivottavasti en missannut pointtiasi? Varmaankin minulta saattoi hävitä punainen lanka jo moneen kertaan, mutta mitäs pienestä kun ei pienetkään meistä!

      Poista
  5. Vastaukset
    1. :) Sunkin letut oli aivan todella hyvän näköisiä, niin ohkaisia ja hyvin pilkuttuneita!! Onkin riisijauhoa kaapissa, voisin kokeilla nekin herkut vielä tässä lettuinnostuspuuskassa :)

      Poista
  6. Pitää kokeilla näitä, olet laittanut kaurahiutaleita ja munia, niin luulen, että näissä saattaisi olla makuakin. Mustahan ne terveyshitti banaani-kananmunanvalkuainen letut ei maistuneet miltään. :D (vaikka maustoin ne kanelilla)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe :) Banaani-valkuais-lettu voi olla kyllä sangen mauton, varsinkin jos banaani ei ole ylikypsä eli hyvin makea. Itse olen kerran kokeillut niitä banaani-muna-lettuja (keltuaisen kanssa), ja kyllä se ihan hyvää oli, mutta rakenne oli ehkä vähän pettymys?

      Poista
  7. Moikka Pipsa,
    Mahtavia ja selkeitä ohjeita, valokuvia katsellessa oikein polttelee testata reseptejä! Mitä toivoisin blogiltasi, olisi jäsennelty reseptipankki, josta reseptisi on helppo hakea joko nimien, tai vielä parempaa, kuvien perusteella! Näin minä ja moni muukin löytäisi ihanat reseptisi nopeasti, ilman pitkää selausta taaksepäin. Mielestäni Liemessä -blogissa on tähän mennessä ollut paras reseptipankki. Tämä siis vain ideana ;)

    Mielenkiinnolla odotan minkälaisen reseptin pyöräytät seuraavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia todella paljon kehittävästä palautteesta ja hyvästä ideasta! Toivottavasti löydän Bloggerista jonkun toiminnon, jolla tämän voi kehittää. Laitan idean ehdottomasti täytäntöön, jos keksin hyvän tavan toteuttaa sen.

      Toinen hyvä tapa etsiä reseptiä, jonka nimen tai raaka-aineet suurinpiirtein muistaa, on hakea Googlella tyyliin "terveen hyvää mustapapubrowniet" (tms.), mutta tämän olet varmastikin jo keksinytkin :)

      Poista
    2. Ohops, kyseessä saattaakin olla melkoisen aikaa (ja hermoja) vievä projekti, saapas nähdä lupasinko liikoja! Tällaiselle harrastelijabloggaajalle tuo reseptien manuaalinen arkistoiminen erilliselle sivulle vie vaan niin paljon aikaa, jota tälle ihanalle harrastukselle tuppaa jo niin vähän muutenkin olemaan :/

      Todella käytännöllinen idea kuitenkin, enkä täysin vielä luovuta sen suhteen, jos joskus sattuisi aikaa jostain tupsahtamaan. Huomaathan myös tägit oikeassa reunassa, josta pääsee etsimään eri kategorioiden reseptejä, esim. "kakut", "suklaa" jne. :)

      Poista
    3. Projekti todella on varmasti aikaa vievä, kun reseptejä on paljon! Toisaalta isoin etappi on linkittää kaikki vanhat reseptit, kuten jo sanoit, mutta olisi varmasti vaivan arvoista sekä sinulle, että kaikille lukijoillesi. Vähitellen, toivottavasti ehdit ja jaksat... :)

      Antamiasi vinkkejä olen jo käyttänytkin ja usein löytänyt tarvitsemani ;) Tsemppiä!

      Poista
    4. Kiitoksia tsempistä ja katsotaan, jos joskus saan homman tehtyä/aloitettua :)

      Poista
  8. Miten se lettujen syöminen onkin jäänyt! Pitääkin tehdä huomenna satsi, vaikka vaarin tekemät letut onkin parhaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, että teillä letut paistoi vaari! Kyllä ne isovanhemman letut aina parhaalta maistuu, mutta omatekemissäkin on joku tietty nostalgia-elementti näin vanhempana :)

      Poista
  9. Ompa simppeli ohje ja näyttää aivan ihanalta! :) Meillä syödään kesällä mökillä aina joskus muurikkalettuja, on aika ihana kokata ja syödä ulkona kun on ihanan lämmin kesäpäivä <3 Myös nämä onnistuisivat mökillä, paitsi pakastinta ei siellä ole, joten pakastemarjat pitäisi vaihtaa johonkin (tuoreisiin tietty!) -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi muurikkaletut ovat kyllä parhaita! Tuo kuvailemasi tilanne saa kyllä kaihoamaan niin kesää ja ihania valoisia päiviä, ah! Pakastemarjojen tuoreisiin vaihtaminen tekee varmasti vain kutaa, onhan fressi marja suoraan puskasta aina parempi :)

      Poista
  10. Jostain syystä sain aikaiseksi enemmänkin kokkelia, kuin lättyjä, mutta maku oli kyllä erinomainen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan harmi! Osaatko sanoa, missä oli vika - olivatko letut siis huonosti käännettäviä vai oliko makukin kokkelimainen? Kiitos kommentoinnista :)

      Poista
    2. Maku oli lettumainen, mutta juuri tuo kääntäminen tuotti vaikeuksia.

      Poista
    3. Kiitos vielä, kun palasit vastaamaan kysymyksiini :) Muokkasinkin vähän vielä reseptiä kommenttisi perusteella, itse en loppujen lopuksi tainnutkaan ihan 2,5 desiä maitoa käyttää, kun aluksi laitoin vain 2 dl ja lisäsin turpoamisen jälkeen muutamia lorauksia.

      Poista
  11. Siis just eilen herättiin kavereiden kanssa myös siihen todellisuuteen, ettei olla syöty lettuja ikuisuuksiin! Mutta eipä mennyt kauan, kun lettupannu jo kuumeni. Ja ne vasta terveellisiä oli, kun täysmaitoon tehtiin, voissa paistettiin ja nautittiin ja naurettiin hyvillä mielillä! Kermavaahdon kera, tietenkin... :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah nam! Kyllä tuollaiset lettuhetket ovat äärimmäisen terveellisiä - mikään ei ole niin terveellistä kuin nauru hyvässä seurassa! Kiitos ihanasta kommentista Lusikka, tällaisia kuvailuja arjen kauniista pikkuhetkistä on niin mukava lueskella :)

      Poista
  12. Mie tein tai oikeastaan yritin tehdä lettuja eilen. Iskä osti jokin aika sitten valurautaisen lettupannun ja olin jo ihan innoissani sen käytöstä - kerrankin saisi täydellisen pyöreitä lettuja. Olisinpa vaan tajunnut, että valurautapannu vaatii enemmän kuin vain pienen sipauksen rasvaa. Letut nimittäin paloivat kiinni pannuun. Se siitä lettujen paistosta sillä kertaa, en muista milloin viimeksi olisin epäonnistunut... :3

    Ilmeisesti liityit seuraamaan blogiani, kiitos! Itse olen silloin tällöin eksynyt blogiisi reseptejä etsien, mutta nyt taidan ryhtyä vakiolukijaksesi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi höh tuota letunpaistoepisodia! Noh, onneksi näistä aina oppii, ja ensi kerralla onkin jo helpompaa!

      Sinulla on ihana blogi, löysin juuri tänään sinne tieni ja taisinkin unohtaa kommentoida, että siirryin samantien lukijakuntaan :)

      Poista
  13. Lettuja syödään vähintään kerran kuukaudessa ja samoin amerikkalaisia pannareita. Kyytipoikana kuningatarhilloa, mustikoita, kermavaahtoa ja vaahterasiirappia. Lettu rullataan, ahmitaan ja sitten jo santsataan. Vähintään neljästi. Vähintään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein! No tämähän jo kuulostaakin hyvältä. Tuo koko satsi lisukkeineen kaikkineen kuulostaa aivan uskomattoman herkulliselta. Rullaukselle on selvästi oma kannattajakuntansa, mutta itse en ole koskaan oppinut syömään lettuja rullina. Mutta santsata osaan aina!

      Poista
  14. Eksyin tähän reseptiin sattumoisin reseptigooglailujen seurauksena ja sain heti inspiraation valmistaa näitä!:) Hellani lämpeni suhteellisen hitaasti, joten 3/6 kuumuus (tai kärsivällisyyteni) ei ihan riittänyt, vaan tein 4/6 kuumuudessa. Paistoin voissa. Kypsyys oli hieman hankalaa huomata, kun letut eivät tuntuneet hirveästi ruskistuvan. Maku oli kuitenkin yllättävän makoisa ihan pelkästäänkin, johtunee varmaan banaaneista :)
    Kaapista löytyi aineet vain suklaakastikkeeseen, jonka resepti oli myös täältä blogista, joten tein lisäksi sitä. Mulle se ei kuitenkaan ihan napannut näiden lettujen kera. Kaupan vaniljakastike sopi minusta paremmin :)
    Silti mukavan yksinkertainen ohje ja erityisen simppeli valmistaa! :)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.