maanantai 17. maaliskuuta 2014

Punaviinitryffelit ja satu juoksevista ankoista


Tänä viikonloppuna kävi näin:

Oli ostettu pullo eteläafrikkalaista Reilun kaupan luomu punaviiniä. Todettiin kuitenkin, että vedeltähän tämä maistuu enemmän kuin viiniltä (kevyet punaviinit ovat asia, joiden funktiota maailmankaikkeudessa en tule koskaan ymmärtämään).  


Harmi tuota ankkojen polkemaa viiniä olisi ollut hukkaankaan heittää. Nimittäin viinin nimi Running Duck tulee luomuviinitilojen oivasta luonnonmukaisesta korvikkeesta tuholaistentorjunnalle: "juoksija-ankat" (apua, antakaa anteeksi vapaa käännös) napostelevat haittaeliöt, kuten etanat ja hyönteiset, poskeensa, ja viiniköynnökset kiittävät!
 
Mielenkiintoista!

Hyvien tarinoiden rakastajana viinin pisteet kasvoivat tarinan myötä makunystyröissäni uusiin mittoihin ja halusin antaa sille uuden mahdollisuuden. Siispä kun viiniä maistellessani olin juuri ryhtymässä laittamaan pähkinöitä ja rusinoita likoamaan kaakaopalleroita varten, päätinkin antaa kahden viinirypäleistä lähtöisin olevan herkun kohdata toisensa - ja laitoinkin rusinat likoamaan punaviiniin veden sijasta.

Kaksi tuntia marinoiduttuaan rusinat olivat pulleita ja aromikkaita. Surautin ne yhteen pähkinöiden kanssa ja muotoilin palloiksi, jotka vielä pyörittelin kaakaossa.

Upotin hampaani tryffelin pehmeään sisukseen niin, että puoli naamaani oli pöllyävässä kaakaojauheessa, ja maistelin.

Maku oli yllättävän hyvä, moniulotteinen: voimakkaan marjainen, makean kirsikkainen, karvaan kaakaoinen, lämpimän rusinainen ja pehmeän pähkinäinen.    

Suorastaan viinimäinen. Hyvällä tapaa. Kaakao ja punaviini kun tunnetusti ovat hyviä kamuja.

Siispä johtopäätös: mainiot viikonloppu- tai illanistujaistryffelit antioksidantteja pullollaan.


Punaviinitryffelit (n. 8 pientä palleroa)
aka Antioksidanttitryffelit

1/2 dl punaviiniä
3/4 dl rusinoita
1/2 dl (50 g) saksanpähkinöitä
1/4 dl (25 g) manteleita
(1-2 rkl raaka- tai tummaa kaakaojauhetta)

kuorrutukseen:
raaka- tai tummaa kaakaojauhetta 

Yhdistä rusinat ja punaviini pienessä kulhossa tai mittakupissa ja anna marinoida kaksi tuntia. Liota toisessa kulhossa saksanpähkinät ja mantelit kylmässä runsaassa vedessä saman ajan.

Siivilöi rusinoista viini pois, mutta ota punaviini talteen viinilasiin juomista varten! Siihen on imeytynyt rusinoista tosi hyvät jälkkäriviinimäiset vibat, joten se kannattaa nauttia ehdottomasti näiden tryffeleiden kanssa (kokin palkka!). Valuta saksanpähkinät ja mantelit huolella ja kuivaa ne kevyesti talouspaperilla, jotta ylimääräistä kosteutta ei olisi liiaksi.

Surauta sauvasekoittimella pähkinät ja rusinat tasaiseksi massaksi. Lisää halutessasi kaakaojauhe (kaakaojauheettomat pallerot maistuvat voimakkaammin puhtaan marjaiselle ja kaakaopalleroissa taasen suklaiset ja marjaiset maut ovat hyvässä balanssissa) ja sekoita tasaiseksi. Kumoa lautaselle pieni keko kaakaojauhetta valmiiksi. Pyörittele kostein käsin taikinasta pieniä palleroita ja pyörittele kaakaojauheessa. Anna viilentyä jääkaapissa ainakin tunnin ennen nauttimista - maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Säilytä jääkaapissa.  

12 kommenttia:

  1. Minä olen enemmänkin kuivien ja raikkaiden valkoviinien ystävä, vaikka punaviinikin maistuu ruuan tai naposteltavan kanssa. Harmi, ettei tuo ankkojen suojelema viini ollut niin maukas sellaisenaan. Vaikka tämä palleroiksi pyörittely kyllä kuulostaa erinomaiselta tavalta käyttää punaviiniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä samaa mieltä noista kuivista ja raikkaista valkoviineistä - hyviä! Viineissä on yleensä se hyvä puoli, että mitä enemmän juo, sitä paremmalta maistuu... hehe, vitsi vitsi! Mutta tosiaan tässä tarkoituksessa viini toimi aikas erinomaisesti :)

      Poista
  2. MULLA ON KAKS PULLOA PUNKKUA HYLLYSSÄ!!! finally saan niille jotain käyttöä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TÄÄ ON NIIN MEANT-TO-BE!!! Sun pitää nyt tehä näitä ;)

      Poista
  3. Samaa mieltä, mieluummin sitten ihan rehellisesti Rosèta kuin laihaa punkkua. :D

    VastaaPoista
  4. Ihana ankkatarina! Kaikilla tällaisilla jutuilla on muhunkin iso vaikutus. On kivaa jos ruoalla, juomalla, esineellä tai ihmisellä on jokin erityinen tarina :) se tekee siitä entistä mielenkiintoisempaa!
    Aika hauska tuo antioksidanttitryffeli ;) itsekin suunnittelin pyöräytteleväni taas tuollaisia palleroisia jahka ehdin. Punaviiniä tulee tuskin niitä varten ostettua, mutta idea on tosi hyvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, joo eipä punaviiniä kannata ihan pelkkiä tryffeleitä varten ostella, mutta jos joskus jää yli tms. niin kantsii kokeilla liottaa jotain kuivahedelmiä siinä - mielettömät hyvät aromit!

      Ja tuo tarinajuttu on niin totta, asioista tulee aivan erityisiä kun niiden tarinan oppii tuntemaan :)

      Poista
  5. Oi, nuo tryffelit kuullostavat todella kiinnostavilta!
    Itse kokkailin juuri ensimmäistä kertaa raakasuklaata ja taisin jäädä koukkuun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi nam, raakasuklaa on kyllä niin taivaallista! :)

      Poista
  6. Juku, vaikuttaa hilpeältä herkulta, nyt resepti talteen! Kiitti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu, jos päätät testata :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.