torstai 3. huhtikuuta 2014

Pääsiäisenkeltaiset mango-kookosherkut


Pääsiäisherkut. Miksi ne kaikki ovat niin tavattoman tylsän väristä, vaikka muuten koko pyhä hehkuu keväisellä väriloistollaan?

Suklaamunat, mämmit ja pashat ovat melko värittömiä tapauksia ainakin ulkonäöltään jos eivät maultaankin. Suklaamunissa on sentään värikkäät kääreet sokerinnälkäisten lasten (ja miksei aikuistenkin) houkuttelemiseksi, mutta korea ulkomuoto ei kauas kanna.

Minusta kuitenkin pääsiäiseen ja pääsiäisruokaan kuuluu keltainen. Olen ihan ihastunut tuohon kuivattuun mangoon (kuten kaikkeen mangoon), joka käy sellaisenaan erinomaisesti hieman sitkeäksi makeaksi purtavaksi, mutta liotettuna siitä kehkeytyy oiva pääsiäispalleroiden väripilkku ja hedelmäinen makeuttaja.

Mangon kanssa sopii hyvin hennon makuinen ja ujosti makea cashew-pähkinä, ja koko herkun makuprofiilin kietoo kokoon kookos. Lopputuloksena hedelmäisiä palleroita, jotka vaikkapa (raaka)suklaakuorrutuksella ryyditettynä pätisivät pääsiäispöydässä kuin pääsiäispöydässä.

Tykkään pähkinäisistä sattumista palleroissa, joten heitän loppuvaiheessa sauvasekoitusta kourallisen manteleita messiin, joita en enää survo aivan tasaiseksi. Pienet vaihtelut koostumuksessa ovat mielestäni tärkeitä onnistuneille herkkupalleroille.

Seuraavaksi tekisi mieleni yhdistää mangoa ja lakritsia...


Troopiikin mango-kookosherkut (6-8 kpl)
50 g kuivattuja mangosuikaleita (ei lisättyä sokeria)
1/2 dl (50 g) cashew-pähkinöitä
3 rkl kookoshiutaleita

pieni kourallinen kuorittuja manteleita (tai lisää cashew-pähkinöitä)

kierittelyyn:
kookoshiutaleita

Liota mangosuikaleita ja cashew-pähkinöitä kylmässä vedessä noin 20 minuuttia (pähkinöitä voi ja kannattaa liottaa kauemminkin jos mahdollista, mutta mangoja ei - muuten kaikki maku pakenee veteen). Valuta huolellisesti kuivaksi ja sauvasekoita mangot ja pähkinät aivan tasaiseksi massaksi. Lisää kookoshiutaleet ja mantelit ja sauvasekoita vielä pari surausta niin, että mantelinpalasia jää sattumiksi. Pyörittele pallerot kookoshiutaleissa halutessasi. Anna palleroiden tekeytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen nauttimista ja säilytä jääkaapissa.   

22 kommenttia:

  1. Ihana resepti. Mulla on kanssa keltaiset pääsiäisen herkut mielessä terveellisempinä versioina. Tätä voisin kokeilla. :) Think&Style / Anna-Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, pitääkin sitten kytätä sun blogia jos päätät kokeiluja postailla :) Mulla on kanssa yks toinen ihana keltainen pääsiäisherkku kehitteillä!

      Poista
  2. Herkullisen värisiä. Ehkä täytyy lähteä kauppaan ostamaan mangoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain - keltainen on niin iloinen ja pirteä väri! Ehdottomasti täytyy, mango on parasta :)

      Poista
  3. Tää kuulostaa ihanalta idealta, täytyypä testata! :)

    VastaaPoista
  4. Mango! <3 Harmi, että mies inhoaa kookoshiutaleita. Hyvä puoli on se, että mä voinkin syödä sitten tekemäni erän ihan yksin! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, kyllä tällaisen pienen satsin syö itsekseen ihan mielellään :)

      Poista
  5. Nami, täällä innostui yksi suuri mangon, cashewin ja kookoksenkin ystävä - aivan ihanan kuuloinen yhdistelmä! Pakko kyllä laittaa tämä kokeiluun pian :-) osaatko vielä vinkata mistä löytää noita mangosuikaleita ilman lisättyä sokeria? Sokerillisia oon kyllä nähnyt useampaankin otteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiva että kuulostaa hyvältä! Itse ostin Parrotsin irtomyynnissä Cittarista ja siinä ei ollut lisättyä sokeria! Myös Punnitse ja Säästässä (ainakin isoimmissa) luulisin löytyvän :)

      Poista
  6. Mango on myöskin minun suurta herkkua ja terveellistäkin karkin asemasta.:) Mielestäni myöskin pääsiäiseen keltainen kuuluu ja sopiikin hyvin pitkän sekä pimeän kauden jälkeen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta, kyllä tällaista pirteyttä tarvitsee jo pitkän talven jälkeen! Mango on kyllä ihana - makea ja samalla sopivan raikas, ja sopii vaikka minkä kanssa!

      Poista
  7. Eikä, kuulostaa ihanalta! Itsekkin olen ihan koukussa kuivattuun mangoon, nams ;) pakko kokeilla!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kerro ihmeessä mitä pidät, jos päädyt kokeilemaan!

      Poista
  8. Ihanan aurinkoiset pallerot:) Harmi etten voi nyt tuollaisia tehdä sillä meillä on mangoja vasta kesällä eikä niitä näy sesongin ulkopuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain - aurinkoa ja aurinkoisia värejä ei voi koskaan olla liikaa :) No höh, toivottavasti mangokausi tulee pian! Voin vaan kuvitella, että hedelmien maku on siellä lähes suoraan puskista syötynä pikkaisen eri kuin niissä, joita täällä kaupan hedelmäosastolta saa...

      Poista
  9. Miten on muuten noiden tuoreiden mangojen kanssa - milloin ne on valmiita syötäväksi ? Itse olen kaksi kertaa ostanut ja molemmilla kerroilla joutunut pettymään kun hedelmänliha on ollut mautonta ja jäänyt kiinni kiveen (instakuvissa kaikilla on aina siisti mangonpuolikas, miten ihmeessä :-D ?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, itse ainakin tunnustelen mangoa että se on hieman pehmeä ja antaa vähän periksi painellessa. Kivikova mango on vielä ihan raaka ja siksi mauton, niin kuin kuvailitkin! Tuo tunnustelu on musta paras indikaattori, koska mangon väri ei välttämättä kerro kypsyydestä, vaikka useimmiten kypsissä mangoissa tuntuu olevan hieman enemmän punaista kuin raaoissa. Toivottavasti tästä oli apua, kypsä mango on ihanan makuinen!

      Poista
  10. Hei sellaista vaan on pitänyt kysymäni, että millainen sauvasekoitin sulla on? Vai käytätkö tehosekoitinta esim. pähkinälevitteisiin? Omani on aika heikko, enkä muista tehojakaan. Välillä hirvittää sekoitella, kun tuntuu kuumenevan liikaa... Millaisilla tehoilla sun mielestä voi tehdä vaikka mantelivoita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Käytän pähkinävoihin ihan kymmenen euron Melissan sauvasekoitinta, kuten näihin muihinkin pähkinäherkkuihin, koska en omista yleiskonetta enkä blenderiäkään. Jos käytän raakoja pähkinöitä, liotan ne sauvasekoittimen työn helpottamiseksi, ja jos teen pähkinävoita, paahdan pähkinät melko ruskeiksi (en kuitenkaan polta), jolloin rasvat "lähtevät liikkeelle" paremmin pähkinöistä ja voita on siten helpompi saada aikaiseksi.

      Toinen hyvä juttu ottaa huomioon on laittaa pähkinöitä vähän kerrallaan (esim. desi) pähkinävoita tehdessä ja surruuttaa voiksi ennen seuraavan satsin lisäystä. Sauvasekoitinta voi lepuuttaa aina välillä, jos meinaa kuumentua.

      Jos siis uskallat, niin kyllä heikommallakin pitäisi pystyä mantelivoita tekemään, kunhan paahtaa pähkinät ja laittaa vähän kerrallaan niitä. Kokeilun iloa :)

      Poista
    2. Okei, ehkä mä uskallan kokeilla :) Ja jos huonosti käy, niin yritys oli ainakin hyvä. Ps. mangopallot on ihanan näköiset, niinkuin muutkin reseptisi, joita oonkin kokeillut1

      Poista
    3. Mahtava kuulla, että olet jo kokeillut joitain reseptejä - olen ihan otettu! :) Tsemppiä sauvasekoitintaistoon, muistat vaan käsitellä taikinaa/pähkinöitä vaan pientä erää kerralla ja annat sauvasekoittimen levätä, jos sen tunteet alkavat kuumentua, niin eiköhän se hyvin mene!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.