keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Snickers-herkkumysli sunnuntaibrunssille


 Monet ellei lähes kaikki myslireseptit alkavat ripittämällä lukijaa kaupan myslien, murojen ja varsinkin muromyslien epäterveellisyydestä, joten tätä reseptiä en aikonut aloittaa sillä tavalla. (Ja ennen kuin klikkaat raksia ja läkset suuttuneena pois, itseironisoin lähinnä itseäni tällä.)  

Sen sijaan pohdiskelen sitä, miksi monet myslireseptit ovat ihan jättimäisen kokoisia. En ehkä vetäisisi montaa itsetehtyäkään mysliä ihan joka arkipäivä, joten aika suurperhe pitää olla koossa, että varsinkin monien amerikkalaisten reseptien parin litran mysliannoksen saa viikkoon tai kahteen vetäistyä.

Tämä resepti on annoskooltaan aika kompakti, joten esimerkiksi sunnuntaibrunssilla muutama henkilö saa tästä hyvät snickersmäiset päällysteet luonnonjogurtilleen. (Taatelin karamellisuus + paahdettujen maapähkinöiden rapsakkuus = Snickers! Tummasuklaapaloja saa vapaassa lisäillä jäähtyneeseen mysliin vielä snickersmäisemmän elämyksen aikaansaamiseksi.) Mysli on kuitenkin mielestäni parhaimmillaan aika tuoreena, ei ehkä ihan suoraan uunilämpimänä mutta samalla viikolla kuitenkin, mieluiten parin päivän sisällä.

Paahdoin pähkinät ja kaurahiutaleet eri pelleillä, sillä niiden vaatima optimaalinen paahtoaika ei välttämättä ole sama. Varsinkin kiertoilmauunissa voit hyvin laittaa kaurahiutaleet paahtumaan vähän alemmaksi, jotta maapähkinät mahtuvat uuniin samalla kertaa. Halutessasi voit myös paahtaa maapähkinät kaurahiutaleiden kanssa samalla pellillä, kunhan muistat sekoitella seosta ahkerasti paistamisen aikana, etteivät reunoille jääneet kaurahiutaleet kärähdä (kokemuksen syvä rintaääni, kröhöm).

Itse tykkään Western Commodities -merkkisistä neliönmuotoiseen pölkkyyn puristetuista taateleista, sillä noin euron maksava 250-grammainen paketti on hinta-laatu-suhteeltaan paras. Vaikka tuo tiiliskivi vaikuttaakin kovalta, ovat toisistaan erotetut taatelit kuitenkin ihanan pehmeitä. Pyörittelin taatelinpalaset hippusessa jauhoja, jotta ne eivät tahmaisuudessaan olisi yhtenä möykkynä myslikipossa.

Jaa, ja mitäs tuo yksi ruokalusikallinen jauhoja vielä kaurahiutaleiden lisäksi oikein tekee? Aika monissa amerikkalaisissa granolaresepteissä näkee käytettävän paria ruokalusikallista jauhoja sitomassa kosteutta ja muodostamassa juurikin niitä ihania hiutalekerääntymiä (cluster).   

Mysliä tulee noin kaksinkertainen määrä verraten siihen mitä kuvissa näkyy.




Maapähkinä-taatelimysli (juuri sopivasti muutamalle henkilölle sunnuntaibrunssilla)
3 dl kaurahiutaleita
1 rkl spelttijauhoja (tai kaura-, vehnä- tms. viljasta jauhettuja jauhoja)
1 rkl kookosöljyä (tai rypsi- tai oliiviöljyä)
2 rkl hunajaa
1 rkl sitruunanmehua
1-2 rkl kylmää vettä

1 dl itse paahdettuja ja kuorittuja maapähkinöitä * 
1 dl kuivattuja taateleita
1/2 rkl spelttijauhoja (tai kaura-, vehnä- tms. viljasta jauhettuja jauhoja)

(tummaa suklaata paloina)
 
* Paahda maapähkinöitä 200-asteisessa uunissa keskitasolla n. 15 minuuttia hämmentäen ainakin kerran paiston aikana, kunnes ovat kullanruskeita. Kuori ohut punaruskea kuori pois hankaamalla käsien välissä.

Sekoita kulhossa kaurahiutaleet ja spelttijauho. Sulata pienessä kattilassa (tai mikrossa kulhossa) kookosöljy ja lisää joukkoon hunaja. Lämmitä miedolla lämmöllä sekoitellen niin, että hunajakin sulaa. Ota kattila pois levyltä ja lisää sitruunanmehu ja 1 rkl vettä. Kaada märät aineet kuiviin ja sekoita tasaiseksi. Lisää toinen ruokalusikallinen vettä (tai halutessasi oikein herkkua, toinen ruokalusikallinen kookosöljyä), jos mysli ei tunnu möykkyyntyvän tarpeeksi - myslissä rapeat sattumat ovat ehdottomia!

Kaada leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla n. 15 minuuttia tai kunnes mysli on hieman kullanruskeaa ja tuoksuu hyvälle. Hämmennä viiden minuutin välein, jotta mysli paahtuu tasaisesti. Kun mysli on valmis, ota pois uunista ja liu'uta leivinpaperi pellin päältä pöydälle jäähtymään, jotta mysli ei pala kuuman pellin päällä.

Pilko pähkinät ja taatelit karkeiksi sattumiksi. Pyörittele taatelinpalat jauhoissa kauttaltaan, jotta ne eivät tartu toisiinsa vaan levittyvät sopuisasti muun myslin joukkoon. Sekoita sattumat paahdettujen kaurahiutaleiden joukkoon. Halutessasi voit myös pilkkoa tummaa suklaata ja lisätä sen jäähtyneen myslin joukkoon.

Säilytä kuivassa esimerkiksi lasipurkissa ja nauti luonnonjogurtin ja marjojen kera.  


Arkisempi mysli haussa? Ehkä lempireseptini kaikista on banaanigranola, jossa makeutuksesta vastaa ainoastaan ylikypsä banaani ja joka on tulvillaan hyviä rasvahappoja, jotka vatsaa hellivään kauran kuituun yhdistettynä pitävät nälkää loitolla pitkään. Kyseisen postauksen hävyttömän rumat kuvat eivät tee kyseiselle herkulle oikeutta!

22 kommenttia:

  1. Ooh kuolavaluu! Tein hetki sitten snickers-amarantti mysliä josta tuli myös taivaallista! Postaan senkin kunhan vaan jaksan :D

    Minä ilmoittaudun jättimäisten mysliohjeiden liputtajaksi! Kun sitä lähtee sekoittamaan, sitä saa tulla paljon. Vaikka käytän (pyrin käyttämään) mysliä pienemmässä mittakaavassa ripoteltuna jogrutin päälle jne, niin mies kyllä pitää huolen että sitä kuluu ja menee. Jos siis haluaa ilahduttaa molempia ja saada itse viikolla toinen tai kolmaskin annos, sitä kannattaa suosiolla tehdä niin paljon kuin pellille mahtuu. Toisaalta se seikka että puoliso popsii mysliä niinkin onnellisena, inspiroi minua kehittämään jatkuvasti terveellisempiä ohjeita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Liisa :) Hyvä, että jättimäisille mysliohjeillekin on siis käyttöä! Varmasti jos on isoja myslinystäviä taloudessa, niin sellaiset ovat varsin hyödyllisiä. Itse vain tuppaan syömään sen ison mysliannoksen aika nopeasti jos mysliä on kotona, joten mieluummin tekee sen pienemmän annoksen, ettei tule ihan mysliövereitä vedettyä :D

      Oi vitsi, tuo Snickers-amaranttimysli kuulostaa ihanalta!!

      Poista
  2. Siis aivan superherkullisen kuuloista mysliä :) Sain juuri puoliväkisin tuhottua kaupasta ostamani myslin, joka tosiaan muistutti lähinnä sitä sahanpurua. Koskakohan opin, etteivät kaupan myslit voi vaan olla samaanaikaan maistuvia ja terveellisiä (ainakaan omatekoisiin verrattuna)? Pitää kokeilla tätä kyllä joku päivä, sen jälkeen tuskin enää harkitsenkaan valmiita versioita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupan myslit ovat kyllä yleensä aikamoisia pettymyksiä! Niissä ei ole clustereita ollenkaan, paitsi muromysleissä, jotka sitten ovatkin rasvaisempia ja sokerisempia kuin keksit... ei siis ehkä ihan jokapäiväistä leipää :) Suosittelen kyllä kokeilemaan, peittoaa todella kaupan sahanpurut!

      Poista
  3. Kiitos tällaisesta pienemmästä reseptistä. Mies ei näistä välitä, niin tällaisen annoksen saan itsekin tuhottua. :p Itsekin käytän mysliä lähinnä kreikkalaisen jogurtin kanssa, johon lisään sitä kaksi ruokalusikallista, niin sitä ei kulu paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mysli + kreikkalainen jugu -yhdistelmä kuulostaa ihan taivaalliselta! Jo pari ruokalusikallista jogurtin päällä tekee kyllä ihmeitä :) Mysli tuo just sopivasti vaihtelua jogurtin yksitoikkoiseen rakenteeseen nimittäin, vähän rouskuvaa hampaisiin!

      Poista
  4. Mielenkiintoinen resepti. Jos pikkusiskoni ei olisi niin ahne ja söisi aina kaikkia taateleitani niin olisin varmasti heti ryhtynyt myslin valmistukseen, kaikkia muita aineksia kun kaapista löytyy.

    Kauppojen myslit ovat tosiaan varsinaisia sokeri- ja rasvapommeja. Ainoa sokeriton ja ''rasvaton'' mysli, johon olen törmännyt on Finaxin Bran Musli. Meilläpäin se kuitenkin oli jo laitettu kaupan hyllyltä poistokoriin, kukaan kun ei halua ostaa sitä kun se on muka niin mautonta ( = ei sokeria). Iskä ostikin kaikki 6 säkkiä hyvällä poistohinnalla pois. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, pikkusiskollasi on selvästi hyvä maku!

      Mielenkiintoinen tuo Finaxin Bran Musli, kuulostaa hyvältä! Tuo kaappien täydennys onkin myslin kohdalla hyvä jos alessa saa, koska kyllähän nuo säilyvät oikein hyvin.

      Axalla on myös hyvä luomu hedelmä-pähkinämysli (http://www.sydanmerkki.fi/tuotteet/axa-hedelm%C3%A4-p%C3%A4hkin%C3%A4-luomumysli), jossa ei ole sokeria tai rasvaa lisätty, ja makukin on sattumien ansiosta ihan ok. Tosin mun mielestä itsetehdyt ovat silti parempia :)

      Poista
  5. Aivan pakko kokeilla tätä, suklaa, mysli ja varsinkin pähkinät on niin suurinta herkkua! Hyviä nuo kaikki vinkit muuten, monesti ruokapostauksiin on vain lätkäistä ohjeet ja sillä selvä. Näillä vinkeillä saa kyllä varppina pikkaisen parempaa aikaiseksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla Elisa, että vähän tarkemmasta erittelystä on hyötyä! :) Itsekin olen kovasti pähkinöihin päihin, ja kyllä myslikin maistuu vähän liiankin hyvin välillä...

      Poista
  6. Sait ylipuhuttua! Pakko testata ;) namnanam!!

    VastaaPoista
  7. Oi kuullostaapa (ja näyttää) herkulliselta! Samoin tuo banskugranola :) En olekaan pitkään aikaan tehnyt itse mysliä, voisipa olla hyvä idea vaikka viikonlopulle! Ja arvaa, olen pysynyt ruodussa mpv-addiktioni kanssa, muutama viikko meni kokonaan ilman, mutta piti sitä kuitenkin sitten ostaa. Kun se vaan passaa suklaisen proteiinipannarin päälle niin hyvin ja sitä olen leiponut monena viikkona peräkkäin :) Sievästi olen muutaman lusikan ottanut välillä myös suoraan purkista, mutta kohtuudella. Elämme nyt hyvin harmonista eloa keskenämme, minä ja mpv purkki <3. Harmoniaa sinunkin tiistai-iltaasi :) -A-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah ihana kuulla, että kultainen keskitie mpv-purkin kanssa on löytynyt!! Kohtuus kaikessa on ihan parasta, lompakko ja kesäkuntokin kiittävät heh! Suklainen prodepannari on varmasti oiva alusta maapähkinävoille...

      Mysliä suosittelen kokeilemaan, aikamoista herkkua!

      Poista
  8. Namii, menee varmasti kokeiluun! Söin viime kesänä itseni irti mysleistä juurikin siitä syystä että sitä tuli tehtyä hiiieman liikaa kerralla, ehkäpä aika on kypsä nyt uudelle myslikokeilulle! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerran olet viime kesästä asti paastonnut myslistä niin aika on jo ehdottomasti kypsä! Maukkaita myslikokeiluja pitkästä aikaa :)

      Poista
  9. Ihanan kuuloinen resepti, pitää laittaa testiin!! Testiin menee granola-reseptikin, minkä kävin myös kurkkaamassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Suvi! Suositteen näitä molempia kyllä lämpimästi :)

      Poista
    2. Granola meni heti testiin ja oli niin hyvää!! Kiitos ihanasta reseptistä. Linkkasin myös omaan blogiini kyseisen reseptin :)

      Poista
    3. Voi miten kiva että kokeilit ja tykkäsit! Käynkin heti kurkkaamassa :)

      Poista
  10. Uusi lukija ilmoittautuu! :) Ah! Tämä Kuullostaa hyvältä - pakko kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, kiitos ilmoittautumisesta ja tervetuloa! Toivottavasti kokeilet tätä, on nimittäin sangen herkullinen lisä luonnonjogurttiin :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.